Здравей Гост

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Toshko

*
  • *****
  • 4318
    • Профил
Обзор на политическата катастрофа, но и една оптимистична теза
http://luboslovie.bg/?p=6789 - последната ми статия в онлайн списанието на което съм зам. главен редактор

І. Исторически обзор на пътя към тоталната апатия

(Не губете търпение, ще стигнем и до последните избори и до газовият въпрос!)

Политическата класа е в безтегловност още от както НДСВ си отиде от властта. Всъщност ако задълбочим един такъв анализ сигурно ще погледнем още по-назад в миналото и ще намерим доказателства за безтегловност и там, но по-назад ще гледаме във третата част от статията, която ще бъде оптимистична.

Всичко което се случва е понеже партиите и политиците ни са твърде слаби. Нарочно няма да изреждам имена на партии, защото всички са част от червено-синята мъгла. Тази слабост на политиците е както морална, така и социална и не на последно място е професионална слабост. Тоест, това са хора, които не виждат причина да не престъпват закона и обществения интерес, защото нямат морал, социално слаби са, тоест бедни и лесно се продават, а за капак са и слаби професионалисти дори като администратори и бюрократи. Поради тези причини политиците ни са отвратителни, никой не ги харесва и гласуваме все против или за по-малкото зло.

Последните избори на които масово се гласуваше ЗА бяха 2001-ва година, когато някои гласуваха против Костов, но много гласуваха ЗА царя. След това НДСВ някак се разпадна, леко се поизложи и изпаднахме в безтегловност, едвам съставихме тройната коалиция, появи се формулата 3-5-8 и други нарицателни на провала и безвластието. Към края на управлението на тройната коалиция дори се върнаха бригадите от мутри силоваци, които няколко години по-рано ходеха мрачни и окъсани. През това време Бойко Борисов набираше скорост, а народа се отвращаваше все повече от политиците. народа всъщност винаги се е отвращавал от тях, просто проглеждаше все повече за реалността, узряваше.

Бойко Борисов само по себе си е противоречива личност и затова не можа да постигне абсолютно мнозинство, но все пак имаше достатъчно много депутати за да си позволи да не прави явна коалиция и да управлява с привидно правителство на малцинството. Всъщност обаче е обществена тайна, че беше в съглашение минимум с Атака и ДПС, а тези с по-развинтено въображение смятат, че и БСП са другарували с ГЕРБ.

Борисов се подиграва на Станишев, че сметките все са му криви, но и неговите често не са никак точни. Например самосвали се от власт, но след това не успя да се върне въпреки, че спечели изборите. Мислеше си, че си е осигурил медии и финанси, но се оказа, че това съвсем не е така и всъщност ги е натикал в чужди ръце. Най-близкият му човек Цветанов се оказа твърде противоречива фигура, която нанесе много вреди на репутацията на ГЕРБ, да не споменаваме Искра Фидосова, която е вече като лош спомен за Борисов и той всячески се опитва да не си спомня за нея.

Станишев от своя страна губи всички избори на които води оглавяваната от него партия. Той неизменно губи избори и всичко му се обърква, но въпреки това не се отказва да прибягва до трудни за измисляне заобиколни начини за постигане на очевидни неща. Например създаде ДАНС, които никой не знае с какво точно се занимават, известни са като "абитурентите" заради добре изгладените костюми с които се разхождат, генерират секретни документи, които Станишев губи и около тях стават скандали. Очакваше се да бъдат политическа полиция, но всъщност генерират само скандали. Сега се е наканил да става евро комисар и стиска поста в партията си за да остане председател на ПЕС, която оглавява само защото единствен отговаря на изискванията на правилника - подробности четете в статията ни по въпроса

