Здравей Гост

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен nikku

*
  • 109
    • Профил
Re:Колони Респром ОТМ1-12 направи си сам
« Отговор #30 -: Август 03, 2016, 10:43:06 10:43 »
  Включвам се да отговоря, CNC рутера го купих наскоро в момента го разучавам ,може да се опита,работното пространство е 30х40 см. дълбочина на обработвания детайл 6 см.

Неактивен zlatkoo

*
  • 1508
    • Профил
« Отговор #31 -: Септември 21, 2016, 12:04:05 12:04 »
Наскоро възстанових един брой такава колона. Остана ми само финиша. Смених високочестотните, че бяха изгоряли. Тъй като колоната е 8 Ом-ова като купувах новите реших че и те са на 8 Ом-а. Оказа се, че са на 4, но са последователно свързани. Свързах моите паралелно и смених кондензатора от 0,47, на 1 микрофарад. Малко им разминах насочеността на двете говорителчета с цел да разширя малко полето на излъчване.

След прослушване обаче ми идват малко слабички и доста насочени високите. Като застана по встрани от колоната доста се губят. Тази решетка от отговор №27 ако я направя от клечки за зъби ще има ли някакъв смисъл. Освен това говорителчетата не са едно до друго.
Нема начин да нема начин!

Неактивен Toshko

*
  • 6698
    • Профил
« Отговор #32 -: Септември 22, 2016, 02:21:42 02:21 »
За да постигнеш ефекта от фазовата решетка трябва да монтираш говорителчетата отзад, а пред тях да направиш прегради със съществена дълбочина достигащи възможно най-близо до мембраната.
Можеш да направиш проби с по две парчета картон на кръст пред мембраните. Може да ги сложиш диагонално в отворите за по-лесно. Трябва да са високи да речем поне 2.5 см.

Клечките за зъби няма да преградят видимостта между отделните точки на мембраната и няма да се постигне ефекта от предотвратяването на анулирането извън основната ос.

Провери поляритета на говорителите един спрямо друг. Ако е ОК, пробвай общо да го завъртиш спрямо средата.

Неактивен zlatkoo

*
  • 1508
    • Профил
« Отговор #33 -: Декември 20, 2016, 09:52:07 09:52 »
Я да покажа моята как свири, но съм снимал с телефона.
Ето със респрома, който замина на пазара.
https://www.vbox7.com/play:ab17155e37
 Ето вече и с новия Dual.
https://www.vbox7.com/play:54febee873
Тук даже ми хареса, ма късно се сетих да снимам.
https://www.vbox7.com/play:4cce43b3aa
Нема начин да нема начин!
« Отговор #34 -: Декември 31, 2016, 05:40:45 17:40 »
А аз новите придобивки... купих кутии от ОТ на "Jamo Studio 180" (сходни по габарити на Вегите от примера на Тошко) Басчетата ги свързах директно, средата е с 1-ви ред, само колкото за проба! А за високи (пищялки) моднах едни от CarAudio, защото нямах толкова малки налични! Все още нямат вата!
 Разликата е УБИЙСТВЕНА!!! Как свирнаха тези колони, не мога да повярвам все още! Доста дълбоки ниски, отчетливи среди, допълвани от нискочестотният, и ярки високи! Въпросните ОТ употребявам сигурно вече 20г. (като както бях казал още в първото ми мнение от ст.1) са претърпели най различни модификации. Отказал се от тях, и втурнал се в по-мащабни проекти, не задоволен от наличието на ниски честоти! Сега с тази смяна на кутиите, чувам нещо съвсем различно, нещо което е от ОГРОМНО значение! Без филтри, без вата, почти без корекции на усилвателя "Студио2" звучат прекрасно!
« Отговор #36 -: Януари 05, 2017, 06:03:23 18:03 »
Ха, тези среди и аз ги имам. с АлНиКо магнити ли са?

Не обърнах внимание! Препоръча ми ги момчето от "Мегавойс" като "свирещи" защото аз търсех определено-Ф.
« Отговор #38 -: Февруари 15, 2017, 02:28:23 14:28 »
Здравейте,

Имам малък въпрос. Дали данните в сайта на завода са абсолютно точни, или може би става въпрос за разминаване. ВКС138Б е със следните честотни граници : 800 - 5000 Hz, докато ВКВ0423 - с : 8000 - 20000 Hz. Тази ралика от 3000 Hz между средночестотен и високочестотен говорител ми се струва твърде голямо число, още повече, че говорим за техните гранични обхвати...

Неактивен Toshko

*
  • 6698
    • Профил
« Отговор #39 -: Февруари 16, 2017, 03:48:44 15:48 »
Хм, добро наблюдение. По начало всички благоевградски говорители свирят по-високо от обявеното заради масовата употреба на алуминиеви основи за намотките, както и на относително твърди лепила и твърди хартиени капачки.
Със сигурност високочестотните възпроизвеждат и под 8 килохерца и още по-сигурно СЧ стигат до 10 килохерца.
3000 Хз между 5 и 10 КХз. е само около половин октава, все едно да имаш дупка от 50 до 80 Хз. или от 500 до 800.
А и това са бюджетни колони.
« Отговор #40 -: Февруари 17, 2017, 12:57:25 12:57 »
Благодаря за изчерпателния отговор. След като установих тази разлика и преглеждайки в дейли продуктите на "Високоговорители", се сетих, че по едно време си бях купил две говорителчета ВКВ 3734. Става дума за колони от 8 Ω : http://vissokogovoriteli.bg/products/VKV-3734.htm . Как мислите, може ли да се заменят двете пищялки с един такъв говорител ? Или се питам, има ли произвеждана колона, да речем от серията Гама, в която да стане интересно, ако се поставят ? В комбинация с 12" бас и среда ВВК131А8 (с кобалт магнити), от които са ми изпаднали 2 бройки.
Извинявам се за излизането извън темата.

Неактивен Toshko

*
  • 6698
    • Профил
Re: Колони Респром ОТМ1-12 направи си сам
« Отговор #41 -: Февруари 28, 2017, 02:54:55 14:54 »
Темата много често започва по един начин, но завършва по друг.
Звучи като чудесен проект. Имам 3734 и мога да кажа само хубави неща за тях. Трети ред филтър на над 4.000 Херца е най-подходящ за тях.

Имам няколко проекта за кутии за 12 инчовите нискочестотни, които не съм реализирал, но съм сигурен, че ще звучат страхотно. Става дума за нещо като вълновод, който се образува с простото монтиране под ъгъл на лицевия панел в правоъгълна кутия. Същото се прави и със секциата от лицето на която стоят средночестотния и високочестотния.
Добавения акустичен импеданс само ще употреби по-добре детайлния и качествен звук на класическите хартиени мембрани.
Re: Колони Респром ОТМ1-12 направи си сам
« Отговор #43 -: Март 10, 2017, 03:49:05 15:49 »
О, благодаря много за проекта !  ;) ;)
Интересувам се така също и от колони с широколентови ВКШ3013 или 12350, но отивам в съответната тема ! :)