Здравей Гост

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен bdd

*
 • *******
 • 553
  • Профил
Re: Тунинг!?Имайте предвид и това
« Отговор #45 -: Юли 21, 2017, 07:44:01 07:44 »
Задушаването е само за скоростта на потока.Достига една стойност и толкова.Но каква маса е преминала е друго нещо и при една и съща скорост може да премине различна маса според плътността.
При една и съща температура и влажност,но увеличена плътност,скоростта на въздуха как се променя?
Като гледам формулите за скоростта на звука всичко е произведение и деление,а плътността е под дробната черта и следва,че скоростта ще се увеличава с разреждането.Така излиза,че във вакуум скоростта на звука става безкрайно голяма,което е абсурд.Скоростта във вакуум реално е нула.
Трябва да се увеличава с увеличаване на плътността.
« Последна редакция: Юли 21, 2017, 09:06:09 09:06 от bdd »

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 4855
  • Профил
Re: Тунинг!?Имайте предвид и това
« Отговор #46 -: Юли 21, 2017, 10:39:08 10:39 »
Това, което прочетох по диагонал, е че в уравненията плътността е отдолу, обаче нещо друго било отгоре или в скобите и почти се анулират.
Заблудата идва от там, че знаем, че скоростта е по-висока в течности и най-висока в твърди тела.

Останалото и аз така го разбрах.

Плътността определя дебита на маса, скоростта е крайна. Въпреки, че тя е крайна заради сложната и разнородна система от тръби и кулери, които довеждат въздуха. Представи си, че много мощен компресор духа направо върху клапана. Определено не е невъзможно, нито е немислимо. Съвсем възможно е. Тогава при достатъчно голям клапан ще имаме свръхзвуково пълнене като от сопло на реактивен двигател.
Така че всичко е относително.
Това тук е наука от 30-те и 40-те максимум. Да не кажа от края на 19-ти век, защото първите турбинни корабни двигатели да именно в началото на 20-ти век, а там е приложено всичко което оибсъждаме и повече.
50-те е разработен "могъщият" J58 - двигателя на черния скорец, който от реактивен преминава почти в режим на рамджет - използва скоростта на потока за по-голяма част от сгъстяването вместо компресора, а горенето е във външна форсажна камера вместо във вътрешните горивни камери преди турбините на двигателя. - цялата игра със скоростите на звука е отиграна там.
Чистият рамджет би имал свръхзвуков поток вътрешно, тоест свръхзвукова скорост на летателния апарат, свръх звук в трите части на двигателя - вход-горивна част-изход и свръх звук в соплото.

Тоест, тези момчета, а и други разбира се е добре да почетат малко повече. Говорим за лесно смилаема наука на повече от 100 години все пак.

Свръхзвуково пълнене, а? Защо не?

Неактивен bdd

*
 • *******
 • 553
  • Профил
Re: Тунинг!?Имайте предвид и това
« Отговор #47 -: Юли 21, 2017, 04:01:24 16:01 »
Хелият е с по-малка плътност и за това звукът в него бил с по-висока скорост,отколкото във въздуха.Е тогава значи в по-плътния въздух ще има по-ниска скорост на звука,така ли? http://www.neznaeh.com/%D0%B7%D0%B0%D1%89%D0%BE-%D0%B3%D0%BB%D0%B0%D1%81%D1%8A%D1%82-%D0%BD%D0%B8-%D1%81%D0%B5-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%8F-%D0%BA%D0%BE%D0%B3%D0%B0%D1%82%D0%BE-%D0%B2%D0%B4%D0%B8%D1%88%D0%B0/

