Здравей Гост

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

bodam

*
Озвучително тяло ОТГ1-01 Hi-Fi Възстановяване
« -: Октомври 09, 2016, 07:07:17 19:07 »
Здравейте колеги
Искам да ви представя един мой проект(за Възстановяване) започнат съвсем случайно,
а така също за  перипетийте свързани с него.
Проeктът при завършването на който всъщност станах горд притежател на едни от
най-добрите и добре звучащи,озвучителни тела пройзвеждани от завод Гроздан Николов в Благоевград  а именно ОТГ1-01 HI-FI  от 1976 година. Който в продължение на около 2 месеца успях да завърша на 99%-та, като ми остана само 1 % но най важният финосването, за което ще имам нужда разбира се от вашите съвети и помощ.
Описанието реших да го разделя на няколко части за да мога по лесно да разделя и преразкажа информацията която събрах около проекта, и която може да помогне на някого за друг подобен проект.

Първа част
Всъщност всичко започна с една обява за продажба на тонколони с 12-ки говорители , пусната в ОЛХ.Уредих среща с продавача,когато влязох в полутъмният гараж първо ме посрещнаха огромни прашни сандъци който в тъмното първо оприличих като сделани по ръчен труд и изцяло и напълно пренебрегнах(огромна грешка ,но не съвсем,но за това по късно). Насочих вниманието си към говорителите  който до толкова ме уплашиха с външният си вид (мембраните бяха намачкани и изцяло и на дебело обмазани с черен санитарен силикон) че  в опитът си да се отърва от конфузното положение  в което бях попаднал ,предложих да извадим единият говорител от колоната.След като го обърнахме отзад и видях дебелото лято алуминиево шаси и червенеещият се продълговат магнит,мигновенно ми проблясна в съзнанието че съм виждал подобно нещо преди много години, но къде кога и как не се сещах, но вече бях сигурен че държа в ръцете си нещо найстина ценно.Бърза проверка в Гоогле двадесет минути след когато се прибрах , доказа че съм станал притежател на едни от най добрите и известните високоговорители на завод Гроздан Николов в Благоевград , а именно ВК3013А пройзводство 1966година , двунамотков - 4 и 15 ома с кобалтова матнитна система (ALNICO).
Да не се бърка с ВКШ3013А който е широколентовият му събрат.
Всеки ог говорителите беше с уникално меко окачване и мембраните им потъваха при натискане с пръсти много плавно и мазно като в масло.Самата мембрана беше тъмно зелена на цвят от задната страна където не бе мазана със силикон.Гънката беше ярко направо отровно зелена от промазан плат (като на плащ палатка ,химически ботуши и ръкавици от соца) и беше с цветът навън.Трептилката светло кафява.Прилагам и  снимки.Говорителите  работеха....свиреха....някак си.....
Благодарение темите в форума разбрах че говорителите може де се отремонтират в заводът в Благоевград.Преди това обаче след много разговори с различни “корифеи”в областа на ремонта на високоговорители избрах ремонтът да се осъществи в заводски условия поради три основни причини , повторяемост на параметрите на ремонта(че кой друг ако не заводът може да отремонтира най-добре изделието което пройзвежда),гаранцията давана (1 месец ) и на първо място цената.
От корифейте нито гаранция нито гарантирана повторяемост ми беше потвърдена, а за цени няма да ви говоря ,те не са за чуване ...
Много Важно - от заводът ми потвърдиха че извършват ремонт на Всички високоговорители пройзведени при тях с Изключение на серията ВЛД(VLD).В моят случай тъй като държах изключително да се запази оргиналът,ремонтът беше извършен с помяна на цялата подвижна система с такава от ВКН1231 а това влючва -трептилка,гофра(зелена),мебрана и бобина(8ома).След като си ги получих от ремонт една седмица по късно , с нетърпение ги включих и .....те запяха , силно бистро и много мелодично чак зяпнах от изненада, нищо общо с това което беще преди  това, и всичко това ми струваше само 25лв на говорител........но комент.
Искам да изкажа огромната си Благодарност към г-жа Мариана Ангелова от отдел маркетинг към завод Високоговорители АД Благоевград за съдействието и неоценимата и помощ при извършване на ремонта.

