Здравей Гост

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Toshko

*
  • *****
  • 6659
    • Профил
Очаква се отлив от социалните мрежи, какво да предложим?

Заглавието се обяснява само. Наблюденията и анализът ми са такива, че социалните мрежи губят привлекателността си по ред причини.
Вече не са иновативни;
Влошаване на качеството (реклами, спам, насилие, простаци, досадници, невъзможност да се филтрира желано съдържание);
Липса на стимул за създаване на съдържание (всичко потъва и се вади трудно, няма систематизация, няма индексация);
Прекалена политизация.

Можем да предложим блогове, някакво систематизирано лично пространство, разширена функционалност.

Какво бихте искали да има в дадена страница, която използвате?
Желаете ли да публикувате определено съдържание?

Аз виждам проблема така: Социалните мрежи дадоха възможност на всеки да издава и популяризира себе си. Всеки профил е едно малко списание или малка медия на собственика. Това обаче не се случва по най-благодарният начин. Издаването на себе си ни сблъсква с много ненужно и натрапващо се съдържание. Още по-лошо, е че публикациите ни потъват и повече не ги виждаме.
Тоест, всяка наша активност е единствено принос в дневните импресии на мрежата, но не и знание или мисли, които се складират някъде. Мрежите не стават дори за дневник. Като дневник Инстаграм е далеч по-удачен от Фейсбук например.

Смятам, че блога с индексация, категории и дърво на времето даващо пряк достъп до всеки ден от началото до днес е оптималната форма на уеб себеиздаване/дневник.

Ще бъде много трудно да се обясни, защо блогърството с абонаменти да речем е много по-добро от Фейсбук, което е на теория същото. Трудно, но си заслужава да опитаме. Основната разлика ще е, че ще имаме бележник със списък на желаните блогове и ще можем по всяко време да видим всичките им ъпдейти за деня или от последният ни преглед. Вместо да чакаме какво ще ни спусне Биг Брадър.