Здравей Гост

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 4318
  • Профил
Горива
« -: Април 09, 2017, 12:48:42 12:48 »
В тази тема може всеки да сподели впечатленията си от горивата, които е пробвал.

Започвам отзад-напред с лошите и вече отпаднали, които бих пробвал само ако някой ме убеди, че са се променили.

Еко Петролиум, пробвал съм дизела и 100 октановия бензин, а приятел и потребител тук направо доказа, че 95 при тях е много лош: http://penkiller.com/index.php/topic,1340.0.html
Още преди да пуснат техния т.н. Авио Дизел имах проблеми с горивото им. Авио дизела, който се отличава от нормалния по това, че е филтриран е просто скандален продукт, който ме обижда и тотално не искам да имам нищо общо с хора, които ми продават филтрирано гориво!!! Мерси, сменям си горивния филтър достатъчно често!
100 октановия бензин мустанга хич не го харесваше, а при проверките на министър Горанов има 99,9% подозрения, че бензиностанцията на която от пистолета за 100 октана тече всичко друго, но не и бензин е именно Еко.

ОМВ, сипваш дизел и се чудиш колата ти ли е за основен ремонт, ремарке на спирачки ли теглиш или какво става?! Последните 2-3 години съм имал подобни изживявания като с Шел преди 10 години, когато колата ми не можеше да изкачи баира към телевизионната кула, като същевременно пуска димна завеса като танк в бягство!
С бензин от ОМВ повредихме запалителната система на служебния S500 W-220, който след едно ходене в провинцията взе да присецва и да тресе!
Мустанга почти не можеше да направи разлика между 100 октана от Еко и 100 октана от ОМВ...

Дизела на Ромпетрол е скандален! Метално чукане от Тойота 4.2, нестабилна работа и липса на мощност. Просто възмутително! Един колега кара 3.0ТДИ 245 коня с дизел от там и колата му е подчертано заспала, а маслото му мирише на нещо между Девня, Нефтохим и локомотивно депо в изоставен ДАП. Пробвах го съвсем скоро, точно преди Марешки.
Заредил съм и 100 октанов бензин от Ромпетрол, който за сега се държи нормално, но уточнявам, че е със специална добавка за почистване на горивна система. Което всъщност или не променя нищо, или тези добавки по принцип малко влошават качеството на бензина. Тоест, бензина 100 октана е на нормално ниво за сега.

Шел, от някои безиностанции дизела е толкова добър, че колата върви като с гориво от западна европа, но на други е същото като на долнопробните бензиностанции. Трябва да се подчертае, че и от една и съща бензиностанция горивото не е еднакво при различни зареждания.
С бензина не смея да рискувам, пробвал съм, но не ми е направил впечатление.

Петрол, търпимо дизелово гориво и над средното ниво бензин. И 96 и 98 са напълно използваеми горива. Напоследък нещо са се отпуснали с дизела, защото едната ни кола тресе малко повече, а другата направо мени обороти и трака. Оправят се с добавка повдигаща цетановото число... Тоест, лятото може да са ОК, но през студените месеци в началото на годината нещо се бяха отпуснали.

Лукойл, дизела е най-добрия от до тук изброените, не създава проблеми, студено палене, градско, магистрала, държи се напълно нормално и предвидимо. Редувал съм ги с Петрол и изводите са съвсем еднозначни и многократно проверени.
Бензина е същия като на Петрол, може би малко по-лош, но това вече са субективни неща. Все пак има леко такова впечатление.

Марешки, пробвал съм само дизел, пълен редервоар от светнала лампа, минах над 100 километра, осезаемо по-нисък разход, по-гладка работа и повече мощност. Това е положението! Нито някой нещо ми плаща, нито нищо. Вчера минах на преглед, при норма Евро-4 на уреда до 1500-1800 оборота стояха нули, а при 4-те или 5 форсирания на теста едва отчетохме вредни емисии, димност и т.н., като с всяко следващо даване на газ отчетеното беше все по-малко. Буквално между 10 и 100 пъти под нормата. При норма 1.5, отчетеното беше между 0.1 и 0.01. Тема за горивата на Марешки: http://penkiller.com/index.php/topic,1678.0.html
Бензина не съм го пробвал още, но съдейки по дизела определено ще го пробвам.

