Здравей Гост

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

ремонт на глава дизел
« -: Ноември 09, 2014, 10:50:18 10:50 »
Един малко специфичен въпрос .Глава на рено дизел , не безизвестния мотор F3P .Хвърли гарнитура след идтичане на водата от спукан маркуч .До преди това около 6-7к км не е имало проблем .Гарнитурата беше сменена януари 2014 и след това не е изхвърлял вода до този момент когато се пръсна един маркуч изтече водата и светна червената лампа .Проблема единия е че блока е ужасно корозирал на 3 и 4 цилиндър но това имам идея как ще го оправя .Другото е че виждам няколко пукнатини по главата .Така характерните по бренера и между клапаните .Но има една между бренера и клапана - леглото не е спукано.Какво е вашето мнение може ли да остане така ?
Re:ремонт на глава дизел
« Отговор #2 -: Ноември 09, 2014, 03:50:29 15:50 »
Дизел , рено ,алуминиева глава .Въпреки че не е оня мотор наречен "бозаджията "  ;D при тези дизели проблеми с прегряването са като отче наш .Маркуча се сцепи точно след помпата където има една кривка и беше изтънял от износването дето бие водната струя вътре .Както и да е , днес я обезкостих и утре я нося във фирма да я проверят и да заварят цепката между бренера и клапана .Пак ще има цифра- проверка ,измиване  , нов бренер ,заварка , лице глава ....

Неактивен Toshko

*
  • *****
  • 5406
    • Профил
Re:ремонт на глава дизел
« Отговор #3 -: Ноември 09, 2014, 04:29:57 16:29 »
В момента омегата ми 2.5ТДС е на това дередже, купил съм нов блок, защото мислех, че е спукан блока, понеже главата е нова.
Цепка на блока не се открива, гарнитурата не е духала, а външно главата няма цепки!

Същевременно духането е зловещо - 5 л. за под 5 минути на отворена капачка на казанчено на празен ход...

Реално имам два блока и две глави, а не мога да намеря от къде духа! Всичко друго е ново и като казвам всичко, то е наистина всичко, дори повдигачите, разпръсквачите, електронната дюза, веригите, лагерите, които купих нови сега за следващата сглобка пак, буталата, които пак ще получат нови сегменти, маслената помпа и т.н., наистина всичко... водачи, обтегачи, стари са коляновия и разпределителния вал...
И... не знаем от къде духа като лудо! Остава скрита цепка на блока или цепка под бренер, която обаче не продължава навън и не се вижда, което ми се струва невероятно.
Другото странно, е че духането е наистина много, а същевременно не меша и не вкарва вода в цилиндрите?!

Дай снимки и линк към Уикипедия, да не мислиш, ч знам нещо за дизелите на Рено!
Re:ремонт на глава дизел
« Отговор #4 -: Ноември 09, 2014, 08:19:26 20:19 »
За да спукаш блок трябва да е било нещо зверско , по принцип много рядко нещо .Аз лично не съм виждал такъв , макар и многократно да съм попадал на криви блокове деформирани от прегряване , за сцепен такъв само съм чувал .
Проблемите са главно във алуминия и корозията на чугуна в дека на блока .Гарнитурите нормалните ги дават да поемат деформиране около 5 стотни на повърхностите .Вероятно малко повече .Такива пукнатини под и около бренера често са от хидравличния удар  ;).При това рено направих О-ринг на блока затворих и все едно няма гарнитура .За 10 минути работи нормално и като напомпи 3-4 бара в радиатора почва да плете и празния ход като на моменти губи горене даже и пуши бяла изпарена нафта отзад .Вода влиза явно само когато е загряла и се отвори пукнатината.О-ринга го направих сега щото предния път като я водих в сервиза майстора каза че е много крив блока и трябва да се сваля целия мотор за лице .Затова и предположих първо че от там духна гарнитурата но не е , дявола е бил по черен  ;D утре я нося за проверка и да видим дали ще се хванат да я правят тая пукнатина на бренера .

