Здравей Гост

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Toshko

*
  • *****
  • 6354
    • Профил
Благодарение на сайта Бивол до нас достигна самоотвода, който си е направил съдия Георги Молешков от Софийския районен Съд.

Делото е за мръснишките практики на гръцките банки да пробутват заеми във швейцарски франкове на хора работещи за левове, тоест за Евро.
Всъщност банката не рискува нищо, защото тя с франкове не търгува, нито държи такива.
Получава се хазарт върху курса на франка между банката и нейния клиент, но без знанието и съгласието на клиента!
Може да се каже и че банката си играе на Хедж фонд без да има право на това. Хедж фондовете Ви защитават срещу движение на цената на нещо в една от двете посоки. Вие си избирате от поскъпване или от поевтиняване Ви е страх повече и хеджирате срещу това (обичайно продавачите от поевтиняване, а купувачите от поскъпване, а често едно лице е и купувач и продавач например на суровина и продукция). Ако обаче стане обратното на Вас Ви се налага да плащате за да не загубите защитата си. И то плащате реалната разлика в цената, а не само процента на фонда. Накрая губите само лихвата върху оборотните средства, които Ви е прибрал за времето до падежа и естествено сте се набутали с неизгодна цена.
Логиката, е че ако цената пада може да се откажете и да купите от пазара, а фонда вече Ви е осигурил стоката от пазара. Затова ако хеджирате срещу висока цена на определено ниво, при спадане на котировките фонда Ви прибира разликата в цената за да не избягате, при хеджиране срещу поевтиняване при продажба и покачваща се цена, пак Ви прибират разликата за да не продадете по високата цена без фонда... Той вече Ви е обещал на купувач хеджирал против качваща се цена ;)
Да оставим хедж фондовете обаче!
Като ти пробутат заем във франкове през 2005-та, когато еврото е постигнало баланс с гарантирания със злато франк Вие непременно сте прецакани!
Всяко сътресение в икономиката ще бъде понесено с много по-голяма амплитуда от валутата без златно покритие. Да не говорим, че ефекта има и втори двигател-цената на златото, която също расте по време на криза.
За някой работещ за евро е изключителен малшанс да му пробутат заем във франкове!
Мръсотията се състои в това, че самата банка не прави нищо във франкове, нито ги кувува, нито ги държи, нито ги продава, нито работи с Швейцария, нито ползва финансов ресурс в тази валута.

Аз също мога да Ви дам заем във франкове, като ви го броя по днешния курс в лева и без никога да съм имал франкове. Така ще поема известен риск франка да поевтинее, но като цяло сделката ще включва скрит механизъм главницата в левове постоянно да расте. Ще Ви примамя с ниска лихва, която ще Ви обясня със златното покритие на франка. Няма нужда да съм банка, нито пък да имам франкове, искате ли заем?

*

И така, след това малко лирично отклонение, какво е направил съдията. Колегата се е отвел, като напълно убеден в основателността на иска по личният си опит и защото при решаването на делото би създал практика от която сам би се ползвал, когато заведе своят аналогичен иск.

Моите комплименти за съдия Молешков!

Външен линк: https://bivol.bg/пощенска-банка-цедирала-кредити-във-ф.html - източник на новината и факсимилието

София, 1-ви февруари, за Пенкилер: адв. Тодор Борисов