Здравей Гост

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Мега на газ
« -: Март 22, 2017, 11:45:29 23:45 »
Реших да опитам мегата как е на газ .
Колегата bdd ми писа и поствам тук част от описанието на монтажа
Най-съществената разлика между газта и бензина е,че докато при бензина със загряване на двигателя трябва да се намаля горивото,при газта е обратното-със загряването на двигателя,а от тук и на газта,трябва да се увеличава горивото.Температурата на газта към дюзите непрекъснато се изменя според товара и оборотите,т.е. според консумацията.Използва се входа на мегата за температура на въздуха да се настройва газта,към тоя вход се свързва датчика за температура на газта.Тоя датчик е най-добре да е монтиран малко преди газовата рейка.

Захранването на бензиновите и газовите дюзи става през реле,аз ползвам реле-превключвател,така е само едно реле-превключва подаването на "+" към дюзите.Бобината на релето се захранва с плюс от контактния ключ и се задейства чрез свързване към минуса на акумулатора (купето).Всички релета по системата газ/бензин се задействат чрез свързване към минуса.Имат поставен диод паралелно на бобините им,диодът е свързан наобратно към захранването на бобините,т.е. когато релето е захранено през диода не тече ток и когато се прекъсне захранването,токът на самоиндукция се разрежда през диода-така се гасят напреженията на самоиндукция при изключване на релето.
Датчика за водата се свързва към мегата чрез реле превключвател.Клемата на котвата на релето (общата клема на силовата верига на релето) се свързва към мегата.Другите две силови клеми се свързват: едната,която при изключено  реле има връзка с котвата е свързана към датчика за водата,а другата,която се свързва с котвата при включването на релето,се свързва към резистор (ползвам потенциометър 4,7кОм),който е свързан към минус.Работата на резистора е да имитира датчика на водата,когато си на газ.

Датчика за температура на газта се свързва чрез реле-превключвател.Клемата на котвата се свързва към извода на мегата за температура на въздуха.Когато релето не е включено,изводът му,който има връзка с котвата е свързва към резистор (потенциометър),който е свързан с минуса.А изводът,който при включено реле има връзка с котвата,се свързва към датчика за температура на газта.
Бобините на релетата са свързани паралелно и се свързват към минуса с един общ ключ.Към същия този ключ е свързан и извода на на мегата за превключване на таблиците,тъй като това превключване става чрез включване към минус. 

Така вече свързаните датчици и резистори работят така:
Когато не са задействани релетата,нормално затворените им контакти захранват бензиновите дюзи,отчита се водата чрез датчика за вода,а сигналът за температура на въздуха е съпротивлението на резистора (потенциометъра,работещ като реостат).Когато релетата се задействат при включването им към минус чрез ключа,те превключват и така вече се захранват газовите дюзи,сигналът за температура на водата е през резистора (потенциометъра),а датчикът за температура на газта вече е свързан към извода за температура на въздуха на мегата.Сиреч в таблицата за температура на въздуха ще виждаш температурата на газта и чрез тая таблица ще правиш корекции на газ.
Работата на резисторите е да фиксират постоянно положение на маркера,показващ температурата в таблиците.Ако ги няма резисторите тоя маркер ходи където си иска.Чрез промяна стойността на съпротивлението на резисторите може да се донастройват горивата,защото чрез тях лъжеш мегата за температурата и можеш да обогатяваш и намаляш горивото.Резисторът,който е към релето за водата влияе,на количеството впръсната газ.А резистора,който е към релето на въздуха (газта)-влияе на бензина.

Разбираш,че вече на бензин нямаш корекции по температура на въздуха.На газ нямаш корекции по температура на водата.Просто мегата няма двойни таблици за гориво и въздух.

