Здравей Гост

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Малко да си ъпна темата .
След като всичко работи и настроих криво ляво електрониката , възникна очаквания проблем -инжекторите .Малки са и за да ползвам пълните възможности на разредения мотор и буст към 1-1.2 бара ми трябват големи инжектори .
В момента съм с 215 сс инжектори /приблизително 220 к.с/и те на 0.5 клякат .
Дилемата е че не ми се инвестират още 800-1000лв в инжектори щото нито ходя на състезания нито ми трябват 350 к.с.
Освен тия на колата разполагам е една торба 150сс инжектори .
Вариантите са втора рейка с тия 150 кубиковите
Или цигании с комбинирано пръскане на дросела .
Първото не си струва усилията , рязане и заваряне на смукател .Припасване на втора рейка и пак половинчат резултат понеже ще трябва да се направи така че да пръска два пъти на цикъл като едната секция е със големите едната секция с малките инжектори .
Другото което си мисля дали няма да стане ако на дросела сложа 4 броя 150сс инжектори които ще бъдат 4и5 съответно 7-8 за двете секции на мегата .
Пак ще си пръскат заедно с другите в същия алгоритъм просто ще пръскат на дросела .
Това са 600сс на дросела на всеки цикъл .
Другия вариант който е малко по сложен е да си налепя още една малка мега само за тия инжектори във вариант само гориво и опростено управление по сигнал от бобините ,тоест моно инжекция .Да подпира с гориво другата .Тази вариант също няма да ми струва нищо - частите ги имам .
Как ви се струва тази атеизъм ?

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 5406
  • Профил
Струва ми се, че трябва да си разпробиеш един комплект инжектори!
Те са с правоъгълна игла, ве със конусен шибър; )
Тоест става лесно и евтино! ;-)
Моите ги пращах в Перник и за 50 лева на брой ми ги направиха от 190 на 450 см3 - проверено с манометър, мензура и хронометър!

Поздрави!
За какви инжектори става на въпрос точно ?
Тия които имам са бош , отворих един но иглата си е игла с кръгло сечение .На по големите е просто по дебела иглата .
Тоест ако се разпробие ще трябва  нова по дебела игла и калибриран отвора  .Иглата не е точно игла а един стержен с квадратен профил който е водач в същност на стержена и да минава гориво отстрани .Долу уплътнението е конус .Тоест разпробиването с тяхната игла може да увеличи дебита но няма да станат от 150сс например 1000сс , повече от два пъти да се вдигне дебита ми се струва невераятно понеже конусчето долу няма да има периферия да уплътни на по голяма дупка.
За разпробиването ще го разпробия ,само не знам дали ще ги докарам еднакви 6 те.
Сега като го отворих разбрах защо трябва да се чистят инжекторите на определени км  ;)
« Последна редакция: Септември 10, 2014, 07:04:24 19:04 от турбината »

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 5406
  • Профил
Кръгло й е сечението радиално, ама аксиално е с правоъгълно сечение ;) Тоест не е игла, а цилиндър...
Онова, което виждаш отпред е просто цилиндърче, което се намира в изходящото "сопло" за да подпомага разпрашаването и за да не позволява на капчиците пуснати от различни точки на окръжността да се блъскат и да стават по-големи. Пускането и спирането на потока става малко по-нагоре в инжектора.

