Здравей Гост

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Домашно кино/озвучение.
« -: Юли 16, 2015, 09:07:30 21:07 »
Здравейте, Цвякто съм и както виждате съм нов. Чел съм из форума но явно не мога да разбера някои работи.

Падам си малко аудиофил, Преди като си нямах много идея като хлапе си взех едни magnat b30, на който кутията не ми харесваше въобще и накарах бащата да ми направи по размери които като ги погледна сега направо човек да се смее. Тогава нямах и усилвател (за както ки е амп като имаш баса) и се наложи от викиват да ми направят едни "80w" който струваше 80 лева.

Сега работя при бащата и ще изкарам някой лев, първият проблем е че не знам колко точно.
Сегашния магнат е на малко 10 години, слабичък е за това което си мечтаех като малък. Мислех да вземим 18 инчовия от Обертон (Obreton 18B450) писах параметрите в така известната bass box 6 pro, правих тестове с различни обеми и различни честоти на порта и накрая ми се види че няма да стане за ниските 25-30hz които търся. Мога да напиша и точните обем и честота на порта.
Другият проблем е че искам да си взема и 5.1 за филми тъй като няма място за 7.1, мислех за JAMO S-526 HCS + JAMO AVR-693S и тук идва и другият проблем със суба.

Искам да питам какво мислите за самата марка Jamo и за суба им J12. този суб струва 500 лева. 12-ска със "200w" усилвател. Както и да го мисля ако ще правя кутия за Обертон дори и за 12-ка най-евтината няма как за 500 да се вземе усилвател + направата на кутия и самия говорител. Пък и според мен профи колоните като този 18 обертон са направени за силен звук а не за под 30hz тъй като по сметки F3-то не може да се направи под 39-40hz (пробвах и с 500 литрова кутия и се получава нещо което допадаше на хартия тъй като нямам никакъв опит и не съм чувал на живо. но над 180-200 литра ми се струва прекалено много) Също мислех пак със суб за кола, някоя 12-ска от ground zero. и характеристиките ми изглеждаха много добре, по спомен една от 12-ските показваше че ще може до 24-25hz преди F3-то. и при 350w амп до 100+ db на тези честоти. Но както казах не мисля че ще изкарам повече от 500 лева тази година.Така че или да взема този на Jamo или да направя нещо и да ползвам сегашния усилвател. А за споменатите колони, мислех след суба догодина на събера за колоните тъй като сега ползвам JVC TH-53. с него малко или много ще може поне да ги подкара докато взема и въпросния усилвател за който също искам мнение. Звучи ми добре цялата система да е на една марка но този J-12 с тия 200W (което не мисля повече от 75% да увеличавам) няма да е достатъчно за колоните. Мислех нещо поне 350-500W.

Изгубих се в писането, не знам дали ще разберете нещо.
Чакам мнения и предложения и тъй като живея в Пловдив може да намина през Обертон и да питам и те какво мислят, видях че имат и нещо като пробна стая.
Мерси!!

Неактивен Toshko

*
  • 6717
    • Профил
Re:Домашно кино/озвучение.
« Отговор #1 -: Юли 17, 2015, 02:58:36 14:58 »
Здрасти Цвятко, добре дошъл!

Звучиш объркан като всеки начинаещ аудиофил, което е нормално.

Новото ни най-важно правило: няма грешен подход, грешно е само да имаш прекалени очаквания и надежди и да ги преследваш по твърде сложен и скъп начин!

Може да те разочаровам с толкова прост отговор, но тегли чоп и което излезе това направи!

