Кофа за боклук > Кофа за боклук

Суб с Български НЧ говорител ВКН1231

(1/3) > >>

nikku:
 Здравейте !
Искам да спретна суб с наличен говорител ВКН 1231.Първо измервам TS параметрите.
Fs       28,84 Hz
Re        6,82 ом
Qts       0,33
Qes      0,42
Qms     1,54
Le        1,67 mH (1K)
Mms    56,09 gr.
Vas    194,45 L
SPL      92,4 dB (1W/1m)
 След снемане на параметрите правя симулации с BassBox Pro 6
Стандартна симулация 70 л.без претенции,ясно е ,че трябва да се премине на друг вид ОТ
Например Дубъл Бас Рефлекс?Очаквам предложения.Симулациите са правени при мощност P=20 Вата
Не мисля да слагам по мощен.Сигнала ще взема от един Акай 1010,който ще подава сигнал към Фронталните ОТ.Моно стъпало 20 Вата без корекции филтър 150-200Хц.навярно активен.С две думи искам да се получи 2.1 система.

турбината:
Е все пак разума надделя  ;D .Какво не е наред според теб с този драйвер ? аз мисля че си е напълно подходящ .Избора на филтър наистина е по добър с активен филтър и стъпало .Има вариант да го пуснеш и без активно усилване но незнам какво ще изкара.Варианта който мислиш да ползваш изход от този акай 1010 незнам какво представлява но ако няма отделен изход за суб няма да стане директно. Някъде из линка за линквиц имаше дадена проста схема с делител за съгласуване когато се свързва към нискоомен изход на усилвател .при всички случай филтъра на суба е изклучително важен - ако ще слушаш и музика хубаво е да вземаш сигнал и от двата канала.Това че не е 16 или  18 хрц изобщо да не те притеснява .

Toshko:
Аз имам само едно възражение и то е че нещо което на 40 херца е на -6 дб, т.е. четворно по-тихо от средното ниво не е субуфер.

Суб бас честотите са тези под 60 херца съотретно съдържат 1 и 1/2-ра октава от 20 до 60 херца.
Никой не е в състояние да ме убеди, че нещо, което още в средата на суб обхвата е на четворно по-ниско ниво отколкото трябва е субуфер!

Виж, ако го направиш в затворено оформление с Qtc 0.707 и му приложиш правилния активен Бътъруърт 2-ри или при оформление с Qtc 0.5 Линквиц-Райли 2-ри и в двата случая с допълнителен операционен усилвател, който да добави gain равен на нивото при желаната честота на 0 дб, но с обратен знак. т.е. ако оформлението дава 20хз@-20 дб, трябва да добавиш стъпало с гейн 20 дб в сигналната верига.

Следващото нещо, което ми прави впечатление, е че окачването на този говорител изглежда се е одървило, защото при не типичните 56 грама дава 28 херца резонанс вместо под 25... това, което ме притеснява още повече е Qms, който доста сваля Qts, което в случая е излишно.
При този висок BL на мотора без замисляне бих минал два-три пъти гофъра с памук с кореселин! Qts ще остане в рамките на 0.4, Fs ще падне много, а Qms ще се вдигне, всичко са само положителни ефекти.
Можеш да симулираш с по-меко окачване и по-висок Qms например 3 ;)

20W не са мощност за суб ;) еле па за суб с 12-ка с прилична, но не достатъчна чувствителност от 92-3 дб! Да беше някоя 15-ка с Qts над 1 и чувствителност над 96 дб на ОБ или в H рамка да чуеш бас на 0.5 вата ;)
Кутийните басове искат мощ и то голяма!

Не се мъчи с екзотични вентилирани обеми, защото стават големи и не звучат никак добре. Заложи на затворен обем с линквиц трансформ. Ако го догодиш до 25 херца@-15 дб директно ти давам схемата и стойностите на моя трансформ и си готов ;) излиза без пари!

Поздрави!

nikku:
 Тошко прав си за разлика от западняците  и ние и руснаците се опитваме да правим нещо,без да влагаме кой знае какви инвестиции.Но положението е такова.С качествени скъпо струващи говорители ,както е поговорката "И Баба знае...". Разбирам в случая е задължителен активен филтър ,подходящо ,качествено стъпало,задължително смесване на двата канала ляв и десен.
Намерих една схема за филтър дали е подходяща,не се наемам да кажа ,не съм на ти с радиотехниката.

Toshko:
Говорителя си ти е хубав, просто тоя Qms яде баса. Qms означава колко енергия разсейва и колко връща обратно окачването. Колкото е по-нисък, толкова повече енергия разсейва окачването, т.е. държи се като фрикцион, колкото е по-висок Qms, толкова повече енергия складиа и връща, т.е. държи се като пружина.
При говорители със силен мотор какъвто е твоя, даже се съмнявам дали не е на 50 мм бобина с тази голяма индуктивност и по-голяма маса, няма нужда окачването да разсейва толкова много енергия, защото Qes върши абсолютно същата работа.
Причината българските 12-ки да са с такова окачване е за да се постигне баланс в двата края на мембраната - движимия и движещия, Qes действа в движещия край през бобината, а Qms на далечния движен край, така в нито един момент от цикъла на мембраната отделните участъци на мембраната не си предават инерция или поне това е минимално, т.е. не се налага цялата мембрана да се отпуска върху периферията или пък външната част да натиска прекалено бобината.
Qms са слоевете мазило нанесени на текстилната страна на гънката - т.е. на предната страна.
При промиване с кореселин отпред на такъв говорител увеличаваме Qms, а при промиване от задната страна окачването омеква и понижаваме Fs.

Мани я тази схема, на магазина има чипчета операционни усилватели за по 5 лева, които вършат същата работа при това с управляем gain, а не със загуба на ниво и без изискване на 1 волт входящо ниво.

Та, може България икономически да е на дереджето на руснаците, но нека поне не бъдем толкова заблудени като тях, през интернет дори севернокорейците имат достъп до последните и предпоследните достижения на науката.
Искаш ли да ти взема оферта за такъв миксер, активен филтър и Линквиц Трансформ? като активния филтър може да е симетричен стерео ;)
 Мисля че няма да е скъпо и ще имаш истински бас ако искаш и до 20 херца на 0 дб ;) Помисли, дали ще промиваш гънката. Ако промиеш гънката ще стигнеш по-ниско в същата кутия, т.е. по-малко мощност и повече бас.
Линквиц Трансформ се може да се приложи на произволна затворена кутия, като няма ограничения, но е желатено корекцията да не превишава 20 дб и трябва да се съобрази, че колкото по-малка е кутията толкова по-мощен усилвател ти е необходим. И това е!

Поздрави!

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

Премини на пълна версия