Здравей Гост

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 4318
  • Профил
Ръчният механичен часовник не се е развивал съществено от 150 години, а от 50-60 няма нито едно нововъведение, като въпросните 150 години са всъщност 300 през, които се променят само материалите и накрая индустриализацията слага точка на развитието на часовника.
http://en.wikipedia.org/wiki/Mechanical_watch
Ключовите моменти в часовникарството са следните:
- Предавателният механизъм от 15-ти век с променливо предавателно число компенсиращ разтоварването на задвижващата пружина - англ. - fusee, Леонардо Давинчи се е занимавал с него, но не е негов изобретател, фузето е известно от преди Леонардо  http://en.wikipedia.org/wiki/Fusee_(horology)

- По-новите модели предавания (escapement) и особено котвената предавка позволили да не се използва голямото, чупливо и сложно fusee и то постепенно отпаднало след 1680-та година http://en.wikipedia.org/wiki/Escapement и http://en.wikipedia.org/wiki/Verge_escapement

- Когато Джон Харисън изобретява температурно компенсирания балансен механизъм http://en.wikipedia.org/wiki/Balance_wheel, който не се влияе от смущения и в трите оси през 1760, всички части на съвременният часовник са вече разработени http://en.wikipedia.org/wiki/John_Harrison

- Следващата стъпка в развитието на механичния часовник идва през 1854, когато Уолтъм уоч къмпани http://en.wikipedia.org/wiki/Waltham_Watch_Company започват индустриално производство на унифицирани часовници оценени високо със златен медал в САЩ през 1876 г.
- Следващият ключов момент в развитието на часовниците, е че в началото на 20-ти век практически всички производители по света произвеждали еднакви часовникови механизми, които били еднакво точни и еднакво здрави.
Наложило се да се съревновават по някакъв признак и това станали камъните в лагерите на осите на механизма. Отначало всеки часовников механизъм имал нужда от 7 "камъка" (скъпоценни или полу-скъпоценни) за да намали триенето, да спести енергия, да бъде по-точен и по-дълговечен, след това камъните постепенно нараснали, докато не достигнали до 25-27 броя в напълно лагеруван на камъни автоматичен хронометър. Независимо от това, специалистите твърдят, че повече от 7 камъка не подобряват, нито точността, нито дълговечността, нито пестят енергия, а най-добрите морски хронометри имат между 3 и 7 специални лагера от камъни.
- Единственото друго, което се случило през 20-ти век, е че започнали да правят автоматични самонавиващи се часовници с вградено махало. http://en.wikipedia.org/wiki/Automatic_watch
Типичен механизъм: http://en.wikipedia.org/wiki/Valjoux

И така ръчният механичен часовник е един над 150 годишен механизъм, който може да бъде произведен еднакво във всичките си разновидности навсякъде между Китай, Русия, Япония, САЩ, Европа и Океания...

С един приятел си купихме два китайски автомачитми часовника изглеждащи доста прилично, имат всичко необходимо, двигателна пружина, осцилатор, предавка от най-хубавите през 19-ти век и като ло семпла и красива конструкция. Има дори маховик със стъкълца и струва 69.90 лева от които българският продавач печели поне 30, а китайският производител поне 15, но това всъщност не ни интересува.

Двата часовника ще бъдат представени на бижутер и часовникар за да ни кажат какво може да се направи с тях за да придобият някаква действително измерима и видима добавена стойност. Нали се разбрахме, че от 150 години индустриално произвежданите механични часовници са еднакви, значи единствената разлика би трябвало да бъдат материалите. Спомнете си, когато в края на 90-те швейцарската фирма Радо пусна часовник с корпус от пресован диамантен прак, който в топ версията си струваше 50.000 долара, това са последните напъни за нещо ново, което да оправдае цена над няколкостотин долара.
Както се вижда на снимките, швейцарски, руски и китайски часовник имат практически еднакви баланси и предавателни механицми (рошавото зъбно колело с чукчето), като швейцарския часовник е с механизъм Валжу използван от часовници като Лонжин, Омега, Бентли, Брайтлинг, Таг Хоер и други. Дори може да се каже, че китайския часовник е по-рядък от швейцарския на снимката независимо, че е около 100 пъти по-евтин! Имам и един Восток-17, ще го снимам и него за да направя тезата си още по-убединетла, часовниците просто са еднакви!

