Здравей Гост

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Какво мислите за exhaust cut-uot системите
« -: Март 30, 2017, 05:23:19 17:23 »
Привет,
Т.к. на запад хората ги ползват от десетилетия, а тук някой чул-недочул, ми се иска да заформим една дискусия за въпросните клапи, конкретно моето питане е какво мислите за 3" даунпайп с клапа още на втория завой, тоест където от вертикална тръбата завива по хоризонтала, за да тръгне назад към кат-а, като разстояние това са около 50см от изхода на турбината, като малко след нея има преходник към стоковата генерация. Естествено идеята е минимум рестрикция при отворена клапа, и максимум тишина при затворена такава.
Как ви се струва идеята, разбира се конкретното питане е за турбо автомобил, но би ми било интересно да се обсъждат и +/- при атмосферни мотори.

Неактивен bdd

*
 • *******
 • 553
  • Профил
Re: Какво мислите за exhaust cut-uot системите
« Отговор #1 -: Март 31, 2017, 09:50:56 09:50 »
идеята е минимум рестрикция при отворена клапа, и максимум тишина при затворена такава.

За тази ти цел клапата трябва да е в гърнето най-отзад.
« Последна редакция: Март 31, 2017, 10:07:48 10:07 от bdd »
Re: Какво мислите за exhaust cut-uot системите
« Отговор #2 -: Март 31, 2017, 12:38:36 12:38 »
Не ме кефи идеята, плюс това трябва да се прави цяла генерация на ново, което никак не е евтино, и на всичкото отгоре пак има повече рестрикция, т.к. има немалко завои. Идеята е отворена клапа - газовете изминават 50тина см. при минимално съпротивление и излизат в атмосферата, затворена клапа - след даунпайпа се свързваме със стоковата безшумна  и еко-екипирана генерация.
Клапата ще е boost activated - да речем на 0.8 бара, това ще елиминира загубата в ниските заради твърде отворения тракт.

Неактивен bdd

*
 • *******
 • 553
  • Профил
Re: Какво мислите за exhaust cut-uot системите
« Отговор #3 -: Март 31, 2017, 02:56:56 14:56 »
Аха,схванах какво имаш предвид.
Искаш под буст изгорелите газове да излизат през разклонение с клапа.Самата клапа един вид отваря и затваря заводския ауспух в началото,газовете излизат безпрепятствено по страничен път под буст.Отвори ли клапата шума ще е много силен.
Re: Какво мислите за exhaust cut-uot системите
« Отговор #4 -: Март 31, 2017, 06:21:41 18:21 »
Точно това ми е идеята, шума не ме притеснява, така или иначе когато карам нормално, изобщо не достигам до 0.8 буст. Плюс е, че с обикновен буст контролер "кранче" може да се настройва на колко, и дали изобщо да отваря въпросната клапа. Според прочетеното, при обикновен кътаут (отворено - затворено) трябват две различни настройки на ЕКУ-то, докато при варианта, който искам аз, това не е нужно. Имаше едно време в мунинг  форума едно BMW около 500к.с. и собственика направи рънове със 76мм правопоточна генерация, и след това със къса тръба, която излизаше зад предната гума, разликите бяха доста големи - 40-50 коня, и няколкостотин оборота по-ранно развъртане на турбината. Така или иначе съм се захванал вече с този проект, ще разберем емпирично заслужава ли си или не.

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 4877
  • Профил
Re: Какво мислите за exhaust cut-uot системите
« Отговор #5 -: Април 01, 2017, 08:58:23 08:58 »
Все още не съм виждал система с такава клапа, която и в двете си състояния да не е по-зле от система без клапа.
Не случайно производителите го правят със задно гърне. Може да се направи същото с предно гърне с хелмхолцов резонатор в стил тойотата ми, клапата да отваря обема на резонатора.

Както доказах на практика, човек може евтино да си направи тихо и напълно не рестриктивно задно гърне, което вади звук само когато даваш повече газ. 105 лева без ДДС: http://penkiller.com/index.php/topic,1359.msg11209.html#msg11209

Колко е добре за не състезателни цели изпускателната ти система да е дълга 55 см също е доста спорен въпрос.

Пародийността на системите с клапа, особено когато тя е сложена перпендикулярно на изходящата тръба, е че първо вдига зверски шум и второ от нея не излизат никакви газове, защото смуче въздух от околната среда! Това е принципа на екстрактора или на Вентури. Просто отвор перпендикулярно на поток имуче, а не изкарва нищо. Обикновенно налягането в изпускателната система до колкото го има е нищожно и не достига и 0.1 бара.