Начертах и направих снимка на схемата на свързване на релетата и датчиците,но не знам как да я кача в това съобщение
Re: Мега на газ
« Отговор #1 -: Март 23, 2017, 12:00:30 00:00 »
До тука добре , обаче въпросите никнат .
При мен хардуерната конфигурация е за 2х3 високомни инжектора на бензин . Дори и високомните газови рейки да по 3 ома , тоест в паралел 2х3 ще ми претоварят мегата със сигурност .На бензин си ги кютам на 100% дюти сайкъл .
После , нещо не разбрах защо трябва да се слагат втори комплект резистори на водата въздуха и на газта ?
В момента изпарителя ми е в паралел с парното , температурата на водата е същата каквато и в изпарителя . Температура на газта в газовата рейка е напълно излишна , такъв датчик нямам и на стария ГИ и си работеше без него .
Практически газовия ГИ си работи по бензиновите времена и по диференциалното налягане на газта в изпарителя . С мегата това налягане не въши работа , доколкото разбирам се пуска една "твърда " карта при работа на газ , без корекция по температура на вода , на въздух , налягане на газта и т.н ?
Изобщо ползва ли се втора горивна карта за газта , или на същата карта с бензина се разменят датчици и чрез тях криво ляво се докарва някакъв режим ?
« Последна редакция: Март 23, 2017, 12:09:42 00:09 от турбината »

Неактивен bdd

*
 • *******
 • 537
  • Профил
Re: Мега на газ
« Отговор #2 -: Март 23, 2017, 09:41:04 09:41 »
Изпарителят си поддържа диференциално налягане,свързан си е към смукателя зад дросела и тук всичко си е както си е било преди.Газовите дюзи консумират много ток и имат по-голямо напрежение на самоиндукция,за това трябва да се комутират.Сиреч трябва да се захранват през мощни транзистори,управлявани от мегата.Бензиновите ти дюзи са на два канала,но с обща точка към плюс.Тази обща връзка ще предизвика едновременна работа на газовите дюзи независимо,че може да си задал "alternating" впръскване.За това захранването на всеки канал на бензиновите дюзи трябва да е през индивидуално реле.
Най-бавните газови дюзи реагират за около 5 мили секунди.Можеш да зададеш на мегата и 10 милисекунди да пуска постоянен ток към дюзите и след тези 10мс да почне да пуска правоъгълните импулси.Дютито е коефицента на запълване на импулса при подаване на правоъгълните импулси.Точните стойности избираш на проба грешка,търсиш стабилната работа на дюзите.Аз лично не ползвам дютито и три години нямам проблем с газовите дюзи.Разбира се най-добре е да се ползва дютито,защото ограничава големината на тока и загряването на газовите дюзи.
Резисторите,както казах и преди са за да не бяга маркера в таблиците за корекция по температура.Без тях при всяко включване на мегата отчетената температура ще е различна.Когато си на газ датчика за температура на газта си подава сигнал към мегата,а резистора на водата фиксира температура според съпротивлението си,без него отчетената температура на водата ще е произволна за мегата и при всяко палене ще бъде богата или бедна сместа на газ.
« Последна редакция: Март 25, 2017, 07:48:49 07:48 от bdd »

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 5795
  • Профил
Re: Мега на газ
« Отговор #3 -: Март 23, 2017, 10:26:32 10:26 »
Тоест, Турбината си е направил половин Джетроник към мегаскуирта.
Впечатляващо много R&D плод на сложно мислене!

Аз се чудя, като има два комплекта резистори, дали картите на водата и въздуха не могат да си останат динамични и в двата варианта и да се сменят само коригиращите резистори.

Също така, явно Ардуино скуирт наближава с пълна сила, защото тази платформа явно е слаба.

