Здравей Гост

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Формула-1 турбо ера ІІ-ро издание, начало: сезон 2014 от 15 март в Мелбърн на пистата Албърт Парк за голямата награда на Австралия

статията е допълнена и обновена в 21.42 на 12.03.2014 г.

Пенкилер вече писа за новите двигатели и правилата за горивната система и горивото, което ще носят болидите в следната тема: http://penkiller.com/index.php/topic,879.0.html

Шефа на Магнети Марели Роберто Дала, които доставят електроника за Формула-1 смята, че в предстоящото състезание в австралия е възможно всички болиди да аварират преди финала и така да се наложи да бъдат класирани по дължината на изминатата състезателна дистанция.
В интервю за "Газета Де Ло Спорт", Дала казал, че новите болиди имат изключително сложна електроника при това различните й модули са от различни производители, а не е имало достатъчно тестове през които всичко да бъде направено да работи съвместно.
През миналите години Макларън е произвеждал цялата електроника на болидите. Софтуера пък известно време се доставяше от Майкрософт.
През тази година отделна електроника имат двигателя, турбото и системите за рекуперация на енергия. Всички тези системи трябва да си комуникират и да работят като една, а за тази работа времето на тестовете не стигнало.
Нещо повече, по време на тестовете се видяло, че отборите срещат сериозни проблеми да накарат всички системи да работят добре една с друга.

Напомням ви, че в неделя 15-ти март ще се проведе първото за сезона състезание за Гранд При на Австралия на пистата Албърт Парк в Мелбърн. Уеб страница на състезанието за гранд при на Австралия: http://www.grandprix.com.au/splashify-splash

Малко от оскъдните факти за новите турбо болиди във Формула-1, които успях да събера за вас:

- Турбо двигателите отдават въртящ момент много по-равномерно и предсказуемо. Това се дължи на електронно контролираното налягане на турбо компресора, чрез управление на т.н. бууст кривата на въртящия момент може да се изглади и разтегли. Предишните атмосферни двигатели имаха много по-неравномерна крива на въртящия момент, която се изкачваше едва когато всички части на смукателната, газоразпределителната и изпускателната система заработеха в синхрон, което обикновенно ставаше не много по-рано от фаталните 13.000 оборота и не траеше твърде дълго.

- Благодарение на електронно контролираното надуване на турбото, педала на газта вече не служи за акселератор, т.е. при акселератора на атмосферния двигател пилота подава още газ за да въведе двигателя в режим на ускорение и започва да чака двигателя да влезе в режим и да започне да отдава повече въртящ момент с повишаването на оборотите. С турбото не е така. Когато имаш турбо натискането на педала на газта съобщава на електрониката, че пилота се нуждае от повече въртящ момент веднага при което без да се изчаква повишаване на оборотите, компресора се издува, налягането се повишава и допълнителния въртящ момент е налице на мига. ... скептиците си помислиха за турбо дупка, сигурен съм... четете надолу!

- системите за рекуперация на енергия са много интересни, освен кинетична рекуперация (MGU-K), която представлява развъртане на маховик до много високи обороти (100.000) и след това използване на кинетичната му енергия за генериране на ток, който да върти синхронизиран със скоростната кутия мотор/генератор, който подпомага двигателя, та освен това имаме и нов вид рекуперация - на топлината на изгорелите газове (MGU-H). Топлината на изгорелите газове се преобразува чрез закачения на оста на турбото мотор/генератор и се складира по два начина, в кинетична енергия в маховика на MGU-K и в електрическа енергия в батериите.
И сега внимание: част от енергията рекуперарина от изгорелите газове отива за задвижване на турбо компресора (той се задвижда и от конвенционална газова турбина извличаща енергия направо от потока изгорели газове) чрез електромотора/генератор на MGU-H... от тук и елиминираните турбо дупка и турбо лаг. Друга част от тази енергия извлечена от топлината на газовете ще задвижва направо колата.
-> следователно единственото условие за да работи компресора е дебита на консумирания от двигателя въздух да е отдясно на помпажната линия на картата на компресора, т.е. двигателя да не  в ниски обороти.

- Заради ограничението от 100 кг. гориво за състезание (писахме за него и даже го обсъдихме в темата от линка по-нагоре) отборите няма да могат да карат на тестове с повече гориво и така да маскират времената си. до сега на тестове повечето отбори обичаха да се правят на умрели лисици, като караха с много гориво, така даваха по-лоши времена отколкото на квалификациите и в състезанието. Целта естествено беше да приспят конкуренцията и да извлекат най-много с минимум усилия.
Изчислено е че най-многото което ще  могат да постигнат е около 20 кг повече гориво, което се равнявало на около половин секунда на пистата в Бахрейн.

- заради ограничението в дебита на горивната система, надуването на турбото (надналягането/буста) ще бъде практически ограничено на 3.5 бара въпраки, че правилата позволяват неограничено налягане. Причината, е че горивната система не може да осигури гориво за обогатяване на повече въздух отколкото консумира двигателя при 3.5 бара и сместа би станала твърде бедна.
-> това твърдят повечето изночници... обаче като съпоставим тези данни с написаното по-нагоре за електрическото развъртане на турбото, управляемата крива на въртящия момет и функцията на педала на газта, си мисля, че буста ще е ограничен на 3.5 бара в максимални обороти, когато двигателя консумира най-много въздух. Обаче нищо не пречи в ниски и средни обороти турбото да надува 4-5 бара, колкото може или докато развие същата мощност, но в по-ниски обороти... вероятно освен с плоска крива на въртящия момент, новите формули ще могат да се похвалят и с плоска крива на мощността, просто ще я постигат по-рано от максималните 15.000 оборота и с повишаването на оборотите ще намаляват буста при константен дебит на горивото и въздуха, т.е. константна мощност... може би, ще видим...

