Здравей Гост

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Toshko

*
  • 6435
    • Профил
Снимките са на светлина с опашка в небето.

Най-ранната снимка е направена в 08.50.52 часът на 09.12.2013 г. при движение от София към Бургас по автомагистрала Тракия в района на гр. Ихтиман, а най-късната снимка е от 09.19.44 часът на същия ден и е направена отново в същата посока на АМ Тракия в района на Пазарджик.

Тоест имаме доказано времетраене на явлението или появяването на обекта от 28 минути и 52 секунди.

На последните снимки не се различава къде е обекта, но с просто око и със слънчеви очила се виждаше къде е, но бледо.

Търсих в интернет, май не е кометата ISON, нито е кометата Lovejoy (Лафджой). Няма новини, няма и отразяване.

Нещото си стоя там и постепенно избледня и престана да се вижда.

Разстоянието между местата от които са направени първата и последната снимка е около 70 километра, защото се движехме със 140.
Re:Комета или НЛО снимано между Ихтиман и Пазарджик
« Отговор #1 -: Декември 09, 2013, 09:50:57 21:50 »
Може ли комета да е толкова ниско на линията на хоризонта ?
Мен ми прилича на някакво отражение от слънцето щото и тънката част "опашката" е обратна на слънчевите лъчи ама и толкова разбирам от астрономия  ;D

Неактивен Toshko

*
  • 6435
    • Профил
« Отговор #2 -: Декември 09, 2013, 10:15:35 22:15 »
Прочете ли условията, времето и мястото на снимките?

В продължение на над половин час на общо 70 километра сутринта при ярко слънце...
Мани ти да са отражения това!

Неактивен Toshko

*
  • 6435
    • Профил
« Отговор #3 -: Декември 13, 2013, 03:06:28 15:06 »
От асоциацията на анонимните астрономи - aas.bg ми отговориха с препоръка да прочета следната статия в Уикипедия:
Статия за слънчевото хало в Уикипедия

Допълвам, че се осведомих, че са наблюдавани до 16 лъже слънца на небето. На английски термина фалшиво/лъжливо слънце, когато се отнася за атмосферно явление е hollow sun или кухо/празно слънце.

Причината за наблюдаваното атмосферно явление са малки частици лед в атмосферата на височина между 5 и 10 километра.
Вероятно сме наблюдавали нещо такова, но през облаци:

снимката е от статията за слънчево хало в Уикипедия цитирана по-нагоре.

Независимо, че не е било комета или НЛО, не съм разочарован, защото беше много интересно и красиво, а и наблюдението внесе разнообразие в пътуването ни.

Забелязах нещо друго обаче и то не ми харесва! Българите явно са толкова отчаяни, че не поглеждат към небето!

Поздрави и гледайте по-често към небето!