Здравей Гост

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Toshko

*
  • *****
  • 4441
    • Профил
Тази новина колко от нас я пропуснаха разчитайки на социалните мрежи да ни информират? Повечето сме т.н. милениалс и разчитаме на Фейсбук, Инстаграм и други такива да ни бъдат нюз фийд. Обеч те не са! ТЕ са рекламни платформи с кофти подбор на съдържънието. Кофти за нас.

После прочетете съображенията ми в тази тема: http://penkiller.com/index.php/topic,1705.0.html

http://www.mediapool.bg/bryuksel-prizova-albaniya-da-priznae-balgarskoto-maltsinstvo-news259644.html
Тия пък Медияпул само да не им откраднем текста са се правили на маймуни в кода на страниците... Ако му е зор на някой ще го препише!
Аз не го преписах де... IE, view source... исках да взема само един-два абзаца, ама след тези мъки...
Цитат
Комисията по външни работи на Европейският парламент за първи път в своите годишни доклади за напредъка призовава Албания да признае българското малцинство в страната. Това стана по предложение на евродепутатите Андрей Ковачев и Ангел Джамбазки.
Предстои докладът да бъде гласуван от Европарламента през февруари.
   "Това е голям успех за България, за нашите исторически български общности, защото по времето на комунизма бяха подложени на сериозна асимилация от югославската политика по отношение на българите в Македония, разбира се - и на българите в Албания, които трябваше да се представят като етнически македонци. Надявам се през февруари тази поправка да бъде потвърдена и в пленарна зала и да стане официален документ на Европейския парламент", коментира Андрей Ковачев от ГЕРБ/ЕНП.
   В доклада на комисията по външни работи на ЕП за Албания за 2016, бяха приети поправки, свързани с правата на историческото българско малцинство в Албания и изграждането на паневропейски транспортен коридор VIII.
   Официалният текст на приетата поправки гласи: "Отбелязва, че са необходими допълнителни усилия за да се защитят правата на всички малцинства в Албания, чрез цялостното прилагане на съответното законодателство; препоръчва правата на хората с български етнически произход в района на Преспа, Голо Бърдо и Гора да бъдат включени в законодателството и гарантирани на практика".
   
   Българите в Албания, които по неофициални данни са между 50 000 и 100 000 души, чакат от десетилетия да бъдат признати за официално малцинство.
   
   Андрей Ковачев уточнява, че през 1932 г. съгласно резолюция, гласувана от Втората балканска конференция в Истанбул, двете страни подписват заключителен протокол, в който дословно се заявява следното: "Чл.1: Албанската делегация признава съществуването на българско малцинство в Албания."
   
   Поради смяна в правителствата и настъпващата световна война, резолюцията така и не е ратифицирана. Въпросът оттогава до днес е поставян неизменно.
   
   Сред въпросите, които са от чувствителен характер за българската страна и двустранните отношения, е въпросът за правата на хората от български етнически произход.   
   В Албания официално са признати три национални малцинства - гръцко, "македонско" и сърбо-черногорско, както и две етно-лингвистични – ромско и влашко/румънско.
   
   Българската етническа група не е призната. Това неблагоприятно за България положение създава съществени предимства пред Македония, която от години провежда целенасочена политика за утвърждаване на тезата за "македонския характер" на населението от български произход в Албания, посочва Андрей Ковачев.
   
   Според него зачитането на правата на малцинствените общности е един от най-важните критерии, които кандидат-членките трябва да изпълнят, за да могат да се присъединят към Европейския съюз.
   
   "В тази връзка в Албания не трябва да се допуска дискриминация към етнически малцинства, включително и към българското, единственото непризнато историческо малцинство, което от десетилетия чака да бъде признато", посочва Ковачев.
   
   Другата поправка, която беше приета в доклада, гласи: "Препоръчва на компетентните органи да ускорят изграждането на големи инфраструктурни проекти като железопътната връзка и модерната магистрала между Тирана и Скопие като част от Коридор VІІІ; това е от интерес за България, която последователно поставя въпроса за необходимостта от систематични и целенасочени усилия за изграждане на всички отсечки по протежението на Коридор, който трябва да свърже Албания, Македония и България от град Дуръс до Бургас".
   
   Докладът предстои да бъде гласуван по време на пленарната сесия на Европейския парламент през февруари в Страсбург.


https://news.bg/euronews/ep-prizova-za-parvi-pat-albaniya-da-priznae-balgarskoto-maltsinstvo.html
Ето, от NEWS.BG се взема много по-лесно, един абзац и другото им е прес рилийз в кавички, т.е. цитат.
Цитат
В исторически доклад, Европейският парламент за първи път в своите годишни доклади за напредъка, призовава Албания да признае българско малцинство в страната. Евродепутатите Андрей Ковачев и Ангел Джамбазки осигуриха подкрепа за важните изменения в доклада. Това съобщават от пресофиса на Ковачев.

"На вчерашното заседание на Комисията по външни работи на Европейския парламент в Доклада относно доклада на Комисията за Албания за 2016, бяха приети мои поправки, свързани с правата на историческото българско малцинство в Албания и изграждането на паневропейски транспортен коридор VIII. Искам да благодаря на моя колега, Ангел Джамбазки, с който заедно работихме за осигуряване на мнозинство на всички поправки, свързани с българския национален интерес.

