Здравей Гост

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 4435
  • Профил
Всъщност, дори да има "дупка" тя няма да бъде твърде дълбока.
Проблема е решим със средночестотен, каквито има достатъчно хубави български.

Този високочестотен почти няма окачване и трябва да се пуска със стръмен филтър и от висока честота.

bodam

*
Всъщност доста добре и мило са го посрещнали , и всичко са му обяснили дори без заяждане чак да не повярва човек на очите си.Относно колоните-Браво за мерака.Обаче .....
----ВКН1231/311 се приема за константа,основа и незаменима част от целият проект.--------
Второ - високочестотният трябва да се смени, с доста по мощен и да е с еднаква чувствителност като 12ката.
Иначе ще изостава.
Отделно че с  тия колоните ми се струва ще се озвучават партита,рождени дни и впечатляват съседите.
И първо ОДТ-та ще изгорят без значение от реда на филтъра.
Трето-С някакви кутии и някакви дупки за фазоинвертори , колоните ще свирят , но за Хай-фи забрави.Иначе казано ще трябва да се изчисляват нови кутии или да се ползва готов проект, което е най добрият варянт.И да се избере правилната концепция.
Четвърто - за филтрите ,ами за филтрите Тошко всичко ти е обяснил прекрасно.
Пето - демпващи матеряли ,какви ,как и колко, малко по нататък ще ги обсъдим.

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 4435
  • Профил
Колега, намери една таблица за разпределението на музикалния сигнал по честоти. Не е вярно, че високочестотноя говорител трябва да е мощен колкото баса.
Енергията е 1/3 до 100 херца, 1/3 от 100 до 1000 херца и 1/3 от 1000 до 20000. От 4000 до 20000 спокойно можем да приемем, че е 1/6 от общата. Тоест, ОДТ със стръмен филтър на 4 кХз. може да участва в система с постоянна системна синус мощност от 120 вата, музикално спокойно 200. Стига филтъра да е стръмен обаче.

Колкото до кутията.
Фазоинвертора не случайно се казва така. Обръща фазата на вълните с обратен знак в кутията и ги вади синфазно с тези от предната страна на мембраната.

В този смисъл, а и в други смисли... Правенето на кутия за мек и лек говорител с класически изчисления и софтуер доста често води до доста глупави резултати.

Ако обаче вземем предвид истинското предназначение на кутията, може да се окаже, че Валери абсолютно неволно е направил една от малкото работещи кутии за този говорител.
Какво искаме? Нисък резонанс, мека, голяма и дишаща кутия и да няма акустично късо. Ами коя да е демпвана кутия с какви да е не големи портове удовлетворява тези изисквания и свири по-ниско от затворен обем.

bodam

*
Странно колега , къде видя да съм написал че високочестотният трябва да е мощен колкото баса(да e доста по мощен за да може да издържи ,дори и с по-нисък ред филтър).
Виж с еднаква чувствителност - Да. Също много Важно.
Тези ОДТ-та дано са евтини че голяма смяна ще падне.
При мощности от 50 вата до 100 вата ще са пътници, без значение от филтъра и от неговата стръмност -гарантирано,а същото така и без да се съобразяват какво пише в таблиците,тъжно но факт.
Но пробвайте , пробване му е майката.В близка нам държава опитите за извънматочно забременяване продължават , нищо че са напълно неуспешни.
За кутийте ---само добро или нищо ;D като за умрело.
Всъщност въобще не се съмнявам че са най "добрите" възможни.
Но  гледам и в другият форwм, също са съгласни --- "Една от причините част от сериозните хора да не ти обръщат внимание е, че проектът е едно към гьотере и нито ще има познавателна стойност за някой друг, нито ще има някаква предвидимост на резултатите. При тази постановка случаен говорител в случайна кутия със случаен фазоинвертор резултатът ще е случаен и не е интересен за никого"--- много точно казано,аз също съм написал какво трябва да се сдела в предният си пост , за да стане работата.
Ама четете бре...а не през ред през два.
Фазоинвертор ти къде видя.......... 8)

За филтрите(тъй като са едно скъпо капиталовложение - зависи от реда) , напълно се обезсмисля влагането на пари в тях при сегашната комбинация и да се прави опит да стане от Нищо Нещо.
Разбира всеки може да прави каквото пожелае и както си го пожелае.
Изобщо не се чувствайте задължени да се съобразявате с това което съм написал.
Какъв е смисълът от помагането обаче.....
Ах да ....хахахахаха.......темата е в раздела Общи приказки и лаф мохабет. ;D ;D ;D разбрах.
Ами кажете че сме се събрали да се наприказваме , аз за малко да се вържа.

