Здравей Гост

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 4236
  • Профил
Ами не по-добре от ето така:  ;D ;D ;D

Аудиофилите не мерят, не симулират и дори не слушат музика!
Това са две добре разработени благоевградски 12-ки на оупън бафъл заедно с доста добър неодимов широколентов говорител пуснати през ултра аудиофилски филтър първи ред състоящ се от две части: бобина и кондензатор всяка една за много пари...
Една система с много потенциал, която е неизползваема поради неграмотност... но какво може да се направи с нея?

пояснение: просто реших да престана да слушам супер системата си с активни филтри 4-ти ред на 85 херца и постепенно да й довърша пасивните филтри, действително сега е по-жива, но е и по-крива от всякога! Симулацията показва учебникарските пасивни филтри от първи ред... както виждате, истината е някъде там много далеч...

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 4236
  • Профил
Re:Как звучи обичайната система на един аудиофил?!
« Отговор #1 -: Ноември 27, 2014, 03:30:05 15:30 »
Обръщаме фазата на широколентовия, нещо за което не бихме се сетили при първи ред... и нещата малко се подобряват...


Качваме говорителите на лицевия панел с моя дизайн вместо на този на Мартин Кинг... ммммм, приятно:

Вече се нуждаят от съвсем още малко пипване... Зобел и BSC и BSC-2... също и малко по-различни стойности на двата пасивни елемента...

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 4236
  • Профил
Re:Как звучи обичайната система на един аудиофил?!
« Отговор #2 -: Ноември 27, 2014, 03:42:16 15:42 »
Пипнах малко елементите, добавих 3.3 ома на ниските, но има още какво да се желае, двата нискочестотни достигат прекалено високо, а кривата им на затихване е по-плитка дори от първи ред.


И накрая окончателната версия, 1.5 мх., 0.5 ома dcr + 3.3 ома 10W + Зобел за ниските и 18.2 мф. за високите. Системата изисква само BSC във веригата на баса за да стане идеално равна. Обърнете внимание, че ако смъкнете нивото на баса при 1 кхз. с 6 дб, той ще се пресече с високите точно там и то на ниво -6 дб.п.п. вероятно накрая все пак ще бъде 2-ри ред, защото първи има много застъпване и кънти, особено при последователен филтър (series crossover), който е със същите стойности. Нещо не ми харесва с първи ред и това си е!

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 4236
  • Профил
Re:Как звучи обичайната система на един аудиофил?!
« Отговор #3 -: Декември 01, 2014, 07:30:44 19:30 »
Кънтенето го оправих, още съм с първи ред сериен филтър, обаче пак нещо не важи съвсем.
12-ките спряха да провлачват и да повийват с BSC-то и зобела, обаче широколентовия е по-упорит.
Сега пък инструментите звучат малки, което на такава система е недопустимо!
Просто резонансната честота на широколентовия е цяла декада под разделителната и с първи ред просто нищо не го спира да си модулира звуците и да си движи мембраната и под разделителната честота.
Как го е направил Зигфрид Линквиц остава мистерия! (LX Монитор е с първи ред филтър на 1 кхз. останалото е ЛР-4 активни)
Ще пробвам и обикновен паралелен филтър и ще махна 3.3 ома резистора от веригата на баса.

Иначе, сложих първи ред отгоре на широколентовия и махнах резистора на високочестотния, сега вече имам микро детайл и още живот!

Опреелено звука е по-жив и истински с пасивния филтър, ако не броим липсата на бас и другите кусури...

Прилагам снимка за тези от вас, които искат да се захванат с пасивен филтър!
И това имайте пледвид, че е едно нищо и го правя за по5 минути между другото! Ако се захвана ще заеме целия гръб на екрана и ще има 5 пъти повече части!

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 4236
  • Профил
Re:Как звучи обичайната система на един аудиофил?!
« Отговор #4 -: Декември 02, 2014, 09:32:38 09:32 »
Махнах резистора 3.3 ома на двата баса, сега вече някъде пред и около колоните има място, където вадят правилен тембър и звучат като тестовия прототип, но по-добър даже, защото 1757 е класи над 871. Инструментите пак пораснаха.
Очевидно с първи ред сериен филтър няма да стане.

Спомтям си, че оригиналния филтър за W3-871 го бях направил с разминати раздлителни честоти и така давах малко повече закъснение на широколентовия за да компенсирам разликата в дълбочината на акустичните центрове. Фазовата грешка между говорителите се чува много ясно и прецаква всичко, ударни, китари, тембъра на гласовете, даже разваля баса!
Като гледам, ще трябва да адаптирам филтъра на 871 за 1757 и да си слушам с кеф! Исках да мина с аудиофилски първи ред, но просто не става, просто в предната полусфера има само една точка в която звучат добре и тя е някъде на чорчик...

