Здравей Гост

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Бензин Економи 95 на Еко
« -: Февруари 18, 2016, 03:15:21 15:15 »
Пиша тази тема, не за да плюя по Еко, макар че донакъде заслужават, не за да хваля горивото на други вериги и не за да се правя на интересен, а защото искам да споделя с вас впечатленията и измерванията си, направени с PerfExpert, калибриран за моята кола.

Отдавна зареждам на Еко. Предишната ми кола беше с LPG и газта на Еко вършеше работа, без досадното цакане в количеството на ОМВ. Имам удобна бензиностанция, която ми е на път за работа и обратно към дома и въобще не съм подлагал на съмнение качеството на горивата им.

Преди около седмица се видяхме с Тошко, хапнахме, поговорихме, споделихме кой какво прави и т.н. и в крайна сметка стигнахме до там, че съм ударил "плато" с проекта си (Мерцедес 260Е) който напоследък дава около 150 коня, при положение, че фабрично трябва да е 160. А моята е с преправена изпускателна система и променено газоразпределение.

Споделих му и изключителната си раздразненост от факта, че има една чупка в кривата на въртящия момент около 3500 оборота, която не мога да изгладя по ниакакъв начин. Няма "ваноси", няма клапи и т.н. които да сработват на тези обороти. Тогава той възкликна: "Смени горивото! Сипи от Петрол". Не приех този съвет насериозно и полека разговорът пое в друга посока.

След няколко дни светна вездесъщата лампа за горивото, и понеже бях близо до "Петрол" рещих да пробвам.
На следващия ден, като че усетил подобрение в поведението на колата, реших да направя контролно измерване на мощността с PerfExpert. Какво беше изумлението ми когато, програмата отчете максимум от 165 к.с., или близо 20 коня над предишните ми измервания. Трябва да се отбележи, че в този момент съотношението на горивото в резервоара ми беше около 60:40 в полза на Петрол, тъй като резервата ми е около 9л.(Еко) а аз сипах около 11 л. Петрол.

Веднага реших да подложа тези резултати на тест. След повторното светване на лампичката, този път заредих в Еко и отново снех мощността. И пак получих около 150 коня!

Сега ми остава да заредя отново в Петрол, и ако отново видя подобрение от около 15-20 коня, работата е ясна.

Измерванията са снети на 7 февруари (100% Еко), 16 февруари (60% Петрол, 40% Еко) и 17 февруари (40% Петрол, 60% Еко).
Измерванията са правени с един и същи телефон, на един и същи автомобил, като данните за атмосферно налягане, температура и влажност на въздуха са коригирани ръчно, според историческите данни за конкретната дата и час и на измерването в базата данни на Wunderground.com

Мерено е на една и съща пътна отсечка, в една и съща посока и на една и съща предавка. По автомобила не е смяняно нищо.

Прави впечатление, че с горивото на ЕКО въртящия момент е по-крив :) и залязва по-рано, отколкото с горивото на "Петрол", а както знаем - мощността е просто функция на въртящия момент по оборотите. Не знам дали това се дължи на някакви добавки в горивото на едната или другата бензиностанция, или ппросто съм попаднал на такива партид гориво.
Пределно ясно ми е, че веригите купуват гориво според конюнктурата, т.е. откъдето и от когото е по-евтино и няма гранция, че днес като е така утре ще бъде иначе.
« Последна редакция: Февруари 19, 2016, 12:44:16 12:44 от Subsonic »

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 6567
  • Профил
Re:Бензин Економи 95 на Еко
« Отговор #1 -: Февруари 19, 2016, 09:33:59 09:33 »
Значи в екото има нещо несъвместимо с нормалното горене. Щом сложиш дори малко нормален бензин явно горивния процес става достатъчно нормален за да се развие нормалната мощност.

Аз също карах с Еко, имам карти за отстъпка и зареждах само там. Лятото бях започнал да имам силни съмнения, защото мустанга много се беше спънал. Не съм чувал тия коли да сменят двигател на 65.000 км. След това, когато финансовия министър каза, че при проверки на една бензиностанция в бензина 100 октана не е открит бензин, а само терпентини и кореселини веднага навързах нещата и мигрирах към Петрол и Лукойл! Разлика се усети веднага.

От лошо гориво горят и свещи и бобини, имайте го предвид, особено тези от Вас, които карат коли със запалване COP - coil on plug.

