Здравей Гост

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Домашно озвучаване
« -: Септември 22, 2014, 10:42:31 22:42 »
Здравейте!
Обръщам се към Вас за мнение, което съм сигурен, че е професионално и ще ми бъде полезно. Предстои ми смяна на дома с нов такъв, апартамент. Имам желание да озвуча всекидневната стая, която е с площ 55.00 м2.. Съответно, озвучението ще ми бъде необходимо, както за филми, така и за музика.
Преди да публикувам настоящата тема, прегледах форума и други подобни, като съм се ориентирал в общи линии. Направи ми впечатление обаче, задълбочените коментари относно озвучаването тук и по-специално на "Toshko". Това е и причината да не споменавам в какво съм се ориентирал, досежно марка озвучителни тела и ресивъри. Искам да видя предложения, защото моите разбирания са на лаик.
Несъмнено е важно и тяхното разположение в помещението, но това може да уточним и впоследствие.
Уточнявам, че бюджета с който разполагам или по-точно съм готово да отделя за озвучаване е около 5 000.00 - 7 000.00 лева.
Ценя мнението на професионалиста и предварително благодаря за него.

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 4954
  • Профил
Re:Домашно озвучаване
« Отговор #1 -: Септември 23, 2014, 03:57:14 15:57 »
Здравейте,
Момента в който се намирате е много приятен, поздравявам Ви!
Аз също съм купувал техники по такива поводи, първо за една хубава вила, за офис и за ново жилище.

Понеже казвате професионалист, съм длъжен да уточня, че съм професионалист, но в сферата на правото, работя като адвокат. Действително имам клиенти производствени предприятия, проектанти, инженерингови дружества и търговци на технологични изделия, но образованието ми е изцяло хуманитарно ако не броим извънкласните занимания в училище и близките отношения с майстори на които поръчвам различни неща.

Самият форум е направен за истинска доброволна и безвъзмезднна помощ и обмен на опит между не професионалисти в обсъждания дял от познанието.

*

Аз бих започнал с рисунка на помещението, разположението на мебелите в него, връзките с други помещения, прозорците, колоните и другите особености ако има такива.
http://linkwitzlab.com - Зигфрид Линквиц обръща най-много внимание на взаимодействието на озвучителните тела с акустичната обстановка, а не толкова на свръх скъпите части. Неговия топ модел използва скъпи, но не екзотични говорители, ценното е в ноу-хау-то стоящо зад дизайна на системата:


Елегантни, относително малки и позволяват относително малки отстояния от около 50 см отзад и отстрани.

http://www.quarter-wave.com Мартин Кинг също приема акустичния екран (оупън бафъл) (ОБ) за най-доброто достъпно за домашния потребител, много харесвам тази негова статия: http://www.quarter-wave.com/OBs/OB_Design.pdf
Самият той слуша ОБ система
Ето галерия на колони направени с помощта на създадения от него софтуер: http://www.quarter-wave.com/Gallery/Gallery.html - има доста идеи за дизайн, аз имам този софтуер, струва 25 долара и се използва доста лесно.
Аз си направих първо такива колони:
http://penkiller.com/index.php/topic,50.0.html - темата четете критично, че тогава още нямах толкова опит...


След това си направих тези:
http://penkiller.com/index.php/topic,276.0.html

Проект:

Протитип:

Окончателен вид:Малко се отплеснах.

Откъм електроника съветвам да се вземат три неща, стерео усилвател, ресивър за домашно кино и блу-рей плеър http://penkiller.com/index.php?topic=1110.0
Ресивърите за домашно кино просто не свирят и това е! Имам Ямаха последен модел за над 1.000 лева и не свири колкото правен по поръчка усилвател за 500. Даже въобще не свири! За филми и за ефекти звучи добре, обаче за музика направо леко дразни, според мен нарочно са й сложили долнокачествени кондензатори, но тук няма да обсъждаме модификации.
От направи си сам препоръчвам двете фронтални колони да се направят, а всъщност и всички колони да се направят евентуално без субуфера за кино, който е добре да е активен и фабричен, защото така излиза най-евтино и най-удобно.