bodam

*
Re:Озвучително тяло ОТГ1-01 Hi-Fi Възстановяване
« Отговор #1 -: Октомври 09, 2016, 08:41:21 20:41 »
Втора част
След ремонта на говорители , се налагаше да си направя и кутий за тях , запознах се с доста проекти , но не си  харесах нищо , а и правенето и изчисляването на кутия си беше предизвикателство с съмнителен по своя характер резуълтат, а и е нещото което не исках да си причинявам без да е изключително наложително.Реших да ползвам услугите на различни майтори пройзвеждащи и продаващи готови кутий или такива по проект.
След срещи с няколко майстори , при което на едната дори се наложи да се крия по паркинг в гр. Перник за да ми покажат набързо скавано изделие с гордото найменование кутия за  ОТ , се оказа че всъщност десенът за 12-ки говорители е доста постен и изчерпан до пройзводството на  еднотипен  Сватбарски тип дикотечна-ширпотреба в варянт до 100 литрова трапецовидна двулентова бас рефлексна кутия изработена от брезов шперплат или ОСБ облепена с тепих и с наковани ъглохранители  по ръбовете и метална решетка отпред.
И като цяло изобщо с нищо не доближаваща се като стил и визия до това което желаех - а именно по обикновенният правоъгълен  домашен стил облицован в фурнир.
По случайност погледнах и първата снимка на колоните който щях да купувам преди повече от месец , увеличих и видях че местата където се слепват плоскостите
се съединяват под ъгъл 45 градуса, което си е определено заводски варянт на пройзводство.Всички останали видяни кутий до този момент бяха с прави срезове и им се срещаха челно крайщата на плоскостите.
Късметът ми и този път сработи , кутийте бяха налични и след кратък пазарлък бяха вече мой. Така че грешката че ги пренебрегнах в началото поне не беше фатална.
От задната страна на едната открих малка много добре боядисана на дебело с черна боя табелка, която след като измих с ацетон лъсна (или почти) следният надпис.
            
   
                    ДСО "Респром"         
   завод Гр.Николов - Благоевград         
            
            
  ТИП     ОТГ1-01 HI FI      ОН      09-59804-76   
            
      R           20 W       ΔF    50 до 20000Hz   
            
      Z            4 Ω    Цена        185 лв.   
            
От този момент  натаък проектът ми  се превърна в проект за Въстановяване.
Как прочетох табелката ли , малко игра с светлосенки и различни ъгли на осветяване , спомощта и на лупа...
Кутийте се оказаха явно едни от най първите създавани ОТГ1-01  явно още от 1976.Тъй като официялно са в пройзводство от 1977г и поради това че в по късните модери има една съществена но важна разлика ще я видите на снимките , това са металните закрепващи на декоративните решетки към лицевият панел  , който при моят модел липсват и никога не са били монтирани.А в ълите на лицевият панел има залепени меки подложки от плат.Първата и  пълна информация за ОТГ1-01 има в списание Радио Телевизия и Електроника брой 8 от 1977г., стр.13
Кутията е затворен обем 46 литра и е  изработена от двойно фолирани плоскости от дървесни частици , по известни от бизкото минало като талашит, Лицевият панел обаче не е фолиран нито отвън нито от вътре,явно има някакво значение.По стените от вътре не се наблюдава следи от залепване на вата или друг  демпващ матерял , тоест той е бил поставян в свободно състояние.Цената на която са продавани тогава е направо фантастична , за средна работна заплата от 120лв месечно.

