Първата ми реакция, е че разказа ми напомня за моите приключения като дете с най-евтините говорители на благоевград и някои китайски и руски...
Като се замисля, за да ти харесва повече, оригинално трябва да е имало много кофти фазова характеристика, че даже и дупка където стои слушателя. Вероятно говорителите монтирани на лицев панел с такива форма и размери изискват най-малкото не симетричен филтър за да свирят достатъчно отделно и във фаза.
Възможно е и да имат много голяма разлика в диаграмите на излъчване и нещата просто да не се връзват.
Това, че щом си пуснал мидбасчето без филтър и ти се е подобрило стереото говори именно за кофти диаграма на излъчване на оригиналния вариант, обаче не можем да знаем на какво се дължи тя, дали на кофти филтър или на кофти високочестотен говорител.
Понеже това не са най-популярните говорители на света, не им знам характеристиките наизуст, ще улесниш и мен и другите членове ако дадеш линкове или качиш характеристиките им направо тук.
Импеданса на високочестотния ти е 5 ома, така че 1 мф е -3 дб при 30 килохерца

Спокойно! -6 вече е в чуваемия диапазон и е на 18 килохерца, тоест ползваш високочестотния с чувствителност от 83-86 децибела...
Мидбасчето F5 обаче оправя нещата, защото стига до 10 килохерца без проблем, като преди това получава пречупване на мембраната с качване на чувствителност и същевременно става по-насочено, тоест общата излъчена енергия му е линейна до към 10-11 кхз, където високочестотния пък е на -10 дб...
... сигурно най-добре ти звучат не по оста, а леко сочещи по-навътре в стерео триъгълника... така слушаш общата излъчена енергия, а не по оста, където мидбаса има подем, а това не се отразява на високите, защото те пък не стрядат от насочено излъчване в при тези честоти...
Друго, друго, не знам дали знаеш, но всички инструменти и гласове имат основни тонове до 2 килохерца с малки изключения до 6, като 90 процента от звуците в познатата ни природа имат до 3-ти четвърти хармоник в рамките на 10 килохерца... тоест стигат за да ти звучи нещо добре

Изключение е т.н. триъгълник в перкусиите на симфоничния оркестър, той звъни над 10 кхз...
Дай снимки на усилвателя!
Допълнение: Много странно, сега си направих труда, даже схемата на филтъра погледнах... би трябвало да свирят добре, изглеждат като мерени, мислени и премислени... На сайта на самите Hi-Vi има доста измервания, като кръговите диаграми и водопада не са впечатляващи... има аномалии точно около 10 кхз и по-надолу около и под разделителната честота.
Така става като се ползва най-модерния метод в дизайна/ мерене, мерене и пак мерене... да ви е*а пу*ката май*ина неграмотна! Това е като тунерите с дино стендовете дето не познават основните процеси в двигателя, обаче ползват диното за налучкване, същото обаче тези докарват крива LR-4 без филтъра да има 4 елемента, прилагат зобел за постигане на импеданс по-висок от номиналния, накрая нещото вади акустични криви 4-ти ред и линейна АЧХ, но хората го слушат само с един кондензатор и им харесва повече!
Същата болест ги тресе и в американския форум за съжаление!