Вече имам опит в т.н. F.A.S.T. системи, това е широколентов говорител, който е подпомогнат в ниските от басов говорител, а във високите от високочестотен, но покрива да кажем двете декади от 100 до 10.000 херца (6 и 1/2-ра октави) или друга подобна голяма честотна лента.
Бих препоръчал фронталните колони да бъдат F.A.S.T., а сателитните и центъра да са само с широколентовия на фронталните. Между другото, центъра не трябва да се подценява, той също може да има допълнителен бас!
Така системата ще звучи като едно цяло, а не като сбирщайн.
Стерео усилвателя се свързва към изхода на ресивъра за сигнал към фронталните колони и готово.

Ресивъра задължително с калибриращ микрофон! Дума да не става за без!
Освен това задължително с протокола DLNA, което е гледане на филми от медия сървър или компютър през мрежата. Вече всичко го поддържа от плеърите, през ресивърите до телевизорите, но да го спомена главно заради нуждата от връзка с мрежа и PC или медиен сървър с DLNA.

Като се замисля, на цената на един стерео усилвател може да се поръчат стъпала с активни филтри и еквализация... ако идеята Ви допада кажете да помислим!


И така, първо трябва да направим принципна схема на системата и да видим какви и колко компоненти ще има.

Надявам се престоя във форума ни да бъде полезен и приятен! Можете да ни станете фен във Фейсбук: www.facebook.com/PenkillerDIY

Поздрави!

п.п. "широколентов говорител" вече означава просто по-скъпа и по-качествена среда, който ползва например скъп магнит* окончателния вариант на последните ми колони е с такива: http://penkiller.com/index.php/topic,1031.0.html имат неодимов магнит (редкоземен) и струват по 100$ за брой. Преди това опитах тези: http://www.tb-speaker.com/detail/1208_03/w3-871sc.htm свирят страхотно, но имат известни забележки във високите, а и са твърде малки за да осигурят нужните нива на звука над 1 кхз. за да балансират 2х12 инча мидбасове.

* като казах магнит, задължително редкоземен или кобалтов (AlNiCo)! Феритните магнити имат магнитно поле, което се модулира от полето на звуковата бобина, тоест от сигнала. По тази причина говорител с феритен магнит не е в състояние да изпълни подробностите закодирани дори в 16 битов запис!
Тоест, колона с говорители с феритни магнити не е въ състояние да възпроизведе детайлите на обикновен компакт диск, какво остава за грамофон, магнетофон или лослес 24 битов запис семплиран на 96 или 192 килохерца!
Говорителите възпроизвеждащи над 1 килохерц трябва да се с неодимови или кобалтови магнити! Баса и мидбаса могат да бъдат с феритни магнити, защото по-дългите вълни носят по-малко информация и скоростта на промените е съвместима с физическите свойства на магнитната система.

+++ още нещо, високочестотните задължително лентови! Алтернативата на лентовите са все екзотики като берилиев купол, диамантен купол или керамика, като последните обаче обикновенно са отрязани някъде в ултразвуковия обхват, защото имат гадни резонанси, които влиаят и в чуваемите честоти. Като екзотичните куполни високочестотни са все още с конвенционална механика и според мен не превъзхождат лентовите, които по същество нямат механика и са безмасови. Единствения недостатък на лентите, е че трябва да се пуснат от по-висока честота.

++++ Сетих се един доста добър вариант, но ще чакам да пишете!
Re:Домашно озвучаване
« Отговор #2 -: Септември 23, 2014, 06:04:18 18:04 »
А каква техника и озвучителни тела е ползвана досега , каква конкретно имате опит и впечатления ?
Re:Домашно озвучаване
« Отговор #3 -: Октомври 12, 2014, 10:28:27 22:28 »
Здравейте!
Благодаря за отделеното внимание. Извинявам се за късния отговор, но изживях най-лошото. Загубих родител, майка.