Последният, който все пак ни обещаваше нещо макар и звучащо наивно беше Симеон Сакскобургготски с неговите 800 дни. След това политическото говорене ни превзе. Политическо говорене е изкуството да говориш без да казваш нищо. Породата безгръбначни политици го владее до съвършенство. Знаете ли какво е либерал? - някой за минимум държавна намеса и минимум преразпределение на БВП през бюджета, тоест лице с крайно десни убеждения. Знаете ли какво е социалист? - друг, който пък смята, че държавата се грижи за обществото по-добре отколкото то само се грижи за себе си. Затова БВП трябва в по-голяма степен да се изземва от хората и фирмите и да се харчи както държавата намери за добре. Това добре, обаче прави ли ви впечатление, че те само се плюят един друг, но никой не се опитва да ви спечели за свой избирател, като ви обещава да провежда определена конкретна политика. Не, най-многото, което правят е да ви мамят като идиот с някакви 5 лева пенсии и други мъгляви обещания. Добре, ами ако имате фирма, цех, предприятие, магазин, упражнявате свободна професия? - За вас нищо! Вие не сте крайно бедни, не сте от малцинствата и не сте пенсионер, нито сте лумпен! Политиците са ви отписали, защото вероятно притежавате повече качества от тях и нямат с какво да ви впечатлят. На вас заверка на заземяването на контактите два пъти годишно, трудова медицина, сложен статут на търговските обекти, кафене ли е, магазин ли е и за какво, ръсят ви на всяка крачка. Пак за вас и децата ви 13 класа киснене в училище, ако могат и 14 ще ги направят, отгоре на това да не се тръгва на 6, а на 7, ако могат и на 8 ще го направят, това пък е метод за скриване на действителния размер на безработицата. Младите хора са най-буйни както знаете, затова никой не иска осъзнати и еманципирани 18 годишни безработни, защото могат да съборят народното събрание без да разберат и никой и нищо не може да ги спре. 8+13=21 години, да 21 годишни абитуренти не липсват!

Но да се върнем на политическото говорене, политиците се пазят да заемат конкретна позиция, защото вече всичко се записва. От статии и писмени интервюта се пазят още повече, защото след години някой може да им извади изказване, което вече не им е изгодно. Те и без това не са много наясно с концепциите за ляво и дясно камо ли с добавката "нео", за нео-то знаят само за неофашизма и че е лошо, което безспорно е така. Те дори не знаят какво е европейския съюз и за какво служи. Когато не ти се налага да агитираш с конкретни обещания изискващи определени знания много ясно, че няма да положиш усилия да придобиеш тези знания. Народа е свалил критериите, защото няма база за сравнение. Последния, който проби до трибуна за да ни обещае нещо конкретно, като неолиберализъм, улеснен достъп до начален капитал чрез банков кредит и подобряване на бизнес климата, му гласувахме ЗА, че той даже си изпълни обещанията макар и до сега да звучат смехотворни като формулировка.

След тройната коалиция дойде ГЕРБ, забележете, че ГЕРБ и Бойко Борисов са синоними, употребяват се избирателно за избягване на тафталогии. Така и не разбрахне каква политика провеждаше тяхната "дясна" партия, не са се и опитвали да ни убеждават, че е една или друга, просто в дневния ред на обществото не е имало такава точка. Хазната обаче се оказа по-празна от всякога, големите държавни предприятия задлъжняха зверски, че станаха и ответници по големи арбитражни дела, които вероятно ще загубят, фискалния резерв беше похарчен и дори някакви пари са вадени от здравната каса и социалното осигуряване и са прехвърляни в републиканския бюджет. Тоест всичко изглежда като след управлението на крайно лява партия, почти болшевишка, всичко е ошушкано, а икономиката е едва жива, защото бизнес климата само се е влошавал. Отбелязахме ръст на изтеглянето на инвестициите и вероятно 100 годишно дъно в чуждестранните инвестиции, които са двуцифрени в милиони за първите полугодия на двете последни години. Стигнали сме до там, че броим рефинансирането на тукашните клонове на чуждите банки от централите за чуждестранна инвестиция, но то се прави само за да бъдат закърпени балансите и да бъдат изкупени обезпеченията изнесени на публична продан. Понеже го правят с отделни юридически лица се води инвестиция, но изобщо не е такава.

Всъщност Бойко Борисов ни обеща да ни избави от тройната коалиция и злите сили, както ги определи, ние гласувахме против тях, а той не само, че не ги изгони и не им потърси отговорност, но и се самосвали, ами те се върнаха на бял кон.

На фона на всичко това, наистина малко хора биха могли да разберат отчаянието, което изпитва българина, когато остане сам в тъмната стаичка с желанието да направи нещо добро.

ІІ. Текущата политическа ситуация, изборите, надцакването и газта

И така, след този съкратен и не обективен разказ, стигаме до последните избори, които се случиха за евро парламент. Народа се видя в чудо за кого да гласува. Едновременно емоциите са силни, защото случващото се буди отвращение, но сме и в безисходица, защото няма политическа сила привличаща с конкретна платформа и конкретни обещания. Извинете, но обещанията за подаяния като за просяци не се броят. Ако бяхме толкова гладни, че да ни минават такива, щяхме отдавна да сме им спретнали една революция и сега да не ни се налага да ги слушаме и да се чудим какво да правим. Всички, например Бойко Борисов говорят общо, ще стабилизират, ще спасяват, ще видят какво може да се направи. За да не посочвам точно Меглена Кунева, ще посоча, че други пък говорят с внушения и пак нищо не казват, изказванията им са като конструкции въздействащи на подсъзнателно ниво, страх, борба, ето такива дразнещи хватки.

