Здравей Гост

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 5230
  • Профил
Започнал съм ремонт и нещо като тунинг, абе правя си кола от нулата почти  ;D на Опел Сенатор
Всъщност е доста опасно да се сменят прагове. Старите коли по начало са по-опасни, а позагнили съвсем. Ремонтирана едно към гьотере стара кола пък може да бъде нещо направо смъртоносно.
Темата за колата продължава тук: http://penkiller.com/index.php/topic,1373.0.html

Накратко, усилил съм праговете с греди 80х40х3 мм, сложил съм цели средни прагове и съм продължил колонките в кутии държащи на опън към средните прагове и под външния праг.
Целта е по-кораво купе при страничен удар.
също така гредите в праговете ще им пречат да се сгънат нагоре сгъвайки и рамката на челното стъкло и тавана при челен удар.
Сложих и една допълнителна усилка от гредата в прага до кутията която държи бомбето на макферсона настрани и нагоре. Независимо, че всичката ламарина там е нова, колонките са старите. Независимо, че не са изгнили и уж са здрави, те са от по-твърда стомана и са прекалено стари за да им вярвам. Отделно от коравината и сигурността, едно от най-дразнещите неща в една кола е скърцането на точно тази кутия, която сме прихванали. Случва се често при кадетите, които са от още по-тънка ламарина и от дупките връзката в основата на предното стъкло се разскърцва - отвратително! с тази усилка разтоварваме статично и рамката на предното стъкло и тавана. Тоест, всичко би трябвало да е прекрасно!

Ето и видео с разяснения зад кадър:


Гледах например такива клипове:

Зле ремонтираната кола хлътва една педя повече.
Има същите клипове с Фолксваген Пасат с ремонтирани прагове и колонка, като ремонтираната по конвенционалния метод при това с оригинални части кола е просто смъртоносна при удари при които шофьора излиза без драскотина!
Привет, гледам че теглото не те притеснява. То на тоя танк какво ли да го мислиш. Хубаво я усилваш, но по заварките как ще се държи, то да не разбираш де. Успех.

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 5230
  • Профил
Важните заварки са т.н. електро нитове. Горната ламарина откъм която се заварява е пробита с 3-4 мм, основата не е пробита, заваръчния апарат се задържа на едно място при умерено подаване и се получава 6-8 мм плоска точка с дълбочина на провар в основата не по-малко от 1мм.
При неопитен заварчик се правят проби с различни времена на задържане, токове и скорости на подаване и чрез разрушаваща дефектоскопия окомерно се установява дълбочината на провара. Накратко, режеш с флекса през средата и гледаш дали провара е поне 1 мм  ;D

Колата с ръчна кутия и без екстри тежи 1370 кг, с автоматик, ел прозорци, плюш и шибидах тежи 1430 килограма, а с гориво и една моя по-лека версия тежеше 1530 кг.
Едната усилваща греда тежи около 10.3 кг, двете 20.6 кг., използваме ламарина 1.2 мм вместо 0.8, което при около 2.5 кв.м използвана до тук нова ламарина прави точно 8 кг за точно единия кубичен дециметър в повече спрямо оригиналното. До тук по-тежко 28.6 кг, като добавеното тегло е само и единствено в елементи от конструкцията намиращи се или най-ниско или под средата на колата.
За простия ролбар ще използваме още около 22 метра например Ф45х2мм, което е 49.7 кг за 6.217 дм3 стоманени тръби.
При това смятам с относително тегло на желязото 8 вместо 7.8!

Общо добавено тегло по-малко от 80 кг. Мисля, че е добре за кола, която оригинално тежи 1370 кг. при дължина 4.83 м и ширина около 1.8м... Ако сметнем и турбото и другите екстри, като големи джанти и съвременни гуми вероятно общото добавено тегло е над 100 кг, или 1650 кг. кола с шофьор и гориво.

Пак припомням, че оригинала е гниещ автомобил от тънка ламарина със смешни 14 цолови гуми 195/70HR14 с теглови индекс 91 (колкото на Голф 4 и 5, а вече и на Поло и Фиеста), без спирачки с опасно поведение ако бъде провокиран, както и на мокро, хлъзгаво, сняг и лед. Колата имаше поразително ниско сцепление зимно време благодарение на неадекватните си гуми и ниското тегло.

Благодаря за интереса!

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 5230
  • Профил
Още малко снимки от сгъването на праговете и да ми видите предпазните очила Вюрт с лампички и USB зареждане в действие.
Отначало пробвахме с един приятел да ги сгънем на съвременен компютърен абкант. Обаче се оказа, че тая работа не е за тикви като нас. Трябва си стара зелена омазана с грес машина под навес и чички!

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 5230
  • Профил
Тука една снимчица за подсещане... и едни други работи...
*
http://www.vikingspeedshop.com/suspension-102-choosing-the-ideal-spring-rates/
*
http://www.ridetech.com/store/components/air-springs/
*
Който се е интересувал от въздушно окачване и пружини да не си мълчи, а да си казва!  ;D

А който се е возил на такъв Пасат с 18-ки знае защо ще си присадя задни амортисьори точно от такъв!

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 5230
  • Профил
Вече е сложен външния праг, сложени са усилващите греди към рога и са затворени с ламарина отгоре като кутия.
Заварките са страхотни, както и пасването. Нищо не е китосвано, а връзката на колонките с прага почти не личат!
Много съм доволен!

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 5230
  • Профил
Имаше спам от професионалист, когото го е страх клиентите да не започнат да искат така, който съм отделил тук: http://penkiller.com/index.php/topic,1324.0.html

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 5230
  • Профил
Борба с ръждата:
http://www.misiamoiatdom.com/595-премахване-на-ръжда-в-кухини

Материали: https://www.facebook.com/FertanBulgaria/

Потвърждавам, че ръждопреобразувателя е много ефективно и перманентно средство.
Този не съм го използвал. Използвал съм български и Вюрт. Вюрта наистина действа много бързо и е силен.