Очаквайте продължение!

Re:Ръчни, механични, автоматични часовници...
« Отговор #1 -: Януари 13, 2015, 05:38:41 17:38 »
Не съм съвсем запознат с часовникарството, но все си мисля, че са еднакви само като конструкция. Но според мен като материали и изпълнение има разлика. Не чак толкова колкото цената разбира се. Както има разлика между ЗАЗ-ка и порше, например. Принципно са еднакви.

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 4318
  • Профил
Re:Ръчни, механични, автоматични часовници...
« Отговор #2 -: Януари 13, 2015, 06:06:10 18:06 »
Разликата е като между Jar Computers и Hewlet Packard, тоест никаква или т.н. маргинална. На сбирщайна я ти изгори захранването, я не, на марковия със сигурност няма поне първите 5 години. Марковия е с къстъм BIOS изразяващ се в скрит ускорен стартъп и картинка, сбирщайна зарежда пред очите ти и това е всичко.
Триенето на метал в рубин е константно и за швейцарските часовници и за китайските. Автомобила е на около 100 години, часовника е на над 300... преди 200 години и между часовниците е имало разлика като между ЗАЗ и Порше, но вече няма ;) Те Хуавей вече имат модел с 8 ядрен процесор, а моето LG G3 - уж най-добрия телефон в света е само с 4 ядра на 2.5 гхз... ;)

Материали, рубини, метал и колелца... както по-нагоре пиша между 3 и 7 камъка в лагерите са достатъчни за точна и нискоенергийна работа с ниско износване, останалото е маркетинг. Тоест всичко извън балансния и предавателния механизъм (escapement) е не отговорно и е подложено на стотици пъти по-ниско натоварване, тоест е не отговорен детайл.
Re:Ръчни, механични, автоматични часовници...
« Отговор #3 -: Януари 15, 2015, 01:00:08 13:00 »
Добре ама ще ти се олюпи каишката.  :D  Със тази комерсиализация (примера с ГСМ-ите)в производството си прав, но пак има някои неща дето са по добре изпълнени. На китаеца процесора може и да е 8 ядрен, ама я го пробвай на снимки, светкавицата му за нищо не става, и някакви дребни подробности.

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 4318
  • Профил
Re:Ръчни, механични, автоматични часовници...
« Отговор #4 -: Януари 15, 2015, 04:00:34 16:00 »
Това е първо поколение китайски смартфони, не бой се, ще се научат! ;)
Една технология когато стане широкодостъпна, технологичните компании, които са я развили и са създали пазарната ниша напускат пазара, защото те работят при съвсем други норми на печалба!
Ръчни, механични, автоматични часовници...
« Отговор #5 -: Януари 16, 2015, 11:04:59 23:04 »
.....Разликата е като между Jar Computers и Hewlet Packard .......
Разликата е никаква в прекия смисъл .Компонентите се произвеждат на едно място .В днешния глобален свят , големите производители се борят за стотинки разлика в себестойноста . Всичко което продават е изпилено откъм материали и труд на максимум а цената е възможно най високата . Евтино и качестевено може да се докопа само от някой малък регионален производител който още не е разбрал около какво се върти света .
Така че за часовниците , ако са произведени според стандартите няма значение къде са правени .Те затова толкова рипаха за тия европейски стандарти , вече никъде не се указва производителя по стоките - само произход и то в най пожелателно . Швейцарските марки с голям оборот поръчват в Китай , там са най големите заводи за часовници в света .Имат три завода като всеки произвежда негов клонинг на известни калибри .Имат си и техни разработки , китайците са с традиции в часовникарството .Останалите бутикови швейцарски и италиански марки също поръчват но в по малък мащаб вероятно .Стандарта суис мейд позволява до 60 % от стойноста на механизма да е произведен в Швейцария останалото където им падне .Понеже правят най скъпия елемент от механизма и останалото внасят се получава така че примерно само един детъйл е оригинално швейцарски другото е внос .Цената на ръчния труд е висока в европа и това е решаващо в тоя бранш .Относно технологията , механичния хронограф е допотопна история , носталгия примесена с елементи на имидж и статус в обществото .И най прецизния механичен хронограф не може да се мери с обикновен кварцов електромеханичен часовник с 3 камъка .Така че ако говорим за практичност , не са практични .В последните години производството на механични часовници е много свито ,пазара е залят от електронни и електромеханични хронографи но пък това донякъде е добре защото прави механиката по рядко срещана и атрактивна .Аз лично съм фен на електромеханичните часовници ,имам механични но не ги нося - прекалено са капризни и изискват много грижи което не ми допада.