Няма кой да обещае, че ще намали бюрокрацията, че за да отвориш едно най-обикновено магазинче за обувки няма да трябват 17 различни документа, сертификата и разрешителни, това без да броим учредяването на фирма и счетоводството, че обществените поръчки ще започнат да се раздават по нов закон съблюдаващ правилата на здравия разум където най-евтиното не винаги е за предпочитане. Някой който да каже, че преразпределяне на БВП през бюджета от над 50% както е сега е твърде тежко за нашата икономика, че ще извади определени дейности от държавния сектор и ще ги предостави на частната инициатива. Някой, който да гарантира на чуждите инвеститори устойчиви правила и законодателство за да са спокойни, че ще могат да работят при предвидими условия.

Не! На всичките тези предизборната платформа се гради на това колко са лоши всички останали и колко хубави неща ще направят без да назовават нещата с по-конкретни понятия от "икономиката" и "държавата".

Има още нещо, което обединява политиците ни, то се дължи на слабостта за която говоря в началото. Това е наистина голяма слабост, тя може би не се дължи просто на слаб морал, сребролюбие и липса на познания по икономика, може би става дума за зависимост обусловена от още по-укорими качества, които са невидими за голяма част от обществото. В тази връзка, заповядайте два цитата по темата с наказателната процедура, която ни отвориха от ЕК за дето срока за подаване на документи за обществената поръчка за строителството на Южен Поток е бил само 9 работни дни, забележете, между 21-ви декември 2013 г. и 11-ти януари 2014 г. при изискване дните да бъдат най-малко 10:

Сергей Станишев каза (нали никой не си мисли, че Дъбов в случая е имал думата):

Цитат
"България ще строи “Южен поток” независимо от санкции на Европейската комисия (ЕК). Това “категорично решение” е взело Изпълнителното бюро на БСП, съобщи зам.-председателят на партията Димитър Дъбов във вторник, ден след стартираната наказателна процедура на Брюксел поради съмнения за нарушени правила за обществените поръчки при избора на строител за българското трасе на газопровода и отправеното искане за спиране на работата по проекта."

Бойко Борисов каза:

Цитат
"Относно процедурата по „Южен поток” Бойко Борисов призова Орешарски да подпише и да си отиде, за да няма никакъв проблем с Брюксел. „Каква тръжна процедура? Тръжната процедура не помните ли, че я обявиха преди Нова година”, подчерта още Борисов."

Бойко Борисов каза още, че иска оставка незабавно и избори сега, но може и догодина. - Е?! Ние ли нещо не разбираме или Борисов не знае какво иска?

Какво да коментирам освен да им сложа едно No Comment#5 да не би да нарека някого марионетка. Какво като е Южен Поток и какво като е ден по-малко?! От една определена гледна точка обществената поръчка си е обществена поръчка, много важно дали е общинска шкембеджийница във Велинград или международен газопровод, какво толкова?! Да не бъдем дребнави!

Допълнение 09.10/07.06.2014 г. Междувременно освен, че правим всичко през главата на Брюксел, сме извършили и други бели във връзка с газопровода Южен поток. Първо се говори, че Орешарски е подписал договор за изграждане с "Трансстройгаз", които са в забранителния списък със санкции на Европа и САЩ заради кризата в Украйна. Второ, цената от малко над милиард евро е станала 3.8 милиарда, а ужким нямаше нищо да плащаме. Схемата на финансиране е сложна и привидно нищо не плащаме, но за сметка на това и нищо не получаваме и чакаме проекта да се изплати. Като ни надуят цената не получаваме нищо още по-дълго време, а до тогава икономическото значение на газта няма да бъде като днешното.

