Здравей Гост

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 5193
  • Профил
"Кърпене" на стар ръждив автомобил
« -: Февруари 01, 2019, 12:56:52 12:56 »
В тази тема ще обобщя опита си от кърпенето на моят стар Опел Сенатор.
I. They are only original once - Jay Leno - Те са оригинални само веднъж - Джей Лено. По принцип темата трябва да спре до тук. Казва Ви го собственик и администратор на направи си сам форум, който си е направил от абсорбатор за баня с вентилатор от климатик, през бюро, тонколони и половин стар Опел (другата половина все пак са я правили немците).

Моят горещ и сърдечен съвет към всеки, който чете това е: първо не се захващайте. В случай, че се захванете отделете време и пари и си купете перфектен запазен оригинален автомобил от марката и модела, който желаете.

Лошото винаги, е че избираме стар автомобил по сантименти от любим модел от детството, колата на баща ни или първата ни кола в случай, че сме на над 40 да речем.

Отново: ако можете спрете до тук и си купете възможно най-съвременен автомобил. Новите коли са страшно добри. Най-добрите коли правени някога са новите и това е валидно с особено голяма сила за всичко след 2010-та и особено след 2015-та. Може би нямате представа колко добри са Шкода Фабия и Нисан Кашкай - проверете!
Никога не забравяйте Форд! От Фиеста и Фокус през Мондео/Фюжън и Таурус чак до Мустанг, Едж, Експлорър, Флекс и Ф-150 всичко в гамата на форд има дизайн, технологии, дълговечност, цена, евтина и проста поддръжка и страхотни експлоатационни параметри. Ако нямате предразсъдъци, комплекси и претенции първо проверете дали някой Форд не е вашата кола.
Форд и всички останали.
Всички останали започват с Мерцедес, Лексус и Тойота. Въртяхме, сукахме, накрая караме Мерцедес, Форд и Тойота. Който разбира тук се спира. Забравили сме какво са проблеми и сервизи. От Лексус и Мерцедес 1999 г., през Тойота 2006-та и Форд 2007-ма до Мерцедес 2015-та, ресурса на такъв автомобил обслужван между 5 и 8.000 километра е безкраен. На практика срока на експлоатация е съпоставим с човешкия живот.
12 години и 265.000 километра с един автомобил са много, истината, е че като го видиш гърбът ти сам се схваща и те заболява задника. - мисля че е нещо което вегетативната ни нервна система прави автоматично (може би Атлантида наистина е съществувала и генетичната ни памет помни миналия период в който сме имали превозни средства преди хиляди години  ;) )
Изберете си автомобил който ще върви и върви и върви до безкрайност, това ще Ви направи свободни да си изберете следващ когато искате и какъвто искате, да се откажете и после пак да си изберете. За целта трябва да не пестите от масла, да го загрявате и да ходите подире му с кашон с масло и малко резервни части.
Казвам Ви го като адвокат учил икономика две години в училище и още две в университета успоредно с правото, както и да съм го смятал, най-изгоден е автомобила, който купувате на 1-2 години и карате до пълно изчерпване на техническия ресурс.

Още нещо, публикацията е за групата "История и Реставрация на Ретро Автомобили и Мотоциклети". Ако си изберете хубав автомобил. Ама наистина хубав, докато изминат въпросните 12 години и 265.000 километра, той ще е вече леко ретро и класически. тогава вече Вие ще решите, искате ли да продължите връзката си с този автомобил или сте му се наситили. По-важното, е че ще имате нужното вехто превозно средство, което да продължи по друг път, но ще имате и нужните опит, знания и аргументи да прецените дали да не го продадете на друг "специалист" той да си го набеждава за ретро и да се жени за него. - четете и препрочетете този абзац с повишено внимание и се опитайте да вникнете. Феновете на Тойота ЛЦ-100 са масово хора, които нямат Тойота ЛЦ-100.

Да се върнем на старият ми Опел и какво научих от него.

II. Водещи принципи: Дизайн, движение и начина по който този автомобил се движи, вози и завива и Безопасност. Ако сте чели Паоло Коелю - Алхимикът, правенето на колата започна и се движи с отворен край и без конкретен план до определен момент.
Понеже искам първо да покрия темата за т.н. "кърпене" на купето за да мога да споделя публикацията в групата ще започна от там.
На първо място, старите автомобили не са безопасни особено при страничен удар.
В днешно време комбинацията от стар и нов автомобил, който го удря отстрани значително подобрява нещата в този сценарий. Новите автомобили имат греда разпределяща енергията на удара върху цялото сечение на автомобила, а пред нея има ударопоглъщаща пяна. Тези две мерки за безопасност подобряват прогнозите и за пътуващите в удряния автомобил.
Независимо от това старите коли са слаби при всякакви видове удари. Старите коли, които са кърпени/възстановявани са направо опасни. Много опасни.