Когато прочетох, отговора на Toshko се засмях. Причината е, че и аз съм юрист и работя, като адвокат.
Досежно темата.
Простете ми невежеството, но се опитах да прикача схема на апартамента и не можах. Ще продължа с опитите, защото е важно.
Относно системата и видно от прочетеното, следва да си купя ресивър, усилвател, блу-рей и тонколони.
Трябва ли да залагам на готови продукти със съответни марки или ще се изработват? Не визирам блу-рея.
Честно казано, желанието ми е да е готов продукт. Отделно от това, системата 7.1 ли да е? Четох, че за домашно кино била препоръчителна, но има ли наистина смисъл при съпоставка с 5.1?
Ресивър. Аз съм си мислил за Marantz или Onkyo, като клоня към последния.
Усилвател. Мисля, че няма пречка да е идентична марка с ресивъра.
Блу-рей, защо не Onkyo?

Всичко до тук е примерно. Споделям мнението си.

Тонколони. Отново, ще споделям  :).
Закърмен съм с музика, предвид възрастта ми, това е рок. Първия качествен звук, който чух, като малък беше от тонколона Tannoy. Запомнил съм го. Не клоня обаче към тях, поне засега. От по-масовите марки, най-добре ми звучат Cerwin Vega.
Не съм слушал Monitor, DALI, Focal.
Тука идва въпроса, т.нар. букшелф ли трябва да са или стоящи?
Притеснявам се също, като ги чуя в магазина, дали по-същия начин ще се чуват и в къщи? От голямо значение е разположението им в помещението и всичко около тях.
Да споделя, че на първо време се свързах с една фирма за шумоизолация, няма да споменавам име, които ми дадоха детайл за такава на пода и ще започвам да я правя. Не мисля по стените да монтирам, защото не обичам картон, сам съм на етажа, а и стените, като детайл са около 35 см. Прозорците ми са трипластови от масивна дървесина, имам и други такива покривни - Velux. Вратите, също са от масивна дървесина с уплътнения.

Дано да успея с прикачването на схемата.

Благодаря и на "Турбината". Мога само да напиша, че досега от липса на време, предвид многото ми проблеми и работа, нямам преки възприятия от озвучителни тела. Ползвам домашно кино, ужас. В колата имам по-добър звук - Dynaudio.
Този дом го правя с много желание и обръщам внимание на най-малкия детайл. От мрамора и гранита, до виличката и чинията. Ето защо и музиката трябва да отговаря на този дом.

Ще чакам Вашите отговори.

Поздрави!

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 4954
  • Профил
Re:Домашно озвучаване
« Отговор #4 -: Октомври 13, 2014, 12:43:45 00:43 »
Здравейте колега, моите съболезнования за майка Ви!
Къде ще бъдат двете стерео колони?

Разгледахте ли галерията на Мартин Кинг?
Най-лесно ще Ви направим две колони като моите с 18 инчов бас. Всички говорители са налични и излизат около 900 лева. Заедно с филтри и материали на мен ми излязоха ~1.300 лева, сега да излязат 1.500 и са наистина невероятни!

Какво ще кажете за стерео усилвател от оказион? Не за друго, а защото в моменга просто никой не прави достъпни 200 ватови стъпала. Има, но цените започват от 2х бюджета Ви или са неизвестни американски фирмички...

За блу рея, който изберете трябва да се прочете да не е бавен, тоест референции и ревюта. За ресивъра също дали звучи добре. За моята ямаха го пишеше и наистина звучи както пише.

В голямо помещение няма смисъл от малки колони! Те и не звучат добре, да не говорим за абсурдността 6 инчово говорителче са свири бас барабан, контрабас или орган, просто невъзможно!

Пак за марките, плеъра и ресивъра Ямаха не ми будят някакво възхищение, затова смело можете да си купите еквивалентно посредствен просукт! Говоря за музика, филмите са супер!