bodam

*
Re:Озвучително тяло ОТГ1-01 Hi-Fi Възстановяване
« Отговор #2 -: Октомври 09, 2016, 09:31:52 21:31 »
Трета част
Да не забравя да ви кажа че ОТГ1-01 е пройзвеждан единствено и само в 4омов варянт.
Под правоъгълната заглушка на лицевият панел се криеше правоъгълен отвор с монтажните размери на ВЛД12/40 . Оставаше и да си ги намеря и купя.Поради това че ВК3013А-ВКН1231 вече са 8 омови , изборът ми се сведе до единственият възможен варянт ВЛД40-8.Който пък  открих скоро в отлично състояние в ОЛХ и придобих на много добра цена в допълнение на някакво подобие на филтър от втори ред с абсолютно неясни параметри.
Тук винаги възниква въпросът за лентичките и тяхното намиране.Нищо по лесно от това,еднократно зънкане до заводът и ми пройзведоха лентичките който си получих по Еконт с наложен платеж.Единична приблизителна цена по спомен  от 4,27лв с ДДС(всъщност цената е 3 и нещо без ДДС) за брой ,4 броя ми излязоха към 16лв и малко и получих една плюс в бонус.Лентичките са изключително нежни дори ефирни.
Относно смяната , не е толкова трудна както се разказва в легендите , просто се прави по внимателно , лентичката се опъва съвсем леко колкото да не увисва и да неправи шкембе.Първо се притиска единият край на лентичката с металната пластинка  пробива се дупчица в лентата и се поставя болтчето.Преди замяна да се провери с мултицет коя страна е проводимата и лентата да се постави с проводимата и страна в посока към стягащите пластини.Много Важно условие е задължително да се провери  дали са добре уплътнени  ВЛДтата в местата където ляга хорната към трансформатора и магнитите,особенно и специално за разположените в кутий с затворен обем.

bodam

*
Re:Озвучително тяло ОТГ1-01 Hi-Fi Възстановяване
« Отговор #3 -: Октомври 09, 2016, 09:56:20 21:56 »
Четвърта част
След като се сдобих и с предпоследният компонент ВЛД40-8 с кобалтови магнити (ALNICO).Не се стърпях и веднага пристъпих към сглобяването на ОТ.
Процесът ми отне около два часа с почистване на кутийте избърсване и запояване на кабелите.
С затаен дъх за първи път пуснах ОТГ1-01 Hi-Fi и онемях и Слушах слушах слушах......
За първи път чувам толкова Кристален и Мелодичен звук, а Баса – бърз ясен и чист.Разбира се това все още без вата и без необходимите филтри, при ниски нива на усилване,просто за пробата.
Веднага почнах сравнение с личните ми фаворити едни  басрефлексни букшел колонки с супер туйтери на AIWA NSX-320 който до този момент нищо не ги беше надсвирвало.Същите просто все едно свиреха иззад дебели плътни пердета.Комбинацията от ВЛД40 и ВК3013А и двата с кобалтови магнитни системи  (ALNICO)просто е ненадмината.Отделно че са и с висока чувствителност.