Летливостта на терпентина не е като на бензина, съответно смесообразуването е по-лошо, следователно и електропроводимостта на сместа е различна. Така, когато дойде момента на запалването искрата може и да не прескочи, или енергията да стои складирана в бобината по-дълго докато покрай свеща мине достатъчно проводима смес. Накрая честите такива събития водят до пробиване на изолацията на вторичната намотка на бобината и саморазреждане на част от енергията вътре в бобината.

Най-лошото е че пробилите бобини продължават да работят и двигателя пали, но става капризен, работи по-грубо под товар и хората не се усещат докато проблема не се задълбочи или не дефектира бутало, сегмент или цилиндър заради постоянното промиване с неизгорял бензин.

Особено чувствителни са американските коли. Буквално всеки втори собственик се оплаква от слабия бензин и грубата работа на двигателя. Аз бях в същата група докато не получих няколко съобщения за неизправности на електрониката.
Първо беше catalitic convertor efficiency below treshold bank B - това няколко пъти в града. След това Coil COP - D вече разсея всякакви съмнения, че става дума за изгоряла бобина. Купих 4 за всеки случай ако има още изгорели. Нямаше повече съобщения от бордовата диагностика, затова смених още 3 на случаен принцип. Работата на двигателя се подобри..
Затова купих още 4 и вече съм с 8 нови бобини. Изведнъж мустанга утихна, стана доста по-мек и еластичен в ниски между 1000 и 2000 оборота, отпуши се над 5000, а между 2500 и 5000 очевидно придоби много по-плавна крива на въртящия момент!
Преди това поне два пъти съм сненял свещи докато не се примирих с грубата работа.
Имам дори ОБД флашър с няколко различни софтуера, който освен това позволява да пипаш аванса преди да флашнеш ЕКУ-то, свалял съм аванса по 3-4 градуса, усеща се нещо, но грубата работа си остава.
И вече не работи грубо и му е все едно тая дали сипвам от Петрол или от Лукойл, ще пробвам и Ромпетрол. Всички останали емпирично са доказали, че не може да им се има доверие!
Затова сменете си бобините и доставчика на гориво!
Честито!
Re:Бензин Економи 95 на Еко
« Отговор #2 -: Февруари 20, 2016, 01:34:27 13:34 »
За да не решите, че "това е неква скрита реклама на 'Нескафе' " :) - ето едно измерване от вчера, с гориво Шел 95 Fuel Save.

По-скоро - 11л. Шел 95, и около 11л. микс, от който около 8л. са Економи 95 от Еко и 3.л. са Петрол 95.

Кривата на въртящия момент съвсем се изправи, без да съм правил нищо по колата.

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 6567
  • Профил
Re:Бензин Економи 95 на Еко
« Отговор #3 -: Февруари 21, 2016, 04:58:14 16:58 »
Интересно какво ще стане ако сипеш 98 или 100 октана.
Явно двигателя е чувствителен към качеството на горивото и способността му да гори плавно.
Дали има детонационен датчик?
Re:Бензин Економи 95 на Еко
« Отговор #4 -: Февруари 23, 2016, 05:45:41 17:45 »
Няма нок сензор. Има октан коректор, от който може да се избират различни карти според горивото. Всяко положение на октан коректора добавя или връща 2-3 градуса.

Ползвам карта на запалването за една идея по-лошо гориво от 95 октана (между S и N, като S e за 95-безоловен). Мога да добавя или върна още 5-6 градуса аванс при натоварен мотор. При ненатоварен всички положения на октан коректора дават еднакъв аванс.

« Последна редакция: Февруари 23, 2016, 06:00:56 18:00 от Subsonic »

Неактивен Stig

*
 • **
 • 89
  • Профил
Re: Бензин Економи 95 на Еко
« Отговор #5 -: Май 04, 2017, 09:32:06 21:32 »
Здравейте колеги виждам темата с голямо закъснение но ми хареса написаното.Виждам че става върпос предполагам за W124 260E с прослувутия механичен инжекцион от който аз се отървах и пуснах мега.Та като цяло тези мотори си искат стабилно гориво от към детонационна устойчивост и плавно и бавно горене моя е по-малкия брат на този на колегата 4-цилиндровия и той макар и за сравнително късоходов мотор иска доволно голям аванс с 100 октана без проблем движи на 32 градуса под товар което поне на мен ми се вижда доста :).Ако колегата иска да се отърве от мех.инжекцията нека ми пише, вече натрупах доста опит :)