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 4318
  • Профил
Re:Ръчни, механични, автоматични часовници...
« Отговор #6 -: Януари 17, 2015, 12:45:02 12:45 »
Страхотно мнение, разрешаваш ли да го публикувам във Фейсбук?
Между другото, понеже ми е леко скъсана каишката на швейцарския часовник сега си нося китайския и съм много доволен, върви що-годе точно и изглежда много добре!
Ръчни, механични, автоматични часовници...
« Отговор #7 -: Януари 17, 2015, 05:13:38 17:13 »
Публикувай каквото сметнеш за добре , обаче ще има плюене да знаеш предварително .Повечето фенове са пристрастени към механиката и всичко друго се смята за ерзац копие на оригинала - механичния хронограф . Отделно мразят китайски часовници :D За мене лично няма дилема в това отношение , в смисъл че големите изветни брандове съумяват да подържат стандарт на качеството дори когато поръчват в Китай .Купуване директно китайски реплики и техни механизми не е много препоръчително .Може да се коментира много но теми с практическа насоченост има в няколко български сайта за часовници и бих казал почти на професионално ниво - иначе темата е необятна за колекционерите и феновете на хронографите .

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 4318
  • Профил
Re:Ръчни, механични, автоматични часовници...
« Отговор #8 -: Януари 17, 2015, 06:07:22 18:07 »
Това са бижута просто, нашия форум е за сериозни хора направи си сам и технически грамотни, като естествено всякакви начинаещи и незаинтересовани са добре дошли.
Обаче като сериозен човек смятам, че 300 годишната технология е твърде несериозна.
Има например Сейко Кинетик, който е кварцов електронен часовник при който махалото върти алтернатор зареждащ акумулатор, ето това да! Способен е да запази времето около 4 години или точно толкова, колкото е необходимо на космически кораб движещ се със скоростта на светлината да достигне до Алфа Кентавър - най-близката до слънцето звезда! - такива неща, да! 300 годишни зъбни колела, не!
Ръчни, механични, автоматични часовници...
« Отговор #9 -: Януари 17, 2015, 09:18:38 21:18 »
Това предполагам си го гледал

Или това

Мен лично ме впечатлява като любител на механиката изобщо , механизмите с турбийон например като този . ;)

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 4318
  • Профил
Re:Ръчни, механични, автоматични часовници...
« Отговор #10 -: Януари 18, 2015, 12:10:11 00:10 »
Между другото, нямам представа какво е Турбийон.
И между другото, турбийона от последното видео е с най-евтиния и прост escapement с тези пъпчици! - вж. Уикипедия!
Да не говорим за "точните им машини" тип кръжока направи си сам!
Ръчни, механични, автоматични часовници...
« Отговор #11 -: Януари 18, 2015, 07:55:34 19:55 »
Така е , има много специфични инструменти които са правени специално за определен калибър и повечето са ръчно правени а има доста които пък се ползват при ремонта и са също специфични и ръчно изработени .Турбийона е устройство което постоянно променя положението на баланса за да се намали влиянието на земното G . При стандартните механизми вечер когато часовника е в покой се увеличава това влияние и отклонението може да достигна 5-10 секунди за денонощие . За месец се получават вече сериозни отклонения .

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 4318
  • Профил
Re:Ръчни, механични, автоматични часовници...
« Отговор #12 -: Януари 18, 2015, 08:27:53 20:27 »
Аааа, тоест баланса е окачен като жироскоп?
А когато не го мърдаш то само се мърда зада разпредели влиянието на масата на отделните части върху триенето...
Загрях, благодаря!