По-скоро дай да помислим как да ти направим хубава изпускателна система.
Видя ли тази тема: http://penkiller.com/index.php/topic,1670.0.html
И тази също: http://penkiller.com/index.php/topic,425.0.html

Прилагам и две рисунки.
Re: Какво мислите за exhaust cut-uot системите
« Отговор #6 -: Април 01, 2017, 03:37:44 15:37 »
Привет,
Да, видях темите, също както и повечето други в раздела, като цяло моя даунпайп ще има доста общо с предложената оптимизация, като напредна по него ще кача снимки, за момента интересен е само началния преход от турбината към 3“:


От който преходник става ясно, че турбината ми е с кръгъл изход, и варианта с отделна тръба за гейта е невъзможен. Клапата няма да е перпендикулярна, а напротив - точно на сгъвката на коляното ще продължава потока надолу към земята (представете си, че вместо коляно се ползва Т, нещо такова ще се получи), тоест ще се избегне напълно Вентури ефекта.
Пак повтарям, тази клапа ще отваря само при фул буст - нещо, което не ми се случва при нормално ежедневно каране, така че и шума не е фактор. Карал съм поне две коли с хубави, оригинални спортни генерации за модела, но пак са били една идея по-шумни от това, което се търси като резултат сега на тази кола. На всичкото отгоре, има доста клипове на дино тестове на турбо автомобили с кътаут и дори заводски настройки, и разликата в мощността и в лага никак не е малка. Да, съгласен съм че най-вероятно и с много добре изчислена изпускателна с-ма ефекта сигурно ще е същия, но честно казано това ще ми отнеме повече време, нерви и пари отколкото ми се иска.

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 4877
  • Профил
Re: Какво мислите за exhaust cut-uot системите
« Отговор #7 -: Април 01, 2017, 08:32:16 20:32 »
Супер звучи. Защо конуса не започва от самия край на турбината?
Един приятел сега ще си прави изходяща тръба, която след като бъде заварена ще бъде стругована заедно с турбината за да има непрекъснат конус от края на лопатките до максималния диаметър на изходящата тръба.

Не коментирах това с 50-те коня разлика. Това е брутално, при 400 коня, означава подобрение с 12% на пълненето. Въпроса е, колко е било преди и колко след? Всяка прилична турбо кола има пълнене от порядъка на 80% няма накъде по-зле. 75% да е. Тоест двигателя да има естествени 90% пълнене - т.е. 4 клапана на цилиндър и прилични валове и сетъп и да му направят такива гърнета, че да падне под нивото на турбо Лада? Защо не? Ама ефекта не се дължи на клапата.

Това, което аз съм чувал за тези клапи, е че се разпадат доста бързо, особено пък в такава позиция просто ще се скапе за 500 километра. Поне според това, което са ми казвали. Поне направи дизайна такъв, че клапата да не е директно на пътя на газовете, когато е затворена. Тогава пък ще направиш джоб, който ще прави вихри и ще резонира. Тегаво.

Щом ти е мерак, прави го и давай резултатите, но обективно за да знаят другите хора за какво става въпрос.
Re: Какво мислите за exhaust cut-uot системите
« Отговор #8 -: Април 03, 2017, 09:46:11 09:46 »
Относно преходника - така се налага поради мястото, където се монтира, според мен пак е в пъти по-добре от заводската версия, наистина конус от самите лопатки звучи чудесно, но при моя тип турбина е невъзможно, ето как изглежда изхода, за да добиете представа:
.
После, за надеждността на клапата, нека обясня - като цяло има три вида на задействане:
Първите са с електрически мотор - тук ясно, че може би има надеждни, но със сигурност цената им би била УАУ. Освен надеждността, при тях не ми харесва и това, че времето за отваряне/затваряне е няколко секунди, което не ме устройва, и последния негатив - трябва си различна ЕКУ настройка за отворено/затворено. Ето примерна снимка:

Втори вид - чиста механика - лост или жило - тези са най-надеждни, но имат негативите на тези по-горе, плюс не мога да си представя в съвременен автомобил да дърпам нещо като смукач на лада, или още по-зле - да залягам под колата. Ето примерна снимка:

Третия вид, и този който съм избрал аз са със задействане чрез актуатор - същия като за уейстгейт, има два вида - с команда по налягане и по вакуум, и два подвида - нормално отворени и нормално затворени. Тук негативи не виждам, а и надеждността ми се струва абсолютно на ниво - не виждам какво би могло да се "разпадне" Естествено аз ползвам НЗ с команда по налягане - мога да сложа едно кранче бустконтролер, и така да си избирам на колко, и дали изобщо да отваря клапата. Доста важно е да избера определена стойност, и след това да ремапна колата, като след това не променям тази стойност, не че е кой-знае какъв дерт, но AFR обеднява с малко при отворена клапа, а ние не искаме разни непредвидени промени. Ето примерна снимка:

И накрая за педесетте коня разлика - ако си спомняте имаше едно време един тип ludiagsm, е, за неговото беемве ставаше дума, много време търсих въпросната тема да я постна, но явно с годините материала се затрива, та при него случая мисля беше права генерация 76мм с крайно проходно, сравнена с къса права тръба излизаща зад предната гума, просто ги сменяше, нямаше клапа при него, но разликата при ръновете беше действително ок. 50 к.с.
Ето няколко теми с дино графики за размисъл:
http://legacygt.com/forums/showthread.php/electric-exhaust-cutout-installed-w-pics-best-both-worldsi-163580.html?s=d2172072463875f6536dfa20815f161f&
https://forums.nasioc.com/forums/showthread.php?t=1137753
Дори за атмосферка:
http://honda-tech.com/forums/all-motor-naturally-aspirated-44/buddy-club-spec-iv-dyno-w-exhaust-cutout-1681999/
Поздрави!!!