Всички говорят за проблемите на политиците. Този или онзи разбирате ли много го е закъсал. Я сега си го повторете наум или на глас, "име на политик" много го е закъсал, защото "причина". Разбирате ли до каква степен на оглупяване са ни докарали, да си мислим, че имат проблеми. Проблеми имаме ние, че няма кого да изберем да ни управлява без да ни граби и без да е марионетка.Очевидно политическата ни класа е изчерпана и нови играчи няма. Реформаторския блок, ББЦ и АБВ не са нещото, което с чисто сърце бихме нарекли нови играчи, но да кажем, че са малко по-различни. Трите формации общо имат потенциал за около 30% от гласовете на избирателите, което означава, че дори да се привличат помежду си по някаква причина, те ще трябва да влязат в коалиция с партия от сегашното статукво, може би и две. Тези две партии могат да бъдат само ГЕРБ и ДПС. Днес пък Илияна Беновска говореше за коалиция ляво-дясно като в Германия.

В общи линии политическото пространство е разпокъсано и това се дължи на отвращението на хората, бутафорното политическо говорене и липсата на наистина нови лица.

От няколко години започнах да се изморявам от постоянното преливане от пусто в празно, което от медиите се пренесе и в общуването между хората. Всеки е забелязал, че у нас разговорите на политическа тема са един постоянен низ от трагични констатации без извод или решение. Затова започнах да задавам два въпроса, на много знаещите, какво според тях трябва да се направи, а на многострадалните бизнесмени, които се оплакват, какви са политическите им възгледи и по-важното, кого и как са подкрепили на последните избори.

Първите, които в общия случай са над 45 годишна възраст със сериозен житески опит, образовани и с добро социално положение направо ми вдигат рамене. Всички! Мъжете и жените, които трябва да дават пример на нацията, да възпитават, да работят и да поддържат устоите на морала вдигат рамене и мълчат на елементарния ми въпрос, какво трябва да се направи. Те са безсилни дори в мислите си!

Вторите, които са собственици на малки и средни предприятия казват, че нито са давали пари за избори, нито могат да се определят дали са с леви или десни идеи. Е добре де, хем плачете, че Ви извиват ръцете, че не може да се работи, че средата е непостоянна, че държавата е лош длъжник, че има корупция и така нататък, хем не знаете как се казва депутата от вашия район, не търсите принадлежност към дадена идея или пакет от идеи (платформа?), не се борите за идеите и мерките, които биха били изгодни за вас?!

Новата формация трябва да се състави от зрелите и образовани хора със здрав морал, да се подкрепя от заинтересования от нормална среда бизнес и да се избере от мислещите и търсещи избиратели. Това очевидно не се случва, защото макар и рушаща се олигархичната политическа класа е все още твърде силна. Но обърнете внимание, че колкото по-малко гласуваме, толкова по-слаби стават те. Гласовете на хората са разпокъсани, а политиците все по-трудно се разбират. За напред ще влизат в още по-неприемливи коалиции, които ще ги унищожават още по-ефективно.

Ниската избирателна активност прави входния билет за политическата сцена по-евтин и вдига шансовете на независимите и малките формации. За всичко това обаче трябва будно общество, което си знае интересите. Какви са интересите на обществото ли? По-нагоре писах за тях от гледна точка на един либерал, но ако Ви интересува, Ви съветвам да попитате някой учен и работещ човек, такива трябва да се питат по всички въпроси.

Толкова се отплеснах в разсъждения, че без малко да пропусна газовия въпрос. Аз го виждам по малко по-различен начин. Европа няма нищо против стига да спазим две елементарни условия, да проведем нормално търга така че да могат да участват и европейски фирми и да уговорим така условията, че всички да могат да ползват тръбата. Русия няма нищо против, дори е готова да си плати сама строителството и тръбата. Тогава какъв е проблемът ще се запитате, какво става, защо всички казват, че Станишев иска да ни скара с ЕС, а вестник Дума писа, че би било много хубаво да се присъединим към евразиския съюз на Русия, щото отношенията ни с ЕС били постигнали предела на полезността си. Проблемът е че политиците ни са невероятно крадливи. Те са толкова големи "тарикати", че неможе просто така да им мине тръба през тяхната бащиния без те да изкярят. Коя им е бащинията ли? Нашата държава. ЕС и нормалните българи нямат нищо против руската тръба да мине от тук, като руснаците си я построят сами, плащат си наем и отговорят на още две условия, свободен и законен търг и свободен достъп до капацитета за пренос.

Тогава защо демонизираме руснаците, че ни дърпат от ЕС за да ни ограбят? Кой всъщност е сгазил лука и защитава порочната процедура и липсващите уговорки? Кой може би е извлякъл облаги от станалото? Руснаците или някой друг? Кой се брани със зъби и нокти срещу европейското законодателство, руснаците или българските политици? Ами не са руснаците, те ще си платят тръбата и ще си я построят така или иначе.

