Здравей Гост

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Toshko

*
  • *****
  • 3945
    • Профил
Ротшилд, войната и борсовите спекулации...
« -: Ноември 25, 2013, 09:17:55 21:17 »
Това е мой коментар под вече изтрита от Вени Марковски извадка незнайно откъде, че един от Ротшилдови като научил за победата на Англия при Ватерло много бързо се придвижил до Англия и употребил информацията. Това което направил било че първо без да казва, че знае за изхода на битката взел да продава облигациите (все едно ДЦК) собственост на банката на Ротшилд. Това накарало пазара да си мисли, че Англия е загубила и цената на облигациите бързо паднала, когато цената ударила дъното и на пазара били изкарани възможно най-много облигации издадени от английската държава, Ротшилд бързо купил всички предлагани облигации.
Минути след това дошъл вестоносец, който съобщил за победата на Англия и облигациите възстановили цената си.

С извадката се прави опит за илюстриране на това как се използва информацията... говори се за несметни богатства и неизмерима печалба, които обаче няма как да са такива, затова и моя коментар.

На съвременния българин само му дай храна на въображението и полета започва, всеки кълве... Никой не гледа критично на отрицателните примери.

Цитат
Тук има силно преувеличение оставено на въображението на напълно неподготвения читател.
Облигациите, ДЦК и т.н. имат номинал, те представляват обещание на издателя да плати номинала на падежа. Колкото по-далеч е падежа, толкова по-голямо е сконтото, т.е. отбива от номинала. Теоретично сконтото е най-голямо в деня на емисията и с наближаването на падежа става по-малко.
ДЦК обаче са играчка за големи, защото маржовете са малки, най-голямото сконто рядко е повече от няколко процента.
Затова и няма как печалбата от такава спекулация да е несметна, тя би могла да бъде не по-голяма от двойна за вече придобитите продадени и отново закупени ДЦК.
В същото време борсовите регулации не са от вчера, затова няма как за няколко минути цената да е паднала неколкократно, защото щяха да спрат търговията докато не се уточни цената особено в случаите с еднородни сделки със само един участник в едната роля.
Следователно и от новопридобитите ДЦК няма как да са имали много повече от двойна печалба.
Това е добра печалба, но не е несметна.

Добър пример за маниполиране на аудиторията, която само търси храна за въображението! ;)

Да не говорим за превзетия архаизъм придаващ псевдо аналитизъм на изказа: "Ротшилдовци" - чак неприятно, прието е да се наричат Ротшилд или Ротшилдови!

Допълвам, че облигациите издадени от държавата е невъзможно да покачат стойността си над номинала, защото няма шанс да бъдат преобразувани в дялово участие (convertible loan) в лицето издател, а самото лице издател няма пазарна оценка нито пазарна цена.

Освен това всеки вменяем участник на свободен пазар трябва да се държи именно по този начин. В разказа е посочено, че Ротшилд се подпирал на една колона, която в днешно време наричали колоната на Ротшилд и Ротшилд мълчал през цялото време. Тоест той формално не е нарушил закона и не е злоупотребил с информация.

п.п. След коментара ми Вени Марковски изтри публикацията си заедно със самия коментар, който аз предвидливо си запазих и заяви, че цитата му бил неточен... бих добавил и неуместен...  ;D Просто си знаех, че ще има триене, но не очаквах да е на всичко  :D

Цитат
Вени Марковски
36 minutes ago
Изтрих предишния свой коментар за Ротшилд - оказа се, че съм се доверил на неправилен източник. Съжалявам, че съм ви подвел. Моля да не ми се сърдите - случва се на всеки да сгреши. Важното е да можем да поднесем извиненията си след това - нещо, което върша сега.

бла-бла-бла  :D :D :D и щеше да ми затриеш коментарчето!  ;D

Поздрави!