Здравей Гост

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 3229
  • Профил
Здравейте, след целия дълъг процес на учене, проектиране, събиране на мнения и оферти накрая гърнетата са готови и инсталирани на колата.
Резултатите?
- Надминават очакванията във всички отношения!

За самият Мустанг и неговата поддръжка можете да прочетете тук: http://penkiller.com/index.php/topic,163.0.html

Студен старт и работа на място:


Движение бавно из града:


Извън града в различни режими:


Към края има изпреварване с повече газ  ;DТема във видео раздела:
http://penkiller.com/index.php/topic,1358.0.html

Тема обобщаваща процеса по проектирането:
http://penkiller.com/index.php/topic,1263.0.html

Пусках запитвания къде ли не, при майстори заварчици - нищо не разбират, гледат ги като голям камък. Нямало да стане, какъв бил тоя дизайн, какви биле тия камери, какви биле тия глупости. "Тури му проходнярка" разправят. Ужас!
На 400 лева на бройка задно се мръщят!!! Поне 1000 за двете?!?! Питах и в заводи, които произвеждат нормални гърнета, на едното място въобще нямаха нищо на Ф60 и не бяха много наясно какво искам от тях... На другото пък момчето с което говорих излезе в отпуска.
ОК, наближи да трябва да пътувам, колата със временните гърнета беше шумна и ме дразнеше... Примирих се, че ще плащам големите пари за неръждавейка. Един направо ми отказа, друг аргончик бил много зает, накрая кандисах на "поне 1000"... Така, мина седмица, още правел други неща, ОК, мина втора, подчертавам, че не съм се пазарил за цена, вече предложих да отида да купя неръждаема ламарина и тръби, да разкроя ламарината и да му занеса да сглобява. Майстора обаче ми отговори, че нямало нужда, защото имал познат пазач на двор за вторични суровини, където имало каквото се сетиш от неръждавейка... Значи така викам се изкарват 1000 лева за един ден с материали от вторичните суровини...
ОК, съгласих се, къде да ходя? Да прави каквото знае, само да си ми даде гърнетата, че ги мисля вече повече от година!!!

И докато си живеех така натъжен и в очакване един ден получих обаждане:
- Гърнетата Ви са готови.
- Кой се обажда, защо се подигравате?!
- От Вито-03, четирите Ви гърнета са готови...
- Ей, не се подигравайте, кой се обажда?! (мислех си, че някой от форума или от Фейсбук си прави майтап заради сагата с проектите...)
- От фирма Вито-03 съм, гърнетата са готови, да Ви кажа ли цената? (помислих си, че сега ще стане забавно...)
- Да кажете я. - отговорих аз.
- 105 лева без ДДС на брой задно и 40 без ДДС за брой "резонатор"...
- Как Ви беше адреса?! - отговорих аз и се запътих към колата...
- Костинброд... - отговориха те...

Хората стигнали до моята поръчка и я изпълнили почти идеално точно. Разликата, е че са използвали овал 275х160 вместо правоъгълен корпус 300х160, но в тяхното изпълнение настройващата тръба не е Ф60х90, а Ф53х80, затова независимо от намаления обем честотата от около 130-150 херца се запазва. (130 студено и малък товар, 150 топло и голям товар)
Другата разлика с последния проект е че преградата на първата камера с ватата не е перфорирана към преходната камера, но така май е по-добре. И третата разлика е в изходната тръба, че цялата е надупчена, а не само ивица около преградата. Честно казано, сега бих ги направил без изходната тръба да навлиза в преходната камера, ще елиминирам едно завихряне, което леко се чува и още повече ще подобря пропускливостта.

Отидох взех си ги, оставих си колата да се монтират и това беше края на сагата с гърнетата.
Отзад ги изчистих, обезмаслих ги и ги пръснах с цинков спрей. Целта е да не се вижда кафявото на заварките около накрайниците. Лъскави по ми харесваха, ама пък сиви не се набиват толкова на очи на сивата кола.

Звука ще чуете в темата с видео клиповете.

Резонаторната камера се усеща и чува много ясно и много приятно между 1800 и 2800 оборота. Двигателя буквално получава буст когато резонатора заработи. Усещането е страхотно!
Благодарение на заместителите на катализаторите и кухините в тях имаме Scavenging (изсмукване) и допълнителен въртящ момент и в ниските, колата върви прекрасно на 5-а с 1000 оборота по нагорнище. Нещо, което преди беше неприятно и трудно, сега става с лекота.
По магистралата с висока скорост вътре е много тихо и приятно, буквално няма шум от двигателя, а при ускорение се чува Рррррр и приятния звук на настройващата камера.
Накратко, вървеж, звук, еластичност, тишина и даже икономичност. Върховни са!


Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 3229
  • Профил
Re:Готови къстъм гърнета за Мустанг - Резултати
« Отговор #1 -: Юли 04, 2016, 04:51:09 16:51 »
Сега накъде?