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 4877
  • Профил
Re: Какво мислите за exhaust cut-uot системите
« Отговор #9 -: Април 03, 2017, 01:00:42 13:00 »
Това лице само е документирало компетентността си, щом е успяло да направи ф76 система, която сваля 50 коня!

На клапата, която искаш да ползваш могат и ще й се разбият втулките и ще започнат да дрънкат, след това ще започне да й заклинва пеперудата и накрая ще се разпадне. В тази позиция в самолетните двигатели, където температурите са аналогични използват кухи детайли с принудително въздушно охлаждане.

Сетих се какво е това турбо, Т3 0.48 в по-луксозната разновидност?

Каква ти е системата, че мислиш, че е рестриктивна?
Направи си хубав даунпайп, ако ти е много зор му добави и един хелмхолцов компенсатор. И ако много те сърби може да помислим и за такъв преди турбото закачен на изпускателния колектор. Така ще намалиш пулсациите и ще използваш системата по-голям процент от времето.
Re: Какво мислите за exhaust cut-uot системите
« Отговор #10 -: Април 03, 2017, 02:39:51 14:39 »
 ;D Не зная за лицето, просто споделям прочетеното/видяното, лично според моите виждания, колкото по-ниско е налягането след турбинните лопатки, даже по-точно казано - колкото е по-голяма разликата в наляганията от двете страни на турбинната перка, толкова по-лесно и бързо би се развъртяла тя. Това ще разберем когато стане готов и монтиран пайпа, дори да нямам възможност за дино, най-малкото ще направя логове на ускоренията преди и след монтажа, още преди да съм направил ремап, за да видим ще има ли, и какви ще са разликите.
Относно клапата - според мен ще надживее доста други детайли по колата, най малкото правя аналогия с втулката (една) на гейта на турбото, ами там има по-висока температура и по-високо налягане, но да си чул за разбита втулка на гейт? Доста съм изчел за тия клапи, като цяло проблема им е 99% в китайското ел. моторче. И тук ще разберем като я монтирам и покарам, ако дефектира в рамките на една година обещавам публично извинение, и показно да я изскубна и хвърля от моста на Витиня.
За турбото позна 0,48, само че е Т25, като малко по-напред във времето ще бъде заменено с TD04 19T.
Сегашната ми система е малко под 2.5", катализатор, средно гърне и крайно гърне и доста завои, ето я насипна (крадена снимка):

Която си е ОК за стоковите нива на мощност, максимум до stage1, но нагоре предизвиква зверски ЕГТ, а историята познава и разцъфнали задни гърнета при stage2. Клапата ще стои на завоя след малката мека връзчица на даунпайпа (разбира се там ще са колена 3" вътрешно).
Аз пайпа си го правя, но като цяло там има място само за него и толкоз, преди турбината също няма място със стоковия хедър, който за сега няма да се пипа със сигурност. То дори за по-голяма турбина вариантите са малко, освен ако не се махне климатика, което ще стане само през трупа ми.
Та така, чакам само клапата, давам за заварки и сглобявам, то ще си покаже какво-що.
« Последна редакция: Април 03, 2017, 03:33:57 15:33 от Toshko »

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 4877
  • Профил
Re: Какво мислите за exhaust cut-uot системите
« Отговор #11 -: Април 03, 2017, 03:38:06 15:38 »
Е как да не сме виждали разбити гейтове? Виждал съм при това много.
Гейта не е направо срещу потока от газове и не го натискат директно и това не е случайно.
Нищо де, вземи някакви мерки за постоянно охлаждане, защото по магистралата може и да се завари.

Иначе успех и също ми е много интересно какво ще стане.

Неактивен jakiro

*
 • ****
 • 266
  • Профил
Re: Какво мислите за exhaust cut-uot системите
« Отговор #12 -: Април 03, 2017, 07:21:29 19:21 »
Такъв тип клапа съм правил преди време, като клапата се притеснявах че ако лагерува оста в лагери няма изкарат дълго и сложих бронзови втулки.Сглобих въпросната джаджа дали имаше и 1000км втулките или от температурните разширения или от самата жега бяха започнали да се рушат и издишаше покрай тях и започна да шуми в затворено състояние и накрая собственика просто си купи кряйно гърне с клапа.От този тип тва е на бмв м5 ф10

Неактивен jakiro

*
 • ****
 • 266
  • Профил
Re: Какво мислите за exhaust cut-uot системите
« Отговор #13 -: Април 03, 2017, 07:28:35 19:28 »
Сега се сетих ямаха ползват на доста модели подобен тип система екзъп но много хора се оплакват че не им работят клапите и ги скопяват.
Re: Какво мислите за exhaust cut-uot системите
« Отговор #14 -: Април 04, 2017, 04:31:18 16:31 »
Виждал съм RS4 с такава клапа, но беше на задното гърне. На празен ход пушеше само през единия ауспух.