bodam

*
Re:Озвучително тяло ОТГ1-01 Hi-Fi Възстановяване
« Отговор #4 -: Октомври 10, 2016, 12:13:52 00:13 »
Пета част
Говорителите бяха включени ,ВК3013А без филтър , ВЛД40-8 с онова подобие на филтъл от втори ред което се вижда на снимките, бобинката е с неясна стойност и параметри,кондензатор 3.3мф.И двата бяха свързани синфазно.Всичко си свиреше чудесно, докато не реших да усиля доста повече от нормалното ниво на слушане .В този момент  за първи път усетих жесток дискомфорт,звука стана много нетърпимо остър и режещ.При намаляване това явление изчезваше. Явно се припокриваха и наслагваха честоти.
Всъщност това ускори започването и изработката на филтрите за ОТ , който не бързах да започвам заради доста неясноти и пропуски който имам, да не споменавам за проблемите който ме очакваха.Къде що литература написана от Д.Попянев изчетох и други светила  но за конкретната комбинация говорители на 8 ома разработени  филтри нямаше,или така ми се стори в началото, а за 4 омовия варянт колкото искаш.
Филтрите за оргиналното заводско  изпълнение бяха със срез на 2500 за нискочестотният от втори ред с 12 дицебела затихване на октава , а за високочестотния от трети ред с 18 дицибела на октава.Но се оказа че заедно с трансформатора на ВЛДто стига до 4 ред с 24дицибела на октава.Многобройните интернет калкулатори работа не вършат или почти , абе направо хич никаква не ми свършиха.Някакви стойности излизат и от калкулатор до калкулатор  разлика има.Ако вземете сметките на Д.Попянев в интернет нищо няма да повторите като резултат.Много ми заболя главата накрая......Калкулаторите  изхвърлих,
Внимателно ама много внимателно проверих проектите и книгите за (ОЗВУЧИТЕЛНИ ТЕЛА Инж. Стойчо Иванов Христев)и  на (Конструиране на озвучителни тела Димитър Попянев) и в един от проектите намерих филтри за моят случай втори и трeти ред на 8 ома. И начина на  свързване.До тук добре знаех вече стойностите на кондензаторите  и бобинките.Да ама как да си ги навия.Майстори ли  , ами Да ...и като ме почнаха едно сапунисване,едно къпане,как щели да мерят,пък да смятат и още и...и за относителното тегло на медта научих.... Боже на кви щуротий се наслушах , че да ги мъкна и  при тях , а те са 20 кг парчето и горница.И никой не искаше да ми докаже колко мили хенри ще бъде бобинка накрая А пък цифрите за услугите си  дето ми ги обявяваха бяха като задължения от бързи кредити с неустойките за поне година нанапред.Направо ми идваше да изхвърля всичко.А решението се оказа особенно елегантно и бързо.Подсказа ми го в някаква степен Румен Суванджиев за което му благодаря-препоръча ми да разгледам сайта на  Експроджект ,а това ме подсети за сайта на Визатон имат и магазин в София, където си намерих търсените бобинки с почти точните стойности с разлика от 1-2 единици , освен това ми ги и измериха в магазина с RCL мост и видях точните стойности в милихенри изписани на дисплеят на уреда.Четири часа по късно с купените кондензатори(голямо търсене падна,кондензаторите са български) и бобинки ,сглобих  филтрите.
Сега говорителите са свързани противофазно.Неприятния ефект от наслагването на честоти изчезна, без значение от  усилването , честотата на срезът е както следва 3500Hz.
ВЛД40 се държи прекрасно без каквито и да е намеци за проблеми при различни степени на усилване.Явно изгарянето на лентички се дължи основно от използване на филтри от по нисък ред , и усилване високите и ниските от корекцийте в комбинация с нива на усилване от порядъкът на много над  50 вата.Аз корекций не ползвам.Малко и в допълнение за високоговорителите.
ВЛД12/40-8  е 12,5/40ватово свири в диапазонът от 2500-40000Hz  чуствителност над 90,5дб
BK3013А /Gama LA1231/ВКН1231/ВКН12311 един и същ високоговорител  първият и вторият с две намотки , другите две с по една.Мощност 12,5/40/100вата една и съща различно обозначаване през годините.Тошко го е обяснил ясно в една друга тема тук, свири в диапазонът от 25 – 4-5000Hz в различни източници различно го дават,чуствителност много над 92 дб за говорителите с AlNICO –(тоест BK3013А /Gama LA1231) ,разгледайте внимателно снимката с параметрите на Gama LA1231.
Всъщност озвучителните тела ОТГ1-01 Hi-FI са се продавали навремето в комбинация от усилвателите Соната -25вата и Студио -35вата и не са имали подобни проблеми.Отделно че са създадени и изпълнени да покрият строгите изискванията за Hi-FI и на стандарта DIN.
Re:Озвучително тяло ОТГ1-01 Hi-Fi Възстановяване
« Отговор #5 -: Октомври 10, 2016, 12:42:44 00:42 »
Сподели моля схемата със стойностите на филтъра.