Поздрави!
Re:Домашно озвучаване
« Отговор #5 -: Октомври 13, 2014, 12:47:42 00:47 »
Шумоизолация в какъв аспект се коментира ?
По принцип за аудио помещение ти трябва намаляване на отразените вълни от стените , особено зад колоните .
Има такива съвременни материали които са пригодни естетически за жилищно помещение , не като ония кори от яйца дето слагаха едно време  по студиата :D
По въпроса 5.1 или 7.1 ..второто може да възпроизвежда първото но първото второто -не.Тоест съвременните плеари за такъв аудио стрийм са 7.1 и просто е по добре да са си в пълен комплект за по добра звукова картина .Това са си още два странични реални канала които при 5.1 ги няма .В твоя случай нещата ми изглеждат като система на една марка с мрежови функции за да не се дублират връзки и устройства .
Стереото ще е проблем да стане 3 в 1 заедно с другите .Аз бих си взел за домашното кино съвременен комплект система възпроизвеждане и ресивер с мрежови функции и 7.1 аудио в стандартните колонки с минимални размери .За стерео  отделен усилвател и чифт големи колони адекватни на усилвателя. Ако са на една марка може да има вариант за мрежова връзка със възпроизвеждащото у-во или друг източник през вътрешен за усилвателя DAC .

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 4954
  • Профил
Re:Домашно озвучаване
« Отговор #6 -: Октомври 13, 2014, 08:35:02 08:35 »
Между другото, на колега по не ми е неудобно да препоръчам правен усилвател, защото няма да реши, че съм на процент при инженера.
Неудобството е че нямат дистанционно, но се продават атенюатори с дистанционно.

По въпроса с мрежите, вече всички телевизори, плеъри и ресивъри поддържат DLNA, тоест са мрежови плеъри, които ползват DLNA папката на PC свързано в мрежата.
Даже при правен усилвател е най-добре да бъде 4 канален с активен филтър, който да се проектира заедно с колоните.

Прилагам снимки на прашния ми усилвател, който трябва да забърша и на колона и други архитектурни елементи облечени с камъни "кокалчета", които създават мтожество отражения. Не са скъпи и са красиви. Трябва да се слагат овреме, защото иначе става страшна кочина! Помежението ми има такива пана на на доста места и звучи супер!
Re:Домашно озвучаване
« Отговор #7 -: Октомври 14, 2014, 10:39:37 22:39 »
Здравейте!

Направо се побърках от написаното  ::).
Шумоизолацията, само я споменах. Да не притеснявам съседите отдолу. Действително знам, че трябва да се монтира и детайл зад тонколоните, казах ми.
Не знам, дали се вижда чертежа, който се опитах да кача. Аз, го виждам. От него е видно, обособеното място с телевизора.

Toshko, прегледах галерията. Честно казано ми се иска да си купя тонколони, някаква марка. Затова и споменах марки и попитах за твоето мнение. Не, че робувам на марки, но ако кажеш, че направените са по-добър еквивалент от купешките, ок, правим. Как обаче ще изглеждат, стерео колоните направени, а тези за домашното кино, купени? Наистина ли не мога да си купя готов продукт, който да ми задоволи желанието?
Отделно от това, защо не усилвател от някаква американска фирмичка  :)? Какво му има? Просто питам.
Не разбрах, какво визираш за ресивъра, като марка.

Турбина, ти си за една марка, стерео и домашно кино. Правилно ли съм разбрал? Мислиш ли, че съществува наистина нещо добро, което да съвмести тези две функции?
Винаги съм си мислил, че отделните производители са добри в отделни области.

Направо ще откача. Като взема да се задълбочавам в даден проблем и главата ще ми се пръсне.

