Здравей Гост

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Отварям тази тема, за да дискутираме следното. Много често законите не ни харесват, начините за ограбване на труда ни дори и като работодатели също не ни харесват. Според теб се получава така, че дори и да успееш, то от труда ти ще се възползват множество политически и икономически "паразити", които ти не желаеш да хрантутиш.

А решение? Много хора ще кажат - избери си друга държава, или още по-абсурдното направи си партия, спечели и . Последното е на практика пълен абсурд, защото навсякъде наличните политически системи имат здрав "имунитет" срещу това да се променят калпавите им субективни привилегии на тези, които управляват! На практика смяна може да има единствено по два начина: 1. Управляващите решават да лапат повече и затова сменят правилата - добър пример е 10.ноември.1989; 2. Управляващите са просто изметени от малка или голяма група добре организирани недоволни граждани. Примери са превратите на Пиночет в Чили и превратът на 9.септември.1944 в България.

По отношение на друга държава нещата също не са безпроблемни. Където и да отидеш, то на теб ще се гледа като на чужденец, изключвайки може би само САЩ (където на практика всички са чужденци). А и почти винаги трудно можеш да намериш точно законите, които ти считаш за подходящи.

И сега да разгледаме последния вариант, който всъщност е подвариант на "2.". Да създадеш място, където да основеш своя държава. Въпросното място естествено не може да се прави на сушата, защото отдавна територията вече е присвоена изцяло от настоящите държави. Но в океана нещата не стоят така - там можеш. Дали ще имаш неподвижна територия (необитаем и не присвоен от държава остров (имаше такива острови, които скараха Япония и Китай, защото и двете държави си ги водеха техни), или такъв, който има начин да закупиш "изцяло" или просто такъв, който сам си направиш в океана (чрез натрупване на земна маса)) или ще е само плавателно средство - това не е толкова от значение.

И така, да допуснем, че имаш финансови или други възможности да създадеш държава, или да го направиш съвместно с други хора. Тогава на практика ти ще можеш да си я ползваш тази "държава" както пожелаеш. Признаването на държавата, обаче, ще е важен момент. Например, за да можеш да осъществяват жизнено важна търговия. Според мен признаването на една държава е не заради това, че тя е направена и то законово. Признаването ще се осъществи от държави, които виждат някаква изгода от това. Примерно ако държавата разработва някакъв ценен продукт или примерно ако част от инфраструктура на дадена държава (говорим за фабрики основно) внезапно се премести на тази държава и прекъсването на бизнес отношенията с тези фабрики ще е изключително негативно за държавата (и затова ще се принуди да ги признае).

Последният абзац не стана много ясно написан. Но в него се крие и основния въпрос. Може ли една измислена държава да бъде призната от друга реална, под изкуствено създаден икономически натиск? Друг интересен въпрос е следният: Отиваш на тази държава и купуваш нещо. След това като се върнеш обратно в настоящата - закупеното как ще се третира? Като внос? От къде? И каква ще е цената му, имайки предвид че непризнатата държава може да има своя валута, която не е конвертируема (а и на практика не е никаква валута, според въпросната призната държава).

Неактивен Toshko

*
  • *****
  • 3945
    • Профил
Re: Създаване на държава - възможност, или пълен абсурд?
« Отговор #1 -: Февруари 27, 2017, 06:48:39 18:48 »
Най-лесно ми е да отговоря на последния абзац.
Митническата тарифа работи с доказана стойност или аналози. Ще намерят как да обложат стоките идващи от международна територия по същият начин по който облагат други такива стоки.
Освен това важното е къде внасяш, а не откъде до колкото не внасяш от държава под ембарго.

Държави могат да бъдат създавани и без някой да ги признава. Просто по отношение на гражданите им ще важат правилата и нормате за държави с които съответната държава няма договори и отношения. Например, Северна Корея няма отношения с Франция, която дори не признава съществуването на първата като суверенна държава. Освен това двете страни не са членки на едни и същи международни договори. Така стоки или хора попаднали от Северна Корея във Франция ще се третират съгласно законите на Франция за внос от трети държави. Разбира се в действителност всички севернокорейци добрали се до Франция ще получат политическо убежище.
Общата митническа ставка в България варира около 2-3 до 5% за повечето видеве стоки. ДДС също се начислява.

Смисъла на създаването на такива образувания е да служат за съхранение на капитали. Тогава ще трябва да имат отношения с няколко кореспондентски банки поне за клиринг и операции по света.