* * * * * * *
Обикновено не се оправдавам, но понеже това изглежда като реклама на Марешки, а то не е , Ви уверявам, че нямам нищо общо с Марешки или който и да било от изброените и това са личните ми потребителски впечатления.
* * * * * * *

Ако съберем достатъчно интерес в тази тема може да си направим анкети и класация.
Re: Горива
« Отговор #1 -: Април 09, 2017, 05:09:21 17:09 »
И аз ще споделя мнението си за бензините.Тествани са само на една кола с детонационни датчици и COP запалителна система.Винаги е сипвано премиум горивото на дадена бензиностанция.Кара се докато стрелката едвам отлепя и се сипва за 20 лева.Тестът се състои най-вече от субективно тръгване с цялата газ в завой и определянето дали може да "превърти четирите гуми" в лек дрифт,както и няколко ръна от 40-120км/ч. Може да звучи много несериозен тест,но толкова добре си познавам колата,че веднага усещам разлика в мощността и става достатъчно обективна преценка.Набюдавам работатата на двигателя и се ослушвам за звука.

1.Еко 100 - Това гориво само един път се прецаках да си го сипя в колата...Двигателят нямаше плавна работа,ряз и мощност.Първо се усъмних,че колата нещо се е счупила,защото не предполагах,че от гориво може да се получи такава разлика...Но при следващо сипване на друга бензиностанция всичко си дойде на мястото.
Много трябва да бъда убеден в евентуална промяна,за да сипя пак Еко 100 .

2. Лукойл 98 - Нормална работа и звук на мотора,но липса на максимална мощност.От време на време сипвам,но винаги я усещам едно и също .

3. Ромпетрол 100 - Отидох с големи очаквания,но бях леко разочарован.Бензинът доколкото разбрах след това е същият,като Лукойл 98.Същата работа и вървеж.После разбрах,че трябвало да сипя 95,той бил различен,но така и не стигнах до пробата му.

4.ОМВ 100 - Колата се кара редовно с бензин от ОМВ.Имам наблизо бензиностанция и съм доволен от плавната работа на мотора и добрата мощност.Цената за литър също е по-добра от другите бензинистанции.
Сипах един път в Унгария на ОМВ и имаше разлика главно в звука на мотора.Стана по-груб и по-шумен при даване на газ,но нямах възможност да преценя дали има достатъчно или повече мощност от българското ОМВ.

5. Шел 100 V Power - Това е фаворитът ми за бензин.Колата сякаш е получила малко подобрение в пауър юнита си.
Има разлика в звука, по-груб,по-метален,по-шумен.Не знам дали това е добре или зле,но е факт,че колата има максимална мощност и работи перфектно.Усеща се голяма разлика спрямо първите три споменати бензини.

Скоро ще пробвам Марешки и Петрол.

Аз също да кажа,че не правя реклама на дадена бензиностанция.Грам не ме интересуват.Целта е да намеря качествено гориво за колата си.

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 4318
  • Профил
Re: Горива
« Отговор #2 -: Април 15, 2017, 01:00:51 01:00 »
Много интересно, че ни съвпадат впечатленията.

Марешки има и недостатъци, няма вода до колонките, затова бях принуден да наливам от чешмата в тоалетната с туба от течност, която си носех. Не видях също така и манометри и въздух за гумите.

Свикнал съм да си наливам течност за чистачки и вода, да проверявам маслото, охладителната течност и налягането в гумите при всяко зареждане. Сериозен недостатък, е че на Марешки за сега такава възможност няма.

Освен това, един ме пререди, което много силно ме подразни. Оказа се обаче, че имало свободна колонка само за дизел, която не съм бил видял и пререждача ми я посочи... На такъв ни да му се извиниш, ни да го псуваш, неудобно едно такова...
Аз докато се мотаех двама мъже и една жена щяха да се бият всеки срещу всеки, защото не можеха да се разберат кой е след мен...

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 4318
  • Профил
Re: Горива
« Отговор #3 -: Февруари 20, 2018, 11:06:52 11:06 »
Отварям темата заради Ромпетрол. Колегата, който не спира да ги рекламира ми въздейства постоянно.
Преди нова година заредих и ходих до Пампорово, даде ми много нисък разход и в двете посоки, заредих междинно в Пловдив и още още веднъж от същата бензиностанция в Дружба.
Подчертавам че във всички случаи двигателя не е особено мощен и работи леко грубо, а на празен ход е по-шумен.
Последния път обаче надминаха себе си. Неравномерна работа на празен ход, това просто ме смая.
Променена е и кривата на мощността.
Отвратително гориво!