В официалният текст на приетата поправки се казва, че са необходими допълнителни усилия, за да се защитят правата на всички малцинства в Албания, чрез цялостното прилагане на съответното законодателство; препоръчва правата на хората с български етнически произход в района на Преспа, Голо Бърдо и Гора да бъдат включени в законодателството и гарантирани на практика.

Българите в Албания, които по неофициални данни са между 50 000 и 100 000 души, чакат от десетилетия да бъдат признати за официално малцинство. Ковачев уточни, че през 1932 г. съгласно резолюция, гласувана от Втората балканска конференция в Истанбул, двете страни подписват заключителен протокол, в който дословно се заявява следното: "Чл.1: Албанската делегация признава съществуването на българско малцинство в Албания." Поради смяна в правителствата и настъпващата световна война, резолюцията така и не е ратифицирана. Въпросът оттогава до днес е поставян неизменно.

В Албания официално са признати три национални малцинства (гръцко, "македонско" и сърбо-черногорско), както и две етно-лингвистични - ромско и влашко/арумънско. Българската етническа група не е призната. Това неблагоприятно за България положение създава съществени предимства пред Македония, която от години провежда целенасочена политика за утвърждаване на тезата за "македонския характер" на населението от български произход в Албания.

Според Ковачев, зачитането на правата на малцинствените общности е един от най-важните критерии, които кандидат-членките трябва да изпълнят за да могат да се присъединят към ЕС. "В тази връзка, в Албания не трябва да се допуска дискриминация към етнически малцинства, включително и към българското, единственото непризнато историческо малцинство, което от десетилетия чака да бъде признато."

Неактивен Toshko

*
  • *****
  • 4441
    • Профил
И продължаваме с покриването на новината, вече от Нюз.бг, понеже от Медияпул нещо много стиснати...
ЕП призова за първи път Албания да признае българското малцинство
https://news.bg/euronews/evroparlamentat-nastoya-priznayte-balgarskoto-maltsinstvo-v-albaniya.html
Цитат
В исторически доклад Европейският парламент за първи път в своите годишни доклади за напредъка призовава Албания да признае българско малцинство в страната.

Европарламентът настоява, че са необходими допълнителни усилия, за да се защитят правата на всички малцинства в Албания, чрез цялостното прилагане на съответното законодателство. Препоръчва се правата на хората с български етнически произход в района на Преспа, Голо Бърдо и Гора да бъдат включени в законодателството и гарантирани на практика.

Хората с български етнически произход в района в Албания според различни източници наброяват между 50 000 и 100 000 души и чакат от десетилетия да бъдат признати за официално малцинство.

"В Албания не трябва да се допуска дискриминация към етнически малцинства, включително и към българското, единственото непризнато историческо малцинство, подложено на жестока пропаганда от страна на денационализаторската власт на Титова Югославия, която освен във Вардарска Македония, се опита да налага фалшива национална идентичност и в Пиринска Македония, Северна Гърция и Албания", коментира българският евродепутат Андрей Ковачев.

Европарламентът настоя: Признайте българското малцинство в Албания
https://news.bg/euronews/makedonski-medii-skochiha-sreshtu-iskaneto-albaniya-da-priznae-balgarskoto-maltsinstvo.html
Цитат
Приетата резолюция на Европарламента Албания да признае българското малцинство в страната предизвика вълна от негодувание из македонските медии.

Тук става забавно:
Цитат
В различни коментари се казва, че това е "пореден опит" да се промени историята и че малцинството, за което се говори в резолюцията, е всъщност македонско.

Kurir.mk например "скочи" с остър коментар, че в Албания няма и никога не е имало българи.

В същата медия не подминават и двамата български евродепутати Андрей Ковачев и Ангел Джамбазки, които внесоха предложението за резолюцията.

Обвиняват ги, че са проводници на "великобългарска" идеология, насочена към асимилиране на македонския народ.

Също така ги обвиняват и че, заедно с гръцките си колеги, са най-гласни, когато трябва да се "изтриват" похвалите за Македония от Евродокладите и когато трябва да се отрича македонската идентичност.

"Заедно со грчките евро-пратеници, Џамбаски и Ковачев се меѓу најгласните кога треба да се бришат пофални зборови за Македонија во извештаите на ЕУ и кога може да се негира македонскиот идентитет, како случајот кога македонскиот јазик беше избришан од регистрите на Европската комисија.", се казва в коментар на изданието.
Цитат
Въобще отношението на kurir.mk към малцинствата в Албания е коренно различно от това на българските евродепутати и Европарламента:

"Двајца евро-пратеници од Бугарија... издејствуваа спомнување на Бугарите за прв пат како етничка група која живее во предели на Албанија, каде реално населението е 100% Македонско".
Цитат
Държавната информационна агенция MIA отбелязва, че с тази декларация двамата евродепутати поставят тезата, че македонското малцинство в Албания е всъщност българско.

Бивш посланик: призивът Албания да признае българското малцинство е пожелателен
https://news.bg/euronews/bivsh-poslanik-prizivat-albaniya-da-priznae-balgarskoto-maltsinstvo-e-pozhelatelen.html
Албанците с половин уста:
Цитат
Бивш посланик на България смята, че призивът Албания да признае българското малцинство в страната е само с пожелателен характер.

Става дума за приетата резолюция на Европейския парламент за Албания, в която, по предложение на българските евродепутати Андрей Ковачев и Ангел Джамбазки, беше включен текст, потвърждаващ правата на българското население в Мала преспа, Голо бърдо и Гора.