bodam

*
Re:Озвучително тяло ОТГ1-01 Hi-Fi Възстановяване
« Отговор #6 -: Октомври 10, 2016, 08:47:14 08:47 »
Шеста част
Фиртъра на ОТ изработих по схемата която прилагам,може да я намерите и в книгата на Д.Попянев в раздел 4,6 Двулентови озвучителни тела с разделен филтър от различен ред. от 218 страница нататък
Прилагам и снимка по долу на схемата
Честотата на срез 3500Hz за 8омовите версий на  Високоговорителите ВЛД40 и ВК3013А/Gama LA1231/ВКН1231/ВКН12311
L1=0.7mH /1mm     - аз си купих от Визатон  0,68/0.6mm
C1=4.0 /160-270V   - български полипропилен съставен от 2х2,2 в паралел
L2=0.3mH/1mm      - аз си купих от Визатон  0.33/0.6mm
C2=3.3/160-270V    - български полипропилен с точна стойност 1х3,3
C3=5.0/160-270V    - български полипропилен съставен от 1х3.3 и 1х2,2 в паралел
Задължително свързвайте противофазно.

Относно  вата е дадено че обема е запълнен изцяло с полиестерна вата , аз за сега не съм успял да го запълня още целият.Количеството ще бъде 12-15грама на литър,може би повече към 12грама за да е по рехава ватата.
Понеже съм забравил прилагам снимки да се види разликата между моят модел и по късно изработваните такива,несъществена но я има,състой се в лисата на  металните закрепващи за декоратината решетка.

За външният вид на ОТ може да се желае много , вижда се на по-предните снимки състоянието на кутийте. В сегашният си вид не ме дразнят особенно много но,
още не мога да реша какъв да бъде финиша(боя,фурнир ).
Защото ако ги ремонтирам ще се изгуби автентичноста и 40 годишната историята изписана върху тях.

Неактивен Toshko

*
  • *****
  • 3941
    • Профил
Re:Озвучително тяло ОТГ1-01 Hi-Fi Възстановяване
« Отговор #7 -: Октомври 10, 2016, 09:54:52 09:54 »
Здравей и добре дошъл!

Голяма епопея. Звучи ми доста познато. Минал си доста успешно и безболезнено през аудио средите. Аз когато това ми се случваше бях относително по-млад, а и тръгнах направо с опит за направи си сам, а не възстановяване та перипетиите и щетите бяха по-големи.

Има още една разлика между 12 инчовите от различните години. Старите, които нямат високочестотен конус свирят линейно до 2.5 кХз. след което заглъхват с разколебаване, докато новите използват друг вид целулоза и са с по-добре изпечени мембрани и свирят линейно до 4 кХз. при което падат плавно с втори ред крива. Красота.

Имам няколко жестоки проекта за 12-ки, ВЛД-та и среди. Един от които ще направя самият аз, защото имам частите. Моите 4 омови 12211 в момента са на мястото на говорителите на едни Сървин Вега, но това е силно подценяване за тези говорители.
Купи си среди със затворено шаси, може би най-ценните благоевградски говорители.
Напоследък четох няколко неща за тях в българския нет. Много ми е забавно колко неуки са хората пишещи по форуми. Звучали зле, били мътни. Как да звучи среда, която физически е програмирана да свири в една декада между 500 и 5000 Херца?! Логично, като стар телефон, който е от 300 до 3000 Херца. Даже по-зле, защото прослушваме в свободно пространство и имаме загуба на ниски, дифракционно повдигане от шасито и насоченост на излъчването нагоре извън обхвата, докато телефона си го слагаме на ухото.
Просто недопустимо да се дават оценки на гол средночестотен говорител. Както и да е.

С кобалтовите 12-ки има малко противоречие, смисъла от екзотичните магнити е в резолюцията над 1000 херца, но това е басов говорител. Винаги е по-добре кобалт. ВЛД-12/40 също са с кобалт, затова където и да ги разделиш загуба няма. Хорната вече си разбрал е за разширяване на обхвата надолу към ниските честоти.

