Здравей Гост

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 5230
  • Профил
DIY тенекеджийство по принуда
« -: Септември 19, 2016, 01:31:57 13:31 »
И така, имам стар Опел, който се подмята немил и недраг поради липсата на читави майстори.
Държа да подчертая, че причината не е нито липсата на пари, нито прекалената ми стиснатост.
Реално в момента проекта буксува защото няма кой да му направи задните калници и задната маска.
Ако някой ги направи ще мога да го дам за боя и след това да го сглобявам с всичките му части налични в гаража ми!
Не пропускайте и тази тема: http://penkiller.com/index.php/topic,1318.0.html

Един безотговорен тип ме прати на пясъкоструй, но без да даде нужните указания на момчетата от бояджийския сервиз, което доведе до тройно разкарване до два пясъкоструя.
Накрая се оказа, че изобщо не е имало нужда да се пясъкоструи колата. Преди да се захванетe с тая свинска работа помислете два пъти! Не, три пъти помислете и се откажете! Отврат и безсмислица! Разбирам отделни участъци да се почистят, но цялостното пясъкоструене е гнусотия и безсмислица! Или поне внимавайте да знаете много добре какво правите и да сте там заедно с тенекеджията, който също трябва да знае какво прави.

Въпросния безотговорен тип ми се беше пазарил на 2.500 лева за тенекеджийска работа... която като го видяхме колко пари струва и като ни поиска да ползва наше телоподаващо и като ни набута в пясъкоструя просто му казахме, че с него няма да се разправяме!

Следващите кандидати им поисках да ми направят само задните калници, задната маска и багажника.. Казаха, че под 5.000 няма да ми излезе и, че искат и да я боядисват иначе не са съгласни. Извинявам се, обаче аз имам нужда да ми се направят задните калници и задната маска, да си платя и да си правя каквото си искам после! Мога да си кача вратите, да пръсна една боя и да си карам, нали? Защо да давам 5.000?!
Тълкуванието на един приятел, е че се знаят, че ще я направят крива и къдрава и искат да правят всичко за да замажат с три кила кит. Не ми пука!
Въпросните скъпчии работели в един гараж в дъното на който се намирала камерата и имали нужда колата да е на гуми за да могат да си я оставят навън като им пречи за другите клиенти. Иначе в устата са като Доналд Тръмп на предизборен митинг, а всъщност са гаражни майстори!

Преди това този с когото направихме праговете и предницата, той пък пияница, ту на риба, ту на погребение, ту в запой, ту на рожден ден, празници и почивни дни спазва неотклонно, накрая с скарахме. Праговете и предния кош правихме по моя технология, която аз разработих заедно с мой клиент инженер по метални конструкции. Писна ми от пияницата, а и по другите неща пипаше доста грозно и се разделихме след два прага и един кош за 10 месеца.

Преди пияницата беше един бай, когото дълбоко уважавам и на когото съм носил и дърва да се топли зимата и съм плащал и т.н. и т.н. но предпочиташе да си гали котките и да стои на слънце вместо да работи.

А преди това си я карах.

И така, бояджии има, тенекеджии не! А аз имам сериозен проблем.

Снимах видео на купето за да могат да го гледат евентуалните желаещи да ми бъдат тенекеджии:
http://penkiller.com/index.php/topic,1372.0.html

Обаче нещата отиват натам, че май ще си го правя сам. Познавам заварчици и конструктори, както и няколко цеха занимаващи се с тая работа.

Проблема на всички, е че тънката ламарина се гърчи и измята, когато се заварява.Световната наука, която прати хора на луната и се готви да прати и на Марс е преодоляла този фундаментален проблем. Естествено българските "тенекеджии" и майстори са проспали този урок, а повечето въобще не са посещавали учебно заведение в което подобно знание би могло да им бъде преподадено.

