Здравей Гост

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Смяна на лентичката на ВЛД 13
« -: Ноември 08, 2016, 11:14:24 11:14 »
След като от известно време съм горд собственик на ВЛД 13, само че с лентички от шоколад милка. Реших да си поръчам от завода в Благоевград оригинални, излизат по около 4,70 лв на брой с доставката.

Страшно нежни са, не като тези от милката.
 И така разглобяваме, и виждаме, че си имат уплътнение между двете метални части.

Поне при мен гарнитурата не беше залепена изцяло, а само около клемите.

Сваляме старата лентичка.

Трябва много да се внимава с тези магнити от двете страни на лентичката, че много дърпат отвертката.
На тези лентички едната страна е непроводима. Неизпъната не успях да я премеря, но като я изпънах установих, че външната страна (както е навита) е проводимата, и тя трябва да стои нагоре откъм стягащите пластини.
https://www.vbox7.com/play:d2d4ae7d12
https://www.vbox7.com/play:8cd69ed26b
Измерих междуболтово разстояние 63 милиметра.

Обаче нещо греда, мерих пак междуболтовото си е толкова. Явно нещо съм объркал при прехвърлянето на размера. Но с втория опит на същата лентичка успях точно.

 Със една съвсем малка щета, вижда се на снимката. Както казах магнитите много дърпат отвертката, но като за първи път е добре.
Re: Смяна на лентичката на ВЛД 13
« Отговор #1 -: Юни 17, 2017, 12:08:59 00:08 »
не можа ли премериш точните размери на лентичката... По интересно е дебелината и материала на тази лентичка.
Re: Смяна на лентичката на ВЛД 13
« Отговор #2 -: Юни 20, 2017, 01:56:47 13:56 »
Можах, както се вижда от крайния резултат. За материал не мога да кажа, поръчани са от завода в Благоевград.
Re: Смяна на лентичката на ВЛД 13
« Отговор #3 -: Юли 16, 2017, 09:28:54 21:28 »
Браво за старанието. Бая парички си дал за тези лентички. Аз съм правил за Влд 40 от кондензаторното фолио- просто разваляш един руски кондензатор и го гофрираш с лентов кабел. При мен се получи. Я да ви питам, на клемите на Влд 0 Ома ли дава мултицета или 4, 8.
Re: Смяна на лентичката на ВЛД 13
« Отговор #4 -: Юли 21, 2017, 09:33:21 09:33 »
Вчера си поиграх с новите ми ВЛД 40.
Пристигнаха в що годе добър външен вид. Само пробвани преди години, но така пробвани, че лентичките и на двата са изгорели. Чак мрежичката отдолу е леко прогоряла. Като взех да развъртам месинговите винтчета на клемите единия вървеше много тегаво. Личеше си, че е навит накриво още в завода. По средата се отчупи главата на винта... Изтръпнах! реших, че най-добре да пробия с много тънко волфрам карбид свредло в останалата част от винта. Речено сторено... но като напънах с винтоверта и това нещо хлътна навътре... Чак след това се сетих, че отдолу има малка планка, която е залепен, и за която се хваща болта. Хубавото е, че тези ВЛД са с едни мустачета на клемички и всъщност от вторичната на трафчето до лентичката идва по кабелче, а не отдолу на клемите контакта, както е при някои други. Вчера оставих всичко така, за да не пипам изнервен... Днес съм намислил да вадя всичката синтетична вата от вътре, ще извадя това падналото парче и ще го мисля как да става. Всякакви съвети и снимков материал на ВЛД 40 отвътре ще са от полза.

Неактивен Toshko

*
  • *****
  • 5336
    • Профил
Re: Смяна на лентичката на ВЛД 13
« Отговор #5 -: Юли 21, 2017, 10:58:36 10:58 »
Ами ти снимай и ние ще снимаме.
По принцип ако успееш да сложиш метална мрежа под лентичката ще й повишиш топлинната устойчивост.
Купи си нови лентички от завода.
Ватата отзад според мен е без значение. Ако ще я сменяш, смения с вълна от животно с кухи косми на козината - има всякакви прежди по магазините. Вълната на ангорските зайци е куха. Вълната на овцете пък е с люспеста повърхност. Има много видове вълни. При всички положения за тези къси вълни ще е най-добре да е финна. Алпаката също е вълна с кухи влакна.
Също така има синтетика с кухи влакна и ако я замениш с плътна овча вълна всъщност ще влошиш поглъщането.

Тези говорители имат толкова добри характеристики, че не виждам как би могъл да ги подобриш на сляпо без тази дейност да е в рамките на сериозен научен проект. Разработвани са в анехоична камера от инженери въоръжени с B&K...

Според мен трябва да ги възстановиш в оригинален вид. Основната ти задача е лентичката да е максимално центрирана и по дълбочина да е точно посредата на дебелината на полюсните наставки на магнитната система.

Другото е да ги пускаш през много качествени филтри с хубави съвременни фолийни и/или керамични кондензатори и качествени бобини на въздушна сърцевина.
Re: Смяна на лентичката на ВЛД 13
« Отговор #6 -: Юли 21, 2017, 12:04:43 12:04 »
Мерси, че се включваш.