Да се върнем за последно на изборите и политиката. Разпределението на вота е приблизително следното 4% АБВ, но при пълно отсъствие на кампания, 6.8% РБ с възходяща тенденция, около 10% ББЦ, близо 17% ДПС, близо 19% БСП и около 30% ГЕРБ. Обаче с една много сериозна забележка, че на БСП и ДПС избирателите са твърд краен брой, тоест при двойна избирателна активност резултатите им биха били 1/2-ра от сегашните като дял, докато на останалите са представителна извадка.

Сега, както в началото посочих, на Станишев сметките винаги излизат криви, всичките му интриги и завери са провал. Сега познайте какво ще стане след като Станишев каза "хоп"! Ами предвид факта, че ДПС има възходяща тенденция, а БСП низходяща и се очертава и двете да се запазят и ускорят, то вероятно сега и Местан ще му каже "хоп" и Станишев ще скочи. Резултата може би ще е БСП вън от парламента още сега. При тройно по-голяма избирателна активност при задължително гласуване очакваните 20% на ДПС ще станат около 6-7, обаче какво ще стане с 15-те на БСП, ето това е интересен въпрос! Обаче някой каза "хоп" и ще бъде много интересно дали ще му бъде успешен скока.

Ако не сте разбрали в цялата суматоха, БСП загуби изборите, ръководството й не подаде оставка най-вероятно за да може лидерът й да остане председател на ПЕС и евентуално да се само предложи и самоизпрати за евро комисар. Понеже БСП дълго мълча за бъдещето на правителството се наложи ДПС да проговори, като Местан каза очевидното. На свой ред ден по-късно на 06 юни, Станишев проговори, като измежду всичко казано се откроиха две неща, че е изненадан и че предлага да се въведе задължително гласуване - нещо за което народът несъмнено ще накаже БСП. Всички анализатори възприеха това като заплаха от тип реконтра към ДПС. ДПС отговори в стил, това си е тяхна работа, да си чупят главата.

Нещо също заслужаващо отбелязване е как така Станишев иска да стане еврокомисар и се стиска отчаяно за поста си на председател на ПЕС дори с цената на оцеляването на партията си и едновременно с това официозът на партията му вестник "Дума" констатира изчерпването на потенциала на отношенията ни с ЕС и зове за присъединяване към евразийския съюз.

ІІІ. Сега да преминем към веселата страна на нещата или малко оптимизъм

Помните ли комунизма с човешко лице? Този за който мнозина си спомнят с умиление. Усилното време на надежди, стремежи, градежи, когато партията майка се грижеше за всичко. Повече за истината за комунизма четете в статията на Огнян Минчев: „Морски газопровод“ или европейска принадлежност

Аз имам една теория за този комунизъм.

Българският прекрасен комунизъм е създаден от царски възпитаници. А сега де! Първо сме се освободили, после революцията е изяла децата си - знаете историята, после е имало боричкания, обединили сме се, руснаците са участвали в борбата за влияние, после е имало зверска и пословична корупция, политически убийства и накрая сме станали едно богато царство. Толкова богато, че българките били толкова надменни, че не искали да стават проститутки и сме внасяли отвън.

Това богато царство само за 20 - 25 години преди да дойдат комунистите е успяло много да се замогне и да възпита и изучи няколко много свестни поколения, тези на нашите баби и дядовци, а вече и прабаби и прадядовци, които по-късно са "построили" прекрасният ни комунизъм.

Да, обаче въпросните царски възпитаници, строители на комунизма с човешко лице по някое време вероятно от средата на 70-те години на 20-ти век нататък започнаха масово да се пенсионират и до към 90-та всичките бяха вече пенсионери. Съвсем нормално, 45 години трудов живот и пенсия. Хора получили възпитанието и образованието си в предишния строй. Малко по-късно от тях започнаха да се пенсионират по-младите, но все още помнещи втората световна война политици като Борис Елцин, Хелмут Кол, Маргарет Тачър и т.н., но това е отделна тема, сега се занимаваме с нашенския комунизъм.

Прекрасните, справедливи и трудолюбиви царски възпитаници построиха комунизма, но не можаха да се възпроизведат. Потомството им, което са нашите бащи и майки се родиха и израстнаха изцяло през времето на комунизма. Което е много лошо, те са възпитани в тази лицемерна система при която успеха не е правопропорционален на нищо, просто всичко е невероятно изкривено. Потомството на царските възпитаници са възпитаници на лицемерието, на абсурдните правила, на скуката, глупостта и лъжата. Което между другото доказва, че логиката е универсална като законите на физиката, а логичното мислене е естествена човешка дейност. Щом роден по време на комунизъм може да съзре абсурда, значи логиката е природен закон и не е относителна, а е универсална.