Потвърждавам твоя анализ, точно така е, за да говорим, че имаме бас категорично 30 херца трябва да са ни на 0 дб при 12 инча говорител, а при по-големите категорично трябва да имаме 25 херца на 0! Останалото са празни приказки и философстване!
Потвърждавам и откритието ти за професионалните басове, че не слизат достатъчно ниско, имат си достойнства, но е така. Разгледай Еминенс и Дайтон, те имат ниско слизащи и достъпни 15 инчови басове. 18-ките на Обертон се нуждаят и от доста специални кутии и от скъп процесор, който струва повече от бюджета ти.
Един басов говорител трябва да има резонанс до 20-25 херца, от там нагоре са мидбасове и бас няма да чуеш, по-скоро чукане, бухане и дрънкане.

Също трябва да знаеш, че всеки херц, който слизаш надолу под 30 херца ти отнема децибел от максималното звуково налягане. Всъщност даже е още по-лошо, но го запомни така.

Пак по въпроса с купешкия суб, по-принцип дай снимки и характеристики да го разкритикуваме ако трябва, но като цяло клоня към това да си го купиш. Със сигурност няма да се минеш, ще послушаш бас, ще му свикнеш, ще си тренираш ухото, после може и да го модифицираш нещо. Няма лошо да си купиш. Догодина пак ще изкараш пари и пак ще си купиш или ще си направиш. Хубавото на оригиналните компоненти, е че стават за продаване. Винаги можеш да ги продадеш и да си купиш нещо друго.
Суба си е суб, дай да го видим, щом е и активен проблеми няма да имаш. Виж дали го няма в продавалника в добро състояние, може да ти останат пари. По начало баса е нещо скъпо, което няма как да стане евтино, затова и клоня към фабричен за малко пари (500 лева са си малко пари).

По-скоро за съраунд и стерео системата бих те посъветвал да си направиш сам, там ще ти излезе и по-евтино и по-качествено от да купуваш.

Чакаме снимки и параметри на цитираните техники за да ги обсъдим.

Поздрави!
« Отговор #2 -: Юли 17, 2015, 09:25:41 21:25 »
Мерси за отговора Тошко.
суба на Jamo-то няма много характеристики но това се очаква от всично в едно.

System Type        Bass Reflex Subwoofer, Front-Firing Driver, Rear Ported
Weight (Kg/lb)        15.1 / 33.3
Woofer (mm/in)        304.8 / 12 Aluminized Polyfiber
Inputs        Line Level RCA
Product dimensions (mm/in, HxWxD)        419.1 x 355.6 x 498.5 / 16.5 x 14 x 19.6
Frequency Response (Hz, +/-3dB)        27Hz - 120Hz
Rated output (W)        200W
Crossover Frequency        40-120Hz
Finish        Black Ash, White Ash, Dark Apple
Switchable Phase Control        0/180
Amplifier Power (Cont/Peak)        200W / 400W

Най-вече ще го ползвам за филми, експлозий, стъпки на динозаври и т.н. За музика си падам по електронната и по точно minimal жанра, иначе слушам и рок/метъл и по меки като progressive trance/house и тези всичките 20+ типове. Тъй като е активен ще е вързан към PC-то което и без това е вързано и към PC-колоните, TV-то ,и това старо JVC. ОП сега се сетих и за друг проблем. JVC-то няма друг вход освен оптика, а през PC-то не мога хем на оптиката хем на PC-колоните (т.е суба на jamo) да ги ползвам едновременно. Докато сега със усилвателя от викиват си го позлвам нормално а за филмите го изключвам и връзвам към самото JVC което не е хич хубаво защото JVC-то е 6 omh, а суба е 4.