Сравнение между ремонтиран по конвенционална технология праг и такъв по специална сервизна технология:


Основната разлика е в частта където Б-колонката се свързва с прага. По-точно външната ламарина на Б-колонката и външната ламарина на прага. Вътрешната част на колонката е продължение на вътрешния праг.

Преди да минем на праговете, което е най-важното в темата разгледайте тази тема, има малко "кърпене" и повече от дизайна и раздуването: http://penkiller.com/index.php/topic,1373.0.html

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 5193
  • Профил
Re: "Кърпене" на стар ръждив автомобил
« Отговор #1 -: Февруари 06, 2019, 12:59:13 12:59 »
Продължение...

Зле ремонтираната кола хлътва една педя повече. - вж. клипа в предишното мнение.
Има същите клипове с Фолксваген Пасат с ремонтирани прагове и колонка, като ремонтираната по конвенционалния метод при това с оригинални части кола е просто смъртоносна при удари при които от не ремонтиран автомобил шофьора излиза без драскотина!

Безопасността и здравината са най-важни, видео обяснения:Първоначална тема: http://penkiller.com/index.php/topic,1318.0.html

Обяснения от темата с малко нови допълнения:
Накратко, усилил съм праговете с греди 80х40х3 мм, сложил съм цели средни прагове и съм продължил колонките в кутии държащи на опън към средните прагове и под външния праг.
Целта е по-кораво купе при страничен удар.
Също така, при челен удар  гредите в праговете ще им пречат да се сгънат нагоре сгъвайки и рамката на челното стъкло и тавана.
Сложих и една допълнителна усилка от гредата в прага до кутията която държи бомбето на макферсона настрани и нагоре. Независимо, че всичката ламарина там е нова, колонките са старите. Независимо, че не са изгнили и уж са здрави, те са от по-твърда стомана и са прекалено стари за да им вярвам. Отделно от коравината и сигурността, едно от най-дразнещите неща в една кола е скърцането на точно тази кутия, която сме прихванали. Случва се често при кадетите, които са от още по-тънка ламарина и от дупките връзката в основата на предното стъкло се разскърцва - отвратително! - случи се пред мен на Ленд Круизър 200 на старите павета на Руски паметник, от подскачане с умерена скорост по бабуните му се разскърца основата на стъклото откъм шофьора. Имам и Лексус GS-300, който пък скърца в основата на стъклото отдясно. С тази усилка (от гредата в прага до бомбето) разтоварваме статично и рамката на предното стъкло и тавана. Тоест, всичко би трябвало да е прекрасно!
Другото допълнение са кутиите свързващи роговете с праговете - взаимствано от Омега-Б. На сенатора връзката е само зачатък - една малка гредичка, където се слага крика.

Проект:

Изпълнение:

Аз:


Истински майстори на абкант след като се оказа, че не можем да работим с компютърния абкант:


Греда, среден праг и външен праг:


Пак аз с очилата Вюрт с лампички - много са полезни:


Частите по макферсона и кутиите са вече изработени и сменени по мой проект:


Гредата преди да я отрежем:
Захваната е с електро нитове (дупка 6-7 мм запълнена със заварка с минимален провар 1.5 мм установено с опити, рязане и гледане на дълбочината в разреза)

Най-важните снимки и причината да пусна темата са тези:Нота Бене: Има още една усилка, която не съм изработил, тя е от 3 мм ламарина, Г-образна е и свързва задния край на прага, С-колоната и подкалника на нивото на багажника. Закрепването е с електро нитове. Изключително важен елемен, защото повечето стари коли имат относително късо междуосие. Поради това няма място и С-колоната е слаба, което отслабва купето при усукване. Планката всъщност е капачка на прага отзад и продължава нагоре в подкалника и завива към страничната стена на багажника.

Изпълнение продължение:


Вече с външен праг:


Кутията отдолу е направена:
Как се получи при Б-колонката:


Поглед отзад - не е подрязано всичко:


