Здравей Гост

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

бензинов регулатор и турбо мотор
« -: Ноември 07, 2014, 11:22:31 11:22 »
Въпроса който си задавам и не намирам отговор е следния. Стоков бензинов регулатор на 2.5 бара .Турбиниран мотор на 1 бар . Вакуумния маркуч на бензиновия регулатор е вързан на колектора но, винаги има едно но .На празен ход ясно че пада налягането заради вакуума който разтоварва пружината чрез мембраната .Под товар и атмосферен режим мембраната не играе и имаме 2.5 бара .Под товар и буст режим имаме 2.5 бара плюс буста в колектора .Тоест 1 бар буст и 2.5 стоково налягане на регулатора - 3.5 бара бензин в рейката .Тука ви става ясно защо много пишман тунери си кютат с малки инжектори,стокова електроника  и в общи линии не си чупят мотора на на 0.6 -0.8 бара
Обаче кое е по добре тоя вариант или да се откачи камерата на мембраната за да дава постоянно 2.5 бара ? Щото при едно подаване на газ почва да играе налягането според буста и кога помпата сварила да качи кога не ,един господ знае .

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 5406
  • Профил
Re:бензинов регулатор и турбо мотор
« Отговор #1 -: Ноември 07, 2014, 06:14:53 18:14 »
Регулатора ако е линеен като на повечето фабрични коли, тоест 1:1, поддържа константна разлика между наляганията на горивото и на въздуха в смукателя. Това гарантира постоянен дебит на дюзите във всички режими.
Мерцедес имат двустъпално управление на налягането на горивото, над определена граница на буста превключват на по-високо налягане за да подобрят смесообразуването, защото сгъстената смес е по-тежка и инертна. Освен това сгъстената смес за единица обем съдържа повече гориво, което пък е течност, а течностите са не свиваеми, тоест съотношението на обемите на горивото и въздуха се променя в полза на горивото, затова и нуждата от по-финно разпрашаване.
При повишаване на относителното налягане на горивото, реакциите на инжекторите стават по-бавни, тоест по-бавно отварят и затварят.

При атмосферните режими налягането отново се влияе от товара по същия начин както под налягане. Повечето регулатори са 3 бара, а типичните 4 и 6 цилиндрови двигатели поддържат 0.5 бара разреждане в смукателя, затова на празен ход налягането е около 2.5 бара спрямо атмосферното и 3 бара по-високо от това в смукателя, а при пълна газ в смукателя има приблизително атмосферно налягане, съответно и налягането на горивото е 3 бара над атмосферното.
Тоест, регулаторите поддържат константна разлика между налягането в смукателя и в горивната рейка!
Re:бензинов регулатор и турбо мотор
« Отговор #2 -: Ноември 07, 2014, 07:21:39 19:21 »
Точно де , аз това питам дали диференциалното налягане под буст на такъв стоков регулатор е за предпочитане пред пълното откачане от колектора на вакуумната му камера .Налягането на въздуха в колектора не е диференциално а абсолютно .Налягането на бензина за помпата също е абсолютно понеже помпата е в атмосферна среда тоест за нея дебита е един и същ при -0.5 и при атмосферно налягане в колектора  .Така това диференциално налягане на бензина в рейката вследствие на регулатора адекватно ли е при буст ?
Re: бензинов регулатор и турбо мотор
« Отговор #4 -: Август 29, 2017, 09:55:31 21:55 »
Абсолютно съм съгласен но на 50% . Стоковия регулатор е линеен само до там когато в интейка има атмосферно налягане  . Когато в интейка имаме буст от 1 бар , то тогава налягането което подържа регулатора е стоковото от 3 бара но твърде вероятно е да е повече . Защо ? Основната грешка в расъжденията ми в първи пост е ....налягането 1 бар в колектора . Практически при налягане от 1 бар върху мембраната на регулатора върху нея действат две сили с еднакъв вектор - тази на пружината и тази на налягането от 1 бар . Тоест чисто хипотетично ако имаме регулатор на 1 бар и налягане в колектора 1 бар ще трябва горивото да е с 2 бара налягане за да преодолее пружината .
В реалния случай линейноста на пружината на 3 баров регулатор под буст е нарушена и дали подържа 3 бара или повече може да се каже само след измерване на налягането в рейката под буст .

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 5406
  • Профил
Re: бензинов регулатор и турбо мотор
« Отговор #5 -: Август 29, 2017, 11:56:40 23:56 »
Налягането в колектора се пренася само от едната страна на мембраната, другата е срещу атмосферата. Така при 1 бар в колектора, регулатора работи на 4 бара абсолютно.
Регулатора има вход, изход и вход за връзка със смукателя. Налягането в смукателя не влияе на налагането при входа на регулатора.

Малко в страни от темата, когато излезе Мерцедес V12 bi-turbo пуснаха съобщение, че използва няколко различни степени на налагането на горивото, без буст, с малко и с много. Идеята, е че вдигат налягането малко повече от необходимото за да подобрят смесообразуването. Повишеното налягане кара инжекторите да се забавят при отваряне, но подобрява разпрашаването.
Re: бензинов регулатор и турбо мотор
« Отговор #6 -: Август 30, 2017, 08:51:12 08:51 »
При всички случаи се вдига и дебита от увеличеното налягане . Особено с мегата където инжектора е изпържен на максимум и практически може да остане напълно отворен .

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 5406
  • Профил
Re: бензинов регулатор и турбо мотор
« Отговор #7 -: Август 30, 2017, 09:44:57 09:44 »
Ако отношението на налягането се запази и дебита се запазва. Единствено скоростта на отваряне и затваряне намалява.

Причината за всичко това, е че регулатора работи с шибър закачен за контролната мембрана. Даже бензина в рейката не съм сигурен дали не му идва и леко странично. Така регулирания флуид не оказва никакво влияние на регулировката.

Инжекторите пък се забавят пак, защото са шибъри (плунжера най-отпред срещу дифузьорчето е игла/шибър), налягането в смукателя действа върху 1-2 мм2, а отзад подвижния шибър е много по-голям. Затова стават бавни все едно си им вдигнал налягането на бензина, защото не отчитат буста.
Re: бензинов регулатор и турбо мотор
« Отговор #8 -: Август 30, 2017, 09:23:28 21:23 »
Е как да не окзава влияние флуида ? От едната страна е рейката и горивото в нея натиска мембраната докато от другата страна на мембраната е пружината . Когато двете сили се изравнят мембранта почва да отпуска отвора към възвратната магистрала и рейката се разтоварва . Когато от страната на пружината имаме и допълнителен буст тогава пружината има нелинеен ход защото силата на натиск се сумира с тази на буста до стойноста на буста . Това ако нагледно си го представим е аналогично на двойни пружини на клапан - една в друга голяма и малка .
А инжекторите за тях е ясно че налягането на горивото ги държи затворени , но тока и времето на задействане и задържане в отворено положение никога не е максимално в стоковите електроники .

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 5406
  • Профил
Re: бензинов регулатор и турбо мотор
« Отговор #9 -: Август 31, 2017, 09:29:17 09:29 »
Като казваш не линейно, аз това го разбирам като не пропорционално, единица буст не вдига налагането на бензина с единица. Всъщност регулаторите са линейни, 3 баров регулатор на 1 бар Boost дава 4 бара налягане на горивото.