Здравей Гост

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Закаляване на стомана
« -: Април 02, 2017, 12:25:13 00:25 »
Пускам тази тема за да коментираме при желание методите приложими в домашни условия за термична обработка на стоманите . Аз лично имам опит само с такива DIY методи , ако има хора с интереси по материята още по-добре . Основното което трябва да се уточни че говорим само за стомани , във всичките си разновидности на инструментални , легирани , специални , неръждаеми и т.н .
Разбира се шаманството изисква малко теоретична подготовка . Но за начало трябва да се каже че почти всяка стомана може да бъде закалена в домашни условия . Самото закаляване е процес на образуване на железен карбид в метала при загряване над определена температура . При рязко охлаждане този карбид остава включен в състава на основния материал и поради факта че има голяма твърдост придава твърдост и на целия материал . Естесвено термообработката на металите е цяла наука , но при домашните методи за закалка е необходимо да се знаят един набор от базисни правила за да си свършите работа .

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 5406
  • Профил
Re: Закаляване на стомана
« Отговор #1 -: Април 02, 2017, 01:03:59 01:03 »
Аз не знам нищо конкретно.
Само бабешки правила като загряване до 700 градуса и рязко охлаждане в масло. Може и рязко охлаждане във вода.
Карбид е с въглерод, нали?
Има и азотиране. Но всичко ми е тъмна Индия.
Знам също така, че чугуна зрее и че се втвърдява от цикли на загряване и изстиване.
Също, че от каквато температура изстудиш рязко метала с такава структура си остава.
Re: Закаляване на стомана
« Отговор #2 -: Април 02, 2017, 08:40:30 08:40 »
Ами в общи линии да , загряване и охлаждане . Самия процес е комплекс от процедури . Първо се прави нормализация , загряване на стоманата над определена температура задържане и бавно охлаждане обикновено се остава да изстине със печката . Това сваля вътрешните напрежения и може да се обработва или там каквото се прави . След механичната обработка ако има някакви пластични деформации при обработката пак се нормализира  и след това се закалява . Закалката е загряване до определена температура , задържане бързо охлаждане във вода или масло . Следва отгряване да свали вътрешните напрежения . Това е загряване до ниска температура 200 градуса примерно и задържане определено време . 30 минути , час или повече . Това сваля вътрешните напрежения в материала иначе би се строшил тъй като е достигната максималната твърдост при закалката , а при отгряването се намаля частично като се постига компромис между здравина / жилавост и твърдост .
Идеята на темата да маркира основинте неща в процеса на закаляване в домашни условия . Необходимите инструменти за професионална термична обработка са доста специфични и едва ли някой би инвестирал в тях при положение че не се ползват постоянно . От друга страна често се налага да се обработи неотговорен детайл , или нещо което ако занесете при термиста няма да ви обърне внимание .

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 5406
  • Профил
Re: Закаляване на стомана
« Отговор #3 -: Април 02, 2017, 10:42:47 10:42 »
Чушкопека би бил доста полезен инструмент предвид факта, че се загрява до повече от червено, тоест до над 700 градуса. Особено ако ти е важно можеш да го комбинираш с термостат и да си "отглеждаш" вътре детайлите. Има и доста читави дигитални уреди с термо двойка, които мерят до над 1000 градуса, с нещо такова ще можеш направо рецепти да изпълняваш.
Нали знаеш, че накрая точните детайли трябва да се калиброват/райбероват още веднъж, защото термичните обработки малко или много им разстройват размерите.

Какво ще закаляваш?