Натам вдигнах малко левела, като се оказа, че братовчед ми е съдружник в бояджийски сервиз... "наехме" професионалист, който поиска колата изпесъкоструена... до тук добре, поне махнахме червения грунд, който се пука и не е ОК.
Един ден щастлив от знанието, че съм си стиснал ръцете с професионалист на една доста прилична сума минах през сервиза и гледам колата отдалече. самият аз съм в сферата на услугите (адвокат) и не обичам да се правя на ОТК на хората, които наемам, затова ходейки нагоре надолу гледах вече сивия Опел отдалеч доволен, че най-после някой ще го направи... Обаче... като го доближих тоя сив грунд ми се стори много странен... загледах още малко, не било сив грунд, най-ми било голо желязо!!! Получих психо-соматичен пристъп на тревожност! Цялата кола гола!!! Добре поне, че вече беше в голям сух сервиз. Колко да е сух, като е бояджийски?
Къде е тоя и защо колата не е грундирана?! Тоя го няма, ще дойде след две седмици, грундирало се накрая като приключи тенекеджийството... Искал да му се изпясъкоструят подкалниците, а от пясъкоструя казали, че не може, той бил казал, че не може да не може...ми казаха бояджийте, които са само бояджий и нищо не разбират. Тоя го нямало от две седмици. Тичам до чичо Минко за епокси, товаря колата на пътната помощ и още един фин пясъкоструй, обезмасляване и в камерата за епокси!
колкото до дъното и подкалниците, естествено, че не може, пясъка отскача от еластични повърхности, обмазките се махат химически и механично. това го знае всеки.
Братовчед ми тоя го гони да го бие при следващата им среща.

И така аз вече окончателно станах тенекеджия. Купих си гащеризон, соларна маска, три чифта ръкавици и почнах...

Все пак имам спомени с колата и си я искам пак макар и хот род:


П.П. Колата е в това прекрасно състояние не без моя помощ, на 18-19 годишна възраст 3 месеца чиракувах в сервиза в който се правеше и я боядисаха... спираха ме по светофарите да ме питат какво е това и защо изглежда толкова добре...

Истината, е че я бях забравил при бай Еленко, който я беше оставил на двора и вътре беше родила котка, а един от клиентите му беше завлякъл радиатора, решетката и електромагнита за отваряне на багажника... Мой приятел Ванката на когото съм много благодарен изригна: - "Ти луд ли си! колата е супер яка, как няма да караш СЕНАТОР!!! Давай да ходим да я извличаме и да я почваме!!!" - така всъщност започна всичко.

Колкото до решетката: http://penkiller.com/index.php/topic,2252.0.html

Има алуминий, неръждавейка и титан... има и лазери и абканти...
И без това не обичам вехтории, а решетките на тия коли са едни от най-вехто изглеждащите неща за които се сещам...

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 5193
  • Профил
Re: "Кърпене" на стар ръждив автомобил
« Отговор #2 -: Февруари 06, 2019, 01:45:30 13:45 »
Продължение
Изкърпих багажника колкото и както мога, смених и задната маска...
Новата задна маска заварена от мен:Новите легенчета, които вече не са легенчета:
Процеса на работа, тук накрая се появи усилващ профил на мястото на премахнатата фабрична греда:


детето в мен успя да надделее:И вече започна по-творческата работа...

Кой не обича да си рисува:
Пробвах нещо, но не ми хареса...
Пробвах и други неща... нали имам Омега... ширината на решетката обаче не е достатъчна:
Сгънах си декоративни прагове от огледална неръждавейка:
И лайсни и буфери за броните...


От лайсните и буферите се отказах... от праговете, не.

Иначе идеята беше броните да се боядисат, а черните гуми да станат от неръждавейка със същия размер, както и лайсните на вратите. Ще ползвам брони и лайсни от Омега-Б. Имам си  и Омега-Б. Винаги толкова съм мразил омеги и рекорди, не мога да повярвам, че доста време карах такава и ми беше любима. Сега е единственото за което става - комплектен донор...

Продължих си рисуването:


Без паника!Без паника, казвам Ви!
това триъгълното е много труден детайл!


От рисунка в лъскава ламарина:


Отвратително!

Старите коли имат дизайнерски проблем. Високи са, броните им са центрирани по-високо, а са относително тесни.
Правенето на прилична престилка е много трудна работа. На старо БМВ става, не съм видял един читаво направен отпред Сенатор или Монца

Продължаваме с рисуването и макетите:


Тук вече бях набрал скорост, знания и опит и от макета свалих точните детайли, които просто заспаха върху колата:


Преди това ги изработих разбира се...

накратко за кърпенето на врата заключвана с катинар:
Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 5193
  • Профил
Re: "Кърпене" на стар ръждив автомобил
« Отговор #3 -: Февруари 06, 2019, 02:00:20 14:00 »
Продължение...
За маските на старите коли това мнение: http://penkiller.com/index.php/topic,1373.msg11607.html#msg11607Част от подкалник:
Тука един Сенатор А-2 отиде бадева... обаче отговорността е частично и на Влади мантата на когото съм изключително благодарен!
И накрая нещата си дойдоха на мястото...

Раздувки от изрязани предни калници на Омега и броня от Омега...Флекса и пластмасата добре се разбират:
Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 5193
  • Профил
Re: "Кърпене" на стар ръждив автомобил
« Отговор #4 -: Февруари 06, 2019, 02:09:24 14:09 »
Вече с монтирана хоризонтална част на раздувките, тоест завършени:

Междувременно реших, че ще преработя задните раздувки отново с предни калници от омега, но обърнати наобратно... все пак трябва да имат еднакъв стил...

