Здравей Гост

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Toshko

*
  • *****
  • 6567
    • Профил
Водородно почистване на двигател
« -: Февруари 17, 2017, 11:37:16 11:37 »
Тука сме с голям потенциал да стане страшен цирк!

https://en.wikipedia.org/wiki/Hydrogen

Според страницата за водорода, в газообразно състояние, при 0 градуса и атмосферно налягане той тежи 0.08988 грама за литър.
Следователно, 28x0.08988 прави няма и 2.52 грама на минута. Това при положение, че налягането е като на морското равнище, а то не е и че температурата е 0 градуса, а тя не е. При максимално подаване на водород, това прави 150 грама за час. При работа на празен ход на много икономичен дизел в добно настроение, това е най-много 1/4 от подаваното гориво, а в повечето случаи с дизели и бензини ще е 1/10-та или по-малко.

Като си отбележете, че отговора им е между 10 и 28 литра, тоест може да Ви подадат и под 1 грам на минута.

Двигател се чисти съвсем успешно, безплатно и по-бързо, като един държи 3000 оборота, а друг пръска вода с пулверизатор в смукателя, а ако е с турбо СЛЕД турбото. Не че и преди нещо ще му стане, но все пак. Форд Косуърт за Ескорт и Сиера има воден инжекцион на входа на турбото.
Можете да си купите спрей за почистване, който да изпръскате в двигателя докато работи. Вероятно така ще почистите смукателя по-добре, но не съм убеден, че разтворителя върши по-добра работа от водата за горивната камера и началото на изпускателната система.
Водородното почистване е многократно по-слаба версия на водното почистване практикувано от водачите на Москвич.
Можете също така с някаква парочистачка да подавате пара в двигателя, това работи още по-добре.

Внимание: водата се подава в двигателя с пулверизатор, а не на струя и по не повече от 200 милилитра в минута. Риска от воден удар е минимален, но съществува, особено ако наливате с шише в смукателя.
Когато пръскате със спрей за почистване двигателя може да започне да се дави и да не работи добре, повишете оборотите и намалете подаването на разтворител.
Правил съм го на повечето си коли и по двата начина. Може би има някакъв минимален ефект. При съмнения за оцапан интеркулер може да пръскате разтворител преди него.

Ама като цяло, излизайте да карате по магистралата със 130-140 с добавка от сорта на Редекс, Амсойл или Бардал.