И така, приемам всякакви съвети по тенекеджийство. Видеото вече сте го виждали, съответно Ви е ясно какво е купето и какво има да се прави.
Да се оправят задните панели, да се раздуят веждите, да се зарпушат няколко дупки, да се направят подкалници и задна маска. Това е.

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 5230
  • Профил
Re:DIY тенекеджийство по принуда
« Отговор #1 -: Октомври 16, 2016, 10:42:25 10:42 »
И така, вече съм тенекеджия. Доста напредвам, задни панели, маска, раздувки.
Появиха се и критици...

Получавам критика, защо използвам само т.н. точки, а не шевове.
Щяло да се разпадне, трябвало да се ушие и т.н.
Първо, точките ми са с такива ампераж и подаване, че и двете съединявани парчета почти се пробиват, тоест 100% дълбочина на провара.
Второ, шевовете така нагряват и измятат ламарината, че например кръпка със застъпване ушита от четирите края потъва в панела напълно заедно със заваръчния шев. Тоест, става дупка.
Трето, не съм виждал все още кола направена с шевове или дори с тирета. Ако някой ми покаже стомамено купе с шевове и/или тирета ще го черпя вносна бира!
Четвърто, не стига, че оригинално заварките са на точки, ами са и надалече една от друга. По-нагъсто от 1.5-2 см не съм виждал, затова пък по-нарадко от 4см редовно.
Пето, не може цялата кола да е на точки нарядко позволяващи да се клати, усуква и огъва, а най-отвън извън монокока, където амплиудите са най-големи да пускаме шевове като на стоманена строителна конструкция изчислена за големи статични натоварвания. Мисля, че гънейки се купето се пази от скъсвания, защото си увеличава твърдостта прогресивно.
Шесто, промените в структурата на метала от заварката и опасността от ръжда пък изобщо няма какво да ги коментираме.
Или напреженията и общото измятане от няколко метра непрекъснати шевове.

Използвам специална последователност на заварките, която не позволява измятане. Ако заварявам отляво-надясно първата точка слагам 5-6 см надясно и се връщам до край наляво. След това прескачам 5-6 см надясно и се връщам до първата точка и така до края. Това ограничава измятането в много малки зони. При опасение от нагърчване се чука до заварката докато още свети, това помага на ламарината да се свие до първоначалната си форма, иначе може да си остане разпъната.

Седмо, съединявам челно без никакво застъпване. Само конструктивните елементи по праговете са ми със застъпване, пробиване и електро нитове с пълнене през дупка. По конструкцията отпред усилващите профили между гредите в праговете и бомбетата на макферсона са даже и зашити.

Независимо от написаното моля за критика и акъли!

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 5230
  • Профил
Re:DIY тенекеджийство по принуда
« Отговор #2 -: Октомври 27, 2016, 03:59:38 15:59 »
Здравейте, имам дилема, с какво да облека праговете, предната престилка и част от вратите евентуално.
Варианти:
Неръждаема ламарина мат или огледало или амулиний отново сатен/мат или гланц (прави се с полир паста).Във всички случаи ще използвам тънка ламарина около 0.5мм. Има и вариант за титан, който е 120 лв/кг с ДДС. Което за 0.6мм при 60х200 см прави около 420 лева. Другите две алтернативи са с пренебрежима цена.

Също така много силно се изкушавам да си облека вратите до лайсните със същата ламарина. Няма да кърпя и да се занимавам с глупости, само ще елиминирам ръждата, ще грундирам и край, отгоре облицовка залепена с полиуретан и вратите стават красиви и вечни.

Има и още, на целия тунинг да сложа оригиналните никелирани брони малко не ми идва... многослоен металик с дебел лак със стъклен ефект... вместо черни гумени лайсни - гумени буфери 50х15мм облечени в огледална неръждавейка.
Предвид идеата да боядисам броните и да заменя страничните лайсни и буферите на броните с гума облечена в огледална неръждавейка започвам да си мисля за матова неръждавейка по праговете, панелите и престилката за да контрастира с огледалната по лайсните и броните.

