Здравей Гост

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Toshko

*
  • *****
  • 4318
    • Профил
Внимание: Опасност в кухнята!
« -: Януари 04, 2016, 07:07:42 07:07 »
Здравейте приятели, току що открих една зависимост в кухнята, която не съм виждал да се адресира и не съм чувал да се обсъжда, затова ще споделя набързо.

Ширината на кухнята между предния и задния плот или между острова и задния плот може да бъде твърде малка.
Грешката може да бъде открита твърде късно, когато вече нищо не може да се направи.

Има опасност да си направите кухня при която вратичките на двата срещуположни корпуса се блъскат.

При мен помежду им остава доста удобно разстояние през което даже се минава, но тази скрита опасност на дизайна на всяка кухня е напълно реална.

Определих ширината с практически експерименти за ергономичност. Върховете на пръстите на двете ми ръце едва докосват двата плота, които са високи 93 см, което е ширина от 130 см. Ширината трябва да позволява па поне двама души да могат  да се разминат без да си пречат.
Височината се определя с леко изнесена напред ръка държаща нож успореден на пода. Височината на режещия ръб на ножа е височината на плота. Това гарантира, че ръцете Ви няма да се изморяват, когато работите в кухнята.

След като определих височината и ширината, начертах кухнята на пода с тебешир и правих тестове за ергономичност и за пътищата на продуктите -> пазарски чанти -> складиране -> готвене -> съдове и на  съдовете до масата и обратно, така определих местата на двете мивки, фурната, котлоните и миялната.