Оригиналния филтър до колкото си спомням е т.н. Т филтър или "тризвенен" от физически трети ред, но постига квази четвърти. Бобината на говорителя или трансформатора в случая е товара и не участва във филтъра. Кривата е четвърти ред, защото са използвали два еднакви последователни кондензатора във филтъра вместо по-голям и по-малък, както е нормално за всеки филтър над 2-ри ред. 2х10 мф. мисля бяха.
Филтрите освен затихването, което е неминуемо имат още два важни параметъра, плавност на началото на завала - това има значение за сумирането в разделителната честота, Линквиц са по-плавни и се сумират до 0, Бътъруърт са по-резки и се сумират до +3.
Другото е импулсен отговор. Линквиц реагират по-добре на импулси, а музиката има импулсен характер, докато Бътъруърт пренасят импулси по-зле.
Оригиналния филтър на тези колони е леко престъпен, защото благодарение на много оригиналното решение с три части да имаме 4-ти ред крива филтъра реагира зле на импулси, като складира и отдава енергия по странен начин... и къса лентички...

Иначе правилото е че колкото по-ниско разделиш баса от високите, толкова по-добра диаграма на излъчване ще имаш и толкова по от рано ще ползваш качествата на малката и лека мембрана на ВЧ. Ако искаш ъпгрейд винаги можеш да пробваш с 4-ти ред филтър на долната граница на обхвата на ВЛД.

За кутията. Акустиката на кутията е нейния лицев панел. Докато запазваш размера и разположението на говорителите, тоналния баланс ще остане същия. Можеш обаче да направиш по-големи кутии с бас рефлекс. Тези няма какво повече да им направиш. Аз също имам такива и изглеждат доста добре състарени и също не ми идва да ги пипам. Достатъчно качествени са за да предизвикват уважение.
По начало бас рефлекса има по-голяма кутия от затворения обем. Но и понася по-голяма мощност а при еднаква мощност в ниските е +6 дб спрямо затворената кутия. Ако сега си на 0 при 60 хз. и надолу имаш втори ред завал, това значи, че на 45 си -6. С бас рефлекс ще бъдеш на -6 около 30 херца. А ако Qts е малко по-нисък сигурно ще слязат и по-надолу.

До колкото разбирам обаче, на теб ти харесват ниските изкривявания и ниските групови закъснения на затворения обем. При совободно време можеш да поекспериментираш с дишаща кутия. Аз съм си играл точно с ВКН1211 в кутиите на вегите, като правих различни комбинации от запушалки за портовете. Не съм постигнал кой знае какво, но има нещо.

Поздрави!

bodam

*
Re:Озвучително тяло ОТГ1-01 Hi-Fi Възстановяване
« Отговор #8 -: Октомври 10, 2016, 10:42:48 22:42 »
Искам да благодаря на всички съфорумци за радушното посрещане, а така също и на администратора на този сайт в лицето на Тошко, който ми оказа неоценима помощ и подкрепа по отношение на темата а така също и с един малък и много забавен инцидент  който възникна  около моето регистриране тук.

За озвучителните тела. Малко пояснение искам да добавя.
Обозначава ли са се така:
ОТГ- Озвучително Тяло Голямо  - ОТГ1-01, ОТГ1-02, ОТГ1-03 - съществувало ли е !!!
ОТС- Озвучително Тяло Средно
ОТМ- Озвучително Тяло Малко
по малките модели не съм ги проучвал, а и не са били в кръгозора на интересът ми.
По отношение на вида на кутията , затворен тип , бас рефлекс , екран и т.н.Основно предпочитанията ми се свеждат до затворения тип със всичките му предимства и недостатъци.Като смятам предимствата за повече пред недостатъците, но това само при самостоятено изработването на кутия по даден проект , там доста от грешките се компенсират от конструкцията.А заемат и много по малко място.
Басрефлексните конструкций са много капризни и не прощават грешки в изчисленията(или няма бас , или пък баса е бумтящ и в двата случая резултатът е гаден).Баса се разпростира само до зададената долна честота, и от там на долу нищо.При затворения  обем няма такова ограничение.Толкова накратичко за конструкцийте ,че темата е дългичка.
За филтрите и високоговоителите си прав  , но в случая , аз се придържам основно и максимално към оргиналът,макар че това не е точно така по отношение честотата на срез  на филтрите при ОТГ1-01 в оргинал е 2500Hz , докато при мен е по-висока  и е 3500Hz
Най вероятно по нататък ще сваля честотата на срез до 2500Hz за да го  чуя,но за сега остава така.
Относно Бас рефлексните конструкций не оставай с впечатление че не ги харесвам.
Напротив дори държа още един таен коз и ще ви зарадвам с още една кратка но интересна тема.Само да ми остане мъничко време и ще я драсна.