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 5230
  • Профил
Re:DIY тенекеджийство по принуда
« Отговор #3 -: Октомври 27, 2016, 04:28:04 16:28 »
Снимки от процеса на работа...

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 5230
  • Профил
Re:DIY тенекеджийство по принуда
« Отговор #4 -: Октомври 27, 2016, 05:44:11 17:44 »
Още снимки...

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 5230
  • Профил
Re:DIY тенекеджийство по принуда
« Отговор #5 -: Октомври 27, 2016, 10:40:53 22:40 »
Има и чисто геометричен проблем с обличането на вратите под лайсните надолу.
Ако отдолу е J сгъвка, а отстрани са L сгъвки, които да довърша на ръка, тогава е възможно ъглите за останат голи, което е крайно нежелателно.
Варианта е наистина много добро и точно изрязване на лазер на точна челна повърхност и към нея да се придаде нужния материал за J сгъвката отдолу и L сгъвките отстрани.
Re:DIY тенекеджийство по принуда
« Отговор #6 -: Октомври 28, 2016, 01:24:29 13:24 »
Това с обличането и да станат вечни ми се струва малко... Трябва наистина да е плътно затворено отвсякъде. Иначе ще стане като под пластмасови лайстни и капаци, гнилоч, който не се вижда. Предната престилка много добре ти се е получила. Раздувките отзад обаче ако ги беше пуснал да почват от стопа нямаше ли да стоят някак си по плавно. Всичко това е мое мнение не претендирам да съм специалист. Успех!!!

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 5230
  • Профил
Re:DIY тенекеджийство по принуда
« Отговор #7 -: Октомври 28, 2016, 02:31:15 14:31 »
Това за задните раздувки всички ми го казаха. Нарочно не го направих, защото и без това задницата е по-готина от предницата. Освен това е седан и щеше да изглежда бутафорно като фастбек купе на което са му изрязали задни врати. Нещо между Комодор А купе, Манта с раздувки и Тестароса. Нека си е седан и да не се прави на нещо друго. И без това отзад ще получи дифузьор и ауспухов накрайник като на Ламборджини. Пък и винаги мога да добавя един лист до края без да пипам напред, така че напълно обратимо.

Няма проблем със залепването, има такива хубави полиуретанови лепила, че не се притеснявам от това.
Май ще спре да ме мързи и ще заваря нови ламарини навсякъде, а после ако има неръждавейка ще бъде само плоска апликация изрязана на лазер.

Много жалко, че в процеса на работа по тази кола откривам как се превръщаме в мрънкащи хора с две леви ръце.
Имам чувството, че се запознах с де що неможач имаше.

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 5230
  • Профил
Re:DIY тенекеджийство по принуда
« Отговор #8 -: Октомври 30, 2016, 11:13:16 11:13 »
Закърпих първата си врата като тенекеджия. Това е и първия изкърпен от мен авто панел. До сега само правих с нова ламарина.
По мнение на професионалисти се получи доста добре.
В случая нарочно сгъстих точките до толкова, че да се получат шевове, така ламарината измята и шева хлътва, което улеснява скриването му с филер и кит.
Отвътре използвах епоксиден грунд за метал, отвън епоксиден авто грунд. Имало разлика, едното е бяло, другото сиво...
Резултата:

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 5230
  • Профил
Re:DIY тенекеджийство по принуда
« Отговор #9 -: Ноември 02, 2016, 09:41:49 21:41 »
Здравейте, можете да видите целия ремонт от самото начало тук:
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.937561612993772.1073741839.490930690990202&type=1&l=249d5b9662

Средни прагове:
<iframe src="https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FPenkillerDIY%2Fphotos%2Fa.937561612993772.1073741839.490930690990202%2F937562102993723%2F%3Ftype%3D3&width=500" width="500" height="337" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowTransparency="true"></iframe>

Усилване на праговете:
https://www.facebook.com/PenkillerDIY/photos/a.937561612993772.1073741839.490930690990202/1164871523596112/?type=3

