Здравей Гост

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Модели от тел
« -: Ноември 17, 2015, 10:20:55 10:20 »
Имам намерение да се занимавам с направата на движещи се модели, конструирани само от тел.
На практика ще ми трябват няколко неща:
  - Права тел. Телта, която се продава в железариите не е права (дъговидна е) и не знам как да я изправя. Може би с някое устройство за изправяне, но не съм сигурен, че мога да намеря такова.
  - Може би CNC машина аз огъване. Наистина да се правят нещата на ръка е и бавно и неточно.
  - Материал за запояване и поялник.

Общо взето пускам темата, за да ми дадете идеи по реализацията на горните точки...

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 4954
  • Профил
Re:Модели от тел
« Отговор #1 -: Ноември 17, 2015, 07:18:22 19:18 »
Всичко става с проби.
За запояването много ще ти бъде полезна киселината - ръждопреобразовател да ецваш преди запояване, че иначе стомана не става.
Ще трябва да си направиш собствен тръбогиб или по-точно телогиб. Нахвърляй рисунки, аз ще ти ги прегледам.

Тел се изправя като арматура с опъване ама много яко. Също трябва да си измислиш устройство да си я опъваш.
Ако не можеш да я опънеш достатъчно, я опъваш колкото можеш и я нагряваш, най-добре с ток. Ако имаш от пистолетите поялници, които са с копче, а чорката е закачена на много понижаваща вторична намотка на траф ще стане идеално, махаш човката и с много дебели жици връзваш поялника на двата края на телта, така ще я нагрееш и ще остане изправена. Предполагам, че става и с оксиженче, но ще е по-кофти защото няма да се нагрее цялата едновременно както с тока. Става и със заваръчен апарат, свързваш я на двата полюса и включваш за малко... за колко ще разбереш емпирично, но се пази, защото според мен ако предобриш ампеража направо ще стане на разтопени капки стомана!

Правил съм модели и шасита на моделчета от тънки ламаринки, даже някакъв болид като формула-1 бях направил с кутии за радиатори и т.н., тежеше ужасно, хахах.

Да не си тръгнал да забавляваш някое дете със автономни роботи - мравки?
Re:Модели от тел
« Отговор #2 -: Ноември 17, 2015, 10:46:03 22:46 »
Всъщност наистина съм тръгнал да забавлявам, но не дете а целта ми е да забавлявам множество възрастни. Ето защо за да се привлекат повече такива е добре нещата да са максимално евтини. Ще правя не превозни средства, а различни видове интересни механизми. Визуалния ефект не е най-важното, но много грозната изработка отблъсква и затова теловете трябва да са визуално перфектно прави, където трябва да са такива.

По отношение на изправянето на телта нещата са следните. На практика никой не произвежда огъната тел. Телта се огъва дъговидно, когато се навие на руло, за да се транспортира за продажба. Дали няма начин още преди рулото да се нареже на прилични дължини (примерно 1 метър), без това да оскъпява цената на телта? Иначе се получава не само двойна работа, но и значително оскъпяване (а имайки предвид, че ми трябва не само за лична употреба - не е оправдано по никакъв начин).

По отношение на машинката за огъване. Иска ми се да има някаква машинка с опростена конструкция и съответно с ниска цена, която всеки да би си я позволил (че даже да си я вземе, дори и ако не е сигурен че му трябва). Ще е хубаво, обаче, ако на такава машинка има някакво измерване (колко тел се пуска и на какъв ъгъл се завирта), за да се улесни значително работата.

От друга страна също ми се иска да направя машинка, която автоматизирано (с компютърно CNC управление) да може да огъва тел. Това е, за да могат да правя модели, без моя намеса, ако примерно ще ми трябват частите от тел в няколко броя, които в последствие да раздам (на хората, които ще "зарибявам").