Най-накрая, ако е наложително, ще увеличим бюджета!
Re:Домашно озвучаване
« Отговор #8 -: Октомври 14, 2014, 11:37:15 23:37 »
За един производител , дори от един клас като техника е препоръчително източника , там двд ли ще е , блу рей ли ще е , заедно със ресивера за домашното кино да са си от един производител . Лесно и удобно управление на целия комплекс с едно дистанционно , връзка между компонентите без опасност от несъвместимости ,разлики в букси входове и т.н. Както казах мрежови функции не само интернет а връзка между тв , плеар и ресивер .Възможностите са много .При тия системи високия клас е напълно приемлив , колонките са достатъчни за озвучаването на това помещение , силата идва от главно от суба .По принцип такива ресивери имат възможност за възпроизвеждане на стерео с две по големи LR предни колони .Но това според мен е компромис за стерео система.
Идеята ми е че с малки стандартни колони за ресивера може да се постигне доста добро домашно кино и да се разположат дискретно в помещението .А двете стерео колони с отделен усилвател само за тях да си в центъра на системата или разположени по подходящ начин.Бюджета не е малък .Може да се погледне нещо и от ентри хай енда .Стерео колоните и стерео усилвателя почти сигурно ще са различна марка .
Според мен колоните ще те насочат към тип стерео  усилвател .Тука си прав - тия които правят добри стерео усилватели рядко правят и добри озвучителни тела , поне не и от достъпните в тоя ценови клас . Специално за тая част на системата трябва много прослушване на различна техника докато сам си харесаш нещо .основния принцип е да не се бърза и да не се доверяваш веднага на търговец и първи впечатления при прослушване .Ако нещо ти хареса , гледаш слушаш , след 4-5 дена пак прослушваш и така докато си изградиш една убеденост че това е уредбата .Цената в тоя случай не е основен критерий , в смисъл че по скъпото не винаги е по добро .Не смея да давам препоръки за озвучителни тела защото е твърде индивидуално .Нещо което ми харесва на мен примерно може да е напълно неприемливо за друг .За стерео усилвателите обаче бих препоръчал възможно по съвременен от поне ниво на денон ,харман кардон,onkyo   за над и кембридж примерно също може да се помисли макар че са по висок ценови клас .Според мен върховната аудио система способна да задоволи вкуса на всеки е просто една химера и не съществува в реалноста ;)
« Последна редакция: Октомври 14, 2014, 11:57:22 23:57 от турбината »

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 4954
  • Профил
Re:Домашно озвучаване
« Отговор #9 -: Октомври 15, 2014, 12:49:14 00:49 »
За стерео колоните съм категоричен, че правени за 1.000-1.500 лева свирят за поне 10 пъти цената си!
Удоволствието да слушаш такъв саунд като на моите системи е неописуемо! Истински бас до 20 херца, сила, ниски изкривявания, динамика, детайли! Не че се хваля, но такъв звук не съм чувал на други колони, като динамика, реализъм и детайли може би карбонови German Phisics, но те са не 10, а 30-40 пъти по-скъпи, но те нито имат такъв бас, нито такива високи!
А и колоните ми не са точно "правени", първите са проект на Мартин Кинг, който създава софтуер за симулации и проектиране за водещите фирми производители на колони!
Вторите са компилация от много неща, но са създадени със софтуера на Мартин Кинг.

Има и трети вариант, Линквиц LX Монитор, купуваш всичко, активти филтри, говорители, дървения и усилвателите от американска фирмичка си случая плиключва генерално и със замах!

Купешките колони са трагични до към 10-15 хиляди, след това качеството на звука вяло тръгва нагоре...

За ресивъра и плеъра исках да кажа,  че почти няма значение, каква им е марката, трябва да поддържат 3Д, блу рей, 4к и DLNA и плеъра да не е бавен.

Може и правени стерео и правени сателити.

Поздрави!

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 4954
  • Профил
Re:Домашно озвучаване
« Отговор #10 -: Октомври 15, 2014, 11:31:09 11:31 »
Estimated cost of materials

Construction Plans .................................................... $150
4 Tweeters, 4 Midranges, 4 Woofers ....................  $1600
Wiring, connectors, passive xo, speaker cables ..  $200
Wood, screws, glue, paint .......................................  $200    
ASP components, pcb's, case, power supply ......  $700
----------------------------------------------------  Subtotal   $2850
6x180W Power amplifier ........................................  $1850
---------------------------------------------------------- Total   $4700

http://www.linkwitzlab.com/LX521/Supplies.htm

Говорителите са европейски, ще ги поръчаш от тук, усилвателя може да бъде поръчан тук или да се купи от Европа, въпреки че е достатъчно хубав.