Макферсон:
<iframe src="https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FPenkillerDIY%2Fphotos%2Fa.937561612993772.1073741839.490930690990202%2F1164871510262780%2F%3Ftype%3D3&width=500" width="500" height="380" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowTransparency="true"></iframe>

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 5230
  • Профил
Re:DIY тенекеджийство по принуда
« Отговор #10 -: Ноември 04, 2016, 07:44:03 19:44 »
Знаете ли, че старите коли имат такъв дизайн, че не позволяват голяма и ниска престилка. тоест, позволяват всичко, обаче е много грозно. Ако отрежеш старата и пуснеш нова надолу, става едно грозно, дълго и несъразмерно нещо под бронята.
Излиза, че фарчетата изглеждат големи, ама всъщност са малки и ниски и пуснеш ли прескилката прекалено надолу става супер грозно.
Вариантите според мен са три:
- Първите две снимки, сегашната престилка си остава и отдолу се добавя едно парче. При мен във всички случаи ще има и аеродинамичен нож.
- Първия вариант с добавен по един обтекател от двете страни, който започва от аеродинамичния нож и стига до бронята. Въздуха го обтича и отвътре между него и престилката и отвън. Обтекателя изпуска въздух отстрани покрай предната гума.
- Малко рязане и заваряване и престилката се мести напред почти до края на бронята и става вертикална. Ако е нова и права, не се ли изнесе напред изглежда ужасно.

Мисля, че ще се спра на втория вариант. Изглежда като първия, но е по-лесен, а мисля и по-красив.

Започвам да разбирам защо хората не правят стари коли. Защото са стари. Някой като мен започва да я прави със съвременните си представи и то се получава. От тук, от там, ъпдейтваш всичко, каросерията не е достатъчно безопасна, аеродинамиката, окачването, гумите, джантите, електрониката, спирачките, двигателя, скоростите, диференциала и дори светлините.
Особено критични са гумите, старите коли не побират големи гуми. Имайте предвид, че на стара кола не са й достатъчни гуми колкото на нова. Старите коли нямат ABS, нито тракшън контрол, нито контрол на стабилността, затова всъщност за подобни нива на безопасност имат нужда от доста по-големи гуми. Отзад най-големите, които намерите, отпред най-големите, които влязат с джанти, които не развалят геометрията на завиване.
Естествено всичката тази гума налага да изрежете панелите доста и да правите импровизации на тема wide body.
Нямат въздушни възглавници... затова пък купетата им са толкова меки, че и да имаха нямаше да има файда, защото никой не може да оцелее в смачкано купе.

Не че нещо, но ако колата нямаше сантиментална стойност за мен бих тунинговал минимум Омега-Б, която модел от 1994-2003-та година. Разликата е огромна. Всъщност ако сенатора нямаше сантиментална стойност не бих тунинговал нищо  ;D

Колите вече са толкова хубави, че тунинга е просто измама. Разликата между цените на моделите категорично е по-малка от цената на тунинга. Няма нито рационални, нито емоционални причини, които да обосноват тунинговането на съвременна кола. Не се сещам за нещо повече от амортесьори, гуми или някоя лепенка, които да си заслужава да сменяш или добавяш към колата си.
Единственото, което бих тунинговал по джип Тойота е предна престилка с която да му сваля разхора като на новите модели големи SUV.
Единственото, което бих тунинговал по Форд Мустанг S197 е да му сменя огледалата и да му махна задното анти крило и двете с цел подобряване на аеродинамиката.
Всичко останало са хубави гуми, хубави масла и хубави свещи.
Омега-Б 2.5тдс например е кола, която не се нуждае от абсолютно никакъв тунинг. Харчи малко, върви и е тиха.
Лексус GS300 във всичките си версии също е идеален автомобил, разхода му е адекватен на 3.0 бензинов двигател, тих е и върви много.
Всъщност, колкото по-нова е една кола толкова по-вероятно е да няма нужда от тунинг. BMW 5-а серия е не подлежащ на тунинг автомобил от повече от 20 години. Ауди А6 също. Всички мерцедеси също.