А сега ето и крайната  равносметка.След като тегля чертата,предполагам на всички ще е интересно да узнаят - проектът ми излезе цифром и словом,направо си ме е срам да ви я кажа толкова е малка.Всичко на всичко 205лв общо за двете ОТГ1-01
ето и разбивка по части и елементи:
за говорители ВК3013А              2х10лв покупка  и 2х25лв за ремонт
за кутий   ОТГ1-01                     2х10лв покупка
за говорители ВЛД40-8               2 х40лв покупка
за бобини на филтрите               4бр-25лв общо
за кондензатори на филтрите      10бр-10лв-общо
С това мисля че бях максимално изчерпателен но ако съм пропуснал нещо и ако има въпроси с удоволствие ще отговоря.

Неактивен Toshko

*
  • *****
  • 3941
    • Профил
Re:Озвучително тяло ОТГ1-01 Hi-Fi Възстановяване
« Отговор #9 -: Октомври 12, 2016, 11:49:13 11:49 »
Бас рефлекса не е лош при условие, че преди да го направиш си поиграеш със симулациите за да разбереш този говорител изобщо става ли за бас рефлекс. Има смисъл ако настройката е на 20-25 херца.
Пропуснал си лентичките.
Екран с хайфистки, даже хай енд говорители при това винтидж за студийни монитори няма как са стане. За сметка на това с евтини музикантски 15-ки и 18-ки става идеално.

Оригинала не е нещо изключително. По-скоро стечение на обстоятелствата, хай-енд английски говорители с кобалтови магнити в леко малък затворен обем с филтър на границата на едно към гьотере.
По-скоро филтъра трябваше да е симетричен Линквиц-Райли 4-ти ред, А кутията да бъде двойно по-голяма с няколко вида вата. Хубави кабели и качествени части на филтъра и кутията.
В оригинален вид тези колони са около една стъпка над най-лошото, което може да се направи с тези говорители.

Казвам това от позицията на човек, който разделя българското аудио на две части, първата е професор Иван Вълчев, който е взел лиценза на Дека Кели, доразвил е моделите и е създал школата, втората са всички останали, заводи, цехове и в това число и Попянев. Попянев няма добра репутация сред аудио инженерите и хората, които са го познавали. Казвали са ми, че дадена графика на АЧХ спокойно може да я е драснал на ръка докато е обядвал в стола на МЕИ.
С името Попянев и имената на разни цехове и заводи се спекулира от хора, които така си придават важност.
Разни разправят, че са правили 70℅ от проектите в книгите му... Ужас! И безумие! Там има такова нещо като две влд-та едно до друго за двойна мощност?!?!?!?!?!?!?! При което нали интерференциите от синфазно излъчване от две различни точки са брутални, остави диаграмата на излъчване, то и тоналния баланс става напълно не линеен.