Значи търсим китайски часовник с турбийон!  ;D

Следващият часовник на съществена стойност, който ще си купя мисля да бъде Сейко Кинетик от рекламата с Алфа Кентавър, просто има смисъл да го притежаваш, има нужното технологично предимство, което да оправдае безсмислената вещ. И изглежда добре!

Офффф, това е толкова тъпо, че чак дразни!
http://youtu.be/WMZ8amjLWF4

В линка има клип на бая обемист прототип на Турбийон, просто умален кухненски будилник! На тия трябва да им се каже кой век сме! Хора ходят по луната! Роботи кацат на комети и астероиди!!!

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 4318
  • Профил
Re:Ръчни, механични, автоматични часовници...
« Отговор #13 -: Януари 19, 2015, 11:25:45 11:25 »
Тези от Сейко ни се подиграват!
Ужким топ моделите Кинетик държали по 4 години... Даже след като спреш да го носиш стрелките вървят 6 месеца и после заспиват за до 4 години. Календар вървял без да заспива...
И така: http://www.eurogamer.net/forum/thread/14577
Запознайте се със скапания кондензатор!
Кинетик няма батерия, нито пружина, но има кондензатор, който се скапва за между 4 и 8 години! Това е подигравка!
В момента вече има батерии, които държат 8 години, а съм имал Фестина с хронометър, който издържа 3 години с оригиналната батерия за 2 лева!
Не може кондензатора да живее толкова малко, защото това означава чиста лъжа! Или трябва да го нося една седмица и веднага да го прибера за да осъществя обещаното в рекламата?!

Китайски часовници и точка по въпроса!
Между другото, китаеца кърви точно и без замисляне!

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 4318
  • Профил
Re:Ръчни, механични, автоматични часовници...
« Отговор #14 -: Януари 20, 2015, 09:10:26 09:10 »
Ето един ин хаус автоматичен механизъм на доста авторитетна швейцарска марка. Ин хаус значи собствено производство, а не Ета или Мьота.
Окрасата е ръчно направена, механизма е с два самонавиващи ротора - преден и заден.

Да си продължа за сейкото, тези са много нагли!
Гледах клипове и четох, първо, точността е +/- 15 секунди на денонощие, което е скандално за часовник с реклама пътуване в космоса! Второ, кондензатора е с корпус на батерия за да не може да се ползва световната елементна база!
И трето, трябва много да са се постарали да направят кондензатор, който се скапва толкова бързо при тези условия, умерена температура, много бавно зареждане и още по- бавно и постоянно разреждане! Повечето кондензатори биха имали живот поне 100 години при тези условия!
Иначе да останеш без часовник някъде около Алфа-Кентавър сигурно е много гадно!

Идеалния часовник е самозареждащ се електронен с корпус голям колкото на механичен.
Корпуса да е запълнен изцяло от свръх качествен фолиен кондензатор с полипропиленов диелектрик и златно фолио с химически инертен електролит или направо сух, но това ще ми намали много капацитета.
Динамото може да се спести ако се направи окачен треперещ циферблат покрит с неодимов магнит, например на прах нанесен в магнитно поле за да са еднакво ориентирани частиците, статора може да е плоска намотка като индуктивната антена на чип картите.
Ако кондензаторчето с размери на малка батерийка на Сейко държи 4 и 1/2-ра години, то нашия 50 пъти по-голям кондензатор би поддържал точно време поне 20 ако приемем 10 пъти по-ниска плътност заради дълговечността. Тосет часовникът би могъл да има всякакви други функции, като хронометър, наистина вечен календар и дори WiFi и интернет... При захранване с мощност на 5 батерии и черно бял lcd без подсветка, защо не?
Сега остава да прочете някой служител на китайска фабрика за часовници и да ми го направи.

Няма ли да излиза умен Андроид часовник, който не е Самсунг? Че това е по-реално и желано!

$30 Watch Vs. $300 Watch: What's the Difference? …:


Още евтини часовници:

[facebook]https://www.facebook.com/cadencewatch/timeline[/facebook]

http://cadencewatch.com/digby-hamilton

http://cadencewatch.com/digby-bensen?utm_source=facebook&utm_medium=cpm&utm_campaign=3210003212