Здравей Гост

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Здравейте колеги,
Какво ви е мнението за активните баскаси за озвучение на автомобила?
Наскоро си купих една каса Pioneer с говорител w257d4, и се чудя дали да се вкарвам във филма с нея и да търся усилвател клас D, или да си сложа една малка активна каса като допълнение към общата аудио картина? Например wx206a на pioneer.

Какво е вашето мнение? ::)
Не съм чувал никога подобно нещо. Повечето казват че усилвателите им куцали. Тоест ако се пусне през някой по подходящ усилвател щяло да било добре. На някои им допада да им подкрепи отдолу фабричната музика.

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 3941
  • Профил
Ами не знам до колко са съпоставими цените на алтернативите.
Но малката трябва да има пряка връзка с купето.
Голямата до колкото 10 е голяма ще бъде по-добре. Затворен обем, един як усилвател с корекции отрязан задължително ниско и готово. В кола бас над 60-80 херца не трябва да се пуска. Самото купе повдига ниските и дори посредствени говорители във вратите и корите стигат 100 херца без проблем.
Re:Активна бас каса за кола? За или против. Мне
« Отговор #3 -: Март 11, 2016, 10:38:13 22:38 »
Ето я 10ката във оригиналната и кутия

Лошото спрямо другата е, че заема почти 2 пъти повече място, по-тежка е и се нуждае от допъленителен усилвател, който трябва да е моноблок клас Д(заради двунамотковия говорител) и 10 квадрата кабели.
Въпроса е, че досега не съм имал каса в колата и едва ли ще я използвам пълната мощност на тази каса и затова се двуомя дали да не си взема активната с вградения усилвател. Единсвеното лошо е ,че колата е седан и малко ще се позагуби активната каса с 8 инчовия говорител с 60W и 150W peak
Щом е седан, мисля че тва манечкото няма да ти свърши работа. И аз съм с 10' двунамотков говорител, но усилвателя ми не е клас Д.

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 3941
  • Профил
И защо точно клас Д? Те са най-евтини за дадена мощност, но и най-некачествени.
Прието е че за бас особено за авто стават.
ОК, вземай усилвател задължително с регулируем активен филтър и го пускай.
Ами препоръчаха ми клас Д защото са с ниска консумация и защото са едноканални и така ще мога да подам еднаква мощност и на двете намотки.
А какъв е този активен филтър? Как да разбера дали даден усилвател го има.
Примерно този усилвател има ли го?
http://olx.bg/ad/panasonic-cy-pad-1003n-usilvatel-clas-d-digitalen-monoblok-ID5gBCo.html
Поздрави!

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 3941
  • Профил
Е как да няма:
Цитат
Регулируема честота на срязване: 50 Hz - 250 Hz Subwoofer

Двуканален е много по-добре, защото подаваш ляво и дясно и свързваш изхода в мостов режим, казва се bridge.

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 3941
  • Профил
Допълнение: иначе как ще вкараш баса и от двата канала в моно усилвател?  ;)
И клас Д не е дигитален, а синтезиран... https://en.wikipedia.org/wiki/Amplifier
Цитат
linear gain devices; they are either on or off. The analog signal is converted to a stream of pulses that represents the signal by pulse width modulation, pulse density modulation, delta-sigma modulation or a related modulation technique before being applied to the amplifier. The time average power value of the pulses is directly proportional to the analog signal, so after amplification the signal can be converted back to an analog signal by a passive low-pass filter. The purpose of the output filter is to smooth the pulse stream to an analog signal, removing the high frequency spectral components of the pulses. The frequency of the output pulses is typically ten or more times the highest frequency in the input signal to amplify, so that the filter can adequately reduce the unwanted harmonics and accurately reproduce the input.

Тоест, синтезират формата на входящия аналогов сигнал с пулсации с много висока честота, накрая филтрират с н.ч. филтър и излиза аналоговата вълна, която се е явила на входа обаче усилена... За най-ниските честоти до 100 херца са идеални! За нагоре още не са. Има идея в това например клас Д усилвател да играе ролята направо на DAC, защото кодирането на цифровия сигнал става по аналогичен начин - 44.1 кХз. семплираща честота и 16 битова дълбочина на кодирането. Това ще рече, че 44.100 пъти в секунда се променя нивото със брой нива, колкото могат да се кодират с 16 бита. Всеки следващ цикъл нивото се променя и така се получава сумарната звукова вълна на всички звуци, които са се били явили при микрофона. Самия микрофон прави същото, отразява звуковото налягане във всеки отделен миг, но не баш всички честоти по отделно, а по-скоро тяхната сума. Странно, но факт, записите са такива. Мине ли информацията през двуизмерната мембрана тя вече е информация за сумата. Ухото ни също работи долу-горе така.
Човек, който се занимава професионално с озвучаване на автомобили ми каза да си търся клас Д усилвател ако искам да изкарам максималното от говорителя.
Говорителя е 2 намотки по 4 ома, тоест трябва да работи на 8 ома в режим на мост.
Също така ако усилвателя е 2 канала по xxx ома, може да се получи дефазиране в каналите и може да изгори говорителя.
Най-правилно е да се захрани с моноблок клас Д на 2 ома.

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 3941
  • Профил
"Професионалистите" често са екстремисти, а още по-често просто монтажисти. Допълнение: а най-често са професионални екстремисти монтажисти!  ;)
Нормалните хора имат два изхода за сигнал, които трябва да влязат в стерео усилвател.
Авто усилвателите независимо дали с два или с 4 канала са специално конструирани за мостов режим на свързване при който отдаваната мощност е над два пъти по-голяма. Дали всяка намотка ще бъде свързана на отделен канал, дали двете паралелно или последователно и след това в мостово свързано стъпало е въпрос на проби и специфика.

Всичко останало са приказки, които не могат да бъдат подкрепени с аргументи ;)

На теб ти трябва евтино и непретенциозно стъпало с вграден регулируем филтър, което да ти осигури усилване и филтриране на ниските и от двата канала. Звукът ще бъде по-качествен ако е клас АБ или някой от другите класове използващи транзистора като класически усилващ елемент, а не като ключ. Независимо от това и клас Д ще ти свърши работа, защото са по-евтини, захранващите им кабели са по-тънки и не се нуждаят от кондензатори, а звука им не е много по-лош.

Поздрави!