Факти и данни:


Ето един линк, който е изключително ценен източник на информация за новото хибридно задвижване на Формула-1:
http://jalopnik.com/how-formula-ones-amazing-new-hybrid-turbo-engine-works-1506450399

В тази презентация на двигателя на Ферари за сезон 2014 във Формула 1 ще видите онагледени всички системи, двигателя с вътрешно горене, турбото, системата рекуперираща енергия от оста на турбото MGU-H (моторчето генератор закачено за оста, което се намира в долината между двете редици цилиндри), системата рекуперираща енергия от кинетичната енергия при спиране MGU-K (по-големия мотор/генератор, който е закачен за маховика на двигателя с вътрешно горене) и батериите. http://youtu.be/WgtU6VykSwA

*MGU-K=KERS, но с повишен капацитет.
« Последна редакция: Март 13, 2014, 08:13:12 08:13 от StreetCarFan »

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 5362
  • Профил
Страхотна информация, благодаря!
Между другото, в това мое мнение в прикачената пдф презентация ще намерите всичката информация и повечето снимки, които са използвани от Jaloplink за тяхната статия:
http://penkiller.com/index.php/topic,879.msg7184.html#msg7184

Интересно, защо при 2.000 преглеждания на другата тема, файла е свален 15 пъти.

Тук пък първия старт за годината и първия от новата турбо ера чука на вратата и е в неделя, обаче интерес и коментари няма?! Темата е споделена в групата ни във Фейсбук, аз съм я споделил, както и 3-4 приятели...

Явно няма фенове на Ф1 във форума! А аз избързах и си купих нов 60 инчов телевизор за да гледам първия съвременен турбо старт на формулата!

Поздрави!
Аз я гледах, обаче звука нещо много "цивилен", чак ме е яд че само се изканвах и не отидох да гледам някое състезание на живо до сега. Иначе поне Пирели нямаха проблеми тоя сезон, както казаха коментаторите почти не се споменаваха гуми това състезание. Доста дебютанти, както видяхме и добре се представят. Нямаше ги така очакваните "дрифтове", заради турбото, освен един който се получи доста красиво.

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 5362
  • Профил
Звука и мен ме разочарова, то мустанга звучи по-вълнуващо.

Според мен тепърва им предстои да се натопорчат. Тези 600 коня ще станат 1200 докато се обърнем... Просто ще вдигнат сгъстяването, ще елиминират загубите от свиване. Няма да се очудя ако изобретят нещо като предкамера, която да им позволи да впръскват гориво по-дълго време с което да преодолеят ограничението в дебита. Или пък пети клапан към някаква предкамера в която се пръска непрекъснато... Има умни и смели хора, всичко е възможно.

Всъщност формулата има ли още разпределителен вал? Май да, защото електромагнитните клапани още не могат да работят с 15.000 оборота.
Аз пък някъде чух че са точно с електромагнитни клапани. Но пък според това видео си е с валове.

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 5362
  • Профил
Да, не се е чуло да са с електромагнитни клапани. На състезанието на няколко пъти се чу, че двигателите наистина издават твърди механични звуци като тропане, вероятно от зъбните предавки на MGU-K (Керс), не вярвам да хлопат буталата.

Неактивен topper

*
 • ***
 • 101
  • Профил
гледах някакво видео - вече зрителите край пистата няма нужда да са със шлемофони. преди това си бе задължително защото звука е бил с децибели над 120.
Не знам колко ще е интересен сезона, но аз най-много тръпна в очакване да видя как F1 ще повлияе на цивилните автомобили.
До тук F1 закъсня с хибридните технологии - масови хибриди има одавна, а КЕРС от няколко години.
Сега обаче F1 наваксва бързо - освен кинетична (MGU-K) вече има и директно рекупериране от изгорелите газове (MGU-Н).  много, ама мнооого искам да видя MGU-Н в шосейни коли. технологията е ясна, има даже разработени компоненти за шосейни коли но не се ползва - предполагам заради цена. но  след като F1 поведе хорото - мисля скоро ще видим поне при някой  ексклузивни коли.   хубавото тук е че MGU-Н не само регенерира енергия от газовете - тогава когато има излишна - но и  развърта турбото и така няма турбо-лаг.   това за шосейни бегачки се е утепало - всички предимства на мханичен и турбо-компресор в едно.  2 в 1, даже 3 в 1.  TSI на ваг спокойно може да изхвърли винтовия компресор и турбината и да инсталира такава хибридна турбина.  чакам с нетърпение. :P

 за MGU-K  - не съм съвсем сигурен , но мисля че нито един отбор в F1 НЕ ползва маховик.  маховика бе разработка за КЕРС от Уйлямс  точно за F1, но мисля че този сезон никой не я ползва във F1. даже не съм сигурен дали изобщо се ползваше и преди.  интересно е че се ползва от Порше и с 911 в състезания за издържливост и от Ауди в ЛеМан.   предполагам обяснението е в масата. но това неме притеснява - аз не бях фен на маховика  ;D

поздрави