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 5193
  • Профил
Re: "Кърпене" на стар ръждив автомобил
« Отговор #5 -: Февруари 06, 2019, 07:46:26 19:46 »
Продължение...

Най-важното накрая.
Как да заваряваме без нищо да се криви и да измята.
Специално за гредите в праговете беше много важно да не изметнем купето докато ги заваряваме, защото има голям потенциал това да се случи.

Заваряването трябва да става в определена последователност.
Фиксира се в двата края и се заварява така:
1 и 17 са началото и края и продължаваме: 5-4-3-2, 9-8-7-6, 13-12-11-10, 16-15-14;
Прескачаме няколко точки, да кажем 3, заваряваме четвъртата и връщаме наобратно три точки, после пак прескачаме 3 и заваряваме четвъртата и така до края.

Ламарина на шев не се заварява никога, особено ако е дълго поле като калник или панел. шева става твърд и с огромни вътрешни напрежения.
Заварява се на точки при спазване на същия принцип.
По възможност се заварява челно без застъпване.
При челното заваряване всяка следваща точка придърпва двете ламарини една към друга и двата детайла могат да се изкривят една спрямо друга.
Ако ги фиксираме после могат и да се изметнат.
Затова се работи бавно и се чака да изстине.
Няколко пъти се увличам и резултата е спукване и пращене от заварките, защото се получават много големи напрежения. Или се оставя луфт, който се поддържа с парче ламарина между двете поставено перпендикулярно като луфтомер, или се долепят и няма къде да бягат.

Ламарина около 0.8 се заварява на около 70 ампера.
Ако апарата Ви плюе вижте и почистете дюзата.
Ако пак плюе, вижте масата.
Ако пак плюе обърнете + и - често е недоглеждано. Лесно се обръщат и повечето апарати позволяват.
Ако и тогава плюе значи сте много начинаещи, регулирайте подаването докато получите чист ЗзззЗпЗЗззпззЗзЗ и отново обърнете полюсите докато звука се изчисти.
Не забравяйте да регулирате газта. Малко газ и ще прегрявате, много газ и пак ще Ви плюе. Най-добре малко повече от малко.
Наклона на накрайника определя нагряването, под прав ъгъл повече нагряване, под скосен ъгъл по-малък от 90 градуса е по-студено. Тънка ламарина се заварява много различно от всичко останало и почти винаги с наклонена дюза.
Заваряването е по слух.
Точката трябва да става хубава мазна и тлъста. Самото заваряване трябва да върви със съществено задържане на спусъка, не като стреляне с пистолет. съществено задържане е поне 0.5-1 секунда.
Упражнявайте се винаги преди да почнете.
Заваряването е борба, почти винаги е неудобно, ще се горите, ще си прогорите поне едни обувки.
Соларна маска задължително.
Сложете си две фенерчета отстрани - най-удобното нещо на света!
Никакво мижене!
Задължително дълъг ръкав и дълъг крачол - заваряването е солариум, ще изгорите, ще изглеждате смешно и е вредно.
Не дишайте газовете.
Не заварявайте пред гърдите си, лъчите ще минат и зад маската отразени от облеклото и пак ще се осветите.

За флекса ще кажа само едно, задължително с ръкавиците за заваряване от еленова кожа и си пазете пръстите!
И второ, пазете си очите!!! Вадиха ми стружки! Само с предпазни очила. Сложете си фенерчета или си купете светещи. И пред тях зъболекарски шлем!

Това е, бавно и със старание можете да изрязвате и да заварявате като професионалист. Рязането става супер точно като пъзел. Направо не Ви се вярва как от офисен плъх е излязъл такъв майстор! Очертавайте всичко с няколко цвята маркери.

Учих се от майстора ми Косьо, който е направил и раздул една манта навремето. За което му благодаря.
Още повече се учих от Ютуб. Има един тип от покрив и багажник за Мустанг направи цял Мустанг... точки, шевове, всичко.

П.П. още, още нещо!!! Шлемофони! Нервната ни система не е от желязо, а система от нерви! Звука на флекса е изключително изнервящ и изморителен! Носете шлемофони за да не си претоварите мозъка, говоря много сериозно!
Заниманията с тенекеджийство трябва да се извършват като четене на книга на Кафка - бързо преди да са Ви разболяли, но не прекалено бързо.
За човек от коренно различна сфера е много трудно и изморяващо, защото изискват концентрация и са свързани със значителен и много тежък и неприятен шум.
Но ще се справите!
Показаното ми отне под 8 работни дни.

Поздрави и успех!