Здравей Гост

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 3945
  • Профил
The MEGA Audi Интрига І
« -: Януари 31, 2014, 08:24:38 20:24 »
The MEGA Audi Интрига І


Още от поредицата:
Когато приключите с тази тема, заповядайте продължението: Yeah Baby, Hate! - The Mega Ауди Интрига ІІ
Сагата има и трета част: Чобанщината на българският моторен спорт... В която наскоро Златков доказа, че просто не може да спечели състезание и затова не се състезава в България срещу истински пилоти, а не че нещо му пречи.
Бонус глава към трилогията: Пламен Кралев закономерно се опита да се пребие

Всички запалени по автомобилите у нас знаят за страхотното Ауди S1 - реплика на оригинала от група Б на световния рали шампионат създадено от Проспийд с което пилота Николай Златков се състезава в планинските и пистови шампионати на България и Европа.

Ауди S1 на Проспийд към днешната дата е безспорния тунинг проект №1 в България за всички времена. За създаването му  специалистите по тунинг от Проспийд използваха оригинална техническа документация, създадоха много детайли на компютърна CNC фреза специално за проекта, а други уникални части за колата изработиха от композитни материали.
Сайт на автомобила на Проспийд: http://www.prospeed.bg/bg/automobile
Фейсбук страница на Проспийд: https://www.facebook.com/prospeedmotorsport

Основни характеристики на автомобила на Проспийд:

- 5 цилиндров редови двигател с блок и глава произлизащи от оригинален 20 клапанов двигател Ауди, останалите му компоненти или са модифицирани или напълно различни, някои оригинални фабрични от други модели ауди, други изцяло къстъм. Двигателя е собствена разработка на Проспийд, като смукателната система е по модел от репликирания състезателен автомобил. Смукателя е двойно каскаден* (триобемен), изработен от композит с въглеродни влакна като на оригинала;
- мощност над 700 конски сили по думите на създателите;
- трансмисията е 6 степенна ръчна с планове да бъде сменена или доработена до секвенциална и 4х4 предаване;
- окачването е реплика на оригиналното като геометрия като се използват съвременни тунинг коилоувър пружини и амортесьори;
- спирачките са съвременни състезателни АП;
- джантите изглеждат като един от оригиналните използвани модели;
- теглото е под 1000 килограма;
- предпазна клетка играеща ролята и на шаси на автомобила 1:1 с оригиналната на Ауди S1;
- външния вид и съответно аеродинамиката са точна реплика на оригиналния рали автомобил;
- много участия, челни класирания и победи в нашенски и международни състезания;
- най-добро време на драг 9.7х секунди на 1/4 миля.

И сега внимание, дългогодишните лидери в най-големия клас на драг шампионата Драг Пауър, подготвят състезателен автомобил Ауди 90 ИМСА ГТО (Audi 90 IMSA GTO).

Отново имаме боди кит, който е 1:1 с оригиналния репликиран състезателен автомобил, отново 5 цилиндров двигател къстъм разработка на тунинг сервиза и отново окачването би трябвало да е с геометрия като на оригиналния състезателен автомобил.
Фейсбук страница на Драг Пауър: https://www.facebook.com/pages/Drag-Power-Team/395833733817865
Уеб адреса, който ми е известен не работи.

Основни характеристики на автомобила на Драг Пауър:

- 5 цилиндров редови двигател с блок и глава от оригинален 20 клапанов двигател Ауди. За останалите части още не се знае нищо. Оригинала използва каскаден (двуобемен) смукател изработен от алуминий;
- очаквана мощност от около 800 конски сили по думите на създателите;
- 6 степенна секвенциална трансмисия собствена разработка на Драг Пауър (припомням, че последния, който сеопита да си направи правозъба трансмисия със секвенциално превключване беше Тодор Василев от Цунами... и се провали, кутията беше слаба и ненадеждна) и 4х4 предаване;
- окачването би трябвало да е реплика на оригинала;
- спирачките са неизвестни;
- джантите за сега са ББС вероятно модел LM три компонентни и ако са под 18 инча са втора употреба не актуален модел (BBS LM в момента се предлагат от 18 цола нагоре);
- теглото е неизвестно;
- предпазната клетка на автомобила е къстъм на тунинг фирма изработваща клетки и не отговаря на оригинала. Може да се предположи и че функцията и на шаси/монокок няма да отговаря на тази на оригиналната клетка на IMSA GTO;
- външния вид и аеродинамиката са точна реплика на оригиналния състезателен автомобил;
- все още няма участия и не се знае дали и в кой шампионат ще участва;
- няма записано време на драг.