А може да се купят упътванията за $150 и платките за още $150, говорителите от тук и усилвателя и сглобяването да се поръчат на специалист с което цената ще е значително под 4700$. Упътване и платки 300$, говорители 1600$ станаха 1.900 и ти остават 2.800$ за изработка на 6 канален усилвател, насищане на платките с елементи, изработване на дървенията, което е елементарно и естествено възнаграждение на човека, който ги прави.

Много по-евтин вариант са MJK H-frames + OB с 18 инчов бас, някой скъп широколентов и български неодимов лентов високочестотен на покойния вече проф. Вълчев, които още се произвеждат: http://arl.bg наскоро ми казаха по телефона, че струват по 120 лева за брой и аз като собственик на 4 броя твърдя, че си струват всеки лев!

И между другото, каня те да чуеш тези:

След това обикаляй шоуруми и слушай да видим дали ще чуеш нещо по-добро.
И са 100% направи си сам!
Re:Домашно озвучаване
« Отговор #11 -: Октомври 16, 2014, 12:57:13 12:57 »
Само да вметна , че сумата 4700 долара е за ненаситени платки и насипни елементи но без DSP модула .В общи линии това е 6 канален усилвател - крайно стъпало , ASP платките което е активен филтър и разделяне на каналите за отделните драйвери , драйверите , чертежи .
Входовете са аналогови .За да има качествен звук е не препоръчителен ,а задължителен DSP модула.Ако се поръчва  този вариант горещо препоръчвам елементите да бъдат закупени заедно с платките макар и в насипно състояние ,а не само платките ,както и готовия DSP компонент от системата.

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 4954
  • Профил
Re:Домашно озвучаване
« Отговор #12 -: Октомври 16, 2014, 01:18:13 13:18 »
Пасивния филтър е само между ниската и високата среда и е първи ред на 1 кхз., тоест бобина и кондензатор.
ASP-то е всичко и не е дигитално, а аналогово с операционни усилватели.

В Мадисаунд го продават готово за 1.000$

Системата е: източник -> ASP -> 6 канален усилвател -> колоните

Няма повече компоненти, като ASP е Analog signal processing, там се въвежда корекцията за ниските честоти, както и евентуалната еквализация.

Това, което Линквиц прави, е че физически създава озвучително тяло, което акустично има постоянна диаграма на излъчване от 200 херца до 10 килохерца и то не каква да е, а като цифрата 8, тоест много малко излъчване на страни, което измества съотношение директен:отразен сигнал в много в полза на директния, тоест изолира максимално акустичната обстановка. След това разделя отделните ленти, които в случая са четири на такива честоти до които говорителите работят като бутала без пречупване на мембраните и до които имат нужната широка диаграма на излъчване. ОБ н-рамката за баса е необходима освен за избягване на кутийните ефекти и за повече точки от които се възбуждат модите на помещението, тоест самите моди са по-слаби.
Накрая резултата е акустично съвършена система с неравномерна АЧХ, към баса АЧХ пада, както заради отворената система, така и даради ниския Qts на говорителите, нагоре е неравномерна заради малките размери на екрана, това той го еквализира с въпросното ASP и освен това прави активно разделяне.

Ще отделя мненията за колоните на Линквиц, само Герджиков да прочете и да отговори.

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 4954
  • Профил
Re: Домашно озвучаване
« Отговор #13 -: Септември 25, 2017, 11:41:52 11:41 »
Допълнение 25.09.2017 г.  Интересна тема, за съжаление не се е развила.
Технологиите се развиват, а ние трупаме опит, затова за най-новото във знанието по темата четете тук: http://penkiller.com/index.php/topic,1750.0.html - темата се пише в момента, затова я следете редовно за ъпдейти, имам нови неща за филтри, за методология и последователност на работа и за кутии.

Линквиц пусна нов модел на ЛХ-моноторите, трябва да прочетем какво е новото.

При наличен хубав субуфер, може да се направят ОБ надстройки, които да отговарят на стандартите за които пиша в темата от линка.