Новите коли имат агресивен дизайн, аеродинамика, ниски са, имат големи гуми, вървят много и харчат малко.
Една стара кола и с най-скъпия тунинг никога няма да заприлича, нито на нова, нито на нещо много по-различно от стара кола с тунинг. Да, ако я направите с много вкус и мисъл може да изглежда като Опел Сенатор паднал върху Ферари Тестароса...

Старите коли са малки въпреки, че изглеждат големи и в много отношения са недоправени по различни причини. Основната причина, е че тогава не е имало нужда инженерите да се занимават с недоправените неща, защото и конкуренцията не се е занимавала с тях. Тези от тях, които са с дизайн развит в повече направления и с допълнителни функции обикновено са отчайващо некачествени.

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 5230
  • Профил
Re:DIY тенекеджийство по принуда
« Отговор #11 -: Ноември 13, 2016, 12:20:22 12:20 »
Задното дясно легенче е готово.
Затворих раздувките.
Кроя елементите от огледална неръждавейка.

Тегаво и досадно.

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 5230
  • Профил
Re:DIY тенекеджийство по принуда
« Отговор #12 -: Ноември 13, 2016, 06:43:52 18:43 »
Вчера легенче на багажника, днес половин подкалник. Напредвам.
Много се чудих с тези подкалници. Дали са част от конструкцията или не?
Самата конституция на външните подкалници показва, че не са. Вътрешните задни подкалници поемат усилията от амортесьорите. Нагоре са свързани са с вътрешните повърхнини на задните колонки, които са четири вместо две в този автомобил. Надолу накъдето са основните усилия вътрешните подкалници да свързани директно с роговете на пода, които минават под багажника. Напред подкалниците са свързани с вътрешните и средните прагове, но връзката с най-здравата част на шасито е през пода зад задната седалка, там и под седалката там има специални напречни усилващите греди  за които се хваща и полу-подрамата на задния мост.

Това което открих след внимателно изследване на конституцията, е че пътническата клетка и конструкцията са умишлено отделени от външните панели. Дори рафта пред задното стъкло е отделен от колонките и външните панели от двете страни с 5 см дълбоки и широки вдлъбнатини играещи роля на деформации на зона.
След като првих и прагове, мога да кажа, че външния праг се явява панел и деформационна зона пазеша пътническата клетка. Средния и вътрешния праг работят като шаси и свързват колонките и пеедните и задните рогове.

Абе, накратко, много страшна работа. Пипаш нещо, което очевидно е правено от по-информирани и по-учени хора от теб.

Основното усилване съм направил в рамките на пътническата клетка.
Изкушението за предпазна клетка от тръби става все по-голямо. Първо за безопасност, второ за още устойчивост.

Може да е нескромно, но предвид, че пясъкоструя извади на показ "майсторлъка" на творцилите по купето преди мен и определено мога да кажа, че съм по-добър.

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 5230
  • Профил
Re:DIY тенекеджийство по принуда
« Отговор #13 -: Ноември 13, 2016, 10:29:11 22:29 »
Като съм почнал със скиците...
Ето я задницата...
И още части по предницата...
И аеродинамичния нож, обтекателите и въздуховодите за спирачките - поглед отгоре.

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 5230
  • Профил
Re:DIY тенекеджийство по принуда
« Отговор #14 -: Ноември 16, 2016, 06:33:07 18:33 »
Облицовки за праговете и предна престилка от огледално шлайфана неръждаема стомана...
Поръчах и останалите части от скиците. Обтекатели за предната престилка. Лайсни за предните и задните врати, лайсни за калниците и за предната и задната броня... Всичко ще бъде ново и огледално. Е, и ръбесто де... По-добре ръбесто и ново, отколкото вехтошарски лайсни и гуми, влачени, дъвкани и предъвквани.