Здравей Гост

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен bdd

*
 • *******
 • 514
  • Профил
Изображението показва основните маркировки на гумата.
M+S (mud+snow) - превежда се "кал+сняг".Не знам защо някои ги наричат всесезонни.
« Последна редакция: Февруари 14, 2016, 06:09:45 18:09 от bdd »

Неактивен bdd

*
 • *******
 • 514
  • Профил
Re:Обозначения и структура на автомобилна гума
« Отговор #1 -: Февруари 14, 2016, 06:21:48 18:21 »
Източник на информацията: "ACT"

1. Протектор - Протекторът е предназначен за осигуряване на максимално сцепление с пътната настилка и защита на вътрешните части на гумата от повреди.Сместа, от която е съставен, трябва да има сцепление с всички видове пътни настилки, да е устойчива на износване, на абразия и да се загрява слабо.
2. Страница - Обезпечава защитата на каркаса и е устойчива на огъване и на атмосферни условия. Предназначена е да предпазва гумата от удари. По-твърдата долна част на страницата осигурява връзката между гумата и джантата.
3. Уплътнител на борда - Позволява на гумата да запази формата си при завой и увеличава нейната стабилност при високи скорости.
4. Каркас - Състои се от различни видове корда. Кордата бива текстилна, метална или от фибростъкло. Текстил и фибростъкло се използва в леките гуми. Метална - в товарните. Тези корди са ключов елемент от конструкцията на гумата като и позволят да устои на налягането.
5. Борд - Служи за пристягане на гумата върху джантата. Те могат да издържат натоварване до 1800 кг, без риск от скъсване.
6. Радиални пластове - Тези пластове, които обхващат цялата горна част на гумата, изпълняват много комплексна роля.Те трябва да бъдат достатъчно здрави в посока надлъжно на гумата, за да не се удължат под въздействието на центробежната сила.Също така те трябва да бъдат здрави в напречна посока, за да устоят на силите на отклонение.
7. Метален брекер слой - Два пласта направени от метални нишки, които предоставят висока издръжливост и надеждност на гумата, както и устойчивост от пробиване.
8. Текстилен слой - Слой,който е направен от покрита с каучук текстилна тъкан. Конструкцията позволява гумите да бъдат гъвкави, но предотвратява разтягането.
9.Подпротекторен пояс - Този пояс позволява да се запази стабилен профил под въздействието на скоростта и така да се намали загряването.

Неактивен bdd

*
 • *******
 • 514
  • Профил
Re:Обозначения и структура на автомобилна гума
« Отговор #2 -: Февруари 14, 2016, 06:53:09 18:53 »
.
« Последна редакция: Февруари 14, 2016, 07:42:17 19:42 от bdd »