Значи ако имам затворен съд пълен с въздух и 2 абсолютни бара и го освободя да излиза в атмосферата ще има по-висока скорост на звука,отколкото ако съдът е с три бара налягане при същата температура и се изпуска в среда с налягане 1,5 атмосфери?
Всъщност хелият има по-малка маса на молекулата и за един и същ брой молекули обема ще е по-лек (по-малка плътност).По-леките хелиеви молекули са причина скоростта на звука да е по-висока в хелий.А ако обаче обема с хелий удвои плътността си защото сме натъпкали същия обем с още толкова броя молекули без да има промяна на температурата,какво става със скоростта на звука в такава среда?
« Последна редакция: Юли 21, 2017, 05:40:50 17:40 от bdd »
Re: Тунинг!?Имайте предвид и това
« Отговор #49 -: Юли 21, 2017, 10:27:35 22:27 »
Само да напомня че просвета на клапанното седло е промелива през целия лифт на клапана , тоест отварянето на клапана е от 0 до 100% става неравномерно и за различно време в зависимост от профила на вала . Скоростите на потока могат да са твърде различни , но за над звукови скорости е твърде невероятно да се говори защото това е свързано със звукова вълна - удар  който би трябвало да се чува . Тези неща с дебитите се проверяват опитно на специална машина за тези цели . Главата се монтира на стенда и се подава въздух през портовете като се развърта вала , така се измерва дебита при различни обороти и лифт с различни валове . Това е чистата пропусквателна способност на главата . Има критични скорости на потока в горивната камера които не трябва да се надхвърлят , нарушава се смесообразуването и ефективноста на горивния процес и то много преди да се достигнат невероятните 365 метра секунда . Тоест най -благоприятни са ниски скорости на пълнене .

Неактивен bdd

*
 • *******
 • 553
  • Профил
Re: Тунинг!?Имайте предвид и това
« Отговор #50 -: Юли 23, 2017, 08:29:02 20:29 »
Четох,четох и навсякъде едно и също: скоростта на звука не се влияе от гъстотата на молекулите на газа,а от тяхната скорост.Което всъщност е температура.При течностите скоростта на звука е по-висока,нищо че са по-плътни.Защо?Ами защото всичко опира до това,как са обвързани частиците помежду си и каква е масата на частицата.Скоростта на звука във вода е около 1490м/с,а във лед при -4градуса е 3250м/с. Едно и също вещество с различна обвързаност между частиците (кристал/течност) прави скоростта на звука много различна.Ако частиците са допряни една в друга или обвързаността е такава,че все едно частиците са допряни една до друга,т.е. няма пространство между тях,скоростта на звука е безкрайна стойност.
Щом гъстотата на молекулите не влияе на скоростта за един и същ газ,то във вакуум скоростта ще е нула,предполагам защото няма да има амплитуда,сиреч разреждането най-вероятно намаля силата на звука,докато просто не стане нула.

Значи ако имаме невероятен кулер,който да охлади сгъстения от турбото въздух до температурата на атмосферата,скоростта на звука ще е същата.Скоростта на потока във всмукателните тръби ще е същият като при атмосферното,просто празното пространство между молекулите ще е по-малко,защото ще се е дозапълнило с още молекули,които ще се движат със същата скорост.Увеличената по-този начин маса ще има по-висока инертност на потока в същата тръба.
Степента на отваряне на клапана е фактор и като говорим за големи дебити при намалено време за очистване,в цилиндъра трябва да остава доста високо налягане,защото с напредването на такта изпускане клапанът се затваря все повече.Към това като прибавим,че с наближаване към ГМТ обемът над буталото се изменя все по-рязко,в ГМТ ще да има доста останали изгорели газове под налягане.Звукова скорост на потока през клапана ще има при съотношение на наляганията приблизително 0,5 (50%) от двете страни на клапана.Но според мен в началото на такта всмукване налягането в цилиндъра ще е по-високо от това във всмукателя и при отваряне на клапана около ГМТ по-скоро изгорели газове ще се опитват да влязат във всмукателя,отколкото да се постига звукова скорост на пълнене.

Звукова скорост на изтичане е по-вероятно да има при изпускателния клапан.В началото на изпускането температурата и налягането в цилиндъра са големи,а клапанът е малко отворен,което ще доведе до висока скорост в този момент.Но както вече недвусмислено разбрах тая скорост няма да е по-висока от тази,която е звуковата за температурата и средата,която е газът,продукт на горенето.Тъй като изпускателната фаза е по-дълга от самия такт изпускане (от ДМТ до ГМТ) ще има застъпване на изпусканията.При 4-цилиндров 4-тактов двигател един такт е 180гр. Т.е началото на изпускане на единия цилиндър ще се застъпи с края на изпускане на другия цилиндър и за това е много важно колко е просвета на изпускателните клапани на цилиндрите,при които се застъпват изпусканията,както и продължителността на това застъпване.