Неактивен Toshko

*
  • *****
  • 5406
    • Профил
Re:ремонт на глава дизел
« Отговор #5 -: Ноември 09, 2014, 08:40:33 20:40 »
Имам лоши новини, не можело или поне било адски трудно да се бръкне с горелката на плазмата в отвора на бренера!

На ТДС-а блока е като от вестник, чугун, а адски лек, двама души с по една ръка без усилие го размятваме!

Моя нищо не пуши, работи и върви перфектно, ама направо перфектно, пали хубаво, студен, топъл, работи супер... обаче бълбука и никой не може да намери откъде! Главата е на ренген, дефектоскопия, надуване и т.н., че е нова и преди 6 години, колкото не съм карал колата дадох 2 бона за нея, а колата е минала 5-6.000 км и я прибрах тогава и сега я извадих!

Като е студена е доста по-малко, като загрее направо се отприщва!
Re:ремонт на глава дизел
« Отговор #6 -: Ноември 09, 2014, 11:49:13 23:49 »
Ще видим утре тая работа .Голяма играчка е щото се вади бренера , вади се седлото на клапана , с ъглошлайфа се задълбава пукнатината и се напластява с аргона . После стъргане грубо и по обратния ред  азот -нов  бренер ,ново седло , зенкероване , припасване , лице на главата и се молиш да устиска повече .
За опела мисля че ако е пукнат блока ще ти смеси маслото с водата .Почти невероятно е да е това .По скоро е главата .Чугунените глави са малко кекави точно щото ги правят тънки но пък се заварят перфектно и няма грижи с тая процедура .Дефектоскопията в повечето случай май е пръскане с  химикал , след това измиване и пръскане с проявител който оцветява там където е пукнатината .Щом не ти пълни вода в горивните камери май е подобен проблема .при мен духне ли гарнитура почти веднага ми прави хидравличен удар .В смисъл че като караш няма проблем пали върви всичко точно , изхвърля вода от време на време и като я оставя така гореща със налягане във радиатора след 1 час е пълна с вода и не може да превърти .
Re:ремонт на глава дизел
« Отговор #7 -: Ноември 10, 2014, 03:43:43 15:43 »
ей тва нещо ми трябва на мене за възстановяване на главата
Re:ремонт на глава дизел
« Отговор #9 -: Ноември 10, 2014, 06:30:59 18:30 »
Тази технология е без нагряване . Запушва , тоест заварява процепа без термично измятане , нещо така характерно за алуминиевите детайли . Такова напластяване ако се прави с аргона се вадят седлата на клапаните и се слагат нови защото се деформира всичко около заварката.Кво като е руско ? Тия имат неща в плазмените технологии дето ги няма и в най  напредналите западни фирми .Че са мърлячи като цяло , такива са но имат имат страхотни попадения като говорим за технологии .
Re:ремонт на глава дизел
« Отговор #11 -: Ноември 11, 2014, 07:54:54 07:54 »
Не може нова , а тая технология за напластяване не знам някъде в БГ да се прилага .Главата е в ремонтната база .Хубавото е че казаха за малките пукнатини  на преградата между клапаните не са фатални а бренера може да се вади и се слага стария .Дадох и една П-образна релса 70 см дълга да и минат лицето на фрезата .200лв общо всичко - заварката ново седло и лицето на главата .Така ще имам и добра плоча за притриване на челото на блока без да сналям и разглобявам мотора . ;D
« Последна редакция: Ноември 11, 2014, 08:36:21 08:36 от турбината »
Re:ремонт на глава дизел
« Отговор #13 -: Ноември 11, 2014, 01:54:23 13:54 »
Няма страшно. Буталата в средно положение,всички отвори се запушват с парцали и после се идухва с компресора .Имам да сваля по 1мм от 4те медни пръстена на О-ринга докато се изравнят в една плоскост и толкова .