Неактивен bdd

*
 • *******
 • 537
  • Профил
Re: Мега на газ
« Отговор #4 -: Март 23, 2017, 10:40:49 10:40 »
Ако мегата имаше двойни таблици за водата и въздуха,кривата на корекцията в тях щеше да изглежда много различно.Корекциите на бензин са различни от тези на газ
Re: Мега на газ
« Отговор #5 -: Март 23, 2017, 06:05:33 18:05 »
Чета и не мога да го разбера това - защо ми е необходимо да слагам втори комплект датчици при положение че водата в момента си отчита текущата температура каквато е в изпарителя практически , и въздушния си отчита каквато е текущата на въздуха в колектора , тоест практически на газта в рейката ? Диференциалното налягане в изпарителя се мери с МАП сензор в оригиналното си изпълнение с ГИ , и това е много важно тъй като изпарителя не подава еднакво налягане а то се мени според товара и механичните възможности на изпарителя . При газ с мега , този параметър изобщо не се следи щото мегата няма какво да коригира по него . Мегата си има един мап и той си е за буста . Ако се ползват втори комплект резистори за датчици при газта , просто ще прескочим преходните режими в мегата - ще имаме една горивна карта на газ без корекция по температура настроена само по една температура - тази в момента на теста . Ако това е целта , то тогава как се държи мотора на практика понеже разликата в температурата при газ пък и на бензин е доста сериозна като влияние а в тоя случай се пренебрегва ?
Мегата има две горивни таблици , втората е с ниска резолюция и се препоръчва да се ползва примерно при режим с висок буст като превключва над определено налягане или ръчно по избор на потребителя .
Аз си го представях че газ със мега е това - втората горивна карта се ползва за газта , а инжектори към газова рейка се превключват с релета .
Тоше , мегата и мотроника си работят така 2х2 2х3 2х6 и т.н подаване на гориво . При мегата порцията гориво може да се раздели и на две или четири пръскания . При мен най добре става при 2 . И мегата и мотроника могат да пръскат едновременно на всички цилиндри - при мотроника това става когато загуби датчика за опознаване на цилиндъра  ;) Мегата управлява до 6 високоомни инжектора в паралел на канал . При ГИ къщо са спаралелени по три газови инжектора въпреки че ГИ има отделена верига за 6 инжектора . Управлението става с мосфет ключ който е с логическа комутация - 0-5 волта на входа . Хардуерно така е изпълнен ГИ .
Секвенциално пръскане или по точно управление на всеки инжектор има при последните меги , но аз не виждам какво толкова би променило това .
« Последна редакция: Март 23, 2017, 06:24:10 18:24 от турбината »

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 5795
  • Профил
Re: Мега на газ
« Отговор #6 -: Март 23, 2017, 06:34:13 18:34 »
Исках да кажа, ако въпросните коригиращи резистори станат двойно повече и при превключване сменяш само коригиращите резистори, но ползваш и двата датчика по предназначение.
Явно си му хванал цаката и така, но си представи да тръгне да ти прегрява колата на газ, ЕКУ-то няма да разбере да обогати или да намали буста.

Неактивен bdd

*
 • *******
 • 537
  • Профил
Re: Мега на газ
« Отговор #7 -: Март 23, 2017, 08:24:00 20:24 »
Не става дума за втори комплект датчици,датчика за водата си остава и се ползва,но само на бензин.Просто допълнително се слага датчик за температура на газта преди рейката.Температурата на газта в рейката се мени много: под буст температурата на газта може да падне под температурата на всмуквания въдух.В атмосферен режим,особено градско шофиране,температурата на газта е по-висока от тази на въздуха.Колкото по-малък е товара (консумацията на газ),толкова по-висока е температурата на газта за една и съща температура на водата.
Когато настройваш на газ,какво е диференциалното налягане при газта няма практическо значение,гледаш сместа и задаваш стойности в таблицата.И няма как иначе,както сам каза мегата не вижда диференциалното налягане.
Когато двигателя работи на бензин ползваш таблицата за температура на водата,т.е. топлинните корекции на бензина са само по температура на водата.
Когато се кара на газ,резистора фиксира маркера за температура в таблицата на водата,тая фиксация ти гарантира,че няма веднъж да виждаш температура -10гр. и друг път 60гр. вода.При -10гр. отчетена вода ще се получи обогатяване на газта,защото в таблицата на водата при -10гр. е зададено да се пуска повече проценти допълнително гориво,отколкото при 60гр.Резисторът застопорява стабилна една и съща фиксирана температура на водата всеки път,при всяко палене,което изолира случайностите тук.Газта се коригира топлинно само по температура на газта,като тая температура мегата си мисли,че е на въздуха.
При работа на бензин датчика на водата си отчита температурата на водата,но тъй като датчика на газта ще отчита температурата до която се е загрял от топлината под капака,ще се отчита променяща се температура,което ще променя горивото.Особено ако от газ превключиш на бензин.За това е и резистора тук,фиксира някаква температура на газта (въздух в "очите" на мегата),според която е настроен бензина.Използването на променлив резистор ти позволява да коригираш бензина,защото в таблицата на въздуха настройваш газта,но тая таблица влияе и на бензина.С резистора местиш маркера на температурата и така променяш обогатяването на бензина,не се налага да коригираш цялата вече настроена бензинова горивна таблица само защото си настройвал газта.
Първите горивна и авансова таблица са бензина,а вторите за газта.Ако искаш ползвай първите таблици за газта,а вторите за бензина,все тая.Така или иначе за всяко гориво си имаш отделни таблици.Но задължително бензина трябва да се коригира по вода.Причината е,че е по-капризен на студено,защото е течен и полепва по порта,а горивото на стартер зависи от температурата на водата.Газта на студено първоначално е изпарена,но проблема при нея е,че когато е студено двигателя пали и после изпарителя замръзва,което води до прокапване на течна газ в двигателя,което го дави и той ако не угасне,работи нестабилно и мирише много на газ.Аз мога да запаля на газ и двигателя работи безпроблемно до окло -2 градуса.Когато бях с газова плочка палех на газ и на -10гр.,но там налягането на газта в изпарителя беше 0,2 бара.

