Здравей Гост

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 4435
  • Профил
В аудио клуба пак нахранира и измъчиха някакъв човек. Вече го карат да пренавива...
Случаят е 12-ки в около 80 литра с високочестотни на доста голямо разстояние от тях.
Колоните обаче стоят на пода при това на него има килим.
Очевидно долният говорител ще излъчва ненасочено в предната полусфера до определена честота и след това няма да може да облъчи пряко седнал или прав слушател. това не е проблем, защото до определена честота звукът му ще се отразява от пода безпрепятствено, а след това по-късите вълни на по-високите честоти ще започнат прогресивно да се поглъщат от пода.
Така резултата ще бъде, че ще слушаме фантомен образ на колоната. Ние всъщност го правим през цялото време.

Не е речено, че колони с голямо разстояние между говоритлите стоящи на земята трябва да звучат лошо.
Валанса на звученето и относителната липса на изкривявания са качествата, които ще обусловят резултата.
Очевидно над 1 кХз от баса ще се слуша огледалния образ отразен от пода, който от своя страна ще затихва прогресивно докато дължината на четвърт вълна стапа по-близка до дебелината на килима. Тоест, около 2 кХз нече ще имаме сериозно затихване на звука от баса. Акустично втори ред на 2.5 кХз. ще се превърне в четвърти или по-стръмен.

Всъщност, акустичният отпечатък на колоната ще ни кара да мислим, че слушаме колона с още по-голямо разстояние между говорителите, но силно полегнала назад. При четвърти ред филтър на 2.5 кХз. ще имаме директно излъчване между 200 хз. и 10 кХз., омнидирекционално под 200 и дифузно над 10.000.

Долепени отзад и отстрани до стени е ОК и даже препоръчително.

Филтър: зобел по стойности 7.2 ома и 0.5 мХ. на баса, втори ред Линквиц-Райли по учебник на 2.5 кХз. за баса и четвърти ред пак Линквиц-Райли за високочестотния.
По едно килимче или овча кожа пред колоните ако няма килим на целия под.
колеги аз съм конкретният човек... интересувам се за филтър за ОДТ 19508...необходима ми е помощта Ви за направата на филтър с разделителна честота не по-малка от 2,5кHz и стръмност на срязване 12db/oct. интересува ме как да си направя въпросния филтър за този високочестотен говорител... Благодаря...

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 4435
  • Профил
12 децибела на октава не е достатъчно стръмно.
Сметни си 24 дб/окт Линквиц-Райли 4-ти ред с онлайн калкулатор.
Логиката е следната: при 12 дб/окт и използване на долната гранична честота на говорителя, като поусилиш, 1 кХз, което е честота, която говорителя по никакъв начин не може да възпроизвежда, започва да се изпълнява на съвсем прилични нива от 88-90 дб, колкото при 2-3 вата основния сигнал. Което звучи просто ужасяващо.
Ако е пълночестотен сигнал като симфоничен оркестър, да се маскира, ами ако е човешки глас? Висок мъжки или нормален женски...
Ужас, имаме основен сигнал и сериозно доприкрякване със зверски изкривявания. С 12 дб/окт можеш да го пуснеш от 4-5 кХз., но тогава ти трябва средночестотен.

Знаеш ли, че има много хубави вълноводи на Визатон? По 17 лева са и много ще подпомогнат нещата. Ще намалят изкривяванията в долната част от обхвата на ВЧ.
Вълноводи: http://penkiller.com/index.php/topic,1008.0.html

Филтъра не е сам по себе си, той е система със съседните филтри.

Сметни си трите неща, които съм ти написал в предишното мнение.

Ето всички необходими калкулатори:
https://www.diyaudioandvideo.com/Calculator/SpeakerCrossover/

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 4435
  • Профил
Тук малко и аз ги похвалих тези в аудио клуба: bgaudioclub.org - последен стадий на разложение
А имаше ли: "дай ги да ти ги модна, ще станат страшни, промазка, бобинка, какви среди ще извадят, леле, леле..." - не ми отговаряй тук моля, може в другата тема...
Аз разбирам да си изкарват прехраната, затова и относително не се занимавам с тях. Обаче това е системен тормоз на невинни хора! това тяхното си ти влошава качеството на живот за известно време отвсякъде!

* * *
Между другого, можеш да сложиш средночестотен говорител, което ще опрости филтрите и вероятно ще подобри звученето. Търси не по-чувствителен от 88 децибела и не твърде голям.
Напомням и за вълновода на високочестотния. И ще станат прекрасни колони! На лицевия панел нищо му няма. За колони стоящи на земята даже е много умно, да качиш високите горе, защото там се съдържа повече информация и е логично да излъчваш пряко към слушателя. СЧ ще го сложим леко шахматно пак високо и ще стане!
цената на СЧ ще се компенсира до известна степен от опростяването на филтрите.
Малко развитие по темата...с нова боя  ;)
Проектът пълзи, малко по-малко... скоро ще споделя развитието за филтрите... Мисля да сложа филтър само на ОДТ-тата... ВКН1231 е доста добър говорител, който доста добре звучи... Моите ВКН-та са рециклирани- ремонтирани от завода в Благоевград... Радвам се, че все още работи... :) Поздрави
Такаааа... Днес се по занимавах малко с проекта ми...така... по сметки се получи това..
на нискочестотният говорител няма да правя филтър...  за ОДТ-то ще сложа 4,7микро фарада на 250V кондензатор...
само не ми е ясно как да си направя бобината с 1,0mH

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 4435
  • Профил
Поръчка в Марни/Мегавойс, пращат по пощата.