* * *

Има нови бензиностанции Авиа, някой пробвал ли ги е?
Re: Горива
« Отговор #4 -: Февруари 20, 2018, 11:41:26 11:41 »
Да. Авиа за момента най-добрата газ според мен, най-много повер има колата, и най-малко харчи. За бензина честно казано на мен ми е доста по трудно да направя разлика между различните, по-скоро 5 градуса разлика в околоната температура ги усещам много повече, отколкото това какъв бенз съм налял. Но това може би е, защото карам все още без ремап - демек под 1 бар буст и консервативни аванси, може би ако се насилят нещата ще започне да има по-голяма разлика, защото ще има повече предпоставки за кнокове, които сега липсват.

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 4318
  • Профил
Re: Горива
« Отговор #5 -: Март 09, 2018, 10:57:15 10:57 »
Авиа още не съм я пробвал, но от Ромпетрол си изпатих.
Лоша работа на Тойота 1HD-FTE за първи път от 11 години и 250.000 км. Имал съм случаи да направя разлика, но да се тресе двигателя и ЕГР да прави магарии, не. Тема в която се разправям с последствията: http://penkiller.com/index.php/topic,2059.0.html
Сменях маркучи, чистих, слагах добавки и се оправи. Допускам, че ми наляха мръсно гориво, което запуши горивния филтър и дюзите частично.
След чистенето на смукателя със специални спрейове работата на двигателя се подобри, но остана по-лоша. След 2 резервоара нормално гориво с добавки и смяна на горивния филтър вече съвсем се оправи. Стария горивен филтър беше оригинален Тойота на 15.000 км.
Новия горивен филтър е Hengst.

И така, новото гориво, което пробвам е Дизелор от по-скъпото.
Ще мина още един резервоар с много добавки и след това ще го пробвам без да видя как е.

Авиа след това.

* * *
Ромпетрол го слагам с Х в забранителния списък редом до Еко.
Re: Горива
« Отговор #6 -: Март 09, 2018, 12:59:39 12:59 »
Един въпрос от мен. Понеже почти всички бензиностанции са на франчайзинг (фирма която продава продукти на друга със съответната марка и лого) някой има ли впечатления от една верига но в различни бензиностанции и различни градове. Често ходя към морето около Бургас. Впечатленията ми там са че в Лукойл до Черноморец сякаш всяко зареждане е с различно гориво. В Бургас е по-добре. В София още по-добре. При едно зареждане от Петрол след Бургас към Созопол колата почти спря. Имам приятели които работят в бензиностанции на Лукойл. Според тях от завода излиза само един вид бензин, дизел или газ и после фирмите слагат добавки за да получат различните видове горива. Ако собственика или управителя на бензиностанцията не краде много горивото трябва да е хубаво. Най-добро и най-лошо гориво съм уцелвал в малки неизвестни бензиностанции. Във форума на бмв пишеше, че Ромпетрол зарежда румънско гориво и е по-хубаво. Но това беше преди време когато бяха нови в бг.

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 4318
  • Профил
Re: Горива
« Отговор #7 -: Март 09, 2018, 01:22:44 13:22 »
Ромпетрол в София със сигурност получава бензина 98-100 от Лукойл, има сертификати на стената и там ясно пише. Служителите също така казват.

Може Лукойл да вади бензина само от една височина на фракционната колона:


Ако погледнем по-подробната диаграма на суровините и продуктите в една нефтена рафинерия:

Ще видим, че за да получим две качества бензин, трябва да имаме два басейна за смесване, които да се различават най-малко по два компонента, а именно различни изходи от атмосферната и вакуумната дестилация и съответно дублиране на процесите надолу по течението.

Вероятно българската рафинерия е настроена да произвежда бензина, който дава най-висок раднеман дизел и бензин от единица суровина.
Най-евтиния бензин в Европа е възможно да е и най-некачествения по съвсем обективен критерий, че е проезведен от малко по-тежки фракции.

Уикипедия за петромните рафинерии: https://bg.wikipedia.org/wiki/Петролна_рафинерия

По принцип обикновенния и премиум/супер бензина трябва да се вземат от различни височини. Във фракционната колона се синтезира гориво, което е с естествен висок октан.

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 4318
  • Профил
Re: Горива
« Отговор #8 -: Март 11, 2018, 11:00:36 23:00 »
Един резервоар Avia Gold Diesel вече се тества.

Казаха, че горивото им е руско, а не от българския Лукойл. Идвало от Пловдив. Има доста продукти на Insa oil, антифриз, течност за чистачки и т.н.
Вероятно горивата са от пловдивската рафинерия Инса.
Марката Avia е на Франчайз, имали над 3.000 обекта в цяла Европа.