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 4954
  • Профил
Re:Модели от тел
« Отговор #3 -: Ноември 19, 2015, 05:17:01 17:17 »
Мисля, че може да се конструира домашен телогиб с разграфяване, градуси и т.н., който да се изреже на лазер и да се включва в някакви комплекти.

Миниатюризацията е нещо уникално. Например звуковия отпечатък на един телен робот висок 30 сантиметра е коренно различен от всичко, което плаши животните. Може да се пусне да броди из гората и да ги наблюдава или пък да разузнава при лов.
Имам приятел, който търгува с метали, мога да го попитам за фабрично права тел. Въпреки, че усещането ми, е че ще се изправя с ток и опъване.

Разкажи повече за идеята. На мен ми е интересно да са ходещи автономни роботи, които сами усъвършенстват програмата си и се извлича научна полза от работата им.

Неактивен jakiro

*
 • ****
 • 266
  • Профил
Re:Модели от тел
« Отговор #4 -: Ноември 19, 2015, 09:06:42 21:06 »
Права тел можеш да използваш добавъчна тел за заваряване има черна и неръждаема и с различни дебелини .

Неактивен jakiro

*
 • ****
 • 266
  • Профил
Re:Модели от тел
« Отговор #5 -: Ноември 19, 2015, 09:11:10 21:11 »
Незнам какво стана ,но нямам бутон за редакция .
Ако имаш възможност може и да ги спояваш с ВИГ апарат, трябва малко упражнения докато свикнеш .По този начин след почистване с неръждаема четка няма да си личат спойките.
Re:Модели от тел
« Отговор #6 -: Ноември 23, 2015, 01:07:50 13:07 »
Относно идеята тя е свързана със следното. Решихме аз и един мой познат да направим една конструкция, която си е вид робот, ама стационарен такъв (не е монтиран на платформа с колела). Е, нещата се планираха грубо, изчистваха се, след това се стигна до момент в който отделните детайли на конструкцията бяха точно проектирани.
И дойде времето нещата да почнат да се правят. То едно се реже на лазер, друго се стругова, трето за да се направи ти трябва специално допълнително съоръжение, което също трябва да се проектира, трябва да се търсят и места, където да се правят нещата, които ние не можем и изобщо - много работа и много трудна за правене.
И какво излиза - ще го направим и много време, ще го тестваме накрая и след това може да се окаже, че нещо не е наред (при това проблем да е не вида на материалите, а просто геометрията на конструкцията) и може би цяла конструктивна част от "изделието" ще трябва да се прави на ново или дори всичко може да се наложи да се прави наново.

Ако има един универсален начин за бързо и прецизно създаване на прототип - тогава нещата ще са с една идея по-лесно. Като се направи телен 3D прототип, тогава може голяма част от грешките да бъдат засечени на самия него. От друга страна, ако прототипът изглежда добре, той може да е и мотивация на други хора да се присъединят към проекта ни!

jakiro честно казано не разбрах какво препоръчваш? Идеята е нещата да се правят от един вид права тел, която имаш в голямо количество и ти е почти без пари. Допълнително ще имаш телове за заваряване, спойка (калай или нещо друго) за запояване и много тънка тел за "завързване".

Неактивен jakiro

*
 • ****
 • 266
  • Профил
Re:Модели от тел
« Отговор #7 -: Ноември 24, 2015, 12:47:23 00:47 »
http://olx.bg/i2/ad/dobavachna-tel-za-argon-f1-6h1000-5kg-ID5h552.html такъв вид тел имах предвид не е скъпа и има различни дебелини и материали
Re:Модели от тел
« Отговор #9 -: Ноември 24, 2015, 12:57:12 12:57 »
След едно бързо търсене се оказа, че не изглежда твърде евтино. Ето за сравнение:

Заваръчна тел: 5.80 лв/кг без ДДС
-----------------------------------
Горена тел: 1.58 лв/кг с ДДС
Тел поцинкован: 1.86 лв/кг с ДДС
Тел стоманизиран: 2.79 лв/кг с ДДС

Ако имаш нещо не особено голямо и при това да го направиш без много "бракуван" материал - тогава решението което даваш е напълно приемливо.