Скоростта на звука в движеща се среда е различна от тази в неподвижна среда спрямо наблюдателя (слушателя  ;D).Точно като лодка в течаща вода: за наблюдател на брега на река,скоростта на лодката по посока на течението ще е по-голяма,отколкото срещу течението,а всъщност лодката се движи с една и съща скорост спрямо водата.В случая наблюдателя е изпускателната система.В ауспухната тръба след колектора потокът има скорост,която увеличава скоростта на вълната в посока към атмосферата и я намаля при обратното движение към двигателя.За един и същ дебит по-тесните тръби ще имат по-висока скорост на потока,но и по-голямо съпротивление,което влияе на налягането след изпускателния клапан.
То пък какво ли не влияе!!! ;) ;D ;D ;D
« Последна редакция: Юли 23, 2017, 08:46:26 20:46 от bdd »
Re: Тунинг!?Имайте предвид и това
« Отговор #51 -: Юли 23, 2017, 10:34:28 22:34 »
На изпускателния клапан имаш винаги скорост на газовете над скороста на звука - каквато и да е тя според температурата . Чува се отчетливо всяко преминаване на газовете над тази скорост  ;) За това се слагат и гърнета назад да не гърми прекалено .

Неактивен bdd

*
 • *******
 • 553
  • Профил
Re: Тунинг!?Имайте предвид и това
« Отговор #52 -: Юли 27, 2017, 07:24:44 07:24 »
Да.
А при всмукателния клапан звукова скорост може да има за кратко в началото на отварянето му,но при буст,създаван от компресор.Така налягането в изпускателя е много по-малко.

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 4855
  • Профил
Re: Тунинг!?Имайте предвид и това
« Отговор #53 -: Юли 27, 2017, 08:25:06 08:25 »
Ние пък много се отплеснахме да си обясняваме на някакъв високопарните изказвания дето се оказаха и компилация от несвързани понятия, които той очевидно не разбира.

Нагоре има само едно нещо, което ми се иска да поправя.
Най-рязко се променя обема над буталото посредата на хода, когато коляновия вал е на 90 градуса, тогава най-малко завъртане на кол,новия вал води до най-много преместване на буталото. В гмт и дмт буталото е спряло и коляновия вал прави сигурно 20 градуса почти без да мести буталото.

Неактивен bdd

*
 • *******
 • 553
  • Профил
Re: Тунинг!?Имайте предвид и това
« Отговор #54 -: Юли 28, 2017, 02:23:20 14:23 »
Да,най-висока скорост на буталото има около 90 гр. след ГМТ.
От ГМТ и завъртане до 90градуса по КВ,буталото изминава повече път,отколкото му остава от тия 90гр. до ДМТ.Т.е. в горната част имаме по-висока стойност на ускорението на буталото,отколкото в долната.
Ето нещо,което може да ти е интересно като стойности.За двигател,който е със степен на сгъстяване 9,8:1,има ход на буталото 90мм,диаметъра на цилиндъра е 90,2мм и биелата е с дължина 150,7мм се получава:
ходов (работен) обем=574,8 куб.см
горивна камера=65,32 куб.см
При завъртане на КВ от ГМТ до ДМТ се получава следния ход на буталото и обема над него:

0 гр.=0мм ход=65,32куб.см. над буталото
10гр=0,88мм ход=70,94см3 над буталото
20гр=3,51мм=87,74см3
30гр=7,73мм=114,7см3
40гр=13,33мм=150,46см3
50гр=20,1мм=193,7см3
60гр=27,6мм=241,6см3
70гр=35,71мм=293,3см3
80гр=43,9мм=345,7см3
90гр=51,9мм (58% от целия ход)=396,8см3
100гр=59,5мм=445,3см3
110гр=66,5мм=490см3
120гр=72,6мм=529см3
130гр=77,9мм=562,8см3
140гр=82,27=590,8см3
150гр=85,67мм=612,5см3
160гр=88,1мм=628см3
170гр=89,52=637см3
180гр=90мм=640,1см3

При движението от ДМТ към ГМТ ускорителното движение се повтаря наобратно.
« Последна редакция: Юли 28, 2017, 02:32:43 14:32 от bdd »