Здравей Гост

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 5163
  • Профил
Детайл за външни/ограждащи сухи стени
« -: Октомври 16, 2017, 11:14:26 11:14 »
Детайл за външни/ограждащи сухи стени

Сухата стена се строи бързо, няма мокри процеси, изолира перфектно, тиха е и поддържа влажността в помещенията.

Събрах материали, консултирах се със строители, инженери, конструктори и архитекти. Резултата е следния...

При сравнително изчисление между конвенционална тухлена стена и суха стена цената излезе +/- 2 лева на м2 външна стена. Използвали сме реални цени на труд и материали от реални изпълнени оферти. Цената излиза от порядъка на 64 лева за м2 стена.
Детайлите на сравняваните стени са:
1. за тухлената стена, зид от тухли четворки, отвътре 5 см конструкция с гипсокартон напълнена с вата, отвън изолация с 10 или 15 см каменна вата, дюбелиране, мрежа, замазка, мазилка, боя;
2. За сухата стена отвътре гипсокартон, конструкция запълнена с вата, гипсокартон, паропропускливо фолио, конструкция запълнена с вата, аквапанел - цименто-фазер, външна изолация от каменна вата, мрежа, замазка, мазилка, боя.

Очевидно съм сравнявал worst case scenario за сухата стена.
Сухата стена може да се оптимизира до отвътре гипсокартон, конструкция запълнена с вата, паропропускливо фолио, аквапанел, вата, мазилка, боя. - това е т.н. контактна фасада.

Обаче това може да се оптимизира още веднъж до
отвътре
- гипсокартон - двоен 12+8мм с разминати фуги;
- термо бариера под и над конструкцията към плочите 40 мм дървесина или 20мм XPS;
- конструкция с вата 15 см;
- паропропускливо фолио;
- термо бариера върху лонжероните на конструкцията - дебелина 40 мм иглолистна дървесина, или 20 mm XPS, ширина + 2х15 мм отстрани;
- вата 20/40 мм между термо бариерата;
- Паропропускливо фолио;
- външни готови боядисани панели;

Тук имаме всички елементи на вентилираната фасада, но не сме я видели и конструираме стената отново като контактна, но с твърда външна облицовка, което я прави по-качествена.

Алтернативата на термо бариерата е двойна размината конструкция, външните панели имат собствена конструкция, вътрешните имат друга. Разбира се топлината се движи и настрани, така че без прекъсване на термо моста между панелите и конструкцията на стената, топлообмен ще става и вътре в стената между така формираните два радиатора/топлообменника.

Съвременните изисквания и нуждата да се пести енергия водят до дебелини на изолацията от поне 15 сантиметра. нашия случай вероятно ще бъде 15 каменна вата +5 +5 минерална, поне едната от които ще бъде с алуминиево фолио.
По тази причина стената може да се раздели на части, като външната фасада да стане вентилирана, колкото и странно и леко противоестествено да ми изглежда това. Вентилираната фасада изисква връщане към варианта с три плоскости в детайла на стената, но елиминира опасността от термо мост, защото фасадата е на отделна конструкцийка. Което не пречи да се облепят основните конструкции с XPS или нещо аналогично на полистирол така че да се изолират още повече.
Вентилираната фасада, ако я направя панели цименто-фазер може да се уплътни с мрежа и да се шпаклова и боядиса, което ще я направи въздухо и водо непропусклива.
Самата вентилация може да се осъществи с тръби през стената водещи навътре към помещенията. Даже можа да свържа тези тръби към част от вентилацията, например излизащият въздух от рекуператора, или да подгрявам фасадата с излишната топлина от соларните панели. Със сигурност мога да им сложа по едно вентилаторче. 10х3х0.04 са 1.2 м2 за стена 10 метра на един етаж, тоест, вентилацията може да става и с вентилатор за компютър. Могат да се сложат термометри и влагомери.

Ако продължим същите разсъждения, то се получава следното - външна плътна облицовка от цименто-фазер с бариера за водните пари, цялото върху къстъм здрава поцинкована стоманена конструкция през термо бариера за да не охка и да не пъшка при напор на вятъра. Вътрешна стена върху обикновена конструкция с вата 5 см с фолио, 15 см каменна вата и още 5 см с фолио отвътре, гипсокартон. Получава се стена 282мм и то със 100 мм каменна вата, със 150 са 332мм, от които 40 мм са въздух във вентилираната фасада.
8-1-40-50-12-100-50-12-8
В черно са ми плоскостите - 8 външен панел циментофазер, 12 вероятно циментофазер аквапанел може да стане и по-дебел, накрая 12+8 са два пласта гипсокартон с разминати фуги.

Отбелязвам си, че трябва да се осигури прекъсване на капилярната система между плочата и стената, както и между стената и пода. Топло изолация между стената и пода и между стената, пода и плочата.

Външните ограждащи стени ще стъпят 100% върху бетонните плочи, а самите плочи ще бъдат изолирани с архитектурен елемент с изолация с двоен r-150-200 мм взето от горния и долния ръб. Естествено двата сляти в сечение на трапец.

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 5163
  • Профил
Re: Детайл за външни/ограждащи сухи стени
« Отговор #1 -: Октомври 16, 2017, 06:06:27 18:06 »
Направих един детайл и го пуснах на строителя и архитектите, да видим какво ще кажат.
Не ми се получи много прегледно.
Двата кръга и трапеца представляват r-200 очертани от ръбовете на плочата и трапец около тях. Плочата ще я изолираме отделно за да може фасадата да не виси на планки, а да стъпи и да не мърда. Това затваряне отпред позволява и горната и долната стена да се оставят с фуги и да не пукат при слягане.
По-здравата стоманена конструкция от 60х60х3мм се наложи защото се опасяваме от напор на вятъра и как би се справила суха стена с интериорни профили или дървена конструкция. Конструктор на метални конструкции ще ми даде оразмеряването на външната стоманена конструкция. Говорихме да сметне изкривяване под 1 мм в средата на стената при ураганен вятър.
Приема се вятър от 110 мили в час, което е 177 км/ч и се допуска отклонение от L/120, у нас се изисква максимум L/200, източник от Интернет: http://www.hansenpolebuildings.com/tag/deflection-limits/
при габарит на етажа от 300 см, 300/200 са 15 мм, което за мен е неприемливо. Поръчах да не се отклоняват повече от 1мм.

Подложките против термо мост вероятно ще променят размерите, иначе ориентировъчния габарит на стената е около 280 мм.

Използването на твърди екстериорни панели вместо замазка, мазилка и боя е много удобно. Няма да имаме типичното слягане на ватата под фасадата и отпечатването на платната изолация след няколко години. Отделно всички предимства на вентилираната фасада и на сухата стена накуп.

Дано се качи рисунката добре.

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 5163
  • Профил
Re: Детайл за външни/ограждащи сухи стени
« Отговор #2 -: Октомври 16, 2017, 08:15:38 20:15 »
Данни за допустимото поддаване на видовете материали,стени и строителни конструкции преди да стане видимо и преди да се повредят.
Трябва да се стремим към 1/1000 L при ураган и леко земетресение.