Просто трябва да го разглобиш, да го разпробиеш и да го райбероваш с нещо, т.е. да го загладиш и това е, малко може да намалее уплътняващата повърхност, но не е фатално... Увеличаване на диаметъра с 1/10-та води до увеличаване на сечението с повече от 1/5-та ;) а с 1/5-та до увеличаване с 1/2-ра... ... ако увеличиш 1 мм дупка до 1.38мм, сечението й ще се удвои... В случая с инжекторите е още по-добре заради иглата последата, тоест дебита се качва още повече с още по-малко разпробиване ;-)
Значи викаш ако ги разпробия и калибрирам отвора ще стане ?
Разбира се после да се измери и дебита .
Не се вижда , то е колкото връхче на топлийка съвсем мини .
Да ,нали написах по напред че разглобих един оня ден да видя може ли нещо DIY да стане .Не знаех че има някъдуе да ги разпробиват .Този специално го отрязах първо горе където е бобината за да видя как е сглобен  и после долу му изпилих запресованото и го изтеглих навън целия елемент .
П.П Измерих отвора на тоя 150сс инжектор с калибър и микрометър .0.4мм
Уттре ще пробвам да разпробия един на 0.7 да видим какво ще излезе като дебит .Не ми се почва направо с тия 200 кубиковите че ако се засере нещо и без тях ще остана  :)
« Последна редакция: Септември 10, 2014, 09:50:35 21:50 от турбината »
Последно отвора на 150сс инжектор е 0.6мм
Разпробиване до 1мм ще е целта .Засега не изпълнима понеже материала е някаква адски яка стомана .Свредлата стават на обли а онова изобщо не е чуло .

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 5406
  • Профил
Те затова ги разпробиват само в Перник, понеже са им ногу яки бургийте!  ;D
Предполагам, че моите са ги правили в някой цех на Стомана Перник, където кой знае какво оборудване имат, може би дори и лазер. Въпреки, че лазера не прави хубави дупки, защото стапя метала. Тя и бургията не прави хубави кръгли отвори, затова ти казах, че нещото след това трябва да се райберова.
Сигурен съм, че става, моите ги направиха от 194 на 450сс, правят идеален разпрашен конус - тествано на стенд в Дунев мотор спорт... бая се ококориха като видяха 194сс дюзи без външни следи от намеса да изплискват мензурата почти три пъти по-бързо! ;D

Допълнение: Може би трябва да се направи на струг с ниски обороти и много бавно подаване с видиева бургия? Знам, че много твърдите неща се обработват с много високи обороти по т.н. метод "искрене" или искрово отнемане на материал, но за малък вътрешен отвор... Ако може да се бърка и отвътре, може да се изработят два кобалтови ножа...
Абе де да знам..., знам, че ти трябва стругар 7-ми разряд и да е още с акъла си! :D
Взел съм всякакви бургии ,HSS и кобалтови за неръждавейка.
Пробвах и с високи обороти на стапяне но не го бута материала изобщо .Някаква стомана е брутална .По принцип тчни отвори се правят с абразив или с калибри но такъв малък отвор незнам с каква машина може да се шлайфа.
Стана само с една немска бургия която обаче е 4лв .
Стария размер е гарантирано 0.6мм .Сега като го разпробих на 1мм просвета /сечението трябва да е двойно ? А дебита незнам какъв ще е .
Твойте на колко ги разпробиха ?
Стария отвор 0.6мм е със сечение 0.282 мм2 а новия на 1мм е със сечение 0.785 мм2
Тоест почти 3 пъти по голямо сечение . :o
Пуста математика ...в 7 клас рядко влизах в час  ;D
« Последна редакция: Септември 11, 2014, 03:46:12 15:46 от турбината »

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 5406
  • Профил
Не знам нищо, дадох 6 дюзи по 194 сс и 300 лева и получих 6 дюзи по 450 сс  ;D
Значи с немската бургия става а с нашите кашкавали не ;)
Аз съм стапял бургия 10 мм за стомана в предната броня на сенатора при опит да направя отвор за халогени. Бях пробил примерно 3 мм водеща дупка и с десетката като натиснах и стана на огнена светеща топка буквално!!! Събра се цялата на нещо разтопено и светещо малко по-малко от топче за пингпонг?!?!?  ??? :o част излезе през 3 мм дупката и продължи да стърчи.