Това с което се прочуха от Инса преди много години беше, че са произвеждали горива без обаче да купуват суровината петрол. Не е задължително горивото да е лошо.
От тогава има данни да са се поправили. Мисля, че и ОМВ са купували или дори още купуват от тях.

Правят 10 стотинки отстъпка от скъпия дизел и 5 от евтиния.

Също така октановото число на 95 голд било 97.5 октана.

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 4318
  • Профил
Re: Горива
« Отговор #9 -: Март 16, 2018, 03:38:27 03:38 »
Накратко за Авиа в една снимка...
Сипах един шот добавка Бардал по спешност и мисля да ги забравя. Нещо подобно на лошия Ромпетрол. Не чак толкова зле, но и не съм чакал повече от четвърт резервоар да се запуши нещо или да се натрупат сажди.

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 4318
  • Профил
Re: Горива
« Отговор #10 -: Май 20, 2018, 01:33:40 13:33 »
Да похваля горивата бензин Лукойл 100 октана E10 и Петрол 100 октана E7, пробвах ги и двете и съм изключително доволен. Най-доброто гориво, което съм сипвал на мустанга.
Върви прекрасно, двигателя е тих и еластичен, отдава мощност плавно. Има мощност в ниските.
Разход ми даде 8.8 със средна скорост около 100, смесено шосе и магистрала на климатик, изпреварвал съм и не съм се опитвал да карам икономично. Навсякъде съм се движил около ограничението.

Тези бензини са със 10% спирт и леко парят на кожата ако Ви капне.

Може би има подобрено смесообразуване заради спирта или скоростта и плавността на горенето са по-линейни. Защото има много начини да направиш 100 октанов бензин.

Затова в Америка октановото число е дадено, като (RON+MON)/2, тоест, сбора на октановите числа получени по изследователския метод и по моторния метод разделен на две.

В Европа използваме RON, който дава между 8 и 12 единици по-високо октаново число спрямо MON.
Затова нещо, което в Америка се казва 93 октанов бензин може да е всъщност 97 до 99 октана по приетия в Европа стандарт RON. Важното, е че по MON, който се провежда на по-високи обороти с подгрята гориво-въздушна смес и променлив аванс е дал по-малък октан.
Разликата между октановото число по двете системи се казва чувствителност на бензина. Например 97 RON може отново да се окаже 93 R+M/2, защото по моторния метод е само 8 пункта по-малко или 89 октана.
Така по-слабо чувствителния 97 RON може да се продава под същото октаново число като 99. Затова в Америка октановото число на бензина е по-коректно определено.

Струва ми се, че добавянето на етанол води до по-малка чувствителност и съответно до по-високо реално октаново число, което и се усеща.

Ако нашето 100 е в някакви нормални стандарти, то по американския начин на изчисляване в най-лошия случай е 94 октана, а в най-добрия е 96.

Ще си поръчам софтуер за 94 октанов бензин с отключена възможност за самообучение за да хване евентуалния по-висок октан.
 
* *
 *

За първи път сипах лошо гориво в чужбина. Някакъв забутан Шел на Халкидики. Сипах 55 литра 100 октана Shell V-power Racing и е като лошото гориво от най-лошия период у нас от преди 5-10 години.
Вероятно октана му не е и 95 и има и други проблеми.
Защо ли не съм изненадан, че точно Шел се изложиха. Развалиха ми рахата.
Re: Горива
« Отговор #11 -: Май 27, 2018, 09:18:03 21:18 »
Винаги когато съм слагал етанол колата става мудна и реагира лениво на рязко натискане на газта . Ефекта му е отрицателен според мен за нормален автомобил . Мотора работи по-меко някак си . Вероятно при двигател който има работещ ламбда контрол с работеща корекция се получава преобогатяване на сместа тъй като спирта иска по малко кислород , тоест системата измерва наличие на бедна смес която на практика не е бедна обаче заради спирта и така пуска повече гориво като се опитва да коригира . Отделно калоричноста на спирта е по-малка и така се  получава съвсем леко по-меко горене с леко богати смеси .

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 4318
  • Профил
Re: Горива
« Отговор #12 -: Май 28, 2018, 06:08:31 06:08 »
Чувствителността на горивото е по-малка. 100 октана RON бинзин може да е 94 MON, обаче E10 с добавка може да бъде и 96 MON. MON е по-близо до действителността от RON.

Така със добавка спирт просто двигателя ти постига най-високо налягане по-късно от оптималното. Рязкото даване на газ е ускорителен режим, тоест обогатен и горенето става още по-бавно.