Добрата новина е, че докато търсих горните примери се оказа, че производителят:
http://www.vtpg-stroimat.com/
ми е удобен (не днес, защото вали) да отида да го питам, има ли начин телта да бъде доставена не на роло, а нарязана на напълно прави пръчки!

Ако се окаже възможно, то ще пиша тук. Може и на друг да му потрябва права евтина тел. А също така ще се заема и със задачи 2 и 3, т. е. за устройства за огъване на въпросната тел.

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 4954
  • Профил
Re:Модели от тел
« Отговор #10 -: Ноември 24, 2015, 07:52:55 19:52 »
А може ли рисунка или пояснение какви са тези модели?
Е колко по-евтино от 5 лева за кг?
Re:Модели от тел
« Отговор #11 -: Ноември 24, 2015, 10:32:46 22:32 »
  Те моделите още не е ясно какви ще са: кран, асансьор, въртележка, робот... За момента фокусът е прецизното проектиране на някои от възлите на въпросните неща. Именно затова телта е много подходяща, защото ще може да се действа със замах, т. е. нещата ще стават в реалното физическо пространство - бързо и евтино, макар и представляващи само така да се каже контури от тел.

  От 7 лева/кг. (а не 5! - забележи, че пише БЕЗ ДДС) по-евтино ми се вижда примерно 2,80 за стоманизирана тел. Както и 1,60 за началните опити по правене на чернова на изделието (от горена тел).

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 4954
  • Профил
Re:Модели от тел
« Отговор #12 -: Ноември 25, 2015, 06:57:44 18:57 »
Според мен за количествата, които ти трябват е напълно безразлично каква е цената на телта, затова започвай смело с първата попаднала.

А какво ще кажеш за паяци роботи или мравки роботи, които се самообучават?
Re:Модели от тел
« Отговор #13 -: Ноември 25, 2015, 10:00:12 22:00 »
Количествата които ми трябват са огромни, защото ми се иска да се запалят огромно количество хора. Даже вече обмислям някакъв набор да направя - ако е на смешна цена, тогава е ясно, че много повече хора ще се навият да го закупят (в цената не планирам да си слагам и малка надценка). Ще има 2 кила тел, ще има спояваща тел, тънка тел (пчеларска) за връзване, ще има устройство за огъване, ще има поялник и ще има книжка и кутия естествено (от всичко необходимо само телта имам идея откъде да я намеря, а за огъващата джаджа е ясно, че трябва да я проектирам на някой етап).

Цитат
А какво ще кажеш за паяци роботи или мравки роботи, които се самообучават?
  Не съм чувал за подобни животинки. Щом се самообучават явно ще имат електроника, но нищо друго не разбирам относно такава технология.
Re:Модели от тел
« Отговор #14 -: Ноември 25, 2015, 10:05:56 22:05 »
Между другото като го "давам смело" съм се убедил, че винаги се докарва както се казва "до под кривата круша". Именно затова вече се опитвам да правя групови проекти (аз и още хора).

Ето и един проект в Kickstarter, който бих искал да коментирам:
https://www.kickstarter.com/projects/1638882643/diwire-the-first-desktop-wire-bender/description
Това е проект, за машина за огъване на тел. Излиза, че цената която й искат е $2500 и при това тази цена е най-ниската за изделието им!!! Както и да го смятаме това е цена на която можеш да си осигуриш достатъчно качествени материали за да си направиш CNC машина!

Веднага бих поставил следния въпрос: "можем ли да се съберем екип от хора, който да направи доста по-евтин вариант на подобна машина, като при това крайната ни цел пак да бъде кампания в Kickstarter"?
« Последна редакция: Ноември 26, 2015, 10:10:31 10:10 от code »