Продължавам да се питам как ли звучат мониторите на Линквиц!

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 4236
  • Профил
Re:Как звучи обичайната система на един аудиофил?!
« Отговор #5 -: Декември 03, 2014, 02:29:35 14:29 »
Серийните филтри не били толкова прости и совите не са това, което са!
Оказа се, че 1.5 мХ и 18.2 мф е много далеч от нещо, което може да работи със 4 и 7 ома!
Идеалните стойности за първи ред Бътъруърт на 1000 херца са 22.7 мф и 0.64 мХ.
При по-голяма бобина и по-малък кондензатор вместо кривите на затихването да се запазят и просто да се раздалечат така че да се пресичат на по-ниско ниво, например -6 дб, както съветва Линквиц, те стават по-полегати и по-заоблени в началото и всичко се омазва. това е кака, защото ток протича и през самите говорители, които са свързани последователно.

Прилагам симулация за онагледяване.
Със жълто са кривите на 1.5 мХ и 18.2 мф, със синьо-лилаво 0.65 мХ и 23 мф.
А сега де!

И пак нещо не е читаво.
Сега пък звука започна да мърда?! Някои звуци и инструменти направо се движат нагоре-надолу и наляво-надясно!  :o ??? :o ??? ;D :D :-[ :-\ :-X :'( :-* ::) :o :o :o :( >:( ;D :D :D :o :o :o ???
Отдавам го на големите геометричти размери на екрана и колоната и разстоянията между говорителите и голямото застъпване на работните ленти. така, когато даден инструмент свири една нота е в средата, така от една гама Фа и Сол може да се чуват посредата, До и Ре нагоре или в ляво, а  Ла, Си и горно До да са надолу или в дясно... Вокала също мърда. Между другото най-много като че ли мърдат навътре-навън?!  :o ??? Все едно вокала пристъпва към и от микрофона?!
Имайте предвид, че това става с една колона!  :o ???

Три-брутално!

Сега погледнах фазовите разлики, че не са точни, имаме 115 на -105, което прави 220 градуса извън фаза, при противофазно свързване ни остават 40 градуса. 360/40=9 или 1/9-та, при 1.1 кХз на колкото се пресичат кривите, дължината на вълната е 31.3 см. 31.3/9= ~3.5 см дълбочина могат да се компенсират с този филтър... Но той е толкова плитък, че застъпването е в такава голяма област, че щом мръднеш от оста и става чудо...

Отделно не мога да разбера, защо са толкова стръмни тези криви, като са първи ред?!  :o
Ще се носим на измерване, усещам аз!!! На маймуна станах!

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 4236
  • Профил
Re:Как звучи обичайната система на един аудиофил?!
« Отговор #6 -: Декември 04, 2014, 09:24:29 09:24 »
Значи, тъкмо реших да хвърля вината върху долнопробния ресивър Ямаха за 1100 лева с отстъпката и винтидж пионера реши да се направи, че е умрял!
Много подла постъпка!

Сетих се, че и Визатон Ла Бел не звучаха блестящо на тази Ямаха, защото също са 4 ома, а ресивъра май не може да понася такива импеданси.

Пионера отвътре се оказа мега аудиофилски!
Всичко е екранирано, аудиофилски кондензатори, екраниран трансформатор, впечатляващо!
Това отгоре е радиото, усилвателя е отдолу. Над тази ламарина се подава само радиатора през една голяма дълга дупка в предния край.
Как да не свири нещо над което толкова са се постарали? Кондензаторите са по 3300 мф!

Ще пробвам с още един шамар и ако не тръгне в колата и на ремонт!

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 4236
  • Профил
Re:Как звучи обичайната система на един аудиофил?!
« Отговор #7 -: Декември 04, 2014, 01:26:27 13:26 »
Не стана със шамари (от които едната лампичка на скалата се съвзе), а с изстръгване на щепсела и навирането на двете жици в контакта.

Разликата е огромна и брутална! Най-после ги чух тези прекрасни мембрани какво присъствие имат и как свирят с лекота и авторитет. Звука е чист, ясен, естествен, спокоен и прекрасен! Сега вече отдолу само липсва голямото думкало!