...хммм... първоначално се запалих от гърне АМГ, което е проходно, но много интелигентно конструирано с раздвояване, работи като разширителен обем, има и хелмхолцов резонатор:

от тази тема: http://penkiller.com/index.php/topic,1176.0.html

Не ги направих първо заради съмнения, второ заради сложността на изработка изискваща кадърен майстор, който знае какво прави... независимо от това ги проектирах и ги сметнах:Накрая направих дизайн годен за изпълнение в индустриални условия...

Обаче междувременно попаднах на това гърне, което се слага на Е39 528 и на 540, първото е с едно, второто с две...


Което на практика е същия дизайн като на АМГ... Проходно гърне с много хубав широколентов хелмхолцов резонатор.
Обърнете внимание на присъединяването, не случайно е външно на завой на тръбата. Присъединен по този начин "резонатора" играе ролята и на газова пружина омекотяваща прехода от изпускателната система към атмосферата и на капан за всички звукови вълни, които влязат в него. Със сигурност има и силно изразен изсмукващ ефект (англ. scavenging effect) в определени оборотни режими.

Та, исках да кажа... че догодина май ще си направя още едни  ;D ;)
Какво толкова страшно може да има в едно добре накичено с правилните аксесоари проходно гърне...
А и сега вече знам как да ги проектирам така че да ми ги направят в завод и с минимални доработки за добавяне на едно коляно да станат...

Неактивен jakiro

*
 • ***
 • 259
  • Профил
Re:Готови къстъм гърнета за Мустанг - Резултати
« Отговор #2 -: Юли 04, 2016, 11:03:35 23:03 »
Ся дефакто остава да смятаме целият форум какви ни трябват и да поръчваме всички за колите си с тия акции дет нашумяха из интернет пространството . Лично на мен надмина очакванията ми крайният резултат който постигна.

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 3229
  • Профил
Re:Готови къстъм гърнета за Мустанг - Резултати
« Отговор #3 -: Юли 06, 2016, 08:31:15 08:31 »
Нали?
Аз не можех да повярвам. На първото видео се чува колко е тиха като мина отстрани, това се чува и вътре като караш бавно на отворен прозорец, тоест почти нищо.

Ами вземайте размери с шаблон около който да има поне по 2 см отвсякъде и ще ги смятаме. Имам и няколко нови модела  ;D с жокери.
В Костонброд бяха изненадващо бодри и ентусиазирани от поръчката, тоест добре сме дошли. Не беше като на другите места да се чувстваш леко излишен и досаден със своите 1.000 лева :D
Следващият ми проект задължително ще бъде с две настройващи камери.

Неактивен bdd

*
 • ****
 • 446
  • Профил
Re:Готови къстъм гърнета за Мустанг - Резултати
« Отговор #4 -: Септември 03, 2016, 07:47:43 07:47 »
Тоше,като става дума за гърнета и резонанси,може ли да се вярва на тоя Хелмхолцов калкулатор
www.vk2zay.net/calculators/helmholtz.php

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 3229
  • Профил
Re:Готови къстъм гърнета за Мустанг - Резултати
« Отговор #5 -: Септември 05, 2016, 10:32:59 10:32 »
Здрасти, по входни данни калкулатора е ОК.
Аз от мързел ползвах BassBox  ;D говорителя няма значение, кутията и порта са отделна система.

Заиграването с хелмхолцов резонатори е едно от най-полезните неща с които съм се занимавал в тази сфера!

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 3229
  • Профил
Re: Готови къстъм гърнета за Мустанг - Резултати
« Отговор #6 -: Август 16, 2017, 06:06:15 18:06 »
И вече работя по новия модел...
Искам да намаля и шума над 160, както и да съм сигурен, че няма никакво противоналягане.
Освен това искам да звучи по-ниско и по-опасно. Сега е малко твърде цивилизовано, да не кажа, че нищо не се чува освен когато е студен. С новия модел трябва да има тих празен ход, но при потегляне и подаване на газ трябва да има АМГ грохот...
Както и да елиминирам всякакви звуци от самото гърне, което става с малкия резонатор на 850 херца.
Големия слиза една идея по-ниско 110-120 херца вместо 130. Вземам пример от всички, които слагат по-дълги резонаторни тръби и по-малки обеми. Сега съм със 7 литра и 80 мм дълъг фазоинвертор, новия е по-ниско настроен с 4 литра и 200 мм.
Свободния обем просто ще ми бъде много по-полезен за проходна преходна камера.
Чудя се дали има пола от дълга изходяща тръба. Това е филтър през който минават само ниски честоти, така че...
Варианта с къса изходяща тръба пък подволява нискочестотния резонатор да получи тръба на нула, тоест да е ефективен на повече честоти около основната, както и малко по-ниска настройка...

Шах! Но до догодина има време...