Аз съм се сетил, че люботелите ползваме боклучиви материали, но нищо не може да се направи, затова компенсирам с маса. Специално за автомобила добра твърдост при усукване се постига сравнително лесно, другото е поглъщане на удари и здравина на клетката, където вече трябват хром-молибденови тръби.
Re: Закаляване на стомана
« Отговор #4 -: Април 02, 2017, 12:56:25 12:56 »
Да , чушкопека става . Тия тройните за 3 чушки са идеални 3 квт . Струва 20 кинта , но 700 градуса трудно . Прави 650 градуса свръх сили понеже изолацията му е кофти . Точно такъв ползвам и електронен термометър с термодвойка . Допълнително нагрявам с горелка . За закаляване трябва температура около 900 градуса . А неръждаемите стомани и малко по високо 1100 .
Дори мисля да взема един чушкопек и да го преправя на фурна за повече градуси . Но засега ме спира пирометъра , трябва нещо което да подържа температурата и да мери 1500 градуса . Тоест пирометър с контарктор и таймер .
Re: Закаляване на стомана
« Отговор #5 -: Април 08, 2017, 09:35:14 09:35 »
Нека продължа монолога . Ето диаграмата на превръщане при желязото . Гледаме самото начало където съдържанието на въглерод в желязото е 0.8 -1 % . Това практически е стоманата която коментираме , нагоре е обикновено  желязо и чугун . Виждаме че температурата която ни трябва за образуване на цементит е около 900 градуса целзий. Тъй като коментираме закаляване на стомана в DIY условия се предполага че не знаем химическия състав на стоманата , затова е добре да използваме температура малко над 900 градуса за да имаме гарантирано превръщане на цементита .
Re: Закаляване на стомана
« Отговор #7 -: Април 08, 2017, 09:07:54 21:07 »
В момента нищо не ми трябва да закалявам . Пиша си моя опит , както казах в работилницата на домашния майстор често се налага да се закали я отвертка , болт ,бит,  пружина ,нож , свредло или други дребни неща които обикновено изхвърляме ако са "омекнали" . А могат лесно да се възстановят или направят с една горелка или оксижен и мабко опити .
Re: Закаляване на стомана
« Отговор #9 -: Април 15, 2017, 11:21:09 11:21 »
Нека продължим . Теоретично целия процес протича в три етапа
1 нормализация на стоманата
2 закаляване
3 отгряване
Първото е един вид зануляване на вътрешните напрежение и твърдоста . Както казах представлява загряване , задържане при определена температура и бавно охлаждане на материала . Това практически се извършва по определена методология . Това без нужната фурна с пирометър и таймер , както и методология за конкретния материал е трудно да се изпълни в DIY условия . Частично може да се замести тоя процес със подръчни средства . Примерно загряване за десетина минути при 650 градуса и бавно постепенно охлаждане върши работа в DIY условия .
Второто е загряване до определена температура , задържане и рязко охлаждане . Тука има няколко нюанса които ще разгледам подробно . Загряването определяме по температурната цветна скала , с термометър или с магнит . При достигане на температурата на превръщане , стоманата губи магнитни свойства и така може да се определи дали е достигната нужната температура. Другото което е трябва да се задържи на тая температура , не е достатъчно просто да се зачерви желязото . Трябват няколко минути да протекат процесите вътре в материала . За малки детайли 1-2 минути е достатъчно според мен от практиката . Прегряването също е нежелано , понякога малки детайли които по начало са склонни към прегряване стават крехки като солети от такава прегряване .  Охлаждаенто е процес който трябва да протича в контролирана среда . В практиката най достъпни са водата и маслото . Водата дава изключително бързо охлаждане и е възможно да се получат деформации в материала  , за предпочитане е маслото тъй като дава по равномерно охлаждане . И в двата случая много важно е да се ползва флуид със стайна температура . Горещата вода или масло имат няколко пъти по-лош топлинен капацитет и не може да се постигне рязко охлаждане . Съществен момент е кипенето на флуида при потапяне на детайла - трябва да се раздвижва енергично детайла във ваната с охлаждащия флуид за да се избегнат мехурчетата от кипенето . Те изолират флуида от нагрятата повърхност затова трябва да се избягва просто пускане във ваната .
Тука трябва да се отбележи че твърдоста която може да се постигне зависи главно от състава на материала . Тоест със закаляването се постига твърдост която материала има заложена в своя химичен състав . Ако сме подбрали точния материал , след закалката ще постигнем максималната твърдост за този материал.
Тука идва третия момент , тъй като след закаляването се получават напрежения в материала и той е  крехък и твърд и се прибягва до отгряване . Това е процес при който имаме загряване до сравнително ниска температура задържане и охлаждане на въздух . Така се намаляват напреженията в материала , съответно твърдоста пада и чрез температурния режим се постига желаната твърдост - но тя винати е по-малка от максималната получена след закалката .
Класическия начин в DIY условия е 10-20 минути във фурната на 200 градуса примерно . Има различни методи според справочника на термиста , в практиката това върши работа в повечето случаи . Основното е че колкото по-висока е температурата и по-дълго държим при тази температура толкова повече пада твърдоста докато накрая се изравни с базисната за този материал .
Re: Закаляване на стомана
« Отговор #10 -: Април 29, 2017, 11:46:37 23:46 »
Понеже знам че болшинството от мъжете се интересуват от остриета , ето няколко интересни метода за обработка на стомана .

и с автомобилна насоченост , пардон мотоциклетна
Re: Закаляване на стомана
« Отговор #11 -: Май 01, 2017, 08:30:06 08:30 »
Няколко думи за твърдоста на металите и методите на измерване . В практиката има различни методи за измерване на твърдоста без разрушаване на детайла . Най често ползваните са по бринел - означава се HB,  по роквел HRC,  по викерс HV .
По бринел метода се прилага натиск върху детайла чрез метална съчма и се измерва отпечатъка който оставя , по викерс е подобно но натиска се предава през диамантена пирамида с определени ъгли на върха и отново се измерва отпечатъка при определен натиск . При роквел се прилага натиск през диамантен накрайник и се измерва степента на потъване на острието в метала . В DIY условия е много трудно да се репликират тези уреди макар и да са привидно прости като механика и принцип на работа .  Например класическият прибор по роквел представлява едно рамо с опорна точка в основата на което е диамантения зъб , а в края на рамото се слага тежест . Тя в зависимост от дължината на рамото усилва натиска . Така тежест от 20 кг примерно оказва натиск като 200 и повече затова се получава отпечътак дори в много твърди материали . На особено отговорни детйли подложени на такъв тест може да се видят обикновено няколко точки като следи от удари с център . Това са следи от измерването . Тези измервания се правят по определена методика в контролирани условия , информация има достатъчно в мрежата . Макар и трудно приложимо в DIY условия , измерването на твърдоста лесно може да бъде направено в някоя фирма където където работят с метали . Тези уреди не са някаква екзотика и се ползват в промишленоста и лабораториите за контрол на качествата .

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 5406
  • Профил
Re: Закаляване на стомана
« Отговор #12 -: Май 01, 2017, 09:29:12 09:29 »
Това с камата е уникално! Накрая в киселина ли я потопи за да й излязат шарките?
Защо ръси с пясък при някои от операциите?

Вече ще знам малко повече като си избирам нож от сергия :-)))
Re: Закаляване на стомана
« Отговор #13 -: Май 01, 2017, 11:45:31 11:45 »
Не знам дали е пясък това дето го ръси но може и такова де е , по скоро е някакъв флюс от често ползваните в леярството - боракс или нещо подобно което обира окисите . Прави се за да може отделните парчета/слоеве  да се споят здраво. Да , ецването накрая  е в разредена азотна киселина . Задържа се съвсем малко , секунди , минута докато излезе шарката .
« Последна редакция: Май 01, 2017, 10:14:40 22:14 от турбината »