Администратор:Някои пият от рано. Аз обаче не съм длъжен да се обяснявам повече от веднъж с глупаци!
Намаления шрифт смятам, че са простотии и подигравка с труда ми и труда на колегата!
В предишното си мнение съм отговорил доста внимателно и изчерпателно, защо може да се ползва голяма и вентилирана кутия с голям и лек говорител с меко окачване.

Да ми отваря работа с обиди и неуважение към труда ми, не съм съгласен!
Щом аз мога да седна да ти напиша човешки отговор на глупостите, ти ще можеш да уважаваш форума ми и отношението ми.
Щом не можеш, аз не съм превъзпитател и ти нямаш място тук!
« Последна редакция: Юли 05, 2017, 09:39:06 09:39 от Toshko »

Неактивен Toshko

*
 • *****
 • 4435
  • Профил
Понеже си държа на думата ще отговоря на всичко. Само дето Бодам беше изтрит и няма да може да ми благодари.

Цитат
Странно колега , къде видя да съм написал че високочестотният трябва да е мощен колкото баса(да e доста по мощен за да може да издържи ,дори и с по-нисък ред филтър). -не, дори по-голямата електрическа мощност не може да накара един специализиран високочестотен изцяло от фолио без отделно обособено окачване да се представя добре с нисък ред филтър. Просто механично не е в състояние да се справя с нисък ред филтър или по-ниски честоти.
Виж с еднаква чувствителност - Да. Също много Важно. - не е вярно, че трябва да бъдат с една ква чувствителност. Златният стандарт е +3 дб. на 100 херца и -3 дб. на 10 килохерца в помещението, шесте децибела разлика са постижими едновременно с компенсация на повдигането на средите и високите от лицевия панел или монтаж пред стена и по-малко чувствителен високочестотен разбира се.
Тези ОДТ-та дано са евтини че голяма смяна ще падне. - с трети или четвърти ред на 4 кХз. нищо никога няма да изгори!
При мощности от 50 вата до 100 вата ще са пътници, без значение от филтъра и от неговата стръмност -гарантирано,а същото така и без да се съобразяват какво пише в таблиците,тъжно но факт. - Тъжно, но в предишното си мнение ти казах какво мисли науката по въпроса с мощностите, щом не ти харесват научни аргументи, довиждане!
Но пробвайте , пробване му е майката. В близка нам държава опитите за извънматочно забременяване продължават , нищо че са напълно неуспешни. - абсолютна кръчмарска простащина, още веднъж, довиждане и успех с опитите!
За кутийте ---само добро или нищо ;D като за умрело. - кутиите са хуваби, 110 литра и вентилирани, две ПВЦ тръби за 5 лева ще му помогнат да ги настрои идеално по вкуса и помещението си.
Всъщност въобще не се съмнявам че са най "добрите" възможни. - не се съмнявам, че можеш да измислиш нещо по-хубаво!
Но  гледам и в другият форwм, също са съгласни --- "Една от причините част от сериозните хора да не ти обръщат внимание е, че проектът е едно към гьотере и нито ще има познавателна стойност за някой друг, нито ще има някаква предвидимост на резултатите. При тази постановка случаен говорител в случайна кутия със случаен фазоинвертор резултатът ще е случаен и не е интересен за никого"--- много точно казано,аз също съм написал какво трябва да се сдела в предният си пост , за да стане работата. - цитата на простащините от другия форум ти изработи половината бан, отивай при тях, те ще те научат най-добре! Мнението ми за тези хора, е че те самите не са научени, затова и никого на нищо не могат да научат!
Ама четете бре...а не през ред през два. - ние четем, обаче и ти чети! Имаш ужасно много да четеш, по-добре не заповай, няма смисъл, особено с твоя манталитет.
Фазоинвертор ти къде видя.......... 8) - видях!

От всичко най-мнго мразя хора, които ми губят времето!