Здравей Гост

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

DIY Variable Valve Timing
« -: Октомври 31, 2014, 11:26:41 11:26 »
Първо мое мнение тук, здравейте :)

Преди няколко седмици ми дойде една идея, а се оказа, че вече я има реализирана тестово от поне 1 човек, а именно DIY променливо газоразпределение (VTEC, Vanos, VVTi и т.н. търговски наименования).

Прикачам директно клиповете от човека, който го е реализирал, ще разберете как действа. Идеята му съвпада 1:1 с моята. Интересно ми е да чуя мнения по въпроса, отделно на някой може да му стане интересно и да пробва да го реализира :)Re:DIY Variable Valve Timing
« Отговор #1 -: Октомври 31, 2014, 02:09:32 14:09 »
Незнам ,на мен ми изглежда доста грубо и неандерталски реализирано .Просто е като замисъл но е огранично само за едно валови глави . На двувалова глава няма шанс да стане с тая люлка.Другото което не ми харесва е мърдането на ремъка по време на движение .Силите на опън са само в посоката на въртене , тоест при 5000 оборота опъна от едната страна е брутален ,не знам как ще реагира тоя ремък на натиск който дефакто се мъчи да го завърти в обратна посока .След колко км ще бъде разпънат до степен да избяга тая центровка нямам представа.Най простия начин е раздвижно колело на вала , което с пружина се задържа в едно нулево положение .После по хидравличен път примерно с импулси и хидравличен клапан го завърта .Много важен момент е че при метод дефакто се завърта вала спрямо колелото на Разпр.вал а не колелото да се върти спрямо КВ .
Re:DIY Variable Valve Timing
« Отговор #2 -: Октомври 31, 2014, 02:22:26 14:22 »
VAG групата имат двувалови глави, които са с едно колело :) Там е приложимо, там и искам аз да го приложа.

Гледах на моите двигатели - има и място. Относно натоварванията - тази "люлка" реално по нищо не се различава от оригиналните обтегачи, освен, че ползва 2 колела, вместо едно.

Силата на обтягане на ремъка стои константа и се определя от разстоянието м/у двете обтяжни ролки. Когато самите ролки се движат, стига оста, по която се движат да е преценена правилно, няма да се получават претягания или отхлабвания на ремъка.

Възможно е дори и допълнителното ограничаване на ремъка от 2 страни да го направи по-стабилен и с по-малък шанс за прескачане - няма да му се позволява да трепти толкова.

Системата може да се реализира и грубо, както е показано - с 2 степени. Може и да се направи по по-интелигентен начин, задвижвана от винт, който пък се върти чрез стъпков мотор. Така може да се постигне плавно регулиране. Отделно на винта няма да му се оказва влияние от силите, с които ремъка ще се опитва да бута "люлката" в двете посоки - респективно при ускорение и забавяне на двигателя.
Re:DIY Variable Valve Timing
« Отговор #3 -: Октомври 31, 2014, 02:29:16 14:29 »
Ако се върти по часовниковата стрелка ремъка , дясната част е изпъната и обтегната а лявата ролка играе обтегач .Тотава при нужда да се завърти разпр. вал наляво в закъснение лявата ролка чрез опъна ще се мъчи да завърти колелото на РВ в посока обратна на въртенето ,тоест ще го изпъва още над един път регулирания опън .Не ми харесва това постоянно динамично разпъване на ремъка , трябва да се измери колко натоварва ремъка над стандартния опън тая мантракука .иначе ми се струва рисковано .
Re:DIY Variable Valve Timing
« Отговор #4 -: Октомври 31, 2014, 04:43:28 16:43 »
В описаната от теб ситуация - въртене по часовниковата и желание да завъртим валовете в закъснение (обратна на часовниковата стрелка посока) почваме от ситуация, в която лявата част на ремъка е опъната (права, без натиск от лявата обтяжна ролка). Дясната ролка пък "натиска" ремъка и го огъва, за да обере по-голямата му дължина. При задействане на системата двете ролки, чиито оси са на хоризонтална равнина, се преместват надясно, заедно. Тогава лявата почва да "натиска" и "сгъва" ремъка, който до преди това е бил допирателна на колелата на разпределителен и колянов вал, а дясната почва да го отпуска, докато не се стигне другото крайно положение - ремъкът от дясно е допирателна, а от ляво "сгънат" от ролката. Няма реално разтягане на ремъка.

Тук се вижда добре:
Re:DIY Variable Valve Timing
« Отговор #5 -: Октомври 31, 2014, 05:27:15 17:27 »
Тя дясната го отпуска колкото да се премести на  ляво , но по дефолт тя е водещата страна и винаги е изпъната на максимум а лявата е хлабава и изпъната от обтегача за да  не провисва .Когато колелото на КВ се върти и води колелото на РВ за отиде в закъснение трябва доста усилие да се завърти в обратна посока .Бас хващам че в посока предварение е достатъчно само да се охлаби тая ръчка с ролките за да отиде  само в предварение при работещ мотор .Сила се прилага само в закъснение .Незнам ,на мен ми се вижда безсмислено щото какво ще се спечели от тая работа ?
От това нещо няма да дойдат автоматично 10-15 к.с бонус даже напротив , ще стане по зле без ремап на гориво и запалване според тая мантракука .
Re:DIY Variable Valve Timing
« Отговор #6 -: Октомври 31, 2014, 05:40:09 17:40 »
А, с това вече съм съгласен, в едната посока ще се борим с ремъка, а в другата сама ще се центрира системата при освобождаването. Съгласен. Но смятам, че ремъкът няма да получи по-големи натоварвания от стандартните.