Прилагам снимки.
Повече подробности, когато научим или ако някой се включи с още по темата за което ви приканвам да се чувствате добре дошли!

Аз виждам просто как се завързва много сериозна интрига... въпреки че аудито на Драг Пауър още не е завършено,  ще бъде много интересно двете коли да застанат на чертата и то не само в най-баналната дисциплина надбягване по права линия.
Тези коли са и сериозно предизвикателство за пилота и в този ред на мисли ако това е отборна, а не клиентска кола на Драг Пауър, сами ли ще се опитват да карат или ще си търсят истински пилот?
Защото сами е все едно да карат курсовете на книжка на Ферари. Това са автомобили, които са били предизвикателство за най-добрите от най-добрите пилоти в света...


Поздрави!
Re:The MEGA Audi Интрига І
« Отговор #1 -: Февруари 05, 2014, 10:07:16 10:07 »
Автомобилния спорт в България се развива доста добре, и мисля, че вече е време за една по истинска писта от Дракон например. За драг-а да не говорим там също излизат автомобили със сериозни възможности, и бившо летище май не е съвсем подходящо. Колкото до показаните коли, аз нямам какво да коментирам, освен да точа лиги.

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 3945
  • Профил
Re:The MEGA Audi Интрига І
« Отговор #2 -: Февруари 05, 2014, 06:05:36 18:05 »
От една страна е хубаво, че има супер проекти.
Като се загледаме и в двата проекта, ще ни направят впечатление някои отклонения, които обаче са толкова съществени, че придават на проектите самоцелен оттенък. По-скоро сантиментални колекционерски коли отколкото зверски бегачки.

Ще започна отзад напред с IMSA-та на Драг Пауър.
Първо, оригиналния двигател е с алуминиев блок, докато репликата е с конвенционален чугунен блок.
Оригинала тежи 1207 килограма: http://de.wikipedia.org/wiki/Audi_90_quattro_IMSA_GTO
При специфично тегло на алуминия от 2.64 кг дм3 и на чугуна 7.2 кг дм3, това прави разлика в теглото около 90 килограма за блок на двигателя с обем 20 дм3.
Допускам, че разликата в теглото на състезателен и обикновен двигател е поне 50 килограма.
Тези 50 килограма са на най-неподходящото място пред предната ос и не особено ниско.
Следователно баланса на колата е по-лош от на оригинала.

Една функционална реплика според мен би трябвало да използва един от многото алуминиеви V8 двигатели на Ауди, които са известни с изключителната си лекота и технологичност. V8 двигателя на "Ауди V8" има блок тежащ едва 28 килограма! Между другото, от 3-4 години има нови 5 цилиндрови турбо двигатели Ауди с алуминиев блок... естествено ноухауто как да им вадят по над 700 коня ще достигне до нашенските тунери след 20 години съдейки по предишните 20V двигатели и че им отне 15 години да се научат да ги надуват... само 30 години закъснение спрямо Германия, нищо не е!  :D

Ако race car-а Audi 90 IMSA GTO на Drag Power Team използваше алуминиев V8 вместо чугунен І5, центъра на тежеста щеше да се измести едновременно назад и надолу, което са все неща благоприятстващи поведението на състезателна писта със завои.
От друга страна обаче, отбора на Драгпауър е известен с изявите си в Dragracing шампионата, а не в пистовия. От тази гледна точка, монтирането на голямо тежко парче чугун пред предната ос вече изглежда по-логично, защото това техническо решение благоприятства само сцеплението при ускорение по права линия.

