Здравей Гост

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 3941
  • Профил
Re:Swans m1 kit
« Отговор #15 -: Май 19, 2014, 06:39:59 18:39 »
Директно те успокоявам, че две 8-ци на оупън бафъл е абсурд, с този пък Qts няма и смисъл да ги симулирам. Иначе The Edge може да ти даде пасивните елементи еквализиращи сигнала до АЧХ като на безкраен екран, проблема е че с под 0.3 Qts IB АЧХ-то няма да им е завидно, еле па с високата резонанс честота от 30 херца за тези цели и с тая лека мембрана!

С 8-ци правят опитни проекти за мониторно слушане в близкото звуково поле! Подчертавам опитни...

Освен това с тесни екрани ще имаш относително висока разделителна честота, което изключва опцията суба да е далеч от средите.

Освен това, хубавото на ОБ баса, е че възбужда модите на стаята от два пъти повече места и затова чуваш по-ясен бас. Поставяйки два об суба един до друг в ъгъл обезсмисляш избора на това акустично оформление.

Ако имаш въпроси, питай, ако не си съгласен си свободен да си чупиш главата!
Re:Swans m1 kit
« Отговор #16 -: Май 20, 2014, 07:01:29 07:01 »
  :) Да, въпроси колкото щеш!  Търкаля ми се из стаята един ВКН12311. Бях го ползвал навремето за суббас. Той сигурно ще стане за ОБ но просто нямам място в хола за голям екран. Разгледах проекта на дрГеоргиев тук във форума ,но подобни размери никак не ме устройват...Минимум колко трябва да е голям екрана?
Колкото до говорителите от кита на М1, ако имам някакви размери за екран, до няколко дена ще се похваля с резултата от звука а и ще съм ти много благодарен. Още нещо: четох тук-там, че е добре ако мембраната на вч.вг. и началото на мембраната (до намотката)  на нч/сч. вг. да са разположени в една равнина. В конкретния случай с тези говорители как би могло да изглежда това? 

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 3941
  • Профил
Re:Swans m1 kit
« Отговор #17 -: Май 20, 2014, 08:41:19 08:41 »
Здравей, с твоите говорители проблема не е само размера на екрана или че имат прекалено нисък Qts за тази работа, а и че са малки. При акустичния екран има загуба на налягане защото вълните от предната и задната страна на мембраната се нулират взаимно. За ОБ минимума е 15-ка от всяка страна, 2 12-ки или 4 8-ци, всичко това свири колкото нещо между 8 и 10 инча в затворен обем в стая без акустични проблеми.

Виж темата за моята супер система, там има симулирани и даже вече направени по две 12-ки на страна на ОБ. Със голямо BSC ги карам да постигат 30 херца на -10 дб., но и екраните са големи.

При ОБ + ОБ бас има невъзможни комбинации!
Всички тръгват да се правят на интересни с минималистични филтри и после имат минималистичен саунд!
Например разделителната честота задължително трябва да бъде на ОБ пика или резонанса на Н-рамката, няма начин, иначе трябва да ползваш допълнителни части като BSC във филтъра на говорителя в чиято лента са останали аномалиите.

Козата си сака пръч с други думи!

При ОБ и бас в кутия, ако ОБ е малка, то баса трябва да покрие и по-високи честоти, затова трябва да са на едно и също място за да се сглоби звука правилно.

Нали знаеш, че дори бас барабана издава звуци между 30 херца и 10 килохерца при всеки удар и всичко това е един звуков импулс, който влиза в лентите на всички говорители в системата.

Ти ми дай размери! ;)
Re:Swans m1 kit
« Отговор #18 -: Май 20, 2014, 08:53:59 20:53 »
Мдааа, така няма да стане. Поне филтъра на RT1 трябва да доизкосуря. Колебая се за филтъра от първи ред. Притеснява ме  да не претоваря говорителчето.
На F5 и SS8iiN ми се иска да приложа филтър за импеданса около резонансната честота, белким слезат по- ниско. Е хубаво, но нямам никакъв опит по въпроса.
Re:Swans m1 kit
« Отговор #19 -: Май 20, 2014, 10:24:36 22:24 »
Направи си едни нормални ,дето Тошко им вика учебникарски филтри , 2 ред на ниските и трети ред на високите като обръщаш фазите.И на тебе прикачам PDF а с готовите филтри .Пробвани са работят .Избираш таблицата със колкото ти е съпротивлението на говорителя. Отстрани са лоупас бандпас и хай пас като си избираш кой филтър ще правиш .Стойностите на елементите са в таблицата срещу честотата на срез в зависимост отдолу /отгоре .По просто от това няма накъде

Да, можеш да сложиш и Зобел за разкош на средичката и така става най-хубаво! Изобщо не мисли алабализми!

