Здравей Гост

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 4855
  • Профил
Премахване на ДПФ
« -: Март 08, 2017, 01:31:26 01:31 »
Премахване на ДПФ / Премахване на DPF (diesel particulate filter)

Оказа се, че родните майстори и това не могат да правят като хората.
Софтуерно махат дпф-а, няма грешка и еку-то не го търси. Избушват кутията на "гърнето", което съдържа DPF-а и я заваряват или направо я премахват и я заменят с резонатор или с парче тръба.

Всичко с изключение на софтуерната намеса е напълно погрешно.

Няма да посочвам кое е конкретното велико тунинг студио, което е повод за това разследване, защото те всички са ВЕЛИКИ, ооо, да! И всички са еднакво с извинение неграмотни. При оплакване, че високите нещо не са както преди отговарят, че нищо не може да се направи или, че си внушавате.

Малко предистория
Когато през 70-те се появяват първите системи за емисии те представляват пропусклива пита носител на химичните елементи предизвикващи очистващият каталитичен ефект. Обичайно тези елементи са благородни метари като платината например. Първоначално двигателите, изпускателните системи, науката и самите инженери не са адаптирани към тези нови елементи в изпускателната система, те създават рестрикция срещу потока на отработените от двигателя газове и съответно противоналягане. Противоналягането в следствие от рестрикцията първо разваля пълненето на двигателя и второ го кара да върши ненужна работа, така намалява едновременно и мощността и икономичността/ефективността.
***
Любопитен факт
Има изказване на Маргарет Тачър по повод законодателните промени за задължителни катализатори в обединеното кралство. Тачър констатира, че катализаторите повишават разхода, а следователно и емисиите на парниковия газ въглероден двуокис с 10% и намаляват мощността също с 10%. Желязната лейди също така казва, че с прецизно управление на горивните процеси могат да се постигнат същите нива на емисии като с катализатор само че без.
Очевидно Маргарет Тачър е против катализаторите.
***
Това обаче се отнася само за 70-те и 80-те
След това науката и инженерите не само че се научават да използват катализатори без това да се отразява на разхода или мощноста, те се научават как да извлекат полза от този нов елемент на изпускателната система.

Всичко е много просто, за да имате бърза и отчетлива реакция на командите на педала на газта що се отнася до изпускателната система Вие трябва: а. да изчакате да се ускорят газовете по тръбите след изпускателния колектор, или б. да прекъснете изпускателния колектор в съществена по обем кухина, където газовете от всеки изпускателен такт да се разширят създавайки отрицателна полу вълна пътуваща обратно към изпускателния колектор и постоянно изтичане през изхода от другата страна.
Така с малко оразмеряване и добавяне на достатъчно обем в кутиите на катализаторите, те не само че престанаха да бъдат рестрикция за дебитите за които двигателя е изчислен, ами позволиха да имаме още един полезен елемент в изпускателната система.
Същата е функцията на обединителя ври тръбните хедъри, същата е и функцията на Х-тръбата, както и на Н-тръбата. Това са елементи, които срещат отделната порция газове с по-голямо сечение където те се разширяват, налягането им пада и този процес изсмуква още газове създавайки обратна по знак вълна с обратна посока. Този процес се нарича изсмукване, може да сте го срещали като scavenging на английски.
Изпускателните хедъри имат и т.н. настроена дължина. Това е дължина, която съответства на определена скорост на звука в изгорелите газове и пътя който изминява от клапна до мястото на разширение - обединител на хедър, обем на катализатор или обем на спортно гърне на Форд Мустанг... -> Готови къстъм гърнета за Мустанг - Резултати
Ако разширителния обем е достатъчно близо, а отделните изпускателни тръби са с различни дължини, както са повечето фабрични системи, то имаме система настроена за всички честоти на работа, тоест за всички обороти. Понеже точката на разширение е близо, то феномена изсмукване или scavenging се появява за всички режими на работа.

Съвременните коли са по-мощни и по-икономични от всякога.
Много разпространено е мнението, че премахването на катализатора и/или ДПФ-а ще влоши работата на двигателя с печалба евентуално във високите обороти, което не е непременно баш така.
Поради големия брой опити, хората емпирично са достигнали до някакви изводи от сорта, че права тръба е най-зле, което не е непременно така и че резонатор или избушване и оставяне на кух корпус е по-добре, което също не е непременно така. Статистиката обаче показва, че в някакъв определен неизвестен процент от случаите има нещо такова и то е по-скоро така отколкото иначе.

Ето Ви конкретен казус: Ауди А6 - 2006-та година с 3.0ТДИ, на 300.000 километра, много поддържано. След избушване на ДПФ-а в "реномирано" тунинг студио, собственика прави следните констатации:
1. По-различен и по-гърлен звук;
2. Върви повече в ниските;
3. Върви по-малко във високите.