И разбира се, че става въпрос за кола, на която ще се прави ремап, за да се оползотвори това нещо.

Неактивен Toshko

*
  • *****
  • 4855
    • Профил
Re:DIY Variable Valve Timing
« Отговор #7 -: Октомври 31, 2014, 06:03:30 18:03 »
Спокойно, усилието не е чак толкова високо, при постоянно въртене се преодолява само инерцията на клапаните х 2.
Един път при отваряне и един път при затваряне.
Усилията при свиване на пружините се компенсират от натиска на пружините на затварящите се клапани.
Отварящите се клапани добавят съпротивлението си от инерция, а затварящите се отнемат пак такава сила от натиска на пружината върху отдръпващата се гърбица.

С две думи, вала се върти по-лесно отколкото се предполага!

Колкото до системата, две неща, първо мърда твърде малко - зъб, зъб и половина, т.е. не е достатъчно за да се симулира EGR в ниски, второ, хвани и го направи веднага и незабавно!

Не си прави сметката като социалистически инженер обосноваващ безсмислено нововъведение!
Ако ще го правиш, направи го! Купи две ролки на старо, купи им два нови лагера SKF, изработи устройството и действай!
Всичко останало е загуба на време и енергия!
В процеса на работа и настройка ще имаш достатъчно много въпроси, които да обсъждаш!

Вземи по-дълъг ремък ако има, по-сближените ролки ще ти позволят по-голямо движение!  ;)

Идеята ми харесва, не му мисли много!

Поздрави!
Re:DIY Variable Valve Timing
« Отговор #8 -: Ноември 01, 2014, 12:17:05 12:17 »
Чета, чета и стигам до момента, че малко ход има и знам какво да ти отговоря, поне в моето приложение. После прочитам за по-дългия ремък и именно това щеше да е отговорът ми - VW имат висок и нисък блок. Разлика 16мм. От там имат и 2 дължини ремъци. Моите двигатели и двата са с къс блок. Взимам от по-дългите ремъци и voila :) Имам резервна глава, ще намеря и един скрападжийски блок и ще почна да поначертавам разни нещица :) Искам да е plug 'n play за VW двигатели. Колко градуса отклонение м/у високи и ниски обороти да целя максимум?
Re:DIY Variable Valve Timing
« Отговор #10 -: Ноември 02, 2014, 06:25:27 06:25 »
Бая дълъг каиш ще трябва за 60 градуса ход .Като гледам тая мантракука , 5-6 градуса е максимума в плюс или минус .Просто механиката е такава че при минаване през средно положение каиша се охлабва и не може да поеме по голямо отклонение .Тоест обтягането е ограничено механично от размера /диаметъра на ангренажното колело .В двете крайни положения остава само на една ролка и хода на ролката е диаметъра на колелото минус дебелината на ремъка х2. Но и трябва да се отчита че и двете ролки трябва да са постоянно зацепени за ремъка за да няма излишно триене при всяко закачане и откачане на ролката .Трябва да има някакъв обтегач с пружина който да не е фиксиран да го изпъва плаващо но това е твърде опасно .Става голяма цигания в общи линии .
« Последна редакция: Ноември 02, 2014, 06:40:48 06:40 от турбината »

Неактивен Toshko

*
  • *****
  • 4855
    • Профил
Re: DIY Variable Valve Timing
« Отговор #11 -: Август 24, 2017, 04:59:30 16:59 »
Смисъла от подобно въртене е да има поне три режима:
1. Възможно най-късно затваряне на смукателния клапан при празен ход и малко натоварване, това е работа с пети такт:
http://penkiller.com/index.php/topic,779.0.html - ликъл на аткинсън, както го използват съвременните ДВГ за хибриди
Двигателя работи с виртуално намален ходов обем и му се подобрява съотношението между сгъстяван и разширяван обем;
2. Възможно най-ранно затваряне на смукателния клапан при големи натоварвания на ниски и средни обороти, това повишава въртящия момент, защото двигателя улавя максимално количество горивна смес;
3. Постевенно закъсняване на фазите на газоразпределението към високите обороти, което да компенсира намаляващото време за пълнене и да позволи инерциално пълнене.

С две степени работата трябва да бъде такава:
1. закъснение на ниски за икономия;
2. предварение в средни обороти за пъртящ момент;
3. отново закъснение във високи за максимална мощност.

Допълнение: Според това, което научих, причина да се дава предварение спрямо зацепването за ваксимален въртящ момент няма.
Следователно, при максимално предварение на системата двигателя трябва да се зацепи за максимален въртящ момент и системата да работи само към закъснение. Малко закъснение е за максимална мощност, а повече е за намалени загуби от сгъстяване и икономични режими.
Четете в това мнение, дал съм фабрични таблици за управление на валове: http://penkiller.com/index.php/topic,1757.msg13803.html#msg13803
Като отчетете, че едната таблица е с отворени клапи, а другата със затворени, съответно при отворени клапи трябва да се гледат горните и десните две трети от таблицата, защото двигателя ще се намира в тях, а при затворени обратно долните две трети и левите две трети.