Зигфрид Линквиц е направил нов модел колони, това са LX-mini.
http://linkwitzlab.com/LXmini/Introduction.htm - навигирайте в проекта от менюто горе в дясно.
За новите си колони той твърди, че имат същите акустични качества като топ модела му LX521, като им отстъпват само по дълбочината на баса и максималното звуково налягане, но пък ограничения при разполагането им в помещението за слушане почти не съществуват и са по-евтини.
Чичо Линквиц ни продава чифт 6 инча басове
http://www.madisoundspeakerstore.com/approx-5-woofers/seas-prestige-l16rn-sl-h1480-5-aluminum-cone-woofer/ по 100$ / бр., а те са просто Fs 36 Hz, Qts 0.46, Mms ~15g, Vas 19L, Тоест от 200$ падаме на 50 лева за чифт ВКН-09360 или 370... Чифт такива широколентови:
http://www.madisoundspeakerstore.com/approx-4-fullrange/seas-prestige-fu10rb-h1600-04-4-full-range/ по 58$, а те са просто Sd 38 cm2, Qts 0.78, Mms 4.5g и диаметър на шасито 98 мм, или иначе казано Танг Банд W3-871 с техните 32см2 Sd, Qts около 0.6 и шаси с диаметър от 93 мм, които пък си ги имам и ще са ми без пари.
DIAPHRAGM MTL Silver Paper
SURROUND MTL Santoprene
NOMINAL IMPEDANCE 8 W
DCR IMPEDANCE 6.6 W
SENSITIVITY 1W/1m 87 dB
FREQUENCY RESPONSE 110-20K Hz
FREE AIR RESONANCE 110 Hz
VOICE COIL DIAMETER 18 mm
AIR GAP HEIGHT 6 mm
RATED POWER INPUT 12 W
MAXIMUM POWER INPUT 25 W
FORCE FACTOR, BL 3.51 TM
MAGNET WEIGHT ( 4.4 oz) 125 g
MOVING MASS 2 g
FERRO FLUID ENHANCED No
SUSPENSION COMPL. 1133 uMN-1
EFFEC.PISTON AREA 0.0032 M2
Levc 0.75 mH
Zo 38 ohm
X-max 0.5 mm
Vas 1.65 Litr.
Qts 0.59
Qms 3.40
Qes 0.71
Даже Танг Банд с техните 3.51 BL на 2 грама мембрана са в пъти по-тяговъоръжени от Сийс със BL 3.02 на 4.5 грама мембрана!
До 690$, Линквиц Ви дава още активен дигитален филтър (ADC-DAC) за 115$, чертежи за 105$, тръби и жици... Чичо Зигфрид Ви съветва да си купите и 4 канален усилвател за 400$, та всичко да Ви излезе 1100$
Новото, е че задната полувълна на широколентовия се поглъща в цилиндъра и така акустично късо има прогресивно към ниските и намалява към високите, където по-късите вълни се поглъщат по-лесно.
По този начин Линквиц спестява акустичтия екран и за такъв служи самото шаси на говорителя, но той се използва до по-ниска от обусловената от размера честота.
В описанието се твърди, че тръбата с ватата била за да се намали излъчването назад в по-високите честоти и за да се постигне кардиоидна диаграма на излъчване, което помагало да се поставят по-близо до границите на акустичната среда... бих му повярвал ако не бях сигурен, че адресира единствено честотите между разделителната и долната на екрана, която в случая е около 2 кхз... а и кои са тези високи честоти, които се излъчват от и около магнита?
тук на помощ ни идва Мартин Кинг, който разглежда отворите в шасито на говорителя като трансмисионни линии и предвид че насочеността идва с честотата, то определено единствените честоти, които имат вектор минаващ през тръбата са тези от първите две октави над разделителната честота 700-1400-2800 херца. Останалото така или иначе се излъчва по вектори образувани от отворите и повърхнината на мембраната, тоест настрани.
Следователно, говорителите с не вентилирана магнитна система така или иначе излъчват все по-кардиоидно към високите честоти. Според мен чичо Зигфрид Линквиц е сложил цилиндърчето за да намали размера на необходимия бафъл (екран) до този на шасито, но понеже прави кръгова диаграма на излъчването е видял, че кардиоидното излъчване се подчертава. Даже съм готов да се обзаложа, че ватата е в цилиндъра не за да поглъща звук във високите, а за да не позволява на тръбата да резонира в по-ниските честоти!
- За кардиоидното излъчване във високите е достатъчно, че такъв цилиндричен обект присъства физически на това място. BUSTED!Общо взето е това, останалото е активна корекция, но подозирам, че Линквиц вече освен говорители Сийс (Seas) продава и усилватели Emotiva и MiniDsp в което му желая успех!
Аз пък казвам, че с български бас и малък широколентов в пасивна система може да Ви излезе значително по-евтино, а успехът да е същия!