Здравей Гост

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

немо

*
Новопостроен обект
« -: Март 03, 2014, 09:44:58 21:44 »
Ситуацията е следната:притежавам удостоверение за въвеждане в експлоатация на обект ХХХ,находящ се в поземлен имот ХХХ с възложители ХХХ и УУУ.Строежът е изпълнен в съответствие с одобрените проекти!.Подписано от гл.архитект на града.
Строежът е изпълнен в/у поземлен имот,собственост на възложителите.
Доколко удостоверението за въвеждане в експлоатация удостоверява собствеността ми в/у обекта?
Задължителен ли е нотариален акт,за да се докаже собственост?

Неактивен Toshko

*
  • 6435
    • Профил
Re:Новопостроен обект
« Отговор #1 -: Март 03, 2014, 11:08:35 23:08 »
Няма такъв документ за собственост като акт образец 16 по наредба No 3.

Има и презумпция, че собственика на имота притежава всичко в него. Тази презумпция разбира се е оборима.

Няма презумпция, нито практика или обичай строителя да придобива построеното по поръчка на възложителя.

Обичая и практиката са строителя да изпълнява срещу обекта, докато още е собственост на възложителя.
Също така, нормално е страните да регулират отношенията чрез плащанията за да не се стига до такива ситуации.

Има и други доказателства за собственост, но в случая няма смисъл да ги обсъждаме.

немо

*
« Отговор #2 -: Март 04, 2014, 09:11:20 21:11 »
Няма такъв документ за собственост като акт образец 16 по наредба No 3.
Т.е. да разбирам,че единствено нот.акт удостоверява необоримо собствеността ми в/у обект,построен от мен на моя земя?

Въпросът ми по-скоро касае дали притежаването на акт за въвеждане в експлоатация прави съществуването и функционирането  на обекта изцяло законни и дали недобронамерени съседи могат да ми създават проблеми (при условие,че те са били уведомени и са дали съгласие в процеса на проектиране и изграждане на обекта),т.е. спазени са изискванията по ЗУТ (ако не греша).

Неактивен Toshko

*
  • 6435
    • Профил
« Отговор #3 -: Март 04, 2014, 09:56:55 21:56 »
Разрешенията са само в отношенията между административния орган и възложителя т.е. собственика. Те не валидират незаконни строежи.
Тоест, ако сградата ти надхвърля допустимите по закон обеми и отстояния, тя ще е незаконна вечно или докато бъде узаконена със закон.
Казах ти, че и други документи освен нотариален акт удостоверяват собствеността по безспорен начин.

Ако наистина са спазени изискванията на ЗУТ, тогава нямаш проблем. Тоест, съседите чиито имоти са засегнати от предвижданията на ПУП на твоя имот са уведомени и са съгласни и уведомяването и съгласието са станали в процеса по издаване на заповедта за одобряване на проекта за ПУП.

Нищо от това не се променя ако предвижданията на ПУП са невъзможни или построеното противоречи на закона.

Недобронамерените съседи винаги създават проблеми!

Поздрави!

немо

*
« Отговор #4 -: Март 04, 2014, 10:34:16 22:34 »
Ако наистина са спазени изискванията на ЗУТ, тогава нямаш проблем. Тоест, съседите чиито имоти са засегнати от предвижданията на ПУП на твоя имот са уведомени и са съгласни и уведомяването и съгласието са станали в процеса по издаване на заповедта за одобряване на проекта за ПУП.
Да,така стана при мен,без одобрен ПУП няма строително разрешение  ;)

Последно можеш ли да кажеш за издаване на нотариален акт какви нотариални такси се дължат,и на базата на какво се изчисляват,данъчна оценка?
Приблизително?
Благодаря!

Неактивен Toshko

*
  • 6435
    • Профил
« Отговор #5 -: Март 05, 2014, 09:44:30 09:44 »
Не знам. Никога не ме е интересувало. В такива случаи се пита нотариус. А и моята работа е на процесуален представител, тоест съдя се с хората за пари, за качество, за липсваща или неточна доставка и т.н., а не да пиша актове. Евентуално ако самия договор в нотариална форма трябва да съдържа по-сложни уговорки или трябва да се преговаря, тогава ме викат.
Мога да те успокоя, че най-голямата нотариална такса е около 3070 лева, повече не могат да ти вземат.

Поздрави!