Здравей Гост

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Stig

*
 • **
 • 82
  • Профил
Здравейте харесал съм си едно ТДА2616 което накратко изисква 20 волта захранващо напрежение може ли някой да ми обясни как става номера да с "подпре" LM317 с силов мосфет така че да може спокойно да храни интегралката.

Мерси предварително. :)

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 3945
  • Профил
Re: Захранване за ниско бюджетно стъпалце
« Отговор #1 -: Март 22, 2017, 05:26:26 17:26 »
http://www.ti.com/lit/ds/symlink/lm317.pdf
Това дава само 1.5 Ампера, ще ти стигнат ли?
В 8 ома едва ти стигат за 12 вата, а в 4 не ти стигат, защото амперите стават над 1.7.

Аз бих сложил 4 по една двойка с общи регулиращи резистори на канал.
Филтровите кондензатори бих ги смятал като за 100 вата, поне динамика да има нещото.

Какъв ще бъде този усилвател, че слабичък ми се вижда?

Допълнение: леле, 99 стотинки усилващият СТЕРЕО елемент, 50 стотинки 1.5 ампера захранване!?!?!?!?
ДОПЪЛНЕНИЕ: УЧАСТВАМ!
Има много варианти. Най-елементарното при такава ниска цена е пускане в паралел на много чипове за постигане на по-ниски изкривявания и покачване на динамиката.
По същият начин могат да се пуснат много регулатори за постигане на нужната сила на захранването.
Трябва да се обмислят и ваианти за мостово свързване, отделно усилване на отрицателната и положителната полу-вълни и т.н.
Има ли други толкова евтини чипове?
*******************************
Със сигурност го направи с 4 регулатора, повечко кондензатори и два чипа, като всеки е един канал с двата му канала пуснати в паралел. Ще стане много аудиофилско!

Тамън усилвател за този проект:
http://penkiller.com/index.php/topic,1657.0.html
Ще направим масивни медни радиатори и кутийка от брезов шперплат!

Темата ще я преместя в направи си сам, да знаеш!

Неактивен Stig

*
 • **
 • 82
  • Профил
Re: Захранване за ниско бюджетно стъпалце
« Отговор #4 -: Март 22, 2017, 07:53:44 19:53 »
Евтини чипове колкото искаш само някой да има време да ги реди в паралел вадят добри показатели.
Ето една бърза препратка до аудио форума дето са малко дървеняци там:https://bgaudioclub.org/showthread.php?11431-LM1875*28-%D0%B8%D0%BB%D0%B8-%D1%85%D0%B0%D0%B9-%D0%B5%D0%BD%D0%B4-%D0%BE%D1%82-%D0%B1%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%BA%D0%B0&highlight=1875
Като цяло моята идейка е за непретенциозно стъпало или както по моемо е кръстен проекта "Гаражно аудио" Като цяло ще си правя системка която да доволно силна в гаража.Основата е няква подарена ми уредба Soundmaster с ужасна интегралка на Sanyo вътре с мизерните 7w изходна мощност.Веднага обаче осъзнах че в корпуса на уредбичката има място за още стъпалца и като всеки тиинейджър търся бас веднага бутнах една Тда2050 на моно вярно с лошо захранване ама филтровите успяват да смогнат да не кляка трафчето при натоварване.Исканото от интегралата по-горе е да работи успоредно с Sanyo-то като на Sanyo-то му орежа напълно ниските честоти през тонкоректора и остане само за среди и високи.Като цяло това си е бюджетна идейка.Мога да кача някой друга снимка ако има желание.Мисля да развивам проекта тук на финала сигурно ще имаме 4.1 системка звучаща доволно в гаража ми.
А колкото до захранването колкото повече филтрови толкова повече имам 4 по 40 000 ама няма да стигаме чак до там.Иначе съм си харесал LM338 дето го дават до 5 ампера.Или ще навържа в паралел 4-5 LM317 Не искам да се увличам с преразход в тоя проект няма да се ползва често въпроса да уползотворя празната кутия на уредбичката а да забравих да спомена захранващия траф е предоволно силен 120 вата може няколко стъпалца да накича на него и няма да му е в тежест :)
« Последна редакция: Март 22, 2017, 08:57:19 20:57 от Stig »

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 3945
  • Профил
Re: Захранване за ниско бюджетно стъпалце
« Отговор #5 -: Март 23, 2017, 03:17:49 15:17 »
Еми това е, великите умове мислят еднакво. В случая с Лозеф е просто доказателство, че има ум.  ;D

Какво ще кажеш за споменатата схема на свързване - паралелно свързване на инвертирани и не инвертирани двойки, които да са в мостов режим. - разбра ме надявам се!

Ако искаш да направим нещо заедно, може да изберем и някой друг малко по-качествен чип от 3 лева...

По мои сметки с единични чипове за да са всеки два в паралел, след това двойките да са и в паралел с други двойки инвертирани и накрая да са в мостов режим трябват по 8 моно чипа на канал, т.е. общо 8 стерео чипа или 16 моно чипа.
Обаче съм виждал да правят и нещо друго, да трупат операционни усилватели един върху друг и това е крайното стъпало.
Обаче, може ли да попитам защо да се мъчим с чипове, като можем да го направим с транзистори? Един мощен транзистор е голям колкото един чип и струва колкото него...

Неактивен Stig

*
 • **
 • 82
  • Профил
Re: Захранване за ниско бюджетно стъпалце
« Отговор #6 -: Март 23, 2017, 06:32:47 18:32 »
Като цяло, с теб колега имаме тазлично виждане върху нещата.Аз директно ще взема този кит от елимекс http://www.elimex.bg/product/103820/kit-k176h-niskochestoten-usilvatel-2x30w-tda2616.html
Целта на проекта ми нискобюджетно, набързо, сглобен усилвател затова съм се насочил само към едно чипче, мисля че ще задоволи нуждите ми.Реално в къщата имам два почти 30 годишни Pioneer-а като единия захранва едни доста странни благоевградски колони а другия добрия стар респром в друга кутия.Този проект не го правя нито аудиофилски нито нищо просто нямам никаква музика в гаража и гледам да сглобя нещо набързо.А тръгна ли да правя нещо по-сериозно почти съм сигурен че то ще е "квази" просто ми харесва идеята да имаш 2х450 транзисторен макар че на много от купоните по-слабия Pioneer с по-големите благоевградски не е имал никакви проблеми с изключение че сменявах пищялки един път.
С интегралката по-горе ще с е боря през идната седмица когато и дойдат компонентите.Обещавам да кача мнение за нея но нищо не мога да кажа преди да я чуя.И така а за захранването измислих LM338 до 5 ампера с як радиатор а сигурно и активно охлаждане.Обещам снимки ще има и то богато мерси за идейките колега но все още не ми е в силите да правя чудеса с по 20 чипа малко по-напред във времето да но сега няма как да стане.

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 3945
  • Профил
Re: Захранване за ниско бюджетно стъпалце
« Отговор #7 -: Май 03, 2017, 01:18:18 13:18 »
При 50 стотинки до лев за чип, си длъжен да направиш серийно-паралелно свързване за да осмислиш начинанието. При което пак ще си останеш в супер ниско бюджетния клас. До колкото се образовах набързо, специално при евтините чипчета няма допълнително усложняване.
Вероятността да докараш реалистична динамика си заслужава. Още повече, че по мнение на специалисти по психоакустика, динамиката е нещото, което внушава най-голям реализъм във възпроизводството.

Давай да видим какво се е получило. Кита от линка вече го няма.