Пиша тази тема, не за да плюя по Еко, макар че донакъде заслужават, не за да хваля горивото на други вериги и не за да се правя на интересен, а защото искам да споделя с вас впечатленията и измерванията си, направени с PerfExpert, калибриран за моята кола.
Отдавна зареждам на Еко. Предишната ми кола беше с LPG и газта на Еко вършеше работа, без досадното цакане в количеството на ОМВ. Имам удобна бензиностанция, която ми е на път за работа и обратно към дома и въобще не съм подлагал на съмнение качеството на горивата им.
Преди около седмица се видяхме с Тошко, хапнахме, поговорихме, споделихме кой какво прави и т.н. и в крайна сметка стигнахме до там, че съм ударил "плато" с проекта си (Мерцедес 260Е) който напоследък дава около 150 коня, при положение, че фабрично трябва да е 160. А моята е с преправена изпускателна система и променено газоразпределение.
Споделих му и изключителната си раздразненост от факта, че има една чупка в кривата на въртящия момент около 3500 оборота, която не мога да изгладя по ниакакъв начин. Няма "ваноси", няма клапи и т.н. които да сработват на тези обороти. Тогава той възкликна: "Смени горивото! Сипи от Петрол". Не приех този съвет насериозно и полека разговорът пое в друга посока.
След няколко дни светна вездесъщата лампа за горивото, и понеже бях близо до "Петрол" рещих да пробвам.
На следващия ден, като че усетил подобрение в поведението на колата, реших да направя контролно измерване на мощността с PerfExpert. Какво беше изумлението ми когато, програмата отчете максимум от 165 к.с., или близо 20 коня над предишните ми измервания. Трябва да се отбележи, че в този момент съотношението на горивото в резервоара ми беше около 60:40 в полза на Петрол, тъй като резервата ми е около 9л.(Еко) а аз сипах около 11 л. Петрол.
Веднага реших да подложа тези резултати на тест. След повторното светване на лампичката, този път заредих в Еко и отново снех мощността. И пак получих около 150 коня!
Сега ми остава да заредя отново в Петрол, и ако отново видя подобрение от около 15-20 коня, работата е ясна.
Измерванията са снети на 7 февруари (100% Еко), 16 февруари (60% Петрол, 40% Еко) и 17 февруари (40% Петрол, 60% Еко).
Измерванията са правени с един и същи телефон, на един и същи автомобил, като данните за атмосферно налягане, температура и влажност на въздуха са коригирани ръчно, според историческите данни за конкретната дата и час и на измерването в базата данни на Wunderground.com
Мерено е на една и съща пътна отсечка, в една и съща посока и на една и съща предавка. По автомобила не е смяняно нищо.
Прави впечатление, че с горивото на ЕКО въртящия момент е по-крив
и залязва по-рано, отколкото с горивото на "Петрол", а както знаем - мощността е просто функция на въртящия момент по оборотите. Не знам дали това се дължи на някакви добавки в горивото на едната или другата бензиностанция, или ппросто съм попаднал на такива партид гориво.
Пределно ясно ми е, че веригите купуват гориво според конюнктурата, т.е. откъдето и от когото е по-евтино и няма гранция, че днес като е така утре ще бъде иначе.