Здравей Гост

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Toshko

*
  • *****
  • 3945
    • Профил
Иде ли олигархичният либерал-феодализъм?

Марк Цукерберг и Елин Мъск са едни от изтъкнатите и много влиятелни хора, които предлагат универсалният базов доход.

Проблемът?
Къде и от кого да прочетем поне 100-200 страници анализ?

Мъск и Цукерберг не са написали дори по една книга, не са от академичните среди. Никой от тях няма дори докторантура по въпроса.
Ето защо, мотивите им са неясни. Не знаем какво мислят и какво целят. Няма как да знаем дали не грешат и дали не се заблуждават.

Днес дела на бедните по света е по-малък от всякога.


Първите, които ще плащат въпросният доход ще бъдат правителствата. Тоест, доходът ще бъде част от преразпределението на националното богатство. Естествено делт на разчитащите на помощи ще се увеличава непрекъснато, докато се стигне до там, че националният доход няма да бъде достатъчен за да бъдат изплащани тези помощи.
Ще се намерят ли желаещи да плащат след правителствата?
Вероятно, да. Някой поема издръжката на един квартал. От утре всички в него започват да правят каквото той каже. Не е нужно да бъде работа по 8 часа на ден. Все пак това ще бъдат хора, които са напълно деквалифицирани.

Да не забравяме и че Африка днес гладува благодарение на помощите, които ги отучиха да си произвеждат храна сами.

Не е ли странно, че свръх богати хора, които дължат богатството си именно на възможностите, които либерализма дава, предлагат система, която е социална отвъд неолиберализма и дори отвъд социализма изповядващ стремеж към комунизъм.

Източник на изображението:
http://www.greanvillepost.com/2016/02/13/financial-oligarchy-vs-feudal-aristocracy/

Марк Цукерберг:

"Обществото ни трябва да измерва прогреса не само с икономически показатели като БВП, но и с това колко от нас имат роля, която намират за значима. Трябва да изследваме идеи като универсалния базов доход, така че всеки да има на какво се опре, за да опитва нови неща. Ще сменяме длъжностите си много пъти, така се нуждаем от достъпна грижа за децата и здравеопазване, което не е прикачено към една компания. Всички ще грешим, така че обществото трябва да спре да затваря и стигматизира. С промените на технологиите ще се нуждаем и от общество, съсредоточено върху ученето през целия живот.
Хората като мен трябва да платят!
"

Хора като него трябвало да платят?
Хора като Нобел, който е с реални постижения дължащи се на реалните му качества като човек дават награди и финансират институти, които създават блага в сферата на науката, които са достъпни за цялото човечество. Цукерберг е галеник на съдбата, който иска да си има роби.

Когато искаш да дадеш обратно на обществото правиш това като построиш университет като Евлоги и Христо Георгиеви. Като дадеш стипендия, финансираш научни изследвания.