Мърдането напред-назад си го имало на записа, останалите феномени са били от жалкия усилвател на ямахата!
Ресивъра не може да се справи с 4 ома и по-тежки и сериозни колони! С кащаните и TB1757 си свиреше чудесно. Явно са спестили нещо. Ето я ямахата: http://penkiller.com/index.php/topic,1099.0.html
Сега заминава при инженер, да й направи достоен усилвател, че това на нищо не прилича! Даже може да й изработим и един активен филтър да си слушам супер колоните на нея, 2 канала за бас и два за горните части.
Много странно, според това видео: http://youtu.be/jTLiGIyAM1M не би трябвало да е толкова гнусен! Ще ровя да не би да съм го вкарал в еко режима! Не е логично да си дадат зор за три отделни захранвания, дискретни елементи, транзистори и други такива екстри, а да звучи кошмарно!

За сега пионерчето ще ме радва!
Re:Как звучи обичайната система на един аудиофил?!
« Отговор #8 -: Декември 04, 2014, 05:17:22 17:17 »
Ресиверите всички са такива , аз затова приемам че за стерео система най добре си е стерео усилвател а за многоканалното аудио ресивер .Слушал съм ресивери за 2000 лв и такива за 500 - двуканалното аудио винаги е орязано за сметка на другите канали .Заради DSP то или нещо друго незнам , но винаги има разлика във стерео възпроизвеждането.

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 4236
  • Профил
Re:Как звучи обичайната система на един аудиофил?!
« Отговор #9 -: Декември 04, 2014, 05:39:50 17:39 »
Отива на инженер за да каже какво и защо му е. Звука му е просто възмутителен. Това е най-скъпата Ямаха ресивър, която се продава у нас, вярно, че не са кой знае колко пари, но пък това са 46 ходения на кино за двама, а до сега съм гледал не повече от 2 филма и един концерт на туй нещо!!! Даже, грешка, концерта го пусках през правения усилвател!
Възмутително!
Даковете са му бър-браун!

Както и да е, направих проба на симулация със филтър Солен-Сплит на 1 килохерц и става добре, нивото в пресечната точка пада, завалите започват по-плавно като при Линквиц-Райли, а кривите на затихването са 6-7 децибела на октава.
Би трябвало да е добър избор ако конкретните говорители са прекалено силни около разделителната честота и се получава чуваемо повдигаве. BSC-то и без това съм го натоварил с 5.6 ома вместо с 4, тоест затихването на повдигането е над 6 дб, което компенсира малко и от по-високата чувствителност на двата нискочестотни.

И така, в синьо-лилаво са сегашните криви на перфектен учебникарски Бътъруърт първи ред, а в жълто са на Солен-Сплит (Solen Split) 0.9 мХ и 16.07 мф.

По-раздалечени филтри серийната (последователната) схема на филтър не търпи, натам вече става затихване от само 3 децибела на октава, което е неприемливо.

Поздрави!

Допълнение: Докато при първи ред Бътъруърт, стойностие и АЧХ са идентични, то при втори ред стойностите за паралелен и последователен филтър не са еднакви, бобините са с 1/2-ра индуктивност, а кондензаторните са х2 капацитет7 http://sound.westhost.com/parallel-series.htm

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 4236
  • Профил
Re:Как звучи обичайната система на един аудиофил?!
« Отговор #10 -: Декември 08, 2014, 08:55:30 08:55 »
Сега вече няма интерференции, звучат много натурално, но според мен баланса все още е нарушен.
Гласът на вокала излиза според мен прекалено напред, което ми говори за повдигане от поне 3 дб. на поне една октава.

Тук е момента в който трябва вече да се мери. Най-много да пробвам със стойностите на Солен-Сплит.

Причината да пробвам с първи ред последователен филтър, е защото това е наистина филтър, който звучи по-добре от останалите. По начало първи ред е с най-добър импулсен отговор, а последователния филтър първи ред е още по-добър, а веднага след тях е Линквиц-Райли 2-ри ред, след това са всички останали филтри, които са по-малко аудиофилски. Четвърти ред филтрите са добри, но в много ниски и много високи честоти, под 200 херца и над 10 килохерца, тоест за суб бас и за супер високочестотен.

Вероятно това, което чувам и което се чува е сумирането на Бътъруърт от +3 децибела в точката на разделяне. Работата е там, че коато разделителната честота е такава при която и двата говорителя (в случая трите) излъчват с много широка диаграма, сумирането е не само по оста, но и в цялата излъчена акустична енергия, тоест вокала изпъква.
Всъщност не е неприятно, даже бих казал, че е аналитично, вокали, китари, соло барабани се чуват като под микроскоп.
Не звучи зле, даже съм иненадан, че вкъщи постигнах реализма и енергията на PA система! Колоните свирят с впечатлаващ авторитет при не голямо усилване!
Изненадващо, албума, който мислех, е не може да ме изненада, Дарк Сайд Оф Дъ Муун на Пинк Флойд за първи път звучи живо с живи барабани!

