Взех блу рей плеър Ямаха и ресивър Ямаха.
Плеъра мисля, че е този:
http://europe.yamaha.com/en/products/audio-visual/blu-ray-players/bd-s671_g/?mode=model Или е 671, или е 673 и не мога да разбера каква е разликата
Ресивъра със сигурност е този:
http://europe.yamaha.com/en/products/audio-visual/av-receivers-amps/rx-v675_g/?mode=modelПърво, това за даковете дето каза е абсолютно така! И двете устройства имат поне по 8 броя 32 битови DAC-а, които могат а работят със сигнали 24bit/192kHz, трябва да пробвам как е звука от стерео изхода на плеъра, за сега от HDMI съм много доволен, някои записи звучат много сухо и тъпо, други са си готини както съм свикнал. Много интересно.
Свързал съм плеъра с ресивъра с HDMI кабел и звука определено е различен спрямо аналогов CD плеър и аналогов усилвател.
Не смея още да твърдя, дали се чува по-добре, но определено е различно.
Със сигурност присъства любимото на аудиофилите "черно", факт, че всички звуци и звукчета са отчетливи и контрастират добре.
Склонен съм да мисля, че звука е по-добър и това би трябвало да се дължи на много по-добрите дакове на тези устройства. Като усилвател ресивъра е посредствен с реална чиста мощност между 50 и 70 вата на канал при ниски изкривявания, 90 вата х2 са му при 0.09% THD, което е вече много. Успокояващото е че това е стъпалото на всички съвременни ямахи дори и 4-5 пъти по-скъпите, а и като разгледах конкуренцията явно е стандарт.
На нивата на които слушам не усещам стъпалото да се мъчи.
Единствената сериозна забележка май е към ззвука на радиото, който не е нищо повече от отвратителен. Може да е от антената, но ако не е значи съм сериозно прецакан.
Гледах 3D филм на блу рей! Егати! Категорично е по-добро от кино, видимо, несъмнено и със сигурност!
Звука на филмите е страхотен, но това е и от телевизора, който има малко субуферче отзад. Като казвам страхотен, имам предвид наистина страхотен, по-чист и по-ясен от в киното на всичкото отгоре има и ниски.
Ще видя как е и с колони за домашно кино като си направя.
На двете устройства само като им видиш менютата и трябва да ти стане ясно, че хората са се постарали! Всичко могат и всичко правят, само жалко, че ресивъра не е 4х400 вата... въпреки, че точно този му недостатък е най-лесно отстраним...

Мога да го дам да му сложат захранване на стероиди.
Ресивъра има 7 канален еквилайзер на който ти си избираш на каква честота да е всеки канал, както и качествения фактор на корекцията (нисък 0.5 за широка корекция и висок над 1 за по-тясна корекция). Калибрацията по микрофон също е много интересна, може да не слушате така, но ви дава представа за поведението на помещението. Със сигурност ако искате да послушате стерео при което музикантите са си по местата и солиста е в средата или където го е сложил тон режисьора трябва да използвате калиброването с микрофона. Може да е анти аудиофилско, обаче като го направиш и оркестъра се намества между колоните. И като се замисля, аудиофилите не разполагат със средство с което да постигнат този ефект! Само Зигфрид Линквиц с неговите оупън бафъл колони и монитори, които изключват акустиката на помещението в максимална степен... И то сигурно пак не е същото.
То ти дава да видиш кривата на еквилйзера след калибрирането, ще ви снимам как изглеждат корекциите и като добавим, че винаги намалява едната колона, ще ви стане ясно, че това може да се направи само така. Естествено може да измерите помещението и после да нанесете същите корекции с голям двуканален еквилайзер и да ползвате стерео усилвател с по-големи възможности.
Много съм доволен!
п.п. тази седмица ще си поръчам 1-2 диска с блу рей аудио или не 3D концерти на блу рей с Добли тру ейч-ди (Dolby True HD) и/или DTS HD, което са 8 канални 24/192 или 24/96 аудио записи! Тоест, ето такива:
http://penkiller.com/index.php/topic,1100.0.html