А за ресивъра съм се объркал, гледах YAMAHA RX-V477 със следните характеристики:
AV РЕСИЙВЪР 5.1 CH
ИЗХОДЯЩА МОЩНОСТ 5 Х 115W (6 OHMS, 1 KHZ, 0.9% THD, 1 CH DRIVEN)
ДИНАМИЧНА МОЩНОСТ НА КАНАЛ (6/4/2 OHMS) - 110 /130 /160W
CINEMA DSP 3D, 17 DSP ПРОГРАМИ, SILENT CINEMA / Virtual CINEMA DSP, DTS-HD MASTER AUDIO, DOLBY TRUE HD, DOLBY DIGITAL PLUS
192KHZ/24-BIT DACS ЗА ВСИЧКИ КАНАЛИ
YPAO ЗВУКОВ ОПТИМИЗАТОР
HDMI ВХОД/ ИЗХОД - 6/1
ПОДДЪРЖА ТРАНФЕР НА 3D И 4К УЛТРА HD
HDMI CEC
ЦИФРОВ ОПТИЧЕН АУДИО ВХОД/ ИЗХОД - 1/ 0
ЦИФРОВ КОАКСИАЛЕН АУДИО ВХОД/ ИЗХОД - 2/ 0
АНАЛОГОВ АУДИО ВХОД/ ИЗХОД - 4 (1 ПРЕДЕН ПАНЕЛ) / 1
КОМПОНЕНТЕН ВИДЕО ВХОД/ ИЗХОД - 2/ 1
КОМПОЗИТЕН ВИДЕО ВХОД/ ИЗХОД - 4/1
и други излишни глупости като тегло и android приложения...

Иначе мислех варианта да си направя колоните сам, гледал съм почти всички теми и DIY проектите. Опасявам се че няма за мога да ги направя така както искам, тъй като и с инструменти не разполагам много. Но мисля че ще мога да намеря човек да ми нарежи плоскостите пък селенето и пробиването ще го мисля. Но колоните ще са на 99% след тази или другата година. Като му дойде времето ще питам пак за съвети какви комбинации ще са най-добре за мен.

« Отговор #3 -: Юли 18, 2015, 08:15:11 20:15 »
Четох една от твоите теми и видях 15-ската от Dayton Audio, сега е на промоция за 130$ питах ги за доставка до България и излезе 172$ което излиза 300$ общо което не си заслужава въобще. Сега смятам за този модел на ground zero http://caraudio-bg.com/Ground%20Zero%20GZIW%2012SPL .
В 102* литрова кутия с порт на 25hz. f3 - 21hz като на 24hz e -1db . и чак на 32hz 0db.
X-max което го дава 11mm го превишава под 20hz. Като най-въсокото vent velocity 17.0m/s в 22hz.

Вариант 2 169* литрова кутия с порт на 23hz. f3 - 21hz като на 22hz e -0.16db.
X-max го превишава под 19-20hz. Като най-въсокото vent velocity 20.3m/s в 21hz.

Вариант 3 169* литрова кутия с порт на 25hz. f3 - 21hz като на 23hz дава 0db и на 25-26hz e +1db.
X-max го превишава под 20hz. Като най-въсокото vent velocity 21.0m/s в 23hz.

И 3-те случая стигат до 40msec. 19-21hz което не ми говори много.
Звучи доста добре но е суб за кола. Не знам как ще се справи в стая с не малко предмети. Пък и суба не е малко пари но сравнение с другите 12-ски на ground zero си е добра покупка. 102* литровата кутия не мисля че ще излезне много пари да се направи.

* литрите на кутията без порта!!

PS: Гледам и http://caraudio-bg.com/product/id/741 най-евтината им 12-ка но нещо с нея имам проблеми със симулациите.
http://www.ground-zero-audio.com/en/products/subwooferchassis/gziw-300x.html но и да взема един от двата няма как за да 150 лева да взема и усилвател за тях а като и са 1 / 4 ома, а за дома под 4 ома амп не съм виждал а пък да се занимавам с PC захранване и авто усилвател.
« Последна редакция: Юли 18, 2015, 08:33:05 20:33 от Quetzalcoalt »

Неактивен zlatkoo

*
  • 1492
    • Профил
« Отговор #4 -: Юли 20, 2015, 05:36:00 17:36 »
http://caraudio-bg.com/Ground%20Zero%20GZIW%2012SPL
Този можеш спокойно да си го пуснеш на 4 ом-а
Нема начин да нема начин!