Втори ред е минималния филтър, който не е редно да се ползва на минималната честота.

Ако ще използваш втори ред, направи го пак Линквиц-Райли, но на 4 кХз., на 2.5 поне трети ред. Което не ти е никакъв проблем, защото добавяш още един кондензатор, което са стотинки.

Кондензатори също се купуват от Марни/Мегавойс.

Можеш да разгледаш и страницата на Визатон, там има и кондензатори и бобини, но са малко по-скъпи. Бобина за филтър се взема с минимално вътрешно правотоково съпротивление, тоест от най-добре проводник. Причината, е че иначе сменяш схемата все едно добавяш последователен резистор на бобината.

Никакъв проблем не е да сложиш един За изравняват импеданса на баса (RC група в паралел на клиентите на говорителя) и да му сложиш един втори ред филтър.
можеш ли дадеш линк на сайта на  Марни/Мегавойс ,че нещо не го намирам... Благодаря...

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 4435
  • Профил
Заповядай: http://www.megavoice.bg

Мен ако питаш, ако ще оставяш баса без филтър, качи ВЧ на 4-5 кХз. с трети ред филтър.
Така си развръзваш ръцете после да добавиш средночестотен и да филтрираш баса на около 700 херца. - има такива оригинални проекти за български говорители.

Можеш да направиш и друго, да изкопираш 1:1 филтъра на ОТГ-01, който е 2-ри ред за баса и трети ред за ВЧ и е на 2.5 кХз., като това пък ще ти позволи да го ползваш и с ОДТ-то и с ВЛД-40, защото филтъра е проектиран за ВЛД-40, в смисъл, че е достатъчно стръмен за него. В тези филтри няма програмирано нищо, нито някаква корекция на АЧХ, нито корекция за ширината на лицевия панел и загубата на бас, нито нищо, просто обикновени филтри. - подчертавам го да не си мислиш, че са свещени или много мъдро направени. Направени са евтино и с минимум и прости части.

Заобикалям отвсякъде филтри за високочестотни от втори ред, защото те са приложими основно за меки куполи с меко окачване - имат си гънка като малко басче или за хартиени конусни високи и то пуснати от над 4 кХз. В нито една оригинална техника няма да намериш високочестотен различен от мек купол с меко окачване пуснат под 4 кХз. с по-малко от трети ред. Има специални хартиени високи, които търпят много плитки филтри, но дори те често са на техника, която трудно минава за Хай-Фи.

Най-направи си сам пътят е баса без филтър и трети ред на 4 кХз. и най-аудиофилски. не е прекалено ниско, не е прекалено високо, ще ползваш и леката мембрана за пренасяне на важна информация и добрата диаграма на излъчване. Отдолу остава място за една от супер средите, които Благоевград прави, филтъра ще позволява и замяна с лентови ВЧ...
Даже, на моя отговорност, сметни си и си поръчай частите един 4-ти ред Линквиц-Райли на 3.5 кХз., да знаеш, че имаш супер филтър за високи и да не се занимаваш повече с него.

Тук ще направя още една уговорка. Не критикуваме колоните ти, защото те не са за критично стерео слушане, а за слушане на фонова музика от по-голямо разстояние. тоест, диаграмата на излъчване е маловажна, важни са чистотата, липсата на изкривявания, мощността и разбира се енергийния баланс. Енергийния баланс или баланса на енергията на излъчените честоти е роднина на познатото понятие АЧХ - амплитудно-честотна характеристика. Обаче има една особеност, енергийния баланс на излъчваните честоти по-вярно отразява субективните възприятия, които ще имат слушателите от общоприетата АЧХ по оста.
Работата е там, че АЧХ по оста е по-лесно смилаема за хора, които не са хоби любители, а просто клиенти. Независимо от това, човек направил един-два проекта трябва да бъде наясно, че когато си пусне музика да натиска жена си на дивана, те ще слушат енергийния баланс, чистотата и детайлността на звука излъчен в помещението, а не АЧХ по оста. Звука стига по много различни пътища до слушателите. Повечето слушане така или иначе се случва в т.н. дифузно звуково поле.

Впускам се в такива обяснения, защото във ФБ видях, че си инженер и имаш базата да разбереш.
Стръмността на филтъра е от ключова важност за чистотата на звука, защото липсата на не желани по-ниски честоти означава липса на смущения, които да модулират по-високите желани честоти. не дай боже на невъзпроизводими от финната мембранка импулси и удари, които механично или електрически унищожават говорителчето.
Тези говорителчета  ОДТ-та са страхотни... Затова ще послушам съвета ти за 3-ти ред филтър на 4 kHZ... Когато говорих с  завода в Благоевград ми препоръчаха тези ОДТ като най-добрите 8 ома за Хай-фи тонколони... За средночестотен говорител все още не съм мислил , но най вероятно ще трябва... Благодаря на хора като Вас, че помагате на хора които искат да си направят доста прилична Хай-Фи музика... :)
Takaaaa...Възникна друг въпрос относно проекта ми с ВКН1231 и ОДТ19-508... добреее  филтъра на ОДТ-тата ще е от трети ред на 4 кHZ... Въпросът ми е нямали да се получи "дупка" от 2кHZ до 4kHz... ВКН1231 нали е до 2kHZ... A когато огранича ОДТ-о на 4кHZ ли да се получи кофти звук...... ::)