Ако ползваш ламбда контрол,ще имаш и много добър разход на гориво,особено извън градско.
« Последна редакция: Март 23, 2017, 09:05:02 21:05 от bdd »
Re: Мега на газ
« Отговор #8 -: Април 01, 2017, 08:45:53 20:45 »
Горе долу ми се избистри технологията , но смятам за доста куцо такова изпълнение в смисъл че газта си кюта на едни настройки а мегата смята нещо съвсем друго си , авансите примерно на газ ще са нещо едно към гьотере в общи линни . Вероятно щом е правено става . Газта с плочка смесител си влиза изпарена и готова , аз съм стар газаджия и преди съм слагал няколко такива газови на мои коли . С обикновено газово можеш да запалиш и на -10 , стига да ня я удавиш с газ при самото палене и после форсираш малко 1-2 минути и си работи . Но със ГИ това е почти невъзможно защото технологията е такава че газта се доизпарява в рейката и там при студен изпарител и рейка навлиза течна газ .
Мисля си дали няма да е добри пак да закача ГИ със мегата вече , или изобщо да не се занимавам с тая газ  ::)

Още не съм изкарал максимума от тая каляска , инжекторите ми са за 250 к.с , просто последните 2 години не пипам нищо освен смяна на масло .

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 5795
  • Профил
Re: Мега на газ
« Отговор #9 -: Април 01, 2017, 09:12:21 21:12 »
Всъщност, когато чувам за газов инжекцион, винаги разбирам, че става дума за течна фаза.
От това, което чета май течна фаза и газов инжекцион не са синоними?
Не се занимавай, карай с 5W-30 и 10W-30, гуми Гуд Иър, високотехнологично масло в трансмисията и синтетична грес в лагерите на главините.
Или просто карай нова кола и не мъчи турбо бегачката. Фиестата за 7 лева на ден силно ме изкушава за ходене на работа.
Re: Мега на газ
« Отговор #10 -: Април 02, 2017, 12:03:01 00:03 »
При газта има 4 типа смесообразуване .
1 Изпарител и смесител тип плочка където изпарената газ се засмуква от въздуха в колектора . Електромеханична система за управление .
2 Газов инжекцион където газта се дозира от компютър на база алгоритъм и смесообразуване непосредствено на клапана / входа на цилиндъра газта е с високо налягане 0.6 -1 бар
3 Течна фаза , компютър алгоритъм , газови инжектори на мястото на бензиновите , или директно впръскване в цилиндъра на течната фаза . Газта е с много високо налягане с отделна помпа .
4 газодизел - изпарител и дозиране подобно на позиция 1 , с разликата че се пуска 20-30% нафта за да има запалване иначе само на газ не става .
Всъщност течна фаза има при всички , но освен при впръсването директно на течна фаза без изпарител редуктор не се ползва при другите методи .
5 Алтернативни методи които не са ми известни за момента  :)

Неактивен bdd

*
 • *******
 • 537
  • Профил
Re: Мега на газ
« Отговор #11 -: Април 02, 2017, 08:59:41 08:59 »
Горе долу ми се избистри технологията , но смятам за доста куцо такова изпълнение в смисъл че газта си кюта на едни настройки а мегата смята нещо съвсем друго си , авансите примерно на газ ще са нещо едно към гьотере в общи линни

Мегата прави корекции на горивото и аванса само по температурата на въздух и вода,евентуално може да коригира гориво и по обороти според програмата си,както е при мен.Това може и според тия й възможности правиш настройки.Диференциално налягане не вижда,но и колко бензинови коли имат заводски компютри,които коригират по диференциално налягане,което е различно от абсолютното в рейката.В момента по-скоро наблягат на температура на горивото.
При едно и също налягане,дори и диференциално,газовете имат различна плътност,от тук и тегло,в обема в който се намират.Сиреч промяната на температурата на газта в рейката води до промяна на количеството впръснато гориво.И то до голяма промяна,която зависи изключително много от консумацията.Температурата на водата е по-скоро критерий до колко гореща или студена ще бъде газта,при различна консумация.За това за да се следи температурата се ползва таблицата на въздуха,когато мегата се ползва и за бензин,и за газ.Няма как иначе,възможностите й са ограничени.