Неактивен Toshko

*
  • 6717
    • Профил
« Отговор #5 -: Юли 20, 2015, 05:41:39 17:41 »
Съвета ми е наистина да си купиш суба, 27 на -3 дб е достатъчно добре, ще го спреш да работи до 60-80 херца и от там колоните, ще звучи супер.

40 мили секунди са груповите закъснения на нискочестотния компонент от звука.
Например имаш шут барабан, неговия спектър може да бъде от 15 херца до 10 килохерца, имаме едновременно мощен преходен процес с голяма амплитуда, който преминава в нискочестотни колебания, звук от удър, който е с висока честота и хармоници на самия инструмент от първи до десети примерно, тоест това са звуци в 9 и кусур октави.
Груповите закъснения означават, че първо ще чуеш по-високите честоти, а ниските ще дойдат след малко. Резултата ще бъде, че мозъка ти въобще няма да реконструира бас барабан, а плякане... ниските ще бъдат възпроизведени, но ти може въобще да не ги чуеш или усетиш, защото нервната ти система ще е объркана и вниманието й няма да бъда насочено накъдето трябва.

Умното приложение на моите 15-ки е в 50-100 литра затворен обем при което пак си стават много хубави басови части и -6 дб на 35 херца, на това нещо му се добавя една активна еквализация Линквиц Трансформ и става 20 херца на 0 дб ;) самата еквализация струва примерно стотина лева, което е по-малко от разликата в цената на по-голяма и сложна кутия с повече вата, голям порт и т.н. - виж моите 200 литрови кутии, няма да ти казвам колко им струва ватата, само като сметнеш колко допълнителен материал има в тях заради портовете.

Авто субовете нямат чувствителност, тоя няма и нисък резонанс, въобще за нищо не става!

Направи си система с активен суб и ОБ главни стерео колони, които могат да бъдат с евтини басове, но за сметка на това големи и едни хубави широколентови над тях. Сателитите също ОБ-та с широколентови и си готов!
« Отговор #6 -: Юли 27, 2015, 09:30:16 21:30 »
Всъщност променям плана. Много се "надъхах" да си направя колони. Чета из форума почнах да научавам все повече и повече. Но преди да се захващам с каквото и да е, както всеки имам въпроси. Идеята ми е да си направя колони за домашно кино като за начало почна с 2-те фронтални. Минаха ми много идея като конфигурация но явно повечето ще отпаднат тъй като четох че Тошко беше казал че 2 басови колони ще са на различна височина и ще звучат различно една от друга. Затова останах с 2 идеи.
1-та е направя конфигурация като

Един ВС, един СЧ, и един НЧ като СЧ и НЧ да са близки по размер (поради козметиката която искам да направя) Пример: НЧ да е 8" а СЧ да е 6". Като НЧ да е със порт/bass reflex(забравих как беше техническото наименование). Сега тук идва другия въпрос. Гледах ли не гледах БГ и други говорители но на 90% нямам никакви данни за тях. Как ще се направи кутия за говорителите които съм избрал ?

2-та е да направя 5-те (и в бъдеще да добавя още 2 за 7.1) еднакви със подобна форма

Един НЧ пример 8" - 10" който да е без филтър и един ВЧ с филтър от 4-5Khz нагоре. Но мисля че за кино ще е добре да има и отделен да средните.

Тъй като ще е за домашни условия реших да са 8 omh за да нямам проблеми които имам сега със несъвместимост усилвател - колони тъй като по-високо съпротивление на колоните не пречи на усилвател със същото или по-ниско съпротивление.
И тук идва и третия въпрос. Какво ще е крайното съпротивление на цялата колона като се сложат филтрите и т.н и също какво ще стане ако НЧ е 8 ома а СЧ и ВЧ са 4 ? И какво трябва да е съотношението от към ватове за да се постигне "еднаквост" на звука ако ме разбирате. Да има от всичко по нормално много е не примерно баса да е силен пък средите да ги няма.
И също тия 80-120w rms където ги дават на БГ говорителите където са по 30-40 лева не ми се струва много реален. Утре ще добавя говорителите които съм намислил да ползвам.