Второто нещо, което прави проекта на Dragpower по-скоро позьорски е неговото шаси.
В уводното мнение съм качил рентгенов поглед към скелета и основните системи на оригинала. Вижда се, че той няма нормално функциониращи врати и че целия обем на страничните раздувки между калниците е зает от тръбната конструкция на шасито.
Репликата обаче има обикновен ролбар от Custom cages, а основните структурни елементи на оригиналното купе от Audi 90 Quattro са запазени (прагове, колонки и таван) все едно автомобила е подготвен за група Х на рали шампионата.
По чисто количествен критерий, шасито на репликата е с поне 40 сантиметра по-тясно в основното си сечение, което очевидно няма как да не доведе до много по-ниска устойчивост на усукване на цялото шаси на автомобила! Ако се загледаме повече, ще видим и че клетката доставена от custom cages изобщо не е предвидена да служи за шаси на автомобила.
А състезателния автомобил при дадени гуми е 90% шаси и окачване и 10% двигател и трансмисия. Няма как толкова по-слаба конструкция да има подобаващо на външния й вид поведение. Не всичко е body kit с оригиналните размери.
Още повече, че quattro системата за задвижване и сликовете големи почти колкото на Формула-1 са ноторно безмилостна комбинация за шасито (репликата използва 10J джанти за разлика от оригинала, който е разчитал на джанти с ширина 14J (14 цола))! Самата кола е широка 2 метра колкото Формула-1 до 1997-ма година...


Сега да видим какво е положението при колата на Проспийд Audi Sport quattro S1...
И тази реплика използва блок от чугун и тук също са налице отрицателните ефекти от влошеното разпределение на масите.
Шасито обаче отговаря напълно на оригиналното или поне до колкото може, същото се отнася и за типа и геометрията на окачването.
Дори се говори, че от Проспийд са инсталирали друг тип междуосев диференциал отново от донор с марката Ауди, но с разпределение на въртящия момент тъй както 40:60 преден:заден мост вместо оригиналните 50:50. Това отклонение от оригинала било довело до подобрено поведение на писта със завои и се смятало, че българското S1 е едно от "завиващите".

Въпреки това, при цялата невероятна мощност на автомобила от над 700 конски сили и "точните" шаси и окачване, "чудовището" от група-Б Audi S1 by Prospeed редовно отстъпва в състезания на наполовина по-слаби Мицубиши ЕВО с по 450 конски сили. Става дума не за "оньорски" или парадни състезанийца, а за оспорвани надпревари в родния пистов и планински шампионат.
Пилота Николай Златков не е чак толкова слаб пилот, че в ръцете му двойно по-мощен звяр да не може да напляска далеч по-скромните и масови мицубишита... Истината е че "звяра" от група-Б толкова си може...
И този проект може да се причисли към позьорските за съжаление, тук също можеше да се използва съвременен много по-лек и компактен двигател със същата мощност, можеха да се направят достатъчно дискретни промени по окачването и управлението на трансмисията така че вълнуващият "звяр" да бъде и конкурентоспособен.

Тук отново имаме доста големи сликове и твърде много сцепление...


Искам да коментирам нещо общо и за двата автомобила.
Дали ще ги видим в истински манияшки танц с четири пушещи слика по завоите на някоя планинска писта?
- Съмнявам се!
Танците с такова чудо излизат прекалено скъпо, но това е едно на ръка. Обучението на един пилот в стъпките на тези танци излиза още по-скъпо, а у нас няма и подходяща танцова школа.

Все пак смисъла на тези автомобили е да побеждават движейки се по абсолютно неповторим и маниашки начин управлявани от гениален лунатик със свръх рефлекси, който не смее да мигне и докарва публиката до екстаз!
Тези машини трябва да бъдат малтретирани за кеф на публиката, да бъдат чупени от каране редовно, да бъдат предавани на вторични суровини или разглобявани за сувенири след едва няколко състезания защото техническия ресурс на всичките им възли и агрегати е изпит от лунатика, който ги е карал до победа!
Трябва за кратко време да бъдат създадени, изконсумирани и заменени, иначе не са истински бегачки!

