Здравей Гост

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен bdd

*
 • *******
 • 525
  • Профил
Целя да си направя газов моноинжекцион и работната мембрана на изпарителя да отпадне.Газта от редуктора смятам да се подава към мотора чпрез клапан,работещ подобно на стъпковия мотор за празен ход на двигателя.Като се променя сечението на отвор искам да се променя дебита и да се подава газ без пулсации.Само дето управлението не знам още как точно да го изпълня.Със сигурност не искам да е компютърно.Преди се оптвах да направя нещо подобно,но стигнах до кривата круша.Тъй де,провалих се  ::) .Ако имате идеи казвайте.

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 5445
  • Профил
Re:от изпарител с плочка към газов моноинжекцион
« Отговор #1 -: Февруари 20, 2011, 07:52:01 19:52 »
Ето ти една идея:
http://en.wikipedia.org/wiki/Jetronic

К-Джетроник -
Цитат
Mechanical fuel injection. The 'K' stands for German: "Kontinuierlich", meaning continuous.

И още една идея: Всичките L-Джетроници пръскат всички дюзи по веднъж на всеки оборот, тоест по два пъти на един работен такт.

А К-Джетроника пръска постоянно. Няма принципна разлика между смукател за L - Джетроник, Мотроник или К -Джетроник... Всичките имат дизайн на смукателя, който максимално улеснява пълненето и позволява на отделните цилиндри да се пълнят максимално еднакво!  ;)
При L-Джетроника едното пръскане винаги е на затворен клапан, а второто винаги на отворен клапан.  ;)

Просто ще си изработиш 4 дюзи за газта и ще ги монтираш като инжектори  ;) За да имаш хубави ниски обороти, ще трябва смукателите да са дълги, примерно над 30 сантиметра... - така няма да позволиш на впръскването, което се случва при затворен клапан да бяга към съседните цилиндри...

Неактивен bdd

*
 • *******
 • 525
  • Профил
Re:от изпарител с плочка към газов моноинжекцион
« Отговор #2 -: Февруари 20, 2011, 08:55:39 20:55 »
18Е двигателя ми беше с LE-Jetronic,при който впръскването ставаше едновременно от 4-те дюзи на всеки 1/2 оборот на КВ.Така една нискоомна дюза с лека котва,голям отвор и къс ход на котвата би могла да свърши работа.
Е,отдавна вече нямам кадета така,че варианта отпада.Другото е,че искам да си направя сам управлението.Мислех си за мостова схема и ламбда,но това прави студения старт меко казано интересен.Обмислям работа по ТПС и обороти.Вероятно ТПС и МАП.Колкото по-малко параметри,толкова по-лесно за изпълнение  ;D . И по-малко ядове,защото всеки допълнителен елемент влияе на останалите в схемата.Засега съм в началото и още обмислям.Ще видим какво ако пак ще изкарам  :D.
Дюзата възнамерявам да представлява два последователно свързани ел.магнита,чийто едноименни полюси са един срещу друг.Когато тока през намотките се увеличава силата на отблъскване и тя се увеличава,като силата е обратно пропорционална на квадрата на разстоянието.Това всеки може да си го провери като вземе два магнита (два говорителя например) и се опита да приближи едноименните полюси един към друг.Количеството пропускана газ ще зависи разбира се и от изменението на сечението на отвора,през който се изпуска.

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 5445
  • Профил
Re:от изпарител с плочка към газов моноинжекцион
« Отговор #3 -: Февруари 20, 2011, 09:10:17 21:10 »
Може единична дюза с 4 маркуча  ;) и да ползваш L-Джетроник за пейсмейкър  ;) - той си знае всичко - и студен старт и режим пълна газ... пропорцията и заложените смеси са му аналогични на тези с които се кара на газ  ;)

Просто трябва така да оразмериш дюзата и налягането, че да постигнеш смес 13.5:1 на празен ход и 12.7:1 на пълна газ  ;)
Останалото Джетроника сам ще си го направи... реално той дава честотата и дължината на импулсите и съотношението между дължините на импулсите за различните режими е винаги правилно... Като догодиш дебита на дюзата да е верен за максимални обороти на пълна газ, останалото само ще си дойде на мястото... стига естествено да има достатъчно бързодействие...

