Здравей Гост

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Паметника на цар Самуил
« -: Юни 10, 2015, 10:14:20 10:14 »
Аз пък да се поваля, снощи ходих да видя толкова одумвания паметник на цар Самуил. Ми много си е хубав паметника.Даже тия разправии, май му направих добра реклама, имаше доста хора дошли да го видят.

Пихме по някоя бира и решихме да видим колко па страшно му светят очите.Ми мен не ме беше страх, даже другите също.  :)

Даже Алф беше пратил родата да го видят.

Неактивен Toshko

*
  • *****
  • 4435
    • Профил
Re:Паметника на цар Самуил
« Отговор #1 -: Юни 10, 2015, 02:27:16 14:27 »
Пеметника си е паметник, ама автора е некадърник!
Не може да му светят очите и не може хем да е нацепен, хем да не е висок. Рядко постижение!
Този е буквално за бой! Унгарска корона, скрил е папагалите, извращението с очите... могъл е да направи лицето и телосложението като на истинският човек...
Простотия пълна!

Иначе както винаги прекрасен фото репортаж в духа на истинското свободно слово и форумна взаимопомощ!

Благодаря!

Георги Сенгалевич:
Цитат
КОЙ УВЕНЧА ЦАР САМУИЛ С УНГАРСКА КОРОНА?

С интерес и с насмешка наблюдавам обществената "дискусия" ЗА и ПРОТИВ паметника на цар Самуил в центъра на София. Кой ли не се изказа вече, какви ли не аргументи не се изложиха. Мнение дадоха и дежурните соросоиди, и маститите професори. Как гледал, ще му светят ли очите, защо му е наклонена главата, защо точно пред "Св. София" и т.н. Никой обаче не подходи обективно и научно към паметника, с оглед на историческата достоверност. В противен случай големият скандал, при това с международен отзвук, щеше да се завърти не около друго, а около короната, която скулпторът Александър Хайтов е поставил върху главата на средновековния български владетел. Защото там се мъдри в целия си блясък символът на унгарската държавност - Свещената корона на Св. Ищван, с която в продължение на 8 века са били короновани унгарските крале и австроунгарските императори. Нелепото е, че тя представлява доработка на византийска женска корона, подарена на унгарския двор (вероятно за унгарската кралица) от византийския император Михаил VІІ Дука близо 7 десетилетия след смъртта на цар Самуил, към края на 11 век.

Буди недоумение и друго - при положение, че цар Самуил е сред малкото средновековни български владетели, чиито гроб е известен, образът от паметника няма много общо с антропологичната възстановка на черепа, открит при разкопки в базиликата "Св. Ахилий" на острова в Малкото Преспанско езеро. Явно Самуил не изглежда достатъчно героично, за да бъде себе си. Трябва да бъде "напудрен", по думите на скулптора-патриот. Напомпан, нацепен и да гледа лошо със светещите си очи. А иначе в гроба е открита и скъпоценна пурпурна тъкан, върху която в медальони, извезани със златни нишки, са били изобразени папагали. Те обаче явно са счетени за недостатъчно "патриотични" от скулптора, затова ги откриваме забутани в хастара на царското наметало. Вместо тях, върху гърдите на българския цар от паметника се мъдри огромен лъв в медальон, вдъхновен от каменен релеф от Стара Загора, който хронологически се отнася към периода на византийска власт над България, 11-12 век. Скиптърът с двойния кръст е допустим, но токата на колана е пълен кич.

Това, от гледна точка на един археолог-медиевист в мое лице, са скандалните моменти около паметника (може би има какво да се каже и за меча, но не съм специалист по средновековни оръжия). Иначе никак не е скандално в центъра на София да има монумент на един значим български държавник, още по-малко е неподходящо местоположението му точно срещу скулптурната група на ослепените Самуилови воини. Добре е обществената енергия да се насочи в друга посока - например защо гробът на цар Самуил е изоставен и пустеещ, докато в България шумно и с фанфари "честваме" паметта му, леем паметници, правим конференции и издаваме сборници.

Неактивен Toshko

*
  • *****
  • 4435
    • Профил
Re:Паметника на цар Самуил
« Отговор #2 -: Юни 10, 2015, 04:50:22 16:50 »
Цирка е много голям, като прибавим и македонците, които си имат събствен Самуил, но много по-скъп... 30 пъти по-скъп...
Цитат
Нашиот Самоил можеби не е многу поголем, ама е многу поскап!

http://kirilica.com.mk/vesti/nashiot-samoil-mozhebi-ne-e-mnogu-pogolem-ama-e-mnogu

Цитат
На Фејсбук се појави компарација на спомениците на Цар Самоил во Софија и во Скопје.

Освен што „нашиот“ Самоил има неколку пати поголем постамент, дури 30 пати е поголема сумата што е платена за него, во однос на бугарскиот. Споменикот во Софија за само 50.000 евра добил и светлечки очи како фарови, а нам може да ни падне мрак на очи кога ќе сфатиме дека за него се платени фантастични 1,5 милиони евра народни пари!

Одредницата на Википедија на македонски јазик за споменикот на Цар Самоил во Скопје веројатно содржи официјални податоци за него:

„Споменикот е изработен од бел мермер, висок е 5 метри, поставен на постамент исто така од бел мермер со висина од 3,5 метри. На постаментот има бронзени релјефи. Споменикот се наоѓа на централниот плоштад во Скопје пред почетокот на улица „Македонија“. Автор на споменикот е Димитар Филиповски, а споменикот е изработен во уметничката галерија Пиетро Базанти е Фиљо и леарницата Фернандо Маринели од Фиренца, Италија и чинел 1,5 милион евра.“