Както написах в началото, според гениалните тунери, а те всички са гениални, ооо, да!, нищо не може да се направи, колата е стара и няма такова нещо.

Да, ама не!

Работата е там, че за грамотен авто ентусиаст проблема е прозаичен.
Големия кух обем създава много добра среда за разширение при ниски обороти. Импулсите от газове са с по-малка честота и наличието на разширителна камера създава отчетливи отрицателни вълни, които изсмукват изгоревите газове.
По-гърленият звук, тоест кънтенето също е лесно обясним с наличието на кухина в изпускателната система.

Защо не върви във високи?
- Ами, когато DPF-а си е на мястото, входящата тръба стига до кухина с определен обем, която е добре динамично свързана с питата на филтъра. Тръбите имат това свойство, да се удължават виртуално 30-40 мм след края си, това важи както за малките тръбички през питата на ДПФ-а, така и за входящата тръба, така че ако кухината не е прекалено голяма, то тя свързва доста добре входящата тръба с питата на филтъра. Същото явление е конструирано от инженерите и в другия край, излизащите от филтъра газове попадат в задна кухина, която се изпразва през изходящата тръба назад към останалата част от изпускателната система.
По този начин потока е постоянен, стабилен и добре управляван и насочен.
Когато обаче гениалните тунери избушат ДПФ-а, целият му корпус вече представлява една голяма кухина в която газовете нахлуват и вече не излизат насочено през изхода, а изтичат.
Тоест, протича дифузна дезорганизация, надуване на обема, след това отново организация и сгъстяване за да напуснат обема, това са три повода за излишен разход на енергия и създаване на противоналягане.

Ето толкова просто е!

Какво е решението?
Също толкова просто, поставяне на тръба свързваща входа с изхода. Идеално тази тръба е надупчена в началото, за да се запази проектираната от инженерите на производителя дължина на тръбата водеща до разширителната камера и в края, за да им е по-лесно на газовете в обема да изтичат. Не е добре цялата тръба да е перфорирана, първо защото е излишно и второ, защото това създава съпротивление.

Какво им е на резонаторите? Малки са, натъпкани са с вата, тоест всъщност са още по-малки, даже с незначителен обем, освен това създават съпротивление защото са перфорирани целите отвътре. Просто не вършат работа като разширителен обем.

Какво им е на правите тръби? А на колите от 50-те какво им е? Прости са и не стават за нищо! Ни обем, ни звук, ни ниски, ни високи.

Изсмукващият ефект е за всички обороти, така че една права тръба не може да се съревновава с нещо умно поставено там от инженерите след 40 години еволюция и разработки! Както очевидно и гениалните тунинг ателиета, които са велики, ооо, да! не могат да се мерят с истинските инженери!

Неактивен bdd

*
 • *******
 • 553
  • Профил
Re: Премахване на ДПФ
« Отговор #1 -: Март 09, 2017, 02:55:58 14:55 »
Личното ми мнение е,че колата на твоя човек щом има повече сила в ниските,това е заради вече поотпушения ауспух и подобрено очистване на двигателя.А загубата на високите- заради големите вихри и съответно затапване на обема,където е бил филтъра,защото газовете влизат така,че директно се блъскат в стената отсреща и понеже вече няма клетки,които да ги направляват,започва голямо вихрене при разширението в обема,а времето за укротяването на вихрите в обема между две изпускания е намалено на високи честоти.Освен ако електрониката не следи нещо,което вече не вижда и така да скопява двигателя.Нека човека да отиде при някой,който се занимава с ауспуси и да му поставят пластини на мястото на филтъра или нещо подобно,което да направлява потока на разширените в обема газове,целта е да се намали турболенцията.Нещо подобно на филтъра,но без тапите на клетките,т.е. газовете да не минават от клетка в клетка,а да изтичат свободно насочени от пластините.Е,ако иска може и да направи имитация на филтър,сиреч преминаване на газовете от клетка в клетка.Прихващане на новия пълнеж с няколко заварки към корпуса ще елиминира пулсирането на "опаковката".
Намаленото съпротивление заради липсата на филтъра определено ще доведе и до по-големи амплитуди на пулсациите назад в изпускателната система,която няма да е предвидена за това.Вероятно имитацията на клетки и постигане на съпротивление,близко до оригиналното е най-добрия вариант.
« Последна редакция: Март 09, 2017, 03:23:39 15:23 от bdd »

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 4855
  • Профил
Re: Премахване на ДПФ
« Отговор #2 -: Март 09, 2017, 05:03:02 17:03 »
DPF-а е успешно премахнат софтуерно. Това е проверено в друг сервиз.
Точно вихрите са причината, колата има и дебитомер и сонди.
Собственика е опитен шофьор, ако причината беше обедняване щеше да хване както увеличената мощност малко преди пълна газ, така и че спира да върви на пълна газ. Всеки по-запален шофьор започва да си играе с педала на газта, когато усети, че с газ до дупка във  високи нещо не е наред.