Какво е звезда?
Нещо в което протича термоядрен синтез, нещо, голямо, ярко и много мощно... ;)

Това естествено няма да се случи с тези рекламни и позьорски автомобили!

Поздрави и се надявам да не съм обидил никого с разсъжденията си, това не е целта ми!
Истината трябва да се казва, за да може запалянковците да си тровят съзнанието с по-реални неща като новите 4 електродни свещи, новия Кастрол, новите Пирели П-зеро систем и т.н. и в крайна смитка да бъдат по-щастливи!

-> тема идеален пример за лош и безсмислен направи си сам: Ташак Тунинг!
Re:The MEGA Audi Интрига І
« Отговор #3 -: Февруари 05, 2014, 10:57:46 22:57 »
Относно чугунените и алуминиеви блокове .Мисля че е доста трудно в конкретния случай да се определи нещо с точност.Центъра на тежеста на такова купе зависи от натоварването и геометрията на предния и заден мост тоест е сложен микс от компоненти .Простото прибавяне или отнемане на 50 кг не водят автоматично до по лоши или по добри резултати.В конкретния случай ако няма симулации на кинематичната схема на окачването при тази реплика е бяло поле ефекта от  50 кг в блока.Де факто и аз нищо конкретно не казах ама това предполагам че е.
П.П. Интересното е че центъра на тежеста е виртуална проекция на векторите на масите.При някои автомобили може да бъде и под нивото на осите дори .Зависи как са проектирали .Все пак при ускорения или забавяне масите променят влиянието си върху така да се каже геометричния център на тежеста.
« Последна редакция: Февруари 06, 2014, 11:02:43 11:02 от турбината »

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 3945
  • Профил
Re:The MEGA Audi Интрига І
« Отговор #4 -: Февруари 09, 2014, 11:52:27 23:52 »
Да ти кажа, не знам почти нищо за кинематиката, но специално в по-лошия от двата случая, колата на Драг Пауър, мисля, че освен добавените поне 50 кг отпред, отзад килограмите са по-малко от на оригинала заради значително опростената клетка/шаси.

Даже след последното ми писане ми остана време да помисля отново по въпроса... Това е пълно безумие!
Окачване без изпитания и без какъвто и да било R&D. Както материалите и чисто механичната устойчивост на конструкцията на окачването, така и геометрията са единичен произволен изстрел в тъмното.

Това е единичен изстрел в тъмното!  Show off рекламно съоръжение.
Всъщност нито едното, нито другото са S1 или IMSA.

И всъщност мнението ми се отнася за всички реплики. Има чисто любителски проекти, които имат по-добри качества, по-балансирани са и са по-функционални.
Re:The MEGA Audi Интрига І
« Отговор #5 -: Март 17, 2014, 04:44:00 16:44 »
И двете аудита бяха изложени на VW-фест S1 поне на мен ми изглежда по истински състезателна кола.

IMSA-та според мен ще основно за драг.Особено от тая гледна точка, все си мисля, че отдолу трябва да е позатворена, или още не е готова.Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 3945
  • Профил
Re:The MEGA Audi Интрига І
« Отговор #6 -: Март 22, 2014, 06:35:37 18:35 »
Според мен трябва да престанат да разправят, че са го правили това 3 години, щото хората за това време могат това да го издялкат с джобно ножче!

На всичкото отгоре е търкалящо се шаси, а не действащ автомобил. Те са значи по-зле от мен тези или нямат вила с гараж в която да се развихрят.

И още по на всичко отгоре от зор да разправят, че е с FIA клетка за да участват в оньорски състезания, това не е никаквъа IMSA каквото и да значи това, защото средното сечение на шасито му е като гледам с поне половин метър по-тясно, тоест нещото няма шаси на такова на каквото прилича.