Разгледай темата за ОБ системата ми с 18 инчовите басове, но имай предвид, че съм я писал в пристъп на еуфория преди да съм чел голяма част от нещата, които съм чел. както и да е там средата е без филтър отгоре, а лентата е с по-специален трети ред на 9-10 кхз.
« Последна редакция: Май 20, 2014, 10:42:50 22:42 от Toshko »
Re:Swans m1 kit
« Отговор #20 -: Май 20, 2014, 10:39:15 22:39 »
Ами съпротивлението на вг. за разделителната честота ли е?  А зразделителните честоти за двата говорителя трябва ли да са отместят една спрямо друга за да няма припокриване?

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 3941
  • Профил
Re:Swans m1 kit
« Отговор #21 -: Май 20, 2014, 10:39:41 22:39 »
Аз и не разбрах за какъв филтър говориш. От филтър изправящ импеданса около резанонса не се разширява обхвата надолу.

F5 ако слязат по-ниско, а те слизат достатъчно ниско, съвсем ще загубят звуково налягане.

Може би не обръщаш внимание на правилото, че при ОБ разделителната честота е обусловена от геометричните размери на панела и особено неговата ширина. С тесни панели и 5 инчови говорителчета ще си на поне 500-600 херца, което е цяла декада над резонанса на говорителя! Препоръчвам ти трети ред филтър на F5 и псевдо трети ред на планарния, тоест по-голяма индуктивност и по-голям втори кондензатор ;) така хем ще го предпазиш, хем ще изравниш излъчваната акустична енергия от мидбаса.

Във случая в който няма да ползваш Линквиц-Райли 4-ти ред, а не симетрични филтри и даже едната лента не е филтрирана отгоре, напасване на дълбочината на акустичните центрове не ти е необходимо. Аз съм решил проблема, като оставих възможност ОБ панела със средата и лентовия да се мести напред-назад и да се накланя назад, така мога да синхронизирам както с баса, така и помежду им и се получава чудесно!

Поздрави!
Re:Swans m1 kit
« Отговор #22 -: Май 21, 2014, 08:06:56 08:06 »
Аз, с повърхтностните си познания по акустика едва ли ще направя по- добър филтър от оригиналния на Swans, който обаче най ми хареса как свири когато го изхвърлих от тонколоните. Виж филтър от първи ред по- мога да си сметна.
Впрочем какво ще кажете за филтър КАТО този:
Хората се кълнат, че тези филтри свирели добре.

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 3941
  • Профил
Re:Swans m1 kit
« Отговор #23 -: Май 21, 2014, 01:48:50 13:48 »
Чакай сега, нали не свиреше добре с оригиналния филтър?

Това, което си качил е сериен филтър (най-широко разпространени са паралелните).
Много е неподходящ за комбинация между динамичен и планарен/лентов високоговорител, защото мотора на по-тежкия говорител вкарва смущения в сигнала подаван към другия от паразитната индукция при работата си.

Аз мисля, че ако си на ти с електрониката, просто трябва да си вземеш активен филтър или звукова карта с такава функция и много изходи и да пробваш как ти харесва.

Струва ми се че няма да постигнеш много ако тепърва навлизаш в материята с този проект. Под трети ред с лентов не можеш да използваш, това не ти е конусна пищялка със затворено шаси за 10 лева!

За да свирнат някои мидбасове хората ползват 4-ти ред, Зобел и L-pad, ти първи?! ;)
Re:Swans m1 kit
« Отговор #24 -: Май 21, 2014, 06:13:53 18:13 »
Да, оригиналните филтри не ми харесват особено. Има нещо в музиката, което ме дразнеше но това усещане изчезна ,  след като махнах филтрите. Не знам дали това се дължи на конструкцията на самите филтри. Моите са оригиналните, които китайските ни приятели са направили (помествам снимка) .Те са с феритна сърцевина на индуктивността на  F5 и кондензатори тяхно си производство. Резисторите няма да ги коментирам. Снимката, която ти помести по- горе  е на екипа на Експроект, много кадърни хора.
Може би в моя случай е най- удачно да се насоча към нещо по- смислено, да опитам да променя филтрите, които вече имам така, че да ми хареса звука.
Да, в младежките ми години доста експериментирах с бг. говорители. Тогава търсех много сила, много бас и много високи. Сега пак ме обзе аудио мания, но ме интересува само максимално вярния звук.

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 3941
  • Профил
Re:Swans m1 kit
« Отговор #25 -: Май 22, 2014, 12:23:03 12:23 »
Това са жълтите фолийни китайски кондензатори боядисани черни или черните с надписи. Бобините са с дебел проводник, ферита е с отворени краища за да не се пренасища, кондензаторите са фолийни, а резисторите са достатъчно добри.