Варианта с постоянното пръскане също не е лош. Но при него единствено вярната комбинация е МАП+Обороти!
Сечението на отвора да е равно на оборотите умножени по МАП-а

1000х0.4 (без газ) = 400,
2000х0.7 (постоянна скорост на 4-а) = 1400
3000х1 = 3000
3000х0.8= 2400
6000х1=6000
4500х0.8=3600

Студен старт - докато си на стартер да отваря на 50% - повечето двигатели палят със смес 3-4:1  ;D - просто загубата на гориво е много голяма при студени стени на цилиндъра!
Работа на студено - датчик за температура, който под определена стойност на съпротивлението става множител на МАП-а, а над определена стойност се игнорира  ;)

то друго в едно просто ЕКУ-няма... е освен ускорителна помпа, но това се компенсира с по-тежък и следователно тежък и следователно инертен шибър (ако дозатора е шибърен)... та тежкия шибър като го засилиш да го отваряш, за момент ще се отвори малко повече преди да се върне в целената позиция...
Всъщност, можеш с двата електромагнита да управляваш именно шибърен дозатор... - така кривата на ВЕ-то (на пълненето) ще ти залегне в профила на шибъра... ако е линейна и шибъра става чист конус, ако във високи пада, шибъра в края си минава към цилиндрична форма вместо да завърши с връх...  ;)

мммм, дам... пропорцията е вярна...

Неактивен bdd

*
 • *******
 • 525
  • Профил
Re:от изпарител с плочка към газов моноинжекцион
« Отговор #4 -: Февруари 20, 2011, 11:49:12 23:49 »
При изпарената газ загуби от полепване на гориво по стените на всмукателите и цилиндъра няма.Пак ще си блъскам главата със синхрон между механична и електронна част.Единствено Астрата ми остана бензинова,поне за сега.Може да се ползва  оригиналния комп за управление на газова дюза или две,работещи едновременно или една след друга.Това не е чак толкова сложно да се направи,като се вземе сигнала от бензиновата дюза и просто се нацели нужния дебит на газовата дюза спрямо времето на ел.сигнала.Би трябвало да стане достатъчно добре.

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 5445
  • Профил
Re:от изпарител с плочка към газов моноинжекцион
« Отговор #5 -: Март 30, 2011, 01:22:59 01:22 »
Това не са стойности.

Показвам само, че зависимостта е проста и линейна. Може винаги да се коригира по установена крива на пълненето в различните режими.

При идеален двигател при 2500 оборота на пълна газ консумацията на въздух и гориво ще е същата като на 5000 оборота и 1/2ра натоварване.

При реален двигател това няма да е така заради ограниченията наложени от смукателната система - тя винаги дискриминира едни режими и фаворизира други.
Предпочитанията на смукателната система (и на изпускателната, те двете работят заедно и всяка допринася за коефициента на пълнене) се наричат коефициент на обемна ефективност или Volumetric Efficiency, съкратено VE и се изразява в проценти от пълния обем на двигателя.
 
;)

Moro

*
Re:от изпарител с плочка към газов моноинжекцион
« Отговор #6 -: Юни 21, 2011, 03:41:49 15:41 »
Добре де що трябва да откриваш топлата вода? хубаво -моноинжекция,но при нея трудното не е дюзата,а управлението и и дефакто трябва да "измислиш" нов комп.Няма ли да е по-тарикатско да се боднат 4 газови дюзи с някаква елементарна мега?Пълен лаик съм в газовите истории и дори не знам дали мегата работи реално с газови дюзи,но много съм си патил от разни "нагаждания" и "откривания" тип ТНТМ и "час по трудово".Верно инвестицията може да е повечко,но тя се изплаща многократно със спестеното време от монтаж и последстващи проблеми.
Re:от изпарител с плочка към газов моноинжекцион
« Отговор #7 -: Септември 04, 2011, 10:46:50 10:46 »
Не забравяй че при плочката /смесителя/ вакуума в колекторите дозира и количеството газ. При всички други варианти трябва да има МАР сензор за корекция на времената на газовите дюзи. Компа на газовия инжекцион си работи отделно от ЕКУто но ползва за база времената и момента за отваряне на бензиновите инжектори от ЕКУто като си прави собствена карта и по нея отваря газовите инжектори но вече с коригирани времена според налягането в колектора температурата и ламбда сондата . Освен това можеш да му задаваш да пръска на всеки цилиндър по отделно  заедно на всички или по двойки.Лично аз не виждам какво ще подобриш при смяна на плочка смесител с моногазов инжекцион?Рестрикцията на плочката при бензин е без значение защото ти палиш за 3-4 мин на бензин и то при студен двиг. Иначе за какво го слагаш газовото ако караш на бензин? Имах един фиат  темпра 1.6SW 5години не видя бензин в резервора само на газ и си беше перфектен.