Интересно хоби имам, определено!

Даже сегашния филтър ще си го запазя като опция за глухо мастерирани записи с напомпани бас и високи.
Видео за нещо много интересно, което разкрих докато си правя филтър: http://penkiller.com/index.php/topic,1200.0.html
Публикувано е на Фейсбук страницата ни, която можете да харесате!

И като казах високи, широколентов и високи си искат сериозно разделяне, няма начин! Иначе си пречат и се чува или поне аз много го чувам.

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 4236
  • Профил
Re:Как звучи обичайната система на един аудиофил?!
« Отговор #11 -: Декември 11, 2014, 08:24:15 20:24 »
С първи ред се е видяло, че няма да стане, дори да мина на паралелно свързване трябва толкова да раздалеча, че ще стане дупка.

Втори ред Линквиц-Райли и всичко ще бъде наред.
Хубовото, е че импеданса на широколентовия е много равен под разделителната честота и няма нужда от зобел, а този на ниските си върши работата перфектно.

С втори ред пак има някаква магария с широколентовия. Не мога да разбера защо.
Обърнете внимание, бафъла в лилаво плюс филтъра в зелено правят криволицата, която прави стъпалце баш около разделителната честота.

Този филтър е изпитан и е просто прекрасен. Със последователния филтър така и не стигнах до този звук!

Представяйте си ниските без гърбица и на -6 дб!
Re:Как звучи обичайната система на един аудиофил?!
« Отговор #12 -: Декември 11, 2014, 11:14:44 23:14 »
Прекалено е голямо омическото съпротивление на тия индуктивности според мен .И другото , пробвай кондензаторите да са спаралелени по два например полипропиленов и маслен . Това е за евентуална проба и корекция на субективната оценка на звука .
Иначе за филтрите бих казал втори ред на ниските и 3 ред за широколентовия но съвсем обикновен бътърурд .Паралелно накачени и двата , това бих направил аз но и толкова разбирам  ::)

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 4236
  • Профил
Re:Как звучи обичайната система на един аудиофил?!
« Отговор #13 -: Декември 12, 2014, 09:49:53 09:49 »
Това са съпротивленията на двете бобини по пътя на тока, на BSC-то и на тази от филтъра, даже трябва да добавя и съпротивлението на кабела. Софтуера смята приблизителния дампинг фактор и намалява Qtc на говорителя и така предсказанието за ниските е по-вярно. В други изследвания съм въвеждал там и повече, например 4.1, което са 0.8 от бобините и 3.3 атенюатор.

За трети ред и аз си го мислех и май така и ще стане. Импулсите така или иначе са в двете 12-ки.
Иска ми се Линквиц-Райли втори ред, защото това е филтъра с най-добър импулсен отговор ако не броим първи ред филтрите. За всеки случай е по-добър от Бътъруърт.

Направо видях зор, такава тегава работа не съм предполагал, че може да се случи. Правиш го, то не иска.
Трети ред ще свърши работа и за още едно нещо, ще закъсни още малко сигнала на широколентовия и така ще компенсира дълбочината. Въпреки че аз затова разминавам малко честотите, за да има малко повече закъснение широколентовия.

Пробвал съм и с два и с три кондензатора, никаква разлика не се чува. Единствено тези на пиВИпиЗАпиТОН се чуват, но не в хубавия смисъл. Много странно, но факт! Най-добре звучат полипропиленовите К73, ще си купя още от тях. Има и малки. Маслените също са много добри.

Субективната оценка на звука в момента е много висока, всичко е реално, живо, енергично и мощно, звучи като Зала-1 на НДК и по-добре от "Обратен ефект" снощи в РокИт, може би подобно на "Пеци енд дъ пичос" в Суингинг хол. Пеци е голям майстор на звука! Проблема е в аномалиите около разделителната честота, средите са в повече, не звучи зле, но като знам, че истината не е такава и се дразня. Има и леко колебание в импулсите на ударните дължащо се на невъзможността да компенсирам дълбочината на акустичните центрове със сериен филтър. Нали като му мръдна едната стойност, не се мести разделителната честота, а само се заглажда завала.
Re:Как звучи обичайната система на един аудиофил?!
« Отговор #14 -: Декември 12, 2014, 10:07:44 10:07 »
Общия импенданс на системата вижда ли се някъде изчислен как се променя ?