Накратко, имаш най-доброто, кото можеш да подобриш още малко.
От българските говорители си заслужават още 4-5 модела, което никак не е малко...
Re:Озвучително тяло ОТГ1-01 Hi-Fi Възстановяване
« Отговор #10 -: Октомври 13, 2016, 11:28:15 11:28 »
Какво да кажа браво и им се наслаждавай щом те кефят. Аз преди време изпуснах такива на доста добра цена от една госпожа, която каза, че вече не се продават.  >:(

bodam

*
Re:Озвучително тяло ОТГ1-01 Hi-Fi Възстановяване
« Отговор #11 -: Октомври 14, 2016, 08:29:47 08:29 »
Благодаря за хубавите думи.Аз също пожелавам на всеки който иска и има желание,да успее да ги намери,купи и да ги чуе. Лентичките не съм го забравил , те са консуматив който не съм употребявал и вложил затова и не влизат в оформянето на крайната цена.Обаче да ,забравил съм да сложа цената на платките за филтрите и ......
Платка едностранно фолирана 40х60мм - 2х0,80ст.
Вата приблизително тегло 2х0,800г - подарък
Кабел 2х1кв.мм с дължина 2х5м - подарък
Неизбежните разходите за тинол,ток,транспорт и други ги слагаме в графа - Кеф цена няма. ;)
Като бюджет си бях поставил за цел да не надскачам таван на цена над 250лв....така че е постигнато.
Трябва да ви кажа че се нагледах и на търгашки изпълнения по сайтовете за продажба втора употреба където се спекулира с името и годината и се предлагат незнайно какви уникално вехти с още и по незайни параметри ,ремонти и интервенций колони  на космически цени, който аз не бих си купил по никакъв прдлог, а и не съветвам никой да го прави.Като примери ще дам едни трилентови Пайнер от 1971г за 1250лв внесени вчера?-каквото и да означава това. Вторият е с едни съветски Радиотехника S90-F чисто нови почти неупотребавани за 200лв, на въпросът ми към продавача какво означава това чисто Нови , след като от почти 30 години и повече те не се пройзвеждат.И и ....ми затвориха.
Видях много проекти направени с ВЛД40-8 и на всички филтрите им  без е изключение са с (Т-образен от трети ред 18дб на октава и 24дб.на октава с трасформатора в паралел) параметри и стойности напълно сходни(или с съвсем минимални разлики от или) с тези който съм дал.
Комбинацията от ВЛД40-8 и ВК3013А (ALNICO) e просто уникална като звучене и като чувствителност на ОТ(много над 92бд,по технически данни трябва да са над или равни на 94дб). При другите ОТ ми се налага да усилвам, а с тези ми се налага да намалявам - май ще са чудесни за лампов усилвател) добавям снимки с параметрите на говорителите.
Относно модовете, единствено бих пробвал да ги чуя с VLD12,VLD13 и то ако намеря 8 омовата им версия.
Ето този проект си заслужава да бъде разгледан
http://audiokarma.org/forums/index.php?threads/gamma-30-experiement.519108/
има доста опити , измервания и снимков матерял .Дори се използват измерванията от твойта тема -  ВКН 12211 / ВКН 12311 на Благоевград АД - Измервания
Gamma 100 е озвучителното тяло с 2та броя ВЛД.
Оставам с впечатлението че на запад нашите говорители са търсени, търсят и са на почит и уважение ,докато типично по българския ни манталитет тук се пренебрегват и оплюват изцяло.
Re:Озвучително тяло ОТГ1-01 Hi-Fi Възстановяване
« Отговор #12 -: Октомври 15, 2016, 04:22:56 16:22 »
Справил си се чудесно! За жалост и сайта на Високоговорители АД Благоевград и той вече не работи >:(
Re:Озвучително тяло ОТГ1-01 Hi-Fi Възстановяване
« Отговор #13 -: Октомври 18, 2016, 09:49:27 09:49 »
Ако може да ползвам темата на колегата, но от снощи вече и аз съм горд собственик на подобни във доста добро състояние.

Наистина са големички.

Както се вижда от снимката на единия басов говорител гънката е малко деформирана, но и двата си се движат съвсем нормално без никакви задирания.ВЛД-та са ремонтирани с "милка", лентичката на едното има някакво разкъсване. Колега би ли ми дал някакви координати на завода да си поръчам и аз лентички.