Е 785мм2 е добре, като отчетеш, че пипончето е константно, увеличението е още по-голямо. може и да си я направил 600 см3  ;D виж сега как ще пръска!
На 1000сс инжекторите това пинче в средата изобщо го няма .На снимката се вижда направо края на конуса на клапана - това е ебаси отвора ,като го гледам е поне 2мм .А на зелените бош 1000сс дори долу е с 2 отвора по ъгъл и пръска на две струи. Мисля си изобщо има ли смисъл да го пазя и това нещо ? Мога да разпробия директно без да го отварям изобщо инжектора .
Пише че струята се формира от леглото и конуса .Предполагам че на малките инжектори това го слагат по скоро за самопочистване на отвора заради малкия диаметър .
След малко четене по темата се оказва че масово се ползват два вида инжектори според това "pintle needle valve injectors" Едните са тип бош които го имат това ,другите са лукас при които края на иглата има форма на диск ,плоска .Какво пише за вторите  :
Non-pintle injectors were developed to fight injector clogging.  It was found that most of the deposits would form on the pintle’s surface which would severely restrict fuel flow through the metering orifice.  Removing the pintle from the injector design eliminates a place for the deposits to form thus reducing injector clogging.
Доколкото разбирам края на иглата има някаква спомагателно функция при атомизирането на горивото в струята .Самата форма на струята се определя от профила на седлото в клапана .
В нашия случай разпробиването води до промяна на този профил .Ако това е пробвано и няма брутални промени във факела на струята ,не виждам причина
да не пробвам как ще се държи инжектор с отчупен тоя пин и разпробит отдолу спрямо такъв разглобен и разпробит със запазен пин .
Просто в тоя мод не трябва да се ползват конусни отпред свредла а с равна глава като зенкер .В случая няма нужда от разпробиване а от разширяване на отвор .Ако пина се отчупи може да се разшири отвора отдолу с такова свредло с плосък връх без изобщо да се разглобява инжектора .
Това което смятам сега да си направя е един стенд за инжектори и да почна тестове със различните модове на инжекторите .
Ясно че кубиците /дебита са едно към гьотере понеже каталожния дебит е спрямо напълно отворен инжектор но може да се мери спрямо нормален инжектор за 1 минута при определена честота какъв дебит имат .
И дали 6те са еднакви .
Интересна занимавка за DIY любители .Особено следния цитат дава голяма степен на увереност в успеха  :D
In many production engine applications, injector spray patterns play a minimal role in combustion performance because the spray is usually not aimed at the intake valve.  Instead, the spray is aimed at the intake runner wall or floor.
« Последна редакция: Септември 12, 2014, 10:30:35 10:30 от турбината »

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 5406
  • Профил
И освен това често пръскат на затворен клапан, а над определени обороти 3-4000 почти всички изключват секвенциалното пръскане.

Моите са с пин, значи са разглобявани...

Абе, пина прави аеро/хидродинамична сянка... от него е всъщност кухата част на конуса. Иначе в средата ще се формира струя от големи капки ;-) Аз бих го запазил. Въпреки че пробвай и моля снимай, щото в нашия богат да цветисти глупости интернет в който тъпаците от Топ Гиър имат 150.000 фена във Фейсбук за да правят дайджест на стари клипчета от Ютуб, естествено липсва и тема за разпробиване на инжектори!
Последно реших да не изпадам чак в такива крайности с премахване на централната хуйовинка  ;D Като я разгледах под лупа се оказа че тя не е игла , а крайчето има гъбовидна форма .Първоначалното ми предположение че не е особено важна засега отпада - важна е !
Затова разглобих един сет от 6 бр итжектори ,разпробих на 1мм и тия дни като си довърша тестера за инжектори ще видя какво става .
На снимката кутийката е на свредлото 1мм с което разпробих .Някакви супер скъпи свредла са понеже ги мернах някъде в ибей сет от 10бр 1мм свредла 45 долара .
« Последна редакция: Септември 14, 2014, 06:25:07 18:25 от турбината »