Здравей Гост

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Toshko

*
  • *****
  • 3941
    • Профил
Ще използвам или TB 871SC, или Визатон B80.
От последните статии на Мартин Кинг знаем, че т.н. Хорни в ниските честоти са всъщност трансмисионни линии.
Получава се хорна с обиколка на устата 100 см и дължина на линията 200 см. Тоест, 43 херца настройка на баса и 150 на устата. Може да се добави бас рефлекс посредата на 80 херца за разкош.

Неактивен Toshko

*
  • *****
  • 3941
    • Профил
Понеже ще правя малки кутии мисля да мина с 15 мм, като се изкушавам вътрешните прегради да ги направя от фазер. Ще помисля. Или от тънък шперплат. Може и всичко от 6 мм бреза...
С повечко лепило и една усилваща преграда надлъжно трябва да се получи достатъчно стабилно.
При толкова вътрешни прегради си мисля колко тънка може да бъде самата кутия. При малък говорител може да се нагъне много дълга линия в малко пространство.
При Sd на говорителя от няма и 39 см2, преградите могат да бъдат на по-малко от 14 мм една от друга при дебелина на външните стени от 15мм, което е много за малка кутия.
При дълбочина на кутията от 31 см и начало на нагъването 6 см навътре на 25 см могат да се поберат повече от 11 броя 6 мм прегради, което при височина от средно 19 см ще даде линия от 209 см към което трябва да прибавим още 31 см от дъното до отпред ими общо 240 см линия, което си е четвърт вълната на 35 херца...
Говорителя има резонанс от 110 херца, но и общият му качествен фактор е височък:
http://www.visaton.com/en/high_end/breitband/b80_8.html
При тази малка подвижна маса от 2.8 грама и оформлението в което ще го сложа е много възможно резонанса да падне сериозно.
Теглото на въздуха във "вълновода" ще бъде от порядъка на 3.255 грама, а знаем, че от него поне 60% ще се закачат към мембраната, това са 1.953 грама.
При 4.75 грама Mms резонанса пада на 60 херца... При относително висок Qts товаозначава, че можем спокойно да ползваме както дългата 35 херцова линия, така и допълнителен бас рефлекс на 63 херца така че да извадим съвсем сериозен бас като за едно бюро.

Има опасност от неравномерности, защото хорните дават сериозен буст на чувствителността от 12 дб, а некадърните такива поне 6, бас рефлекса също дава толкова, както и трансмисионната линия.
Работата е там, че ще имаме повдигане около 35 херца тип EBS - удължена бас полица, около 63 херца - бас рефлекс, който да държи мембраната около системния резонанс и нагоре някъде ще се включи т.н. хорна/вълновод. 99% съм сигурен, че всичко това няма да се прелее едно в друго плавно.
99% обаче съм сигурен, че това ще свири страхотно заради хубавия говорител и оформлението, което ще го разшири и подпомогне така че да покаже най-доброто от себе си.