Ватата ще я извадя, за да намеря падналата планчица, в която се завинтва счупения месингов винт.
Иначе идеята ми е да ги възстановя във оригиналния им вид. Те са си в отличен вид, дори не са ползвани в озвучителни тела. Само са ги пробвали, но явно някой не е знаел какво прави и е скъсал лентичките. На едната даже си имаше една фабрична пластмасова тапа.
Честно казано нямам намерение да купувам фабрични лентички. Вече се погрижих да си набавя изключително фина лентичка от стар руски кондензатор, който разглобих.
Ще направя, колкото може повече снимки. Дето се казва едно показване е колкото 10000 приказки :). Искам да ги възстановя бавно и премислено - да си доставя максимално удоволствие от хобито. То ако ще да е само ремонт, имам 3 коли, за които да се грижа...

За филтрите имам доста материали. Събрал съм NOS кондензатори, руски са ми любимите. Имам си сантимент към някои работи...а и философията ми е такава, да не робувам на марки и прехвалени приказки. Посъбрал съм един шкаф с кондензатори МБГО, МБГЧ, КБГ-МН, МБМ, К-73-ХХ , имам доста и от подценяваните МПТ-96-ХХ, които никак не са лоши! Имам и разни древни изкопаеми по над 50 - 55 години, които все още са си в норма. Имам LCR метър, с който всичко проверявам. Някой кондензатори съм ги купувал от чисто колекционерски подтик :) т.е. никога няма да ги запоя, но пък нали това е хобито, някои неща са необясними. Имам DIY бобинарка за навиване на бобините и няколко вида емайлиран проводник от 0.5мм до 2.24мм диаметър.

Та да се върна към филтъра за ВЛД, правил съм експерименти с ВЛД 80 и различки кондензатори. МБГО не става за него според мен. За средните и ниските са страхотни иначе! Нооо руските К-73-16 - това е друго нещо. Нямам претенции за много добър слухар, но разликите към по-добро са твърде ясни, за да не се забележат.
Четвърти ред филтър или трети минимум. Още се чудя дали трябва да се вземе предвид намотката във трафа на ВЛД, т.е. филтъра е от три части извън ВЛД и последната индуктивност е самата намотка на трафа. не знам дали е правилно така да се гледа на нещата. Някой да сподели ако знае нещо по въпроса.

Апелирам за по-дейно участие към останалите съфорумци. Нека все да си каже болката, никой няма да бъде обесен, ако каже някоя глупост. Вижте ме мене, аз си ръся постоянно глупости :)
Re: Смяна на лентичката на ВЛД 13
« Отговор #7 -: Юли 21, 2017, 12:25:52 12:25 »
Ето го 53 годишния кондензатор, който беше в младежко здраве :) ще бъде трансформиран в лентички за ВЛД. Цаката е да се отреже лентичката преди да махна парафинираната хартия, защото после е супер нежен алуминия.
Re: Смяна на лентичката на ВЛД 13
« Отговор #8 -: Юли 21, 2017, 09:42:33 21:42 »
Процесинг...
Re: Смяна на лентичката на ВЛД 13
« Отговор #9 -: Юли 22, 2017, 09:48:23 09:48 »
Лентичка Diy
Re: Смяна на лентичката на ВЛД 13
« Отговор #10 -: Юли 29, 2017, 12:43:30 12:43 »
Ами добра работа, колко я опъваш лентичката. Аз моята я сложих просто там почти без никакъв опън.
Re: Смяна на лентичката на ВЛД 13
« Отговор #11 -: Юли 29, 2017, 11:07:24 23:07 »
Опъването мисля, че е най-удачно да се опитва с.... духане. Като подухнеш срещу монитаната лентичка не трябва да се огъва много.

Неактивен Toshko

*
  • *****
  • 5336
    • Профил
Re: Смяна на лентичката на ВЛД 13
« Отговор #12 -: Септември 05, 2019, 05:00:26 17:00 »
Имам може би 6 или 8 броя ВЛД-40 с хорни, имам някъде и от лентичките, които със Златко си купихме. Да взема да ги направя?  ;D
Какво да ги правя след това обаче?
Изкушавам се поне един чифт да направя с по-нагъната лента тип АМТ - air motion transformer. Дали обаче да не бъде нагъната по дължина? Другото за което си мисля е тънко полимерно фолио с най-добрия проводник: сребро. Ако много се заиграя мога да сменя и опроводяването и намотките на трансформатора със сребърни, среброто е евтино. Имам много як трилентов проект с 12211, 13100В и ВЛД-40, който представлява един огромен вълновод към който са свързани трите говорителя.
Re: Смяна на лентичката на ВЛД 13
« Отговор #13 -: Ноември 22, 2019, 08:51:47 20:51 »
Трансформаторът трябва да се пипа много внимателно. Мисля че намотките са от шина. Не съм ги отварял, Бони това ще стане някой ден, но някъде бях чел че са така направени. Със сигурност градчетата са заляти с восък или нещо подобно.