Проблема не е в частите, а в лошия дизайн, просто лентата свири като без филтър, ползва се солственият й завал, който е механично и физически обусловен, тоест затихването не се създава с филтъра. Смешна история!

Щом
Цитат
"Сега пак ме обзе аудио мания, но ме интересува само максимално вярния звук."
, тогава ме послушай ;)

Лента с по-малко от трети ред е гавра с природата! При толкова линеен импеданс, хвани и си сметни учебникарски филтър 4-ти ред Линквиц-Райли на 9-10 килохерца да чуеш що е чудо!
Мидбаса е с фазов палец и свири линейно до 9-10 килохерца от където пада с почти точно 24 дб/окт, какво по-прекрасно от това? Сложи му само един Зобел за да му подобриш импулсния отговор, тъкмо на усилвателя ще му е по-лесно и ще му затихнат още малко високите.

Това е цялата история!

Ако ми направиш рисунка или скица на желаните акустични екрани, ще ти кажа филтрите и разделителната честота.

Моля реагирай на всичко, което ти написах за да знам, че не се хабя напразно!

Поздрави!
Re:Swans m1 kit
« Отговор #26 -: Май 22, 2014, 10:11:30 22:11 »
Ама как.. аз съм скромен, но сериозен тип!  Винаги следя с интерес и разбирам до колкото мога съветите. Както написах някъде нагоре, всяко мнение е от значение за мен. Така. За четвърти ред Линквиц- Райли за вч. вг. Получих съответно следните стойности : 1.93 , 3.87uf. И за бобините 0.05 , 0.24mh. Това като заложих 4.85 ома за RT1  и честота на среза 9 кhz. Нямам идея дали правилно съм процедирал.
До колкото разбирам, F5 ще го оставим без филтър. Точно по моя вкус. Зобел филъър малко се затруднявам да сметна поради изизкването да се заложи в изчисленията Le, корто разбира се, не го знам. Попадна ми обаче една страница с изчисления ( за които пак имам нужда от помощ)  относно подобен филъър но с добавен кондензатор и служи за съгласуване на говорителя с лампов усилвател, с какъвто и аз ще слушам тези тонколонки. До колкото разбирам, за да получа по добро съгласуване с ламповия усилвател трябва да приложа въпросния филтър за честотата, където F5 има най висок импеданс, т.е. 50 hz???  Пък дано се пооправят малко постните ниски честоти които се получиха с ламповия усилвател???
Що се отнася до екрана на ОБ, мисля да е около 70/17 сантиметра. Тези дни ще пробвам подобен екран, но ако ще получа ниски честоти от към 500-600 hz. нагоре, ще търся друго решение за акустично оформление. Всъщност тези колонки имат много хубав бас, мога да ги слушам и без субуферите, но при по високи нива. При по -умерено слушане ниските честоти се губят...
http://www.mh-audio.nl/Imp_corr_tube_amp.asp
« Последна редакция: Май 23, 2014, 07:26:36 07:26 от dan40li »

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 3941
  • Профил
Re:Swans m1 kit
« Отговор #27 -: Май 23, 2014, 09:12:24 21:12 »
Това нещо не ти трябва, на ОБ ще използваш мидбасчето далеч над резонансната му честота. По-скоро ти трябва трети ред филтър понеже ще го пуснеш с хвисокочестотен филтър (hi-pass) не октави, ами цяла декада над резонанса му.

Свали си The Edge и симулирай Open baffle 170х700 мм с говорител Ф110 мм центриран на 85х550 мм и микрофон малко над него на 30 м и тогава ще коментираме, филтъра се очертава твърдо от 400-500 херца нагоре.

Искам също и рисунка на цялата система от ОБ и бас в кутия!

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 3941
  • Профил
Re: Swans m1 kit
« Отговор #28 -: Август 23, 2017, 06:26:46 18:26 »
Интересна тема, какво ли се получи накрая?
Възстановявам пароли, пишете на: www.facebook.com/PenkillerDIY/

Високата разделителна честота със стръмни филтри звучи много добре и не се усеща ако се слуша от повече от 2 -3 метра.

Когато Сме си писали още не беше излязъл този проект на Зигфрид Линквиц: http://www.linkwitzlab.com/LX521/Description.htm
Тесния бафъл с бас в ктутия е напълно ОК, ако се подпре от една ниска среда през плитък и прост филтър от първи ред между нея и високата среда.
Отдолу баса в кутия нямаше да промени особено нещата.
ВКН 12311 звучи прекрасно точно между 100 и 1000 херца, отгоре се филтрира много лесно с първи ред стига да има Зобел, а всичките му параметри са известни.