Мисля да ползвам тази тема като пълна информация на проекта който не е сигурно кога ще бъде завършен, а като вече ще го правя да направя нова тема в правилният раздел и да линкна тази тема в нея.

Неактивен Toshko

*
  • 6717
    • Профил
« Отговор #7 -: Юли 28, 2015, 04:20:14 16:20 »
Малко се разпиляваш като повечето начинаещи. Затова те моля да ме послушаш като те съветвам.

Разбирам, че искаш по-сложна и по-готина система, но това никога не е първата система. Колкото по-сложна е първата ти система, толкова по-голяма купчина непотребни части ще имаш накрая!

То си е казано, за начинаещите са подходящи широколентови говорители с подпомагане отдолу и отгоре или само от едната страна.

Искаш ли суба за който си говорихме с два екрана на които да има по един 6 или 8 инчов говорител Фейн или Еминенс (Fane; Eminence;) и един високочестотен пуснат от доста високо? Мисля, че това ще бъде оптималното за теб на този етаб и ще можеш наистина да чуеш хубава музика, стерео и системата ще има добри акустични качества.

Замисли се за сателити с широколентови например 13 или 17 сантиметрови Визатон.

Всяко нещо, което правиш трябва да мислиш и дали ще можеш да го продадеш, когато ти омръзне.
« Отговор #8 -: Юли 28, 2015, 06:54:13 18:54 »
Мислех да правя система която да си я държа докато не умре. Суба сега отпада като опция поради съкращаване на бюджета на половина. Мислех до 200-250 лева без дървесината да сглобя нещо. Знам че почвам малко отзад напред. Но не мисля че ще е добре да науча цялата литература във форума (което ще е трудно да стане)  + линковете които съм видял в твои теми без да има практика. Исках да кажа че за мен ще е най-добре да избера някакви говорители, да експериментирам с тях в симулации + информацията която ще прочета по време на тестването,така ще запомня най-добре и ще ми е по лесно в бъдеще. Особено за филтрите до скоро си нямах никаква идея как стават и работят но сега си имам малко представа а след време ще стане и повече. Мислех да направя целия проект, със всички сметки и с нещата които ще взимам и тогава да ги накупя. 
Иначе минах и през visaton (много ми хареса един проект който видях в youtube преди седмица) също и през Precision Sound, eminemce, oberton,ARN 6618 и други които не се сещам сега.
Това с подпомагането на широколентов говорител не го разбрах. Подпомагане отдолу, т.е ниските честоти ?
Мерси за бързия отговор.

Неактивен Toshko

*
  • 6717
    • Профил
« Отговор #9 -: Юли 29, 2015, 10:14:24 10:14 »
Щом нямаш много пари, първата ти цел трябва да бъде да започнеш да имаш повече и едва след това да мислиш сложни наини да ги похарчиш! Приеми го като съвет от по-опитен член на обществото.

Бюджета ти е очевидно за двулентова система.

Дай да видим снимки на сегашните ти колони, дали не можем да използваме нещо от тях.

Помисли и за варианта да купиш винтидж колони от оказион и да ги модифицираш и стегнеш!

Неактивен Toshko

*
  • 6717
    • Профил
Re: Домашно кино/озвучение.
« Отговор #11 -: Септември 20, 2017, 01:33:37 13:33 »
Интересна тема с много информация, а не продължи.
Аз се каня тази зима да си правя кино вкъщи.
Фронтални колони имам, но искам сателитни. Нещо малко и свирещо добре.
« Отговор #12 -: Август 06, 2020, 07:26:23 19:26 »
Разбирам, че искаш по-сложна и по-готина система, но това никога не е първата система. Колкото по-сложна е първата ти система, толкова по-голяма купчина непотребни части ще имаш накрая!

Една голяма истина!