Решението е тръба свързваща входа с изхода, която има перфорации в началото и в края.  Това е конфигурацията,  която едновременно ползва всички положителни ефекти от разширителния обем и от липсата на прегради. Това представляват и предните гърнета на мустанга ми.
Re: Премахване на ДПФ
« Отговор #3 -: Март 15, 2017, 10:24:07 10:24 »
Такова бе едно време и предното -първото гърне на жигулито . Празно гърне без прегради в което минава тръбата на цяло от край до край , перфорирана в началото и в края .  Предполагам че основна роля има обема на гърнето и дължината на тръбата .

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 4855
  • Профил
Re: Премахване на ДПФ
« Отговор #4 -: Март 15, 2017, 06:26:39 18:26 »
Да, обема и на какво разстояние от изпускателните клапани са първите перфорации, т.е. това е началната настройка. Вторите дупки също вършат много добра работа, защото пулсациите изтичат от там, а и минаващият поток изсмуква обема на гърнето.

Тоест, жигулите имат предно гърне обем с тръба, обаче великите тунери карат хората да карат с кухи гърнета супер модерни автомобили, които са 100 пъти по-добре конструирани от колите от 80-те, не говорим за жигули.

Завъртя ми се една идея, вторите перфорации да са в отделна камера свързана с първата с тръба, така можем да постигнем постоянно изсму7кване от първата по-голяма камера и да усилим ефекта.
Откакто ги направих тези неща на мустанга съм много убеден, че всичко това работи, когато е изпълнено грамотно. Това да ти върви колата в ниски е незаменимо! Даже мисля нови модели гърнета.

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 4855
  • Профил
Re: Премахване на ДПФ
« Отговор #5 -: Март 17, 2017, 12:01:08 12:01 »
Ето една схема на принципа на работа на заместващата тръба.

Нямаме отвори от край до край, защото оказват ненужно съпротивление.
Отворите "А" позволяват на газовете да пулсират в обема и задават точната дължина от главата до мястото на което се осъществяват scavenging ефектите.
Отворите "B" сигурно са ненужни, даже може да развалят ефекта.
Отворите "С" би трябвало да имат изсмукващ ефект и да разтоварват обема от налягането без да пречат.
Re: Премахване на ДПФ
« Отговор #6 -: Март 17, 2017, 06:39:33 18:39 »
Изглежда добре . Като хелмхолц резонатор ли ще го смяташ обема ? Може би трябва да се перфорира само в средата или нещо подобно .

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 4855
  • Профил
Re: Премахване на ДПФ
« Отговор #7 -: Април 10, 2017, 01:41:19 13:41 »
Обема на премахнатия филтър за твърди частици ще се използва в новата изпускателна система като резонатор за всички честоти. Тоест, само еластичност без приложена към нея маса.
Така на пулсациите на газове идващи от двигателя няма да ми се налага да вършат допълнителна работа за да се разширят в обема му.
Горните рисунки не представляват идеалния вариант обаче. Перфорациите в самото начало и в самият край ще позволяват пулсациите на обема да се разтоварват и в двете посоки, а ние искаме да фаворизираме по-еднопосочно изпразване на постъпващите в обема на DPF-а импулси от изгорели газове и на пулсациите на самият обем от който сме изхвърлили филтриращият елемент.

С две думи, първите перфорации трябва да бъдат 40-50 мм след началото на обема за да стане по-еднопосочно. Трябва да има само още едни перфорации буквално по границата със задната стена, които да улеснят изтичането.

Неактивен bdd

*
 • *******
 • 553
  • Профил
Re: Премахване на ДПФ
« Отговор #8 -: Април 10, 2017, 08:36:21 20:36 »
Най-голямо засмукване има,когато отворът не е перпендикулярен,а съпосочен на потока флуид.Така поне излиза според закона на Бернули.Така всъщност работи и системата на огромният "Еърбас",за да успее по най-бързия начин да си надуе евакуационната пързалка-струята в средата предизвиква засмукване и допълнителен поток,идващ отзад на струята.

Неактивен bdd

*
 • *******
 • 553
  • Профил
Re: Премахване на ДПФ
« Отговор #9 -: Април 17, 2017, 08:14:35 08:14 »
Ето го обяснено и от "Нешенъл жеографик":

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 4855
  • Профил
Re: Премахване на ДПФ
« Отговор #10 -: Април 18, 2017, 11:01:01 23:01 »
Такова е утройството на новите предни гърнета на мустанга, влиза тръба 60, малка искрогасителна част с вата, следва кухина и тръбата 60 спира няколко милиметра преди задната стена и сочи в средата на малко по-голяма тръба 63. http://penkiller.com/index.php/topic,1359.0.html
Очаква се да се изсмуква обема на гърнето за да е с възможно най-ниско налягане за следващият такт.