Ако твоя газов компютър не ползва датчик за температура на газта,вероятно разчита много на ламбда сондата.Диференциалното налягане със сигурност се ползва за корекция на времената на дюзите,но ще да е само колкото да коменсира спада на налягане,не и на промененото тегло в следствие на променената температура.
Без проблем може да си ползваш газовия компютър с мегата,авансите ще са такива,каквито ги настроиш.Направи ги като бензиновите,само на празен ход и ниски обороти ги направи според нуждата за стабилна работа на мотора.Няма да са много различни от тези на бензин.Газовия компютър има предимството да си управлява дюзите по-адекватно от мегата.
Re: Мега на газ
« Отговор #12 -: Април 02, 2017, 09:34:32 09:34 »
Какви са резултатите при теб колега ? На какъв мотор и какъв е разхода при такова монтиране ?

Неактивен bdd

*
 • *******
 • 537
  • Профил
Re: Мега на газ
« Отговор #13 -: Април 02, 2017, 11:33:57 11:33 »
Опел астра ц20не,с малко предварение на разпределителния вал.Разход на газ извънградско с 90км/ч на 4-та предавка 7-7.5л/100км,а на 5-та 8л/100км.При 120км/ч на 5-та гори 7.5-8л/100,а на 140км/ч яде 10-11 литра на сто.Доста разлика между 120 и 140км/ч.,което ме съмнява,че прясна смес излиза през ауспуха и ламбда корекцията обогатява заради повечето кислород.
Това са минималните ми разходи на газ,има моменти,в които разходът е с един-два литра нагоре и понеже на ламбда дисплея виждам едни и същи смеси,явно качеството на газта е много различно.

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 5795
  • Профил
Re: Мега на газ
« Отговор #14 -: Април 02, 2017, 12:46:51 12:46 »
Мисля, че трябва да прегледате това:
http://ford.bg/view_text_mp.php?id=5216#.WODGvTG0kj8

Цитат
С легендарното Ford окачване, удоволствие от шофирането и технологии от бъдещето като управление с глас, Fiesta закономерно е най-продаваният малък автомобил в Европа за 2012, 2013, 2014 и 2015 година.

Ford Fiesta 5 вр. 1.25 Duratec 82 к.с.

Мощност 82 к.с.
Макс. въртящ момент 114 Нм
Ускорение 0-100 км/ч – 13.3 сек.
Максимална скорост 168 км/ч
Среден разход на гориво – 5.2 л/100 км.
СО2 емисии – 124 г/км
Цена: 23 400 лв. с ДДС

Само сега за 19 900 лв. с ДДС с бонус 3500 лв. !

Примерна лизингова схема:

Начална вноска: 20% = 3980 лв. и 59 вноски по
207.32 лв./30 = 6.91 лв / ден.
За различни лизингови условия, моля обърнете се към най-близкия ви Ford дилър.

Оборудване:

Радио CD/MP3 с 6 тонколони, управление от волана и USB порт
Всички електронни системи за безопасност
7 въздушни възглавници
Предни ел. стъкла и огледала
Климатична инсталация с поленов филтър
Пътен компютър с показания за среден и моментен разход, скорост, външна температура
Регулиране на шофьорската седалка по височина
Система MyKey за индивидуално програмиране на характеристиките за безопасност на съотв. ключ
ECOmode система за следене на навиците на шофиране и обучване на водача в икономичен стил
Дневни светлини
15” стоманени джанти с гуми 195/50R15
Система за следене на налягането в гумите
Централно заключване с дистанционно управление и сгъваем ключ
Ръкохватки на вратите в цвета на купето
Волан с кожена тапицерия

Има с разход 3.7/100, а най-евтината е с 4.2/100.
Като обеми в купето има 99% шанс фиестата да е по-просторна и от Астра и от Е34-ка... съдейки по Шкода Фабия...