Здравей Гост

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Toshko

*
  • *****
  • 4318
    • Профил
Живеем в комунизъм
« -: Март 28, 2017, 12:22:56 00:22 »
Живеем в комунизъм, при това не от вчера и за в бъдеще ще ставаме все по-големи комунисти.

Какво всъщност е комунизма? Ами фашизма? Либерализъм? Неолиберализъм?

Заради ленинизма, което е диктатура, култ, авторитаризъм, планова икономика и някакви елементи на декларативна идеология хората са свикнали да мислят за комунизма като за съветския режим. Комунизма обаче не е това.
Комунизъм е обществена собственост на средствата за производство. От тази гледна точка всяка държава, която преразпределя по-голямата част от това, което произвежда е комунистическа.
България, както и редица други европейски държави чрез косвени и преки данъци преразпределят повече от половината БВП, който техните субекти създават.
Ето защо, такива държави са по-скоро с обществена собственост върху средствата за производство или иначе казано комунистически.
Да, стопанската инициатива е свободна. Да, управляващите се избират демократично чрез честни избори. Да икономиката е пазарна, а не планова. Да, има върховенство на закона и той е еднакъв за всички.
И какво от това? Всички тези права и свободи на народите на тези държави са прекрасна украса на комунизма.
Като отчетем, че политическите елити все повече се капсуловат можем да видим в това същият инстинкт за запазване на властта като на болшевиките изградили съветската комунистическа партия. Същият инстинкт за запазване на властта, който се поражда у всеки политически елит.

Може би е време да поставим граница между либералната и комунистическата държава именно по признак дали по-голямата част от произведеното се преразпределя през бюджета на държавата.
Какво като имаш свободен достъп до капитали, пазари и инициатива, когато ти вземат повечето произведено, това, което ти оставят е възнаграждението за проявените инициатива и ефективност.
Ами засилващата се разлика между доходите на висшата интелигенция и собствениците на средствата за производство? Докато през 60-те и 70-те в САЩ един инженер на висока позиция е вземал около 300.000 долара, днес същите инженери имат незначително по-високи доходи. Докато изпълнителните директори по онова време са вземали по милион годишно, днес на същите позиции възнагражденията достигат до 100 милиона долара. Проверете с ключ например middle class incomes gap. Много лесно излизат такива проучвания от авторитетни американски медии. В Европа става същото.
Това ни доближава до фашизма при който има йерархична структура в която се подреждаш по ранг и авторитет.
Либералните ценности които Европа декларира са равенство, законност, пазарна икономика и неолиберализъм. Проблемът, е че леко позамогналите се работници спират да се интересуват и много бързо дори базови понятие, като тези които използвам тук им стават чужди. Когато идеите станат непонятни за избирателите политиците започват да печелят избори като ги подкупват с нови и нови придобивки - това е начинът по който Гърция натрупа дългът си и фалира. Освен това, по-неопитните членове се нуждаят и от повече грижи, което още повече засилва нуждата от бюджетни разходи.
Големите индустриалци при такива условия стават достатъчно влиятелни за да получат своето място в йерархична структура, която им дава достъп до вземане на решения на ниво на което декларативно устройството на обществото не им го позволява.

Всичко това са обществени процеси, които непрекъснато текат един против друг. Въпросът е да си даваме сметка какво се случва.
Трябва винаги да знаем коя е най-изгодната идеология с оглед на съвременното състояние на обществените отношения и технологиите.
За сега най-изгодно е да имаме демократично либерално управление, законност и пазарна икономика, като обаче преразпределяме изветна разумно голяма част за социални нужди. Това е неолиберализъм.

Ние обаче живеем във фактически не прогласен комунизъм, защото разпределяме по-голямата част от произведеното почти по равно. Обществените услуги като пътища, здравеопазване, полиция, съд, армия, социално подпомагане, електронно правителство, различните ведомства и т.н. са еднакви и равни за всички.

it's true!