Вариантите са два, или увеличаваш аванса на запалването, или обедняваш сместа.

Е10 би трябвало да води до 4-5 процентни пункта по-бедна смес.
Което значи разлика от 12.1 на 12.7:1. Доста сериозно. Може би на мустанга затова му харесва, нормално преходните режими са му около 12.1. С Е10 стават с идеалните 12.7 и същевременно октана наистина е 100.

Допълнение:
Говорих с бензинджийката.
Освен, че ми се оплака как едно време е било втора категория труд и са се полагали надбавки за кисело мляко, бельо и т.н. (като на ренгенолозите и лъчетерапевтите), а сега лъжат, че бензина не е отровен за да не дават надбавки, ми разказа и за обучението и новото гориво.

Лукойл са си поръчали добавката за E10-100 октана в щатите. Американците са направили специална добавка за българските горива със спирт. Технолозите на Лукойл са ходили на обучение. Служителиге на бензиностанциите също са ходили, но не разбрах дали са научили нещо повече от това, че технолозите са ходили на курс.
Това вече обясвява защо горивото е хубаво.

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 4318
  • Профил
Re: Горива
« Отговор #13 -: Ноември 30, 2018, 10:57:12 22:57 »
Днес преди да тръгна за дизел към VM Petroleum нещо ме накара да проверя цените на горивата.
Дизела при Марешки е 2,12 лева.
На Лукойл обаче обикновения дизел е 2,24.
Разстоянието от обичайния ми маршрут до Марешки е 20 километра. Текущата номинална разлика в цената е 10,32 на 86 литра, тоест не си струва разкарването.

Аз, както и много други, имам карта за отстъпка 5 ст./л. от Лукойл. Обаче на място ми извадиха тяхна карта и ми дадоха 8 или 10 ст./л. отстъпка и заредих 86 и нещо литра за 185 и нещо лева.
186/87=~2,14 лева/л.

От тази история ми възникват няколко въпроса.

Защо Марешки не е достатъчно по-евтин.
Защо Лукойл реално продава на цената на Марешки.

Инфо картинката е от страницата на БТВ.
От нея става ясно, че фиксираните разходи от 27 стотинки за т.н. "издръжка" са над 10% при цена от 2,14 лева.

Втората картинка е с подробна разбивка от страницата на Икономик БГ.
Разходите от 27 ст./л. се състоят от:
- 8 ст. или около 4% от оборота/10% от ФЗЦ са за амортизация - това е първото, което се набива на очи, ще го коментирам отдолу; - един Нефтохим на 10 години.
- 8 ст. разходи за персонал;
- 6 ст. разходи за бензиностанциите;
- 4 ст. транспортни разходи;
- 1 ст. разходи за нефтени бази.

Обявена ФЗЦ - 91 ст./л. с включена в това неизвестна печалба

4% (8 ст.) амортизационни отчисления за кое оборудване? Нефтохим, бензиностанции? Тези 4% са всъщност почти 10% от ФЗЦ (фабрично заводска цена) на продукта.
При 76.000.000 барела годишен капацитет, рафинерията за гориво струва около или по-малко от 5.2 млрд. долара, което прави 6.5-8.8 млрд. лева според курса на долара.
При годишно производство на близо 6 млн. тона горива, което са над 8.2 млн м3 годишния оборот е също над 8 млрд лева.
Тоест, при "амортизационни отчисления" в такива размери освен неизвестната, известната и наречената "издръжка" печалби, през цената на горивото отделно се изплаща по един цял Нефтохим на всеки 10 години. (При цена 25.000$/барел дневен капацитет)

Посочената печалба от под половин стотинка на литър ми се струва недостоверна.

Загадка остава и печалбата при преработката на нефта.

Очевидно при цена от 2.14 лева има марж позволяващ брутна печалба от 22 стотинки (приемам транспорта и склада за фиксиран разход, персонала обаче изобщо не е задължителен, в чужбина се самообслужваме и плащаме с карта на колонката, амортизация от над 8% от ФЗЦ е прекалено голяма, Нефтохима не го строят на ново на 10 години)
Към 22-те стотинки трябва да прибавим неизвестната скрита печалба в 91 стотинки ФЗЦ на самото гориво.

Очевидно, е че бензиностанциите са ни скъпи. Това, което не всеки забелязва, е че са и доста чисти, приветливи, поддържани и луксозни, а това струва пари.
Трябва да направят прости колонки на които се плаща с карта за тези, които търсят най-ниската възможна цена.

И не забравяйте 2-та лева за момчето, което Ви налива гориво!