Децата на комунизма напълно естествено построиха крадливия късен комунизъм (ранния пък е кървав и гладен, да не решите, че отдавам предпочитание, казват, че средния бил хубав, но преди събитията от 1968-ма), който съвсем естествено направи решителен избор да се самопрекрати, да носи дънки, да прави като американците и да се превърне в това гнусно нещо, което доведе до днешната ситуация.

Обаче как израстнали и възпитани в лъжа правят демокрация? - Лъжливо, как иначе! Лъже демокрация и толкоз!

Които не са лъжци и крадци, защото това са повечето, те пък нямат нужната психика и вероятно социални умения да се противопоставят на лъже демократите, които са обикновени деца на комунизма построен от царски възпитаници. Познавам страхотни хора, инженери, филолози, историци, икономисти, финансисти, учени, професори и всякакви други на възраст от 50-55 години и нагоре. Уверявам Ви, че те са напълно неспособни да бъдат нещо повече от присъстващи на едно събрание. За да не раздувам и без това вече дългата статия ще ги нарека просто безпомощни или неспособни в политическо отношение. Това са политически инвалиди, това нещо просто липсва от устройството на психиката им. Който и от вас да се замисли и да поразпита някой от това поколение ще види, че те могат само да констатират, но не и да предложат решение, камо ли да дадат план за действие. Имат пълния потенциал да бъдат членове на цвета на американската нация, изпълнени са с добродетели, определено са по-образовани и по-културни от моето поколение и всеки американец би се гордял да знае, че в неговия квартал живее толкова учен и културен гражданин за пример. Вероятно поставени в западно общество биха били кротки мултимилионери.

Целият този човешки ресурс (много добре знаете за кого говоря, всеки познава по много такива) е напълно беззащитен и не ни върши никаква работа. Знаят само да правят далавери като им падне, опортюнистично проявяват лош морал и си взаимодействат много добре със връстниците си от породата лъже демократ.

Породата лъже демократ се създава с обучение и по никакъв друг начин. Както вече казах, не може да се родиш при комунизъм и да разбираш нещо от истинска политика, просто правилата на такова общество са абсурдни, а политиката все пак би трябвало да бъде народа да си избира кой и как да го управлява. Какво разбира комуниста от управление? - Нищо!

Сега веселата част. Ами и тези няма да могат да се самовъзпроизведат. Което е още по-хубавото, е че те не са цялото общество за разлика от царските възпитаници, които всъщност са всички. Управляващата класа постепенно ще отива в пенсия, а след нея няма да дойде същото. Ако съдим по историята и съвремието сме на прага или да забогатеем както по царско време или да деградираме до степен да ни се разпадне държавата. Отново ако съдим по историята, винаги има контраст при такава смяна на поколенията. Колкото по-малко им гласуваме, толкова по-бърз ще бъде процеса.

Колкото до опасността да се разпаднем... Сега разбирам защо Соломон Паси плака като ни приеха в НАТО, не съм запознат, сигурно е плакал и на приемането ни в ЕС. Много правилно е плакал човекът! Може за нещо друго да бяха онези сълзи, обаче да си представим, че ги е ронил за дето сме се докопали да се спасим, да сме под нечия опека докато се отърсим от тези.

Дали отдолу напира ново поколение съставено от хора израстнали в конкурентна среда или промити от поп културата мозъци предстои да разберем. Естествено никой не прави сериозни изследвания за такива неща, те изборите не могат да познаят камо ли разпределението на мозъците в дадено поколение. Дори да ги преброят, няма да могат да извлекат сравнителен материал и пак няма да разберем, затова ще трябва да чакаме.

И между другото, поколението на бабите и дядовците ни бяха по-големи демократи от лъже политиците, които ни тероризират в момента. Включително Тодор Живков, пиша го с риск да си обезценя цялата статия, обаче е така. Старите комунисти, които всъщност са царски възпитаници, не забравяйте това, бяха готови за периода на първоначално натрупване на капитали, дори четяха за това от вестниците Дума и Земя, разбираха демокрацията много по-добре от по-късните комунисти.

 

